Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Izvid krvi in urina

Default avatar
Spoštovani,

zadnja dva meseca imam težave z mišicami celega telessa, nekontrolirano trzajo, se tresejo, ampak ne vedno. Moj zdravnik je mnenja da je stres, saj so bili izvidi ortopeda in nevrologa bp. Je pa nevrolog priporočal pregled pri revmatologu. Tam še nisem bila. So mi pa zdaj naredili krvne priskave in rezultati so bili vsi v mejah normale razen:
K-Erci: 4,03
K-Ht: 0,359
SR: 38
U-Hemoglobin, poE: 1
U-Levkociti, poE: 1
U-Sediment: Eritrociti 3, Levkociti 5. bakterije številne.

Lahko to kaže na kakšno revmatološko bolezen, ali je tam SR višja? En dan pred odvzemom krvi sem vzela 550 mg Nalgesin. Lahko to vpliva na sedimentacijo? Naj povem, da težav pri uriniranju nimam, me ne boli in ne peče, res pa opažam, da hodim bolj pogosto na stranišče.

Hvala za vaše mnenje.
Default avatar
Iz izvidov, ki ste jih navedli, še ni mogoče sklepati na revmatološko obolenje. Malce povišana sedimentacija sicer govori o nekem vnetju: a kakšnem, ne moremo vedeti. SR ni ne specifičen, ne posebej hitro odziven kazalec, o akutnem dogajanju nam mnogo več pove CRP, ki pa prav tako ni specifičen kazalec (tudi govori o nekem vnetnem dogajanju, a nič več kot to).
Glede na to, da navajate, da pogosto hodite na vodo, v urinu pa so našli sled HB in številne bakterije, bi bilo potrebno delati v smeri diagnostike okužbe sečil (opraviti mikrobiološko preiskavo po Sandfordu) in kasneje morda UZ sečil. ESR je ob okužbahj sečil lahko povišana.

Ob revmatoloških boleznih je ESR običajno res povišana, a, kot rečeno, tudi pri številnih drugih stanjih (v praksi so to najpogostejše okužbe).
Nalgesin pred odbvzemom ni vplival na sedimentacijo. Podatkov, ki ste jih navedli je, zelo, zelo malo. Specialist revmatolog bo za za potrjevanje/izključevanje morebitne revmatološke bolezni opravil specifične revmatološke preiskave.
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Hvala za odgovor.

Hemoglobin pomeni kri v urinu?

Hvala in lp.
Default avatar
Zanima me še, ali obstajajo višje tudi vrednosti hemoglobina v urinu kot 1?
Default avatar
Spoštovani, referenčne vrednosti in način pregledovanja urina se med laboratoriji razlikujejo.
Kjer sediment urina pregledujejo z mikroskopom, štejejo število eritrocitov na določeni površini vidnega polja. Do 3 eritociti (rdeče krvne celice) v urinu v vidnem polju pomenijo še normalno vrednost.

Kjer se preiskavo opravlja z analizatorjem, se ugotavlja, "meri" količino hemoglobina iz eritrocitov, tam se za odstope običajno uporablja lestvico 0-3. 1 pomeni malce povišano število eritrocitov v urinu, 2 zmerno, 3 pa močno (v tem primeru bi bil urin tudi na pogled krvav).

LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pregled je opravil Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo v Lj.
Za U-sediment so napisane referenčne vrenosti:
za eritrocite do 3 (jaz imam 3)
za levkocite do 5 (jaz imam 5)

Za U-osnovna analiza je za U-hemoglobin poE referenčna vrednost 0, jaz imam 1.
Ali so to zaskrbljujoče vrednosti? Poleg seveda SR 38.

Hvala še enkrat in lp.
Default avatar
Vrednosti eritrocitov in levkocitov sta normalni: do toliko pomeni, da je do toliko normalno.
HB - 1, je, kot rečeno, čisto malce povišan: če bi pod mikroskopom gledali drugo kapljico urina, bi morda našli 4 eritocite, kar bi bilo čisto malce nad zgornjo mejo, hemoglobin pa bi bil že 1 (in ne O). Skratka - nič posebnega. Ker so bile v urinu številne bakterije (ob predpostavki, da ste odvzem izvedli pravilno, si pred tem temeljito umili spolovilo, spustili prvi curek v školjko in še naslednjega v kozarček; ob odvzemu pa tudi niste imeli menstruacije ali belega toka) in navajate pogosto tiščanje na vodo, pa bi bilo smiselno, kot sem navedla že zgoraj, opraviti dodatne teste.
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Zanima me, ali lahko vrednosti:
K-Erci: 4,03
K-Ht: 0,359
SR: 38
kažejo na levkemijo, če so vse ostale vrednosti v mejah normale?
Kakšna je vrednost eritrocitov, če gre za levkemijo?

Ali lahko sedimentacija 38 kaže na revmatično obolenje?

Hvala in lp.
Default avatar
Spoštovani, za začetek vam toplo svetujem, da se o izvidih pogovorite z izbranim zdravnikom, ki vam bo tudi pojasnil, kaj posamezne preiskave sploh pomenijo ter kaj z njimi ugotavljamo.
Takole forumovsko seciranje namreč nima smisla. Izvide mora vedno tolmačiti tisti, ki je preiskave tudi opravil, saj le ta ve, zakaj jih je opravil!

O SR sem vam odgovorila že zgoraj, ponavljam:
"Iz izvidov, ki ste jih navedli, še ni mogoče sklepati na revmatološko obolenje. Malce povišana sedimentacija sicer govori o nekem vnetju: a kakšnem, ne moremo vedeti. SR ni ne specifičen, ne posebej hitro odziven kazalec, o akutnem dogajanju nam mnogo več pove CRP, ki pa prav tako ni specifičen kazalec (tudi govori o nekem vnetnem dogajanju, a nič več kot to).
Ob revmatoloških boleznih je ESR običajno res povišana, a, kot rečeno, tudi pri številnih drugih stanjih (v praksi so to najpogostejše okužbe). "

Levkemija pomeni "raka krvi" in sicer levkocitne celične vrste. Značilno je, da se v krvi pojavijo nenormalni, "maligno spremenjeni" levkociti (spremenjena površina celic, spremenjena jedra, ni nadzora nad nastajanjem, ...). Število teh nenormalnih levkocitov se izjemno hitro povečuje, saj produkcija nenormalnih celic v kostnem mozgu nima zavore.
Ko levkemične celice preplavijo kostni mozeg, se, seveda, zmanjša produkcija celic druge vrste, ki prav tako nastajajo v kostnem mozgu, zato kasneje ob izjemno povečanem številu levkemičnih celic v krvi, najdemo znižano število eritrocitov, trombocitov, ipd. Kot vidite, so vrednosti eritrocitov pri akutni levkemiji običajno znižane.
Sum na levkemijo bi bil postavljen ob ustrezni klinični sliki in seveda, tipičnih hematoloških preiskavah: pojavu nenormalnih (maligno spremenjenih) levkocitov v krvi.

Ponovno: vaš izvid krvi je praktično normalen z izjemo blago povišane sedimentacije!
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
sPOŠTOVANI!
ZARADI BOLEČIN V SPODNJEM PREDELU TREBUHA, (PRI SKLANJANJU ALI SEDENJU
JE BOLEČINA MOČNEJŠA), ME JE OSEBNI ZDRAVNIK NAPOTIL V LABORATORIJ, KER JE SUMIL, DA GRE ZA SEČILA.

LABORATORIJSKI IZVID URINA:
U-PROTEINI 0
SEDIMENT-ERCI 6-10 ST.
SEDIMENT-LKCI 1-3
SEDIMENT-BAKTERIJE SR.ŠT.
SEDIMENT OSTALO NEKAJ PL.REP.IN OK.CEL.

HEMATOLOŠKE PREISKAVE:
K-SR 13
K-LEVKOCITI 8,98
K-ERITROCITI 4,43
K-HEMOGLOBIN 132
K-HEMATOKRIT 0,38
K-MCV 85,5
K-MCH 29,7
K-MCHC 348
K-RDW 14,9
K-TROMBOCITI 294
K-MPV L 6,5
DKS5
S-CRP 2,8

UZ TREBUŠNE BP.
GINEKOLOŠKO BP.

ZANIMA ME, ČE SO TE BOLEČINE GLEDE NA IZVID LAHKO POVEZANE S SEČILI, OZ.KAKŠNE PREISKAVE NAJ BI ŠE OPRAVILA.
Default avatar
Spostovani, prakticno vsi izvidi so v mejah normale, razen nekoliko povecano stevilo eritrocitov v sedimentu urina. UZ secil ste tudi opravili in je bil b.p. Bolecine v spodnjem delu trebuha, zlasti ob sklanjanju ali sedenju, so lahko tudi kostno-misicnega izvora (zato bi veljalo iskati tudi v tej smeri. drza, prisilno sedenje v dolocenem polozaju??). LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pri preiskavi krvi so mi ugotovili povečanje SR.Prosim, mi lahko napišete, kaj pomeni SR 51? Hvala in lep pozdrav
Default avatar
Pri preiskavi krvi so mi ugotovili povečanje SR.Prosim, mi lahko napišete, kaj pomeni SR 51? Hvala in lep pozdrav
Default avatar
SR = sedimetation rate, po domače "sedimentacija". S preiskavo ugotavljamo vnetje in SR 51 pomeni, da je sedimentacija povišana, oz. da v telesu poteka vnetno dogajanje. Nič pa nam ne pove, kakšno, saj je preiskava zelo nespecifična. Vnetno dogajanje lahko pomeni npr. bakterijsko okužbo, težjo virusno okužbo, sistemsko avtoimunsko bolezen - vnetje, ???
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni!
Pred dvemi dnevi sem iz laboratorija ,kjer sm dala vodo ter kri, prejela pismo z izvidi ter z listom da naj se zglasim pri svojem zdravniku!Zanima me če mi lahko razložite kaj pomenijo naslednje vrednosti:

(izpisala sem vam samo tiste katere ne sovpadajo z normalnimi vrednostmi)

Analiza urina:
-sediment levkociti: 15-18
Hematološke preiskave:
-K-Hemoglobin: 112
-K-Hematokrit: 0.33
-K-MCV: 79
-DKS1 Eozino: 0.005


Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani, v usedlina urinu so povečani levkociti; celice vnetnice: lahko da ni nič hudega in ste se le slabo umili pred uruniranjem, lahko je prisotno vnetje sečil.

Pri pregledu krvi je ugotovljena rahla slabokrvnost, ker imate hemoglobin nekoliko znižan, nornalna vrednosti je 120-180 g/l; helatokrit samo govori o deležu rdečih krvnih celic na volumsko enoto in je nekoliko znižan; MCV pomeni volumen rdeče krvne celice in je nekoliko manjši (normalne vrednosti od 81-92 fL), kot je to normalno. Najpogostejši vzrok za to je običajno pomanjkanje železa. Eozinofilci so vrsta granulocitov (med segmentiranimi granulocitnimi levkociti), ne vidim odstopa ali pa ni prav napisano, normalno jih je med 0,1 do 0,6 x 10 na deveto na liter), običajno so povišani ob alergijah, parazitozah, nekaterih vnetjih. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani!
V izvidu imam pod naslovom Hematološki analizator
K-Erci 3,58
K-Hb 119
K-Ht 0,333
To je pod spodnjo mejo. Kaj bi to pomenilo"
Hvala za odgovor...Blažena
Default avatar
Hematološki analizator: pomeni analizo krvi.
Imate nekoliko znižano število eritrocitov (rdečih krvnih celic), rahlo znižan hemoglobin in delež eritrocitov na volumsko enoto. Po domače to pomeni, da ste rahlo slabokrvni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
pozdravljeni
pred pribljižno 5 tedni so se mi začele pojavljati bolečine na sklepih nog .po parih dnevih pa tudi rdeči ispuščaji ki so boleči na dotik.sklepi na nogah so mi otekli.doktor mi je predpisal ospen 1500 in me poslal na odvzem krvi izvid sr 23 crp50.zdaj po tednu dni sem šla ponovno dati kri izvi je pokazal sr26 crp53.zdravnik mi je rekel da je to neka vrsta revme. zdaj me pa zanima vkolikem času bi se moga kri izboljšati na mejah normale
Default avatar
Spoštovani, iz rezultatov vaših krvnih preiskav vidim le, da se pri vas odvija neko vnetje (povišana sta sedimantacija in C-reaktivni protein).

Na začetku je zdravnik posumil, da imate streptokokno okužbo, ki jo je zdravil z Ospenom 1500. Glede na to, da je od okužbe? (oz. preobčutljivosti na streptokokni toksin?) minilo 5 tednov, rezultati krvnih preiskav pa so enaki, pomeni, da se še vedno nekaj dogaja. Kaj in koliko časa bo trajalo, vam na osnovi nespecigičnih vnetnih parametrov, tudi slučajno ne morem napovedati.
Prav tako ne vem, ali imate še vedno težave s sklepi. V primeru, da jih imate, je vaš izbrani zdravnik najbrž opravil tudi revmatološke teste?
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P