Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Prehrana bolnika z rakom?

Default avatar

katja33

Kolegica je zbolela za rakom na prsih in zelo rada bi ji pomagala s kakšnim nasvetom glede prehrane, saj ona v tem vidi rešitev. Vem, da se je mnogokrat govorilo, da je zdravilo za rak kozje mleko, aloa, rdeča pesa, ne več mesnih izdelkov...ali?
Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo lahko svetoval, katero hrano, živilo bi lahko pomagalo k ozdravitvi.

100 X hvala!
Default avatar

*marjetica*

Uporabi iskalnik, ne dolgo nazaj je na tem forumu Kristina Modic objavila prispevek dr. Nade Rotovnik Kozjek na temo prehrane onkološkega bolnika.

Če bi obstajal enostaven odgovor v smislu 'pij kozje mleko, pa se ozdraviš od raka', potem verjemi, da bi to tudi zdravniki vsevprek priporočali.
Default avatar

Kristina Modic

Katja, da ne boš iskala, sem ti skopirala kar sama! Jaz se z mnenjem in razmišljanjem mag. Rotovnik Kozjekove zelo, zelo strinjam.


PREHRANA ONKOLOŠKEGA BOLNIKA - mnenje mag. Nade Kozjek Rotovnik, dr.med.
Napisal: Kristina DBL (212.18.57.62)
Datum: 03.05.2007 08:48


Pozdravljeni, forumovci!

Zdi se mi zelo smiselno, da se objavi odgovor mag. Nade Kozjek Rotovnik, dr.med., strokovnjakinje za prehrano onkoloških bolnikov gospe Sergeji, saj je tovrstnih težav, kot jih ima Sergejina mama, ogromno med bolniki z rakom. Potrebno je še poudariti, da je Rotovnik Kozjkeova sicer zaposlena na OI kot anastezistka in se ukvarja s preprečevanjem bolečine onkol. bolnikov. Samoiniciativno pa študira tudi področje prehrane onko bolnika (obiskuje in sodeluje na številnih svetovnih kongresih o prehrani onkol. bolnikov) in se zavzema, da bi tudi v SLO končno uvrstili med specialiste na področju onkologije tudi zdravnike, ki bi se ukvarjali s prehrano onkoloških bolnikov, saj je prehrana tudi pomemben del terapije bolnika z rakom. Za enkrat samo še v SLO nimamo takšnih specialistov, vendar se bomo tudi društva trudila, da jih bomo kmlau dobili.odgovor mag. Nade Rotovnik Kozjek, dr.med., spec. za prehrano onkol. bolnikov
Napisal: Kristina DBL (212.18.57.62)
Datum: 03.05.2007 08:34


Dr. Rotovnik Kozjekova je bila res zlata in je kar poglobljeno odgovorila na tvoje vprašanje, Sergeja. Mislim pa, da bo marsikomu tudi pomagala, saj je takšnih težav pri onkoloških bolnikih ogromno. Tu so njeni odgovori, ki jih je razdelila po sklopih glede na tvoj mejl oz. vprašanja.
*************************************************

SERGEJA:
"Gre za mucinoznega raka neznanega izvora (najverjetneje slepo èrevo,
druga mo¾nost bi bili jajèniki, vendar so ji te 20 let nazaj vzeli
skupaj z vsemi rodili). Rak je razširjen po celotni trebušni votlini,
prizadeta je trebušna mrena, črevesje zlepljeno...Nepravilnosti se
kažejo na jetrih. Mami so raka odkrili novembra, ko se ji je v
trebušni votlini nabirala voda."

MNENJE Mag. Rotovnik Kozjekove:
"Glede na te podatke, je bolezen verjetno neozdravljiva in s kemoterapijo skusa lececi onkolog zavreti njeno napredovanje. Govorimo torej o paliativni terapiji. Paliativna kemoterapija naj bi torej bolniku podaljasala zivljenje, vsekakor pa ni njen smisel, da mu poslabsa kvaliteto zivljenja in v tem primeru, da gospa propada, je tudi vprasljiv njen ucinek v smislu podaljsanja zivljenja. Se vec, pred paliativno kemoterapijo (in pred vsako drugo obliko paliativnega zdravljenja raka) je smiselen dogovor med bolnikom in zdravnikom oziroma tudi s svojci, kaj z zdravljenjem bolnik pridobi. Pri bolnici gre ocitno za napredovalo kaheksijo, ki jo podhranjenost se poglabja in posledica so tudi opisane tezave in verjetno se kaj, kar ni navedeno (kaksno je funkcionalno stanje bolnice, ali lahko skrbi zase, ali je slabokrvna itd..)."
---------------------------------------------------------------------------------------
SERGEJA:
"Doslej je dobila 4 kemoterapije, najprej dobi na OI kemoterapijo v žilo, ne vem natančno katero, teče ji okoli 6 ur, potem pa še dva tedna jemlje Xelodo. Po tednu pavze na novo. Vmes so ji enkrat naredili klistir, ker je prebava zelo, zelo upočasnjena. Dobiva praške za pospešitev prebave. Slabost, ki jo občuti, je verjetno posledica vsega trojega, mehanskih ovir, zdravljenja in psihe. Shujšala je okoli 7 kg, kosti se drži še samo
koža. Nekako še poje kak krožnik juhe, zvečer ovsene kosmiče. Po smetani jo peče v želodcu."

NASVET Mag. Rotovnik Kozjekove:
"Prehranska priporocila za bolnico so naslednja:
1. Najprej je potrebno zdraviti do najvecje mozne mere vse simptome, ki enemogocajo vnos hrane: predvsem slabost z zdravili proti slabosti, pekoc obcutek v zelodcu z zdravili, ki regulirajo izlocanje kisline in blazijo pekocino, morebitno bolecino, zaprtje itd.
2. Priporoceno je uzivanje vec manjsih in energetsko gostih obrokov cez dan (6-8), je naj velikokrat po malem: recimo kruh z mlekom, polenta s skuto, kuhana riba z rizem, cokolino...skratka vse, kar ima veliko energije v malem pakiranju in ni prevec predelano.
3. Zelo pomembno je uzivanje beljakovin, ce jih ne uzije okoli 1,5g na kg telesne teze in zadosti kalorij (vsaj okoli 30kcal/kg telesne teze), bo cisto pokurila svoje skeletne misice in funkcionalno opesala (marsikdo se ravno zaradi oslabelosti ne more vec dvigniti iz postelje), pokurila bo tudi srcno misico in srce bo pricelo popuscati; posledica vsega skupaj so velikokrat tudi otekline, zlasi na nogah.
4. Hrana naj ne bo muka, naj bo nekaj v prijetnem okolju in postrezena na prijeten nacin , nevsiljivo in s poudarkom, da je tudi zdravilo.
5. Ponavadi se z povecenim vnosom hrane izboljsa tudi apetit.
6. Gibanje je nujno in izboljsa apetit, zato naj se bolnik giba vsaj toliko, kolikor zmore, da se ne preutrudi."
-----------------------------------------------------------------------------------------

SERGEJA: "Napitke (prosure) meša s sadjem ali jogurtom, vendar popije enega na
tri dni."

MNENJE mag. Rotovnik Kozjekove:
"Prosure spada med prehranske nadomestke, ki vsebujejo EPA, obliko omega 3 mascobne kisline, ki je v nekaterih studijah pokazala, da ob zadostni kaloricni in proteinski podpori organizma prepreci nadaljno izgubo telesne teze. Vendar je za ta njen ucinek potrebno pojesti vsaj 2g EPA NA DAN: TO JE 2 TETRAPAKA. Tudi zato, da je vnos hranil zadosten, je EPA pakirana skupaj s prehrano: dva tetrapaka vsebujeta 36g beljakovin IN okoli 600KCAL, ker je za opisano bolnico verjetno ze 1/3 dnevnega vnosa. Prosure je ravno zaradi tega, ker vsebuje hranilo z zdravilnim ucinkom, precej drag. Manj dragi so drug prehranski nadomestki: kot so na primer Ensure, Nutricomb ali Nutri drink. Kupi se lahko tudi energetski ali proteinski prah, ki lahko delno nadomesti prehrano, ki je bolnik ne zmore pojesti. Veliko teh prehranskih nadomestkov najdete v lekarnah, športnh tergovinah in celo v Hervisu. Kadar vnos hranil z normalno hrano ni zadosten, je njihova uporaba , vsaj za premostitev , nekaj casa zelo primerna.
Ker je hrana za takega bolnika veliko vec kot samo vir hranil, je zdravilo proti podhrajenosti in pomaga preprecevati razvoj kaheksije, zato naj bi bila prehrana del zdravljenja in bolnik ima tudi do prehranske podpore pravico! Kadar pa je vnos hranil (v obliki hrane ali prehranskih nadomestkov) onemogocen pa ima bolnik tudi pravico do vnosa hranil preko zile,v obliki infuzije. Gre za obliko terapije, ki predtavlja nadmstno zdravljenje odpovedi prebavil (kot dializa, ce odpovejo ledvice) a pri nas na zalost to ni mozna oblika terapije (je pa v prakticno vseh evropskih drzavah) in bolnik na zalost velikokrat umre veliko prej in v veliko slabsem stanju ravno zaradi sestradanosti."

***************************************************

Sergeja, prepričana sem, da vam bo izčrpen nasvet zdravnice, ki se edina v SLO ukvarja s tovrstno problematiko (in še to v prostem času, ker naše zdravstvo zaenkrat za to še nima pravega posluha), koristil. Mene je na dveh predavanjih, ki sem jih psolušala, prepričala, da je hrana res pomemben del terapije bolnika z rakom, zato se bomo v prihodnje društva borila, da se tudi tak način obravnave bolnika uvrsti v osnovno zdravljenje bolnika z rakom.

Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

[monoblog.over.net]
Default avatar

katja33

Havala!

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic