Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

OMR in multipla skleroza

Default avatar

Vprašanje*

Sin je alergičen na jajčni beljak in še na nekaj drugih živil. Zaenkrat še ni bil cepljen proti OMR. Ker sem že večkrat prebrala, da to cepljenje lahko sproži multiplo sklerozo, čeprav za to ni dokazov, kot navajate na tem forumu,, me skrbi, da pri njem morda le obstaja možnost, da bi cepljenje sprožilo to bolezen. Namreč: to bolezen je imela njegova babica. Menda se ne ve ali je ta bolezen dedna. Vendar je sin edini v naši družini, ki je alergik, se pravi, da njegov imunski sistem deluje nenormalno, babica pa je imela avtoimunsko bolezen, se pravi, da je tudi njen imunski sistem deloval nenormalno, čeprav sta seveda alergija in multipla skleroza različni bolezni. Zato ima on verjetno malo več možnoti, da dobi multiplo sklerozo, kot ostali (dednost, občutljiv imunski sistem) in bojim se, da bi cepljenje pri njem še povečalo možnost, da zboli za multiplo sklerozo. Čeprav dokazov za to verjetno ni. Prosim za vaš komentar.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, pravzaprav ste večino komentirali že sami. Multipla skleroza je kompleksna bolezen živčnega sistema, z genetsko podlago, ki je bistveno pogostejša pri ženskah:
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... tid=362131
O morebitnih sprožilcih za bolezen potekajo številne raziskave, ki pa še daleč niso podale dokončnega odgovora. Ena izmed tez govori tudi o "ponavljajočih se okužbah" centralnega živčnega sistema, pri čemer bi vas izrecno opozorila tako na "ponavljanje" in "okužbe". Z virusi, ki lahko povzročijo okužbe CŽS, se srečujemo dnevno, med njimi so najpogostejši različni enterovirusi.
Dokazov o povezavi med cepljenjem proti MMR in multipli sklerozi, ni. Ošpice so zelo resna bolezen, ki lahko poteka s številnimi komplikacijami: npr. s pljučnico, pri 1/1000 obolelih pa tudi z encefalomielitisom (vnetjem možganov in hrbtenjače, ki pri 1/3 do 1/2 obolelih pušča trajne okvare). Ošpice obvladujemo s cepljenjem.
V življenju vedno govorimo o tveganjih. Tveganje, da bi vaš necepljeni sin zbolel s pravimi ošpicami, obstaja (saj iz mnogih evropskih in neevropskih držav stalno prejemamo poročila o izbruhih), Tveganje, da bi ob ošpicah zbolel z vnetjem možganov in hrbtenjače, je določljivo (1/1000 obolelih). Dokazov, da bi bilo cepljenje proti MMR povezano s pričetkom multiple skleroze, pa ni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

MajaM*

Pozdravljeni,

Tudi sama imam vprašanje v zvezi z MS in cepljenjem proti OMR. Sama imam potrjeno diagnozo MS (potrditev po zagonu po porodu), prav tako ima enako diagnozo moja sestra. Zanima me, kako gledate na cepljenje proti OMR pri hčeri. Ostala cepljenja je opravila po programu, pri 11 mesecih je imela hujšo alergijo, katere vzrok oziroma kaj jo povzroča niso ugotovili. Posledica je zelo občutljiva suha koža, običajno se še vedno popolnoma nepričajkovano pojavljajo otekline predvsem v okončinah. Drugih težav ali alergij ni. Zanima me, ali obstaja kakšno testiranje za primernost te vrste cepiva? In ali je sploh smiselno?
Po eni strani se močno bojim pojav MS tudi pri hčeri, in možnosti, da bi cepljenje kakorkoli povečalo oziroma pospešilo možnost za MS, po drugi strani pa me je strah ošpic. Pediater pravi, da dokler ne ugotovimo, zakaj alergija, da ne bo hitel z cepljenjem. Leta pa tečejo. Hči bo kmalu stara 3 leta. Ali je pri tej starosti ob pojavi ošpic možnost negativnih posledic večja/manjša ko pri eno-letnem otroku (kako bi Vi predlagali cepljenje)?

Se opravičujem za mogoče zmeden stil pisanja, toda to vprašanje me resnično bega, od zdravnikov pa slišim enkrat takšne, drugič drugačne komentarje, kar situacijo še poslabša.

Hvala in lp,
Maja
Default avatar

Eva G

Spoštovani,kot že omenjeno o razlogih in sprožilcih MS potekajo številne raziskave. povezave med cepljenjem proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter pojavom MS zaenkrat ni.

Ošpic v sloveniji v zadnjih letih res nismo zabeležili, kar pa ne pomeni, da okužba ni možna. (V Avstriji in na Bavarskem so se pojavile ravno sedaj, zboleli so v glavnem otroci).

Tveganje, da bi hči zbolela z ošpicami torej obstaja. Možni so tudi zapleti ob ošpicah, kaj več o tem naj vam pove pediatrinja.
Glede na anamnezo o alergiji svetujem cepljenje pod zdravniškim nadzorom. (možno je tudi testiranje na alergijo na sestavine cepiva). Vsekakor se s pediatrinjo dogovorite za cepljenje.


Lep pozdrav,Eva
Eva Grilc
Default avatar

RonjaRonja

RonjaGlede na informacijo o ošpicah v Avstriji me zanima naslednje. Hči, ki je cepljena proti OMR, gre v kratkem v Avstrijo. Ali lahko ob prihodu v Slovenijo, ne da bi ona zbolela, prenese ošpice na nekoga, ki ni bil cepljen?

Kako, da so se v Avstriji pojavile ošpice? Ali imajo drugačen sistem cepljenja, kot pri nas?
Default avatar

Eva G

Pozdravljeni,


V Avstriji so se ošpice pojavile v glavnem samo med šolarji ene šole, ki verjetno niso bili cepljeni. Verjetnost, da bi se hči okužila, je minimalna. Če je bila popolno cepljena, pa toliko bolj.

Ošpice bi lahko prenesla naprej le v primeru, če bi se okužila in imela slabšo odpornost proti bolezni. V tem primeru bi verjetno tudi zbolela vsaj z blažjo klinično sliko.


lep pozdrav,
Eva
Eva Grilc

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P
cron