Forum.Over.Net

Starševski čvek

dojenje ponoči in še ena zmota po mojem mnenju

Default avatar

battt

zanima me koliko vas je mamic, ki doji ponoči otroka, ki je že starejši od enega leta?

sama jih poznam ful. da se otroci ponoči zbujajo in da so lačni, pa jih potem dojijo tudi po petkrat na noč. jaz ne dojim več. moj ima 11 mesecev in se ne zbuja in ponoči ne je. pa mi zabrusijo, da je materino mleko pač bolj redko in lažje prebavljivo, zato je seveda logično, da so njihovi ponoči lačni.
hallloooo???
podnevi jejo krompir in zrezke in testenine in sadje in čokolešnik in mlečni riž in piškote in skuto in banane in špinačo in palačinke....kaj ima zveze lahko prebavljivo materino mleko??? razložite meni in morda tudi še kakšni mamici, kaj vi to res verjamete?
Default avatar

anja2003

Moje mnenje je da ko čez dan je normalno hrano, tam od 11m naprej približno, potem ponoči ne porebuje več dojenja oz.dojenja sploh ne porebuje več. Moja 15m hči se je zbujala ponoči 5do7x samo zato ker se je hotela dojiti. KO sem uklinila dojenje je čez 1 teden začela normalno spati in prespati noč.

Tako zdej nej me pa popljuvajo vse velike zagovornice dojenja.

anja
Če si kdaj letel, boš svoje oči vedno obračal proti nebu - od tam si in tja se boš vedno vračal.
Default avatar

Nasvet

Jaz se strinjam, da dojenje ni več potrebno, ko otrok je normalno gosto hrano. Vse naprej je crkljanje. To ponavadi delajo mame, ki enostavno niso sposobne prekiniti nepotrebne navezanosti na dojenje in normalno organizirati otrokovega in tudi siceršnjega družinskega življenja. Potem pa jamrajo, kako so neprespane, kako razvlečene prsi imajo, kakšno zgago jim dela otrok podnevi in ponoči. Sem že včeraj napisala pri eni temi, da se da ljubezen otroku izkazovati tudi drugače. Eno je hrana, drugo ...
Default avatar

Niki

Naš fant se ni nikoli dojil ponoči, ker je vedno sladko spal, pa mu danes prav nič ne fali, pa še ponoči spi.
Default avatar

mirella

Eni otroci prespijo noč, eni pa pač ne. In ko otrok joka, mu mama prvo ponudi tisto, kar ji je najbližje in za kar misli, da otrok želi.
Ko se to ponavlja, pa naj se otrok navadi na čaj, mleko iz stekleničke ali dojenje, se večkrat zbuja in ker je navajen, je dejansko lačen oz. žejen.
Moja dva sta bila različna, kot sta še vedno. Hčere od 6 meseca nisem dojila, se je pa ona zbujala po 15 na noč, zaradi drugih težav (reflux) in ena izmed tolažilnih rešitev je bila tudi čaj, mleko, sok, karkoli, samo da je bila tiho.
Sin je spal cele noči, dojil se ni nikoli, ni imel ne tolažilne dude in ni hotel piti mleka takoj, ko je spoznal gosto hrano. Zvečer je popil malo čaja in zaspal za celo noč, seveda okoli enega leta. Prej tako jedo na 3-4 ure.

To je vse odvisno od otroka, kasneje pa tudi od tega, kiliko so pripravljeni starši potrpeti in mu ustrezati.
Nekateri naredijo hitro red, z odločnostjo. Nekateri takim otrokom, ki se ponoči zbujajo da so lačni, ponudijo samo vodo, pa še to vstane naprimer očka, da otrok ne more izsiliti dojenja od mame....

Otroci so si različni, tako kot smo si odrastli in ne poznam malo odrastlih, ki ponoči vsaj enkrat vstanejo, gredo pit in celo jest!

Zakaj nebi otrok tega počel? Če lahko?
Default avatar

battt

ni stvar v temu, da otrok tega naj nebi počel, stvar je v temu, da se to prodaja kot normalno in da mame ki tega ne počnemo in otroka pustimo kdaj pojokat in mu ne strpamo takoj sise v usta, nismo dobre mame!
pač zame je normalna situacij ta, da se čez dan dela, igra, je in pije, ponoči se pa spi. možna so odstopanja, saj tudi odrasli ne spimo vedno dobro, toda neprestana tolažba z dojko še ne pomeni, da so zato boljše mame od mene.
ne mi zamerit, ampak taki komentarji včasih bolijo. (sem pač dobila to pod nos, zato sem znervirana)
Default avatar

B *

eh dej dej ... če si sama prepričana da je tako kot delaš prav zate in za tvojega otroka nimam pojma zakaj te podobni komentarji nervirajo.

mogoče pa le nisi tako zelo prepričana?

bistvo je da se ti nekaj odločiš in potem tako delaš. Naj te razni komentarji ne spravijo iz tira. Tako je pa konec.

zapomni pa si, da so otroci različni ... tako na zunaj kot na znotraj, kot po potrebah in željah in ... vsem.


bodi samozavestna pri vzgoji in se drži svojih načel pa bo!
Default avatar

mirella

malo več samozavesti!

Jaz nisem drugega otroka dojila nikoli, prvo pa malo in kratek čas, pa nikoli nisem pomislila, sa sem zato slaba mama!!

Tudi dojenje se bo izkazalo za ne tako zelo zdravo, ker materino mleko ne vsebuje več tistega, kar je vsebovalo pred 20-30 ali 40 leti. Danes se mame precej nezdravo prehranjujemo (po večini) in otroku ne more nič bolj koristiti mleko mame, ki se prehranjuje z "revno" prehrano in industrijsko pridelano in predelano, polno E-jev. Potem otroku za dodatek še obvezno kupijo skutke, frutke in vse te "zdrave" izdelke, mu kupimo bele štručke in namažemo kruh z nutello....pa čokolini in umetne kašice(najboljše mame kupijo kašico z gresom in jabolki kar v trgovini) ....

Jaz na tvojem mestu nebi imela slabe vesti!
Tiste mame ki jih ti omenjaš imajo predvsem zelo razvajene otroke!
Jaz sem bila tudi nevoščljiva mamam, katerih otroci so spali celo noč in da bi se potolažila, bi tudi rekla, da je pa zdravo, da se sprehodimo parkrat ponoči;)
Default avatar

*katka*

Naj vsaka dela, tako kot ji paše oz. kot verjame, da je prav. Kaj pa vas druge briga, do kdaj in kako se drugi otroci dojijo ali drugače prehranjujejo. za svoje poskrbite, druge pa pustite na miru.
Default avatar

doječa

Ne morem mimo, da ne bi napisala komentarja. Jaz dojim tudi še ponoči pa kaj. A bom zdaj nehala dojiti, da tebi Batt ne bom zbujala slabe vesti. Moj mali nima dudke, nima flaške, ima pač prsi. Zbuja se ponoči pa se pockrlja, ja pa kaj. A naj ga pustim jokat? Tole leto bo še prehitro minilo. Glede mleka je pa takole. Ko je otrok samo dojen bo tisto kar veljalo, da je mleko lažje prebavljivo in se dojeni otroci bolj pogosto hranijo. Poleg tega sesajo enkrat malo bolj drugič manj in na ta račun se zveča število obrokov.
Midva z mojim sinčkom uživava v dojenju in bova še naprej. Za take komentarje kot jih imate nekatere se požvižgam. Mislim, da vam gre v nos, ker same niste dojile ali pa se vam ne da več dojiti in tako puščate svoje otroke, da se derejo v nedogled. To je vaš način vzgoje, druge pa imamo drugačne pristope.
Default avatar

metulka

Se sploh nisem mislila oglasiti, ker so te zadeve že davno za mano. Ampak doječa, tvoja vzvišenost supermame me je pa malček zbodla.
In poleg tega nobena ni napisala, da pušča otroka jokati v nedogled.

Battt, bodi vesela, da je ponoči mir, tako ali drugače, verjemi, da nisi naredila popolnoma nič narobe. Kolegica ima hčerko, pri kateri so se šli nočne vaje več let, tudi ko jo je že zdavnaj nehala dojiti. Pa čajček, pa vodo, pa to igračo pa ono igračo. Seveda, mali je bilo čisto fajn, malce je pojamrala in je nekaj dobila, in če ji tisto ni bilo po volji, je dobila nekaj drugega. Jaz bi tudi tako. Skratka, to je pa razvajenost in v teh časih, ko moraš biti na vseh področjih stoprocenten, je treba poskrbeti za to, da se ponoči naspiš. Pika. Saj preživiš, ampak nismo vsako leto mlajši in marsikateri napor te dohiti čez nekaj let. Nočno zbujanje po določeni starosti ni več stvar potrebe, ampak razvade.
Trikrat lahko ugibate, ali ima ta kolegica še kakšnega otroka.
Default avatar

mucamacacom

Mirella to sem že zadnjič pisala, pa bom samo prilepla.

Kolikor jaz vem adaptirano mleko predelujejo iz kravjega. In ker sem doma iz kmetije vem da kravice ne papcajo samo travice po možnosti travice brez umetnih gnojil.
Če hoče kmet preživet, to pomeni da dajejo krave veliko mleka, jih mora hraniti tudi z raznimi krmili in umetnimi dodatki, tako da je vprašanje kaj je bolj zdravo.
Default avatar

kameja

Otroci so različni, mame smo različne. Naš kebrček (15M) se z dojenjem crklja. Ne mara dude, prstkov, ninice,... Dojenje je omejeno na večer in jutro. Kljub temu se še vedno ponoči večkrat zbuja, pa ga tolažim z zibanjem, božanjem, brundanjem. Zame bi bilo bolj enostavno dvignit majico, ga priklopit in spat naprej. Naredim pa tudi izjeme - ko je nazadnje ponoči imel vročino, sva se dojila popolnoma po njegovih željah.
Default avatar

Ambra

Ne vem, zakaj te tako moti. Jaz sem mojo dojila do leta in pol, tudi ponoči, če se je zbudila, vendar se je redko. Je otrok, pri katerem skoraj ne vem, kaj pomeni nočno vstajanje. Ko je bila dojenček, se je zbujala do 2x na noč in nato po letu starosti okrog 6h, sem jo podojila in je spala naprej. Na žalost je pri poldrugem letu doživela prometno nesrečo in ima od takrat more, na srečo vedno redkeje. Zaradi tega se je zbujala, ne zaradi dojenja.
Bodi samozavestnejša in ne dovoli, da ti drugi zbujajo slabo vest zaradi nedojenja, pa tudi ti je ne zbujaj drugim zaradi dojenja. Jaz sem se trudila in se še trudim biti dobra mama in ubrati tisto pravo pot in me redko kaj zmede, ker delam po svoji vesti. Poskušaj delati na tem tudi ti.
Pa brez zamere in lep dan želim VSEM mamicam!
Default avatar

naya

mame, ki uživate v dojenju: uživajte še naprej in se ne pustite zmotiti zaradi takih komentarjev.

meni osebno pa dojenje ni bilo nevemkak fetiš. sva se lepo dojili dobre tri mesece, potem je pa enkrat dobila dodatek-stekleničko zvečer in se je počasi nehalo z dojenjem, spi pa od takrat celo noč.
----------
le vent nous portera...
Default avatar

doječa

Metulka nimam se za supermamo in tudi ne pametujem drugim glede dojenja. Me je zmotlo, da so eni užaljeni, če drugi drugače ravnajo s svojim otrokom in to razglabljajo tukaj na forumu.
Moja prva se je nehala dojiti ponoči okrog 15 meseca pa se še danes zbuja ponoči včasih večkrat drugič manj. Verjetno ni krivo dojenje je že 2 leti minilo od zadnjega podoja.
Default avatar

zelojeznananasvet

Ej, nasvet!
Mater ne obsojaj kar tako.Citiram:" To ponavadi delajo mame, ki enostavno niso sposobne prekiniti nepotrebne navezanosti na dojenje in normalno organizirati otrokovega in tudi siceršnjega družinskega življenja. Potem pa jamrajo, kako so neprespane, kako razvlečene prsi imajo, kakšno zgago jim dela otrok podnevi in ponoči. Sem že včeraj napisala pri eni temi, da se da ljubezen otroku izkazovati tudi drugače."

Takole govorjenje je čisti izraz, da si bila lena za dojenje, ki ni enostavno,ker zahteva tvojo fizično prdeanost. Daje pa otroku čustveno izpolnjenost in veča mu samozavest. Ej, sram te je lahko, da takole bluziš o materah, ki so pripravljene dojiti otroka več kot 6-12 mesecev.

Zamisli se malo nad svojim klopotanjem in izbiraj besede. Ti toplo svetujem tudi za vsajdanje življenje.....
Default avatar

iness

Ja seveda,

Svetovna zdravstvena organizacija pa svetuje dojenje do 2 leta starosti in še dlje, če mama in otrok to želita zato, ker nimajo kaj druga delat.

Mogoče bi si tiste, ki svojih otrok "nočete" carkljat prebrale kaj tukaj:

ali tukaj ali pa mislite, da je vse to neka nora propaganda, da na svetu prodajo čim več modrčkov za dojenje in blazinic za dojke, blazin za dojenje...?!

Sploh pa me zagovornice dojenja ne silimo vas nasprotnic dojiti ampak ve nas napadate, da ni normalno, ker si me to želimo.

Preživite lep dan s svojo vestjo!

Ines
Default avatar

kontra

Če želi mamica dojiti svojega dojenčaka, naj ga doji.
Če ga želi dojiti tudi ponoči, naj ga doji.
Če ji ni problem vstajati ponoči, naj vstane.
In tudi, če ji je vstajanje ponoči težko in mučno, je to samo njen problem.

In ni mi jasno zakaj večina mamic pričakuje, da bo dojenček celo noč spal.
Da ga da spat ob 20.00 in da spi do 7.00.

Tudi odrasli ne spijo kot polhi neprekinjeno 11 ur.
Vmes te lahko zbudi kakšen šum, ropot, celo tvoj partner, ki se premetava. Lahko imaš grde sanje.
Mogoče si žejen, ker si imel krepko večerjo.
Lahko te kaj boli, srbi.
Morda ti je vroče, hladno.

In še pa še bi lahko naštevala, kaj lahko človeka predrami iz spanca.

Očitno pa dojenčki nimajo pravice da se zbudijo zaradi zgoraj naštetih razlogov.