Forum.Over.Net

Politični čvek

Kaj se dogaja na politični sceni? Če so že naši voditelji, se lahko o njih in njihovem delu tudi pogovarjamo, saj je politika del našega vsakdana in zaradi nje smo tam, kjer smo. Skupaj smo v dobrem in slabem.
Forum je nemoderiran in uredništvo ne odgovarja za komentarje, si pa pridržuje ppravico tudi do izbrisa tem brez obrazložitve.

Slovenija junaška, svobodna bodeš ti

Default avatar

ondi

Kaj takega...Bolj koristno bi bilo,da bi se bolj ukvarjal s sedanjostjo in prihodnostjo,ne pa da vlečeš na dan stare dokumente in netiš mir med že tako neenotnimi Slovenci.
Default avatar

ondi

Naj zgodovina pride na dan,vendar se preveč ukvarjamo s preteklostjo katere ne moremo spremeniti.Da se le ne bi nikoli več ponovilo kaj podobnega.Mislim na bratomorno državljansko vojno med NOB in seveda povojne poboje.
Default avatar

Mirko

Iz marksisticne literature sem povzel gospodarske principe planiranja in mu jih pokazal. Zraven sem mu pokazal tudi politicno taktiko, s pomocjo katere omogocimo planiranje, da prevzamemo oblast. Ta katoliški veljak mi je oboje precrtal in rekel, da ne verjame, da je lahko nekdo tako neumen, da govori o takih principih planiranja. Ni mogel tudi
verjeti, da je lahko nekdo tako pokvarjen, da se na ta nacin skuša polastiti oblasti.
http://www.ick.si/PDF/Sirc.pdf
Default avatar

Mirko

Okoli leta 1947, 1948 je bilo na primer naroceno, da
morajo vse tovarne vsak vecer telefonirati na ministrstvo za industrijo v Ljubljano, to pa naprej na zvezno ministrstvo za industrijo in sporociti enodnevne rezultate. Prvic; v tovarnah niso imeli niti casa, da bi zbrali prave rezultate. Zato so si jih izmišljevali. V Ljubljani so tiste
izmišljene številke seštevali, jih pošiljali v Beograd, tam pa so jih menda imeli v ministrstvu naložene v sobah. Šlo je za sklade papirja, ki jih nihce ni pogledal.
http://www.ick.si/PDF/Sirc.pdf
Default avatar

ondi

Zgodovine s tem ne boš predrugačil.Raje se zavzemaj za boljšo prihodnost,za spravo in mir med Slovenci.Ne pa vleči na dan stare enoumne grehe.Zato ne bo nič boljše,ker se preteklosti ne da spremeniti,mrtvih ne obuditi.Prihodnost pa lahko spremenimo in jo naredimo lepšo,boljšo,ampak ne s sovraštvom in starimi grehi,kot jih na plano vlečeš ti.
Default avatar

flashgordon

mirko, izbrskal si stare dokumente... in kaj zdaj?,vsako zgodovinsko obdobje ima svoje negativne in pozitivne strani- vsi ki sedaj napadate medvojno in povojno dogajanje pa ne vidite koristi ki jih je imela Slovenija- prehod iz pretežno kmetijskega gospodarstva v industrijsko ( pa čeprav takrat plansko gospodarstvo), izgradnja infrastrukture , hiter razvoj mest, možnost izobraževanja vseh slojev prebivalstva, dostopnost do zdravstvenih storitev, dvig povprečne življenske dobe ... in tako lahko naštevamo v neskončnost...predlagam ti da malo prebereš Janeza Trdino in se vrneš v leto 1848 in še prej ( v pomlad narodov) in boš videl kdo je bil resnična cokla v rezvoju slovenstva, slovenske kulture in jezika ter tudi gospodarstva
Default avatar

ondi

Domobrancev pa ne boš nič pokazal ,saj so tudi veliko fotografirali ujete partizane kako so jih zverinsko in nečloveško mučili?????
Default avatar

flashgordon

[quote Mirko]En mali fragmentek o tem, kako svobodni smo bili po letu '45...

http://www.ff.uni-lj.si/www/diplomske_n ... /1070b.jpg

Komplet si pa lahko preberete tule:
http://www.ff.uni-lj.si/www/diplomske_n ... dex.html#1[/quote]
glede svobode v Jugoslaviji pa tole- leta 1990 sem v Atenah v enem youth hostel-u videl kako me nekdo sumničavo gleda in opazuje ( v rokah sem držal rdeči jugoslovanski potni list)- no po parih urah se ojunači in pristopi do mene in vpraša od kod sem , mu povem, nakar me vpraša če sem pobegnil iz Jugoslavije ( on je namreč bil iz JAR), mu razložim da lahko pptuje v jugoslaviji kdorkoli in kadarkoli brez omejitev, da je država urejena in da že dolgo nismo koga nabili na kol in ustrelili iz političnih razlogov ( za razliko od aparthajda pri njih)-pa ne mi zdaj privleč procesa proti četverici-večje burke še svet ni videl pri nas-človek se čudi nakar izzvem da ima on z svojim potnim listom prepoved vstopa v večino zahodnih evropskih držav in v ZDA- sam sem prepotoval celo evropo brez kakršnih koli omejitev ( razen za Francijo in Grčijo si potreboval vizo) toliko o omejevanju svobode, da o tem da recimo v "zibelki demokracije" ZDA, SPLOH NE SMEŠ IMETI DOMA POTNEGA LISTA AMPAK JE DEPONIRAN NA POLICIJSKI POSTAJI KJER GA VZDIGNEŠ ŠELE PRED POTOVANJEM- TO TI PA JE SVOBODA GIBANJA, MAR NE
Default avatar

Mirko

Socializem = industrializacija + elektrifikacija je baje rekel Stalin.

Posledice te silne "industrializacije" pa lahko vidiš še danes - so jih polni zavodi za zaposlovanje.

Ja, se strinjam napredek je bil - ampak precej manjši kot v primerljivih državah, ki so imele to srečo, da niso imele komunistov. Tako, da temu ne moreš reči napredek, ampak nazadovanje. Za primerjavo lahko pomoliš nos skozi ljubljski tunel, pa bo.
Default avatar

flashgordon

imel sem to srečo da sem še pred razpadom jugoslavjije videl nekaj sveta in bil v kontaktu tudi z tujci, in ti moram povedati da neke grozne razlike v razvoju med zahodno evropo in slovenijo ni bilo- zavodi za zaposlovanje pa so polni tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji - imajo primerljivo stopnjo brezposelnosti kot pri nas, pa niso živeli v socializmu-glede napredka pa tole, včasih je bolje biti pri napredku zmeren kot pa napredek postaviti pred kvaliteto življenja-marsikatero napredno državo bo zardi tega silnega napredka še silno bolela glava ( predvsem na račun uničenja okolja in izčrpavanja naravnih virov ) s tem da zahodne države napredek enačijo predvsem na račun polnjenja žepov posameznikov
Default avatar

Mirko

Pa kaj se ti tolk obremenjuješ z domobranci?

Vse (pa še mal zraven) kar so počeli med vojno oz. revolucijo je itak že dolgo znano.
Default avatar

Mirko

Če si hotel v Jugi pomolit kljunčka čez mejo, si moral najprej izpolnit dva pogoja:

1. Si moral biti moralno-politično neoporečen, da so ti sploh izdali potni list (o tem se že pisal tule gor).

2. V 80-tih si moral še pol starega milijončka depozita plačat, da so te spustili čez "najbolj odprto mejo v Evropi". Da bo hec popoln - za ta znesek je obstajal tudi bankovec - in hm, le kdo je bil narisan na njem? Sam simbol svobode, druže Tito mi ti se kunemo, osebno.

O tem, kdo vse in na kakšen način ti je vtikal prst v rit na meji, ko si se privlekel nazaj v obljubljeno deželo (če je kragujevški nadomestek osebnega avtomobila sploh zvozil ljubeljski klanec) pa kdaj drugič...

Vsekakor pa primerjave z JAR niso smiselne. Z ZDA še manj. Oglej se po soseščini.
Default avatar

flashgordon

lepo te prosim do potnega lista je lahko prišel vsakdo, ne samo v 80-tih, tudi v 70-, dokaz imamo doma; namreč leta 77 so mojega očeta vrgli iz Zveze Komunistov , ker je pač postal moralno oporečen pa je kljub temu lahko nemoteno potoval in podaljšal potni list, je pa res da so na policijski postaji pisali neka poročila o njem, ampak njemu se je že takrat zdelo to smešno, in ko mu to zdajto omeniš mu gre samo na smeh, pa tega ne obeša na velik zvon kot to počnejo neki naši politiki ( rupel je tak primerek) in se predstavljajo kot neke kvaz žrtve sitema ki jim je omogočil da so postali to kar so danes in s tem nabirajo politične točke. kar se pa tiče depozitev pa tole, res si moral položiti depozit na meji, ampak si ga tudi dobil nazaj- in kaj zdaj , še dandane lahko carinik od tebe zahteva da dokažeš da imaš dovolj denarja za preživetje v državo v katero vstopaš, takrat si pač plačal da si lahko zapustil jugoslavijo ( pač v obratni smeri)-big deal
Default avatar

ondi

In kaj ti toliko blatiš partizane naše edine uprnike proti fašizmu in nacizmu ter domačim izdajalcem domobrancem,ter našega Josipa Broza.
Default avatar

Mirko

A nisi ti včeraj ene številke obljubljal?
Default avatar

ondi

Imam pametnejše delo doma kot pa brskati po moji knjižnici in ugotavljat resnico.
Default avatar

ondi

Sem te nekaj drugega vprašal.Kaj so tebi storili partizani?So ti koga ubili po krivem?Meni so starega očeta,pa kaj naj.Oživiti ga ne morem.