Starševski čvek

kam naj se obrnem - oče alkoholik

Default avatar

koprčanka

Prosim vas, če mi lahko pomagate in poveste, na koga se lahko obrnem. Oče je namreč alkoholik, zadnje čase je zmeraj huje. Napije se vsak dan, edino za vikend je doma, da se malo opomore, saj ga to zelo izčrpa. Pije od 16h do 22h, polnoči, 2h.. odvisno od dneva. Na srečo ne pije žganih pijač, problem pa je v tem, ker včasih ne poje nič tudi po dva dneva skupaj.

Starša sta ločena, on živi s svojimi starši, ki so na robu živčnega zloma zaradi njega. Vem, da alkohol ni glavni problem, ampak samo posledica nekega drugega problema, ki je ta, da moj oče po 15-ih letih ločitve, mame še ni prebolel in sedaj se zmeraj bolj zaveda, kako je uničil družino in da bo na stara leta ostal sam.

Doma sam nikoli ne pije, ko pa pride v svojo družbo, se ne zna ustaviti. Moram ga hoditi okoli iskat po lokalih in ga voziti domov, saj se ful bojim, da bi vozil pijan in povzročil kakšno nesrečo.

Prosila sem ga, naj spije samo en ali dva kozarca na dan, če to potrebuje, vedno mi obljublja, da bo šel po službi domov, da se bo umiril, ampak je zmeraj enako. Noče priznati, da je alkoholik, saj pravi, da je lahko brez pijače tudi 10 dni. Kar je bilo sicer res, ko je bil doma bolan in ni šel v gostilno s svojimi pivskimi frendi.

Kaj lahko naredim? Jaz sem že čisto obupana, saj ima človek 60 kg, visok pa je 185 cm. Je nezdravo, dosti pije, malo spi. Tudi svoje starše psihično uničuje. Ga lahko prisilimo na zdravljenje? Ima kdo kakšno telefonsko, kamor bi lahko poklicala in se pozanimala? Mogoče celo pri njegovem osebnem zdravniku? Sem iz KP.

Res sem čisto obupana :(

A je imel kdo podobne probleme v družini, pa se je na koncu le obrnilo na bolje? Res bi me potolažilo, če bi slišala kakšen pozitiven odgovor...
Default avatar

acjom

Žal ne boš nič mogla sama......ON SAM se mora odločit, da se gre zdravit in v prvi vrsti priznati, da je alkoholik.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

Urša

Z veseljem bi ti napisala spodbudne besede, ampak ti ne morem. Alkoholik se lahko odloči za zdravljenje sam in ni nobene druge poti. Ozdravi ga lahko žena z ultimatom (pri tebi odpade) ali mogoče delodajalec (predvidevam da ga nima). Ultimat je edina stvar s katero lahko alkoholika prepričaš za zdravljenje. Moj oče je bil alkoholik, tako da vem o čem mi govoriš. Svetujem ti tudi kakšno knjigo od Rugelj: Pot samouresničevanja, tu piše vse živo o alkoholizmu, preberi ne bo ti žal. Upam, da se ti bodo stvari obrnile vsaj malo na boljše.
Default avatar

jooooj

Ko sem tole brala, me je kar stiskalo. Tudi meni je žal, da ti ne morem povedati nič spodbudnega, kvečjemu bi tudi sama rabila kaj takega...

Tvoj post bi mirne duše lahko napisal moj sin, sama pa sem v vlogi tiste mame / žene, ki je še ni prebolel. Pije vedno bolj in meni je hudo. Res bi mu rada pomagala, čeprav sva že toliko let le v minimalnih stikih (tudi to zaradi tega, ker ni prebolel...). Vidim, kako je sinu hudo, ko bi rabil očeta, pa je ta sredi belega sončnega dne nalit do amena. Ravno tako živi pri starših. Sama sem si po dolgih letih samote uredila življenje, nisem več sama, in se bojim, da je to še eden od vzrokov, da je on začel še bolj piti. In se počutim krivo, čeprav ne morem biti kriva tega, da on pije, ločitev je hotel on, nisem bila dovolj dobra zanj..

Mi je pa hudo zanj, predvsem zaradi sina.

Ne morem ti nič pozitivnega povedati, zaenkrat. Me pa zanima, kako pa tvoja mama gleda na to?
Default avatar

merenge

Kakor že se kruto sliši, ti tu ne moreš nič pomagati. Oče je za svoje življenje sam odgovoren. Nehaj ga pregovarjati in ga iskati po gostilnah in mu igrati taksista. Začni se ukvarjati s svojim življenjem, ne pusti, da ga uniči očetov alkoholizem. Priporočam ti knjigo Sanje Rozman Peklenska gugalnica, ki ti bo morda pomagala.

Seveda bi bilo koristno, da očetu postaviš ultimat v smislu: ali greš takoj na zdravljenje ali pa... Ne vem sicer, kaj je tisto, kar bi ga res ganilo kot ultimat. Morda to, da boš z njim prekinila vse stike, dokler ne bo nehal piti in se začel zdraviti. Nekaterim odvisnikom pa tudi to ne bi prišlo do živega. Vsekakor pa bi bilo zate koristno, da se te grožnje držiš. Oče vas s svojim potikanjem po gostilnah na nek način drži v šahu, predvsem tebe, in to je treba za tvoje dobro prekiniti.

Bodi močna in misli predvsem nase, saj drugi nate ne bodo. Oče alkoholik še najmanj.
Default avatar

mik

Kaj ženska lahko naredi iz človeka!
Default avatar

Tinoča

Obstaja tudi društvo svojcev alkoholikov. Mogoče bi šla tja, kjer ti pomagajo da se rešiš krivde in lažje sprejmeš njegovo voljo. Poznam eno ki hodi in je navdušena, ker se ne sprašuje več kaj je ona naredila narobe, kaj naj reče, naredi... Spoznava svoje napake, jih sprejema.

lp
Default avatar

Urša

MIK dvomim, da mu je ženska vlivala alkohol v grlo. Vsak sam zabrede v alkoholizem. Jaz bi rekla: KAJ ALKOHOL NAREDI IZ ČLOVEKA
Default avatar

mik

[quote Urša]MIK dvomim, da mu je ženska vlivala alkohol v grlo. Vsak sam zabrede v alkoholizem. Jaz bi rekla: KAJ ALKOHOL NAREDI IZ ČLOVEKA[/quot


Se strinjam. Pa vendar, marsikateri moški ni prekomerno pil preden je spoznal svojo partnerico. In vsak moški komaj čaka, da se vrne domov k ženski - ,e
Default avatar

mik

Se opravičujem za prehiter klik, nadaljujem prejšnji post:

in ne zavije v gostilno, če pri partnerici dobi spoštovanje in ljubezen.
Default avatar

koprčanka

[quote mik]Pa vendar, marsikateri moški ni prekomerno pil preden je spoznal svojo partnerico.[/quote]

Ne vem za ostale, ampak v očetovem primeru je bilo tako, da on ga je vedno rad žural in pil s prijatelji. Mami je obljubljal, da ko bosta poročena, se bo vse spremenilo. Ona je bila tako naivna (in mlada, imela je 20 let), da mu je verjela. Tudi ko je dobil prvega otroka, se moj oče ni mogel odreči popivanju s prijatelji. Mama je prenašala to 8 let, kar je bilo več kot preveč.
Default avatar

koprčanka

[quote jooooj]Ko sem tole brala, me je kar stiskalo. Tudi meni je žal, da ti ne morem povedati nič spodbudnega, kvečjemu bi tudi sama rabila kaj takega...

Tvoj post bi mirne duše lahko napisal moj sin, sama pa sem v vlogi tiste mame / žene, ki je še ni prebolel. Pije vedno bolj in meni je hudo. Res bi mu rada pomagala, čeprav sva že toliko let le v minimalnih stikih (tudi to zaradi tega, ker ni prebolel...). Vidim, kako je sinu hudo, ko bi rabil očeta, pa je ta sredi belega sončnega dne nalit do amena. Ravno tako živi pri starših. Sama sem si po dolgih letih samote uredila življenje, nisem več sama, in se bojim, da je to še eden od vzrokov, da je on začel še bolj piti. In se počutim krivo, čeprav ne morem biti kriva tega, da on pije, ločitev je hotel on, nisem bila dovolj dobra zanj..

Mi je pa hudo zanj, predvsem zaradi sina.

Ne morem ti nič pozitivnega povedati, zaenkrat. Me pa zanima, kako pa tvoja mama gleda na to?[/quote]

Poklicala sem gospo Marjano, št. 031 582 709, ki mi je zelo prijazno razložila določene stvari.

Prvo, da njega ne morem prisiliti, da bi šel na zdravljenje. Mora se sam odločiti. Svojci lahko pripomoremo k metu, da mu damo ultimat, mogoče tudi na tak način, da prekinemo stike z njim, starši da ga vržejo iz stanovanja. Mogoče bo potem začel razmišljati, da nekaj res ni v redu.

Drugo, da to, da ni prebolel mame, je samo izgovor, ki ga uporablja, da pije. Povedala mi je, da alkoholiki pogosto poiščejo kakšen boleč problem, da imajo razlog za svoje početje.

Razmišljam, da bi začela hoditi k podporni skupini za svojce, kot je omenila Tinoča. Poskusi predlagati to tudi svojemu sinu. Tudi sama vem, kako je odraščati brez očeta, čeprav ni bilo dobesedno tako. Njega sem videvala zelo pogosto, vsak vikend sem bila pri njem, samo nikoli se nisva pogovarjala. Če sva se že, je bilo npr. o vremenu. Nikoli me ni vprašal, kako sem, vedno samo, če potrebujem denar. On je mislil, da s tem, ko mi bo dal denar, je opravil svoj del dolžnosti starša.

Moji mami je seveda žal za očeta, ampak pomagati mu ne more. Enkrat mu je tudi povedala, da ni v redu, kar počne. Ampak on je itak zmeraj najbolj pameten - kar je spet tipično vedenje alkoholika.
Default avatar

T&T

nisem prebrala vse odgovore....in to bi lahko napisal tudi moj sin...tudi njegov oce je imel izgovor,da me ni prebolel...dolgo casa smo vsi skupaj potrebovali,da smo dojeli,da mu pomagat ne moremo....enostavno smo prekinili vse stike in za otroka je bilo hudo(sama sta se tako odlocila)
slisim pa,da je prenehal s pitjem....
Default avatar

koprčanka

Iskrena hvala vsem za odgovore.
Default avatar

jooooj

[quote koprčanka]Iskrena hvala vsem za odgovore.[/quote]

Hvala tebi...
Default avatar

mary30

Koprčanka..

Tudi jaz ti priporočam kjnigo od dr. Ruglja kot Urška....meni osebo je pomogla ogromno ko sem se srečevla z alkohilzmom moje mame...

LP....
Default avatar

GRETKA

Tu pa se preklemano motiš. Beg v gostilno pred ženo je le izgovor, katrih ima alkoholik poln koš. Verjemi, sem probala na svoji koži.
Živi in pusti živeti
Default avatar

GRETKA

Koprčanka, največ informacij boš dobila pri očetovem osebnem zdravniku. Možnost zdravljenja ima v ustanovi ali ambulantno s tedenskim obiskovanjem skupine. Na ta način se je zdravil moj mož. Dve leti sem skupaj z njim obiskovala skupino in tam izvedela stvari o katerih se mi ni sanjalo. Tudi to, da pije ker ni prebolel ločitve je samo eden od izgovorov. Žal pa drži to kar so ti že predhodniki napisali in sicer, da se alkoholika ne da prisilti v zdravljenje. Odločitev mora dozoreti v njem in šele takrat lahko pričakuješ, da bo zdravljenje uspešno. Mojemu možu je do odločitve pomagal moj ultimat. Postavi ga pred dejstvo, da ga nikoli več ne pogledaš, če ne neha piti. Tega se tudi striktno drži. Ne popuščaj, saj če zazna tvojo šibkost, te ne bo jemal resno. Razloži mu kakšne možnosti zdravljenja ima in, da si mu pripravljena pomagati. Potem izgini iz njegovega življenja. Daj mu malo časa za razmislek. Če se bo odločil te bo gotovo poiskal.
Če potrebuješ še kakšno informacijo, ti jo z veseljem dam. Srečno.
Živi in pusti živeti
Default avatar

mik

[quote GRETKA]Tu pa se preklemano motiš. Beg v gostilno pred ženo je le izgovor, katrih ima alkoholik poln koš. Verjemi, sem probala na svoji koži.[/quote]

Se strinjam, če je pil že pred poroko, vendar v tem primeru ne vem zakaj bi se z njim sploh poročila. Če je začel piti šele potem mi je pa krivec jasen.