Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Štetje kalorij

Default avatar
Glede na poste zadnjih dnih in glede na moje stanje (nikamor se ne premaknem že 4 mesece), sem se odločila, da bom upoštevala še en nasvet Dracona in začela pisati kaj pojem in koliko to znaša kalorij. Začnem v drugem tednu, ko bom imela več mira oz. ko pospravim pod sreho še en izpit. Sem pa na lovu za informacijami. Predvsem me bega koliko kcal naj sploh pojem glede na različne izračune, ki jih imam. Nekje je izračun BM 1800, drugje 1900, potem spet 2800,... V glavnem začela bi z 2000 kcal na dan, ene tri tedne, da vidim kaj bo. Kolesarim še ne, ker še vedno malo čutim ligamente, je pa precej bolje, še kakšen teden in bo v redu, zato pa grem ven na kratek sprehod in vsak dan še kaj naredim na vrtu kar pozimi nisem.

Skratka, sama sem bila prepričana, da kalorij ni potrebno šteti, sedaj pa nisem več. Dracon, kaj praviš na to. Aja, velika sem 166 cm in imam sedaj še vedno 114kg.
Začela sem gledati tudi na embalažo in si že pridno beležim koliko kcal ima katero živilo (upam samo, da so podatki vsaj približno točni).
Če pojem 4 100g milke je to za en dan dost ;-), mal heca! Po drugi strani kaj pa je ena milka ali gorenjka, pa ima 500 kcal!!! Grozno, a ne!

Rada bi kakšen vaš komentar, če kdo (poleg Dracona) piše kaj je in koliko, v glavnem izkušnje.

Lep dan
K.
Default avatar
Katarina2,

sama si pridno, redno beležim, kaj vsak dan dam v usta. To je edini način, da imam sama sebe pod kontrolo, da imam red!
Prav tako pa si dnevno za spodbudo beležim, kakšno gibanje sem tisti dan imela, kako dolgo je trajalo, koliko kcal sem pokurila....
Sama povprečno zaužijem med 1500 in 1800 kcal: nekako sem , od kar to bolj ali manj redno pišem, ugotovila, da je tukaj vmes tista zlata sredina, ki mi vzdržuje bolj ali manj željeno stanje.
Mogoče me kdaj kakšen, ki mojega sistema še ne pozna, malo čudno gleda in si misli svoje, ko recimo preštejem kekse in maso celega paketa delim s komadi, da dobim kcal za posamezni kos, ampak se ne obremenjujem s tem....

Mogoče se sliši kot obsesija, ampak to je moja čudežna palica, ki učinkuje.

Sprva sem si obroke tehtala, potem pa dobiš tisti občutek "na oko" in vse postane dnevna rutina.

Mogoče boš našla tudi ti tisto disciplino- vsekakor ti to od srca privoščim,
Carpe diem!
Default avatar
Tudi jaz sem si včasih beležila kalorije, pregledovala sem razne tabele živil s kalorijami. Že dogo gledam na etikete v trgovini. Potem ti počasi pride v podzavest, tako, da več ne rabiš pisati, da znaš že ocenit na pamet, koliko kalorij ima kakšno živilo.
Mislim, da je to pisanje za nekaj časa prav koristno, da se naučiš količin in pa, da vidiš koliko v resnici poješ.
Jaz sem si že zjutraj sestavila jedilnik z izračunom kalorij in potem sem se tega jedilnika držala. Vsi grehi, ki so bili storjeni tako na stoje, ko vržeš kaj v usta, so bili preveč, višek, ki zeloo redi.
Saj je res zanimivo, kako veliko pojemo stvari, ki jih sploh nismo nameravali, ki jih pojemo kar tako mimogrede, ali pa, ker so slučajno tam...in ko pišeš, to ugotoviš, drugače pa kar pozabiš, da si tudi med obroki nekaj jedel - to vidim tudi pri sebi, koliko zavestnih medobrokov naredim.

Veliko uspeha ti želim
Default avatar
Oj, zgleda, da bom res rabila to, ker v tem trnutku ne vidim druge poti. Pri meni je bil dosežek že, da sem začela migat in da nisem šla še gor. Ampak to ni to. Nekaj več časa bom porabila za to, ampak, saj se naučiš in zapomniš koliko kcal ima katera hrana. Se strinjam s tabo.
Sem pa tudi za foro,hrske tehtala in delila, množila, da sem videla koliko kcal ima eden. Prešteješ, sešteješ in to je to.

Sem prej pozabila napisat, enkrat smo že govorili o tem, da sem naredila en ekperiment. En dan sem jedla hrske in jabolko dopoldne, en dan pa hrske in navadni jogurt. Po jabolku sem vedno lačna, sploh, če je bolj kašast, po jogurtu pa ne in tudi, ko sem prišla domov, sem lepo skuhala kosilo, ne da bi bila poleg obupno lačna. Tako, da verjetno jabolk ne bom jedla, razen morda kdaj pa kdaj, čeprav jih imam zelo rada. Sem pa si kupila grenivke, so mi tudi dobre in po njih nisem lačna.

Ja, vidim, da bo potrebno še delati za to, da bom pogruntala kaj jesti, da bom našla ritem.

lp
K.
Default avatar
po jabolkah nas večina pride lačnih zato ker vsebujejo pektin, ta pa pripravi želodčno sluznico za hrano. nekateri celo priporočajo da poješ jabolko eno uro pred kosilom ali večerjo. pri nas starejši ljudje (80 let) pravijo da se je dajalo jabolka pujsam (svinjereja) za apetit, da so bolj jedli :)
Default avatar
hehehehe.....
ja, kar je 80 let in več, pa človek že lahko reče "starejši"!

mi, tukaj, pa ne rabimo spodbujevalcev apetita, kajne?

lep vikend
Carpe diem!
Default avatar
Tako kot Korošica si tudi jaz pišem kalorije, ki jih pojem, pa tudi vse treninge in približno porabo kalorij... jaz nujno potrebujem red in disciplino. V marcu zaradi res hudega stresa v službi, nadur, kroničnega pomanjkanja časa tudi doma, nisem pisala v dnevnik, za kazen sem se zredila za 2 kg (sem ju že izgubila), ker sem jedla predvsem neredno, pozno in premalo obrokov. Tako je mesec maj peti mesec, kar si pišem. In res pomaga. Shujšala sem 8 kg v petih mesecih (s tem, da sem pred beleženjem kalorij že shujšala 16 kg v 11-ih mesecih), procent maščobe pa se mi je zmanjšal za 5%.

Meni je štetje kalorij postalo del zabave - morda se nekomu (možu? :)) zdi malce obsedeno vse skupaj, ampak meni tale sistem ugaja in deluje. kriz je malo, če pojem kaj "prepovedanega", si vestno seštejem in skompenziram tako, da se odpovem kruhu ali pa tečem recimo 15 min več... čisto odvisno... včasih pojem zvečer eno vrstico milke,ker ugotovim, da sem čez dan pojedla samo 1000 kcal. In nobene slabe vesti.
Default avatar
Sadje pri hujšanju ni najbolj zaželjeno. Izjema so agrumi pa še to ne pretirano. Dočim jabolka grozdje banane itd ... črtati z jedilnika ! Jabolko je lahko eno na dan in ne več kot 150g ! To je zelo majhno jabolko ! Minerale vitamine vlaknine itd pridobi z zelenjavo !

Jaz kalorij osebno ne seštevam. Mi je dosti preveč komplicirano. Sicer vedno na vseh izdelkih preverjam kalorije. Ampak kalorije same so lahko zelo varljiva stvar. Vedno preveri tudi količino OH beljakovin in maščob ! Hrano raje delim na enote. Toliko enot maščob zelenjave škrobnatih živil mesa mlečnih izdelkov na dan...

Pazi pri pijačah. Pijače kot so Radenska z okusom jagode itd ima recimo 100ml lahko tudi 40 kalorij ali več. Ni dosti ? Pomnoži to s 15 kolikor je v eni steklenici. Se ti še vedno ne zdi dosti ? Pa 1.5l tekočine spiješ v 1h zdaj poleti. Zato sploh priporočam čaj nesladkan zeleni čaj je sploh pozitiven. Lahko pa tudi sadne čaje brez teina. In še bolje čisto navadno vodo. Brez dodanega sladkorja sadni sokovi ali 100% naravni brez dodanega sladkorja imajo vseeno še vedno OGROMNO sladkorja iz sadja v sebi ! Zato črtaj !

Pazi ravno tako pri izdelkih ki so označeni DIETIČNI DIETETIČNI ali DIABETIČNI. To ne pomeni da so ti izdelki ok za nas ! Imajo ponavadi sicer nizek GI ampak ravno tako ogromno OH in maščob. Sicer oznake niso določene kot standard zato vsakdo označuje DIETETIČEN izdelek po svoje... Tako da velja sploh še posebna previdnost

Vegeta jušni koncentrati raznorazeni E-ji ... v smeti !

Raznorazni zelenjavni polpetki sojini polpetki itd bodi ZELO previdna ! Ogromno teh stvar vsebuje nore količine maščob ! Raznorazni jogurti z manj maščobe imajo ponavadi dosti več OH kot sorodniki z več maščobe. Zato pazi tudi pri tej izbiri ! Imaš variante z malo maščobe in malo OH ! Izbiraj pametno

Ribe... vse kar je mleto ribje palčke rakove palčke itd. Ogromne količine maščobe. Če imaš mikrovalovno pečico lahko narediš test. Žrtvuješ en kos in ga v mikrovalovni res na hitro in visoki intenziteti "spečeš" Voda izpari maščoba se izloči. Naredi to recimo s 5 rezinami suhe salame pa ti bo po juhi ki jo dobiš verjetno jasno kako ima lahko rezina milanske salame tudi do 300 kalorij :) Izdelki označeni z MANJ MAŠČOBE ali LIGHT. Preveri vseeno ! Ponavadi je količina zmanjšane maščobe 10% Poglej si recimo poli navadno in light. S tem da boš presenečena koliko maščobe je v "zdravi" piščančji salami poli !

Skratka... preberi deklaracije ! Povedo ogromno ! Ne glej samo na kalorije OH maščobe B. Pač... glej celotno sliko ! Tako ne moreš zgrešiti ! Industrija se prilagaja povpraševanju. Trenutno je zdravo in naravno IN. In ker za zavajanje ni kazni... pač poizkušajo vse da bi izkoristili trenutek nepazljivosti ali nepoučenosti in nam prodali nekaj kar v bistvu... niti ne želimo.

Aha pa še to. BM 2800 je zagotovo in 100% prevelik. Dosti prevelik. Glede na opis bi rekel da znaša tvoj BM med 1600 in 1800. Ampak najbolje če reskiraš 2€ in se greš tehtati v ZD. Na tanita tehtnico. Dobiš neko izhodišče.
If you are not doing it for fun ... you are doing it for the WRONG reason !
Default avatar
V glavnem že upoštevam kaj si napisal. Sokov ne pijem, gaziranih pijač tudi ne, voda z okusi mi sploh ni dobra. pijem samo navadno vodo, čaje (črne, zeleni, zeliščni in to vedno brez sladkorja, ker so mi sladki zanič - vsaj nekaj) in eno majhno kavo na dan, ker sem ugotovila, da sem po kavi lačna (mislem, sem pa rabila nekaj let, da mi je tudi to potegnilo - tudi to je bilo ugotovljeno po eksperimentu).
Pripravljene hrane ne kupujem, nobene, ne polpetov, ne hrenovk- nič od tega, ker kuham sama.
Hm, suha salama, joj - to pa jem, ampak bo treba kar črtat. Jem pa tudi piščančje prsi v ovoju, ptujske posebne nisem jedla že en lep čas.

Šibka sem tudi pri sirih, jogurt pa imam najrajši kar navaden, sadnega si pa naredim iz malin mojega vrta in mal natrena, vem, da ni glih najboljš, je pa dobro.Ampak tudi ni pogosto.

Jem tudi mandeljne, vendar sem ugotovila, da je ena pest odločno preveč, ampak jih je 12 čisto dovolj (sem izračunala kcal in maščobe, samo ne najdem sedaj podatka, imam še nered v zapiskih).

To je sedaj zame začetek, bom videla kako bo šlo. Gotovo me bo še kaj zanimalo, pa se javim.

Hvala za nasvete!

lp
K.
Default avatar
ti pomagam pri mandljih:

2g, 1 jedrce: 12 kcal

še veliko uspehov!
Carpe diem!
Default avatar
ojla,

hvala za podatek.

Začela sem danes zjutraj, ko sem pripravljala malico za v službo. Zvagala in napisala sem si kaj in koliko bom pojedla, zračunala pa bom zvečer.
Tako, da je danes uradni začetek.

Hvala za želje, ki jih jih vračam v enaki meri :-)

lp
K.
Default avatar
In kolkka imaš sedaj ? 120 kg

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic