Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar

Evropska unija prepovedala poskuse na živalih

Default avatar

ory

Evropska unija prepovedala poskuse na živalih
14.05.2007Evropska kozmetična direktiva je odobrila niz bolj humanih alternativ za testiranje proizvodov. Uporabljanje živali za tovrstne poskuse bo postalo nezakonito. Direktiva zahteva, da morajo vse države članice prepovedati poskuse na živalih najkasneje do leta 2009.

Tako imenovani test Draize je niz groznih postopkov, ki vključujejo uporabo kozmetičnih preparatov, ki se vnašajo v oči ali na kožo živim laboratorijskim zajčkom. Iz reakcij tako razberejo kislost preparatov. 27. aprila je Evropski center za oceno alternativnih metod (ECVAM) ponudil bolj humane postopke.

Dve metodi, ki kažeta stopnjo draženja oči, bosta uporabljali odpadni material iz klavnic, dve metodi bosta zamenjali žive živali z in vitro kulturami. Na njih bodo preverjali, kako kemikalija draži kožo. Peti alternativni test, ki kaže možnost kožnih alergij, pa bo rešil življenja tisočim laboratorijskim mišim. Te alternative so dostopne že več let, a ECVAM je moral dokazati, da so enako dobre ali boljše od postopkov na živih živalih.

Od sedaj naprej bo uporabljanje živih živalih za kozmetične družbe postalo protizakonizo. Kozmetične družbe lahko še testirajo relativno blage kemikalije na očeh živali, dokler niso odobrene alternativne metode, a najdlje do leta 2009, ko bo večina kozmetičnih poskusov na živalih popolnoma prepovedana na teritoriju Evropske unije.
Default avatar

pitbulka

Aleluja!!!!
KO sem dobila na mail to sporočilo, sem se skoraj zjokala od sreče...hvala bogu,res!
Default avatar

Nanook

Odpadni material iz klavnic, kako priročno hehe.

Moderatorji

Vice Zaninović , veterinar
vice.zaninovic