Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Povišan krvni sladkor

Default avatar

Lupinica

Sem v 26. tednu nosečnosti.Na pregledu so mi ugotovili povišan krvni sladkor 8,5. Imam predpisano dieto. Ali ima katera od vas tudi ta problem ?
Default avatar

ElaS

Tukaj nas je bilo nekaj takih. A si že bila pri diabetologu? Verjetno ti je on predpisal dieto. Ti se kar drži navodil. Če je sladkor na meji, se ti bo že z dieto uredilo stanje. Če ti ga bo pa fejst biksal, greš na inzulin. (tablete so med nosečnostjo prepovedane).

Samo brez panike. Verjetno boš malo več pod kontrolo, ker se pri sladkornih bolnicah rado zgodi, da začne otročiček proti koncu nosečnosti pospešeno rasti in so potem težji porodi.

Lp, Ela S
Default avatar

enaS

jaz imam gestacijski diabetes in sem na inzulinu. najprej sem bila na dieti, ampak žal ni bila uspešna, tako da sedaj že 5 tednov jemljem inzulin. priporočam ti, da se diete držiš. drugače ni pa nič hudega, samo malo več pozornosti smo deležne pri pregledih ;-)
Default avatar

ANJAGAR

Pozdravljene,

tudi meni so ugotovili dg. gestacijski diabetes, nisem še bila pri diabetologu (razen pozitivnega OGGT testa). Na predavanju za zdravo pehrano sem bila, ali ima katera mogoče kakšno že napisano dieto, da bom lažje kombinirala prehrano.
Zanima me tudi ali se sladkor po porodu uredi?

Hvala in lp
Anja
Default avatar

enaS

jaz si diete niem napisala, ampak sem sproti gledala v brošurico, ki sem jo dobila na predavanju o prehrani. načeloma se sladkor po porodu uredi, ni pa pogoj. meni je diabetologinja rekla, da imam kontrolo 6 mesecev po porodu in v tem času naj bi se sladkor uredil na normalo.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar