Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

zaključni izlet v vrtcu 4-6 let- starši zdraven? problem pri nas

Default avatar

aabb

Skupina iz vrtca gre na zključni izlet, stari so med 4,5 in 6 let, prijavilo se je okoli 17 otrok.

Na izlet z otrokom mora obvezno nekdo od staršev (ali starih staršev), vožnja v eno smer cca 1,5 ure, ogled pravljične dežele (cca 2 uri)- starši ne grejo na ogled, počakajo zunaj.

Pri nas imamo majnega dojenčka in prvotno smo mislili, da peljemo starejšega otroka na izlet sami z avtom. Vendar otrok si želi družbe in bi se rada vozila z ostalimi na avtobusu. Na izlet gresta vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice. Ko se ju vprašala, ali bi slučajno bilo možno, da bi na našega otroka na izletu popazili oni, sem dobila odgovor : " Cel dan?- To bi bilo malo prehudo za naju. Odločite se, če sploh gre na izlet."


Zdi se mi preveč utrujajoče za dojenčka, da ga vozimo nekam več kot 100 km daleč in nato čakamo 2 uri, da bi se spet sami vozili nazaj, ker hčerka se želi voziti na avtobusu (jo popolnoma razumem). Babic nimamo na razpolago. Da gre nekdo od naju z možem na avtobus bi bilo sicer tudi možno, vendar smo kot družina zaradi moževih službenih potovanj zelo zelo malo skupaj in iz tega razloga nam je tudi to problem.

Kaj mislite o tem? Mene je odgovor vzgojiteljice iskreno rečeno prizadel in s hčerko se pogovarjamo, da na izlet ne bi šla, namesto tega bi šli nekam na družinski izlet.
Default avatar

Vladka K.

Aabb, žal mi je za tvojega otroka, a vendar, če je bil izlet tako zastavljen popolnoma razumem vzgijteljici... jaz niti omenila ne bi te možnosti.
Ne razumem, zakaj ne bi v prid otroka, "reskirala" tega dneva in bila sama z dojenčkom doma, očka pa bi šel z njo?? Saj bo od tega dne največ imela ravno hčerka. Če sem razumela, je to možno, vendar bi tudi ti želela moža ob sebi?
Včasih se je pač treba nečemu odpovedati tudi v prid otrok.

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar

ggfdgdg

se popolnoma strinjam z vladko, to je hčerkin "dan", in če je bil prvotno tako zastavljen,ne kompliciraj po nepotrebnem.naj gre očka sam z njo, ti pa doma lepo v miru uživaj z dojenčkom, če pa dojenček ni tako zelo majhen, pa pojdi ti s hćerko in uživajta, naj očka poskrbi za dojenčka, seveda, če ne dojiš.
Default avatar

aabb

Še to sem pozabila- ko sem vprašala, sta se vzgojiteljici strinjali, da gre z njimi na avtobus sama.

Vendar vzgoljitljici vztrajata, da gremo mi z avtom zdraven- in ravno tega ne razumem - kajti na ogled gredo itak sami brez staršev.
Default avatar

aabb

Sem že skoraj 5 teden sama z obema otrokoma in resnično mi ni lahko. Mož gre naslednji teden spet na službeno pot.

Še en dan več sama mi ta trenutek pomeni res veliko dodatno obremenitev. Psihično in fizično sem čisto izčrpana.

Kljub vsemu ne razumem vzgojiteljic - npr- na zimovanje gredo brez staršev, ta izlet pa je to takoo velik problem. Ko bi vsaj njun odgovor bil drugačen- ampak me je resnično prizadel.
Default avatar

aja

sorry, tukaj pa meni nekaj ni jasno. Po eni strani imate malo skupnih dni, po drugi strani pa bi ti otroka samega poslala na izlet - a potem bi bili skupaj? Kolikor se meni zdi, ti ne bi želela biti brez moža, kajti za deklico se mi zdi idealno, ko bi šel oče z njo. To bi bil njun dan in popolnoma nepozabno samo njuno skupno doživetje. Ti bi pa imela dan zase in dojenčka.

Sama sem bila v podobni situaciji in sem brez pomišljanja poslala moža in hčerko, sama pa ostala doma z dojenčico. Tavečja hči se še po dveh letih spominja takšnega njunega skupnega doživetja. Pa imam zelo rada svojega moža in ga težko "posodim" za nekaj ur :-))) Verjamem, da se je težko odpovedati skupnemu dnevu, ampak takšna doživetja so za otroke potrebna in se jih splača izkoristiti, ker je zanje veliko manj priložnosti kot v še tako zasedenem urniku staršev za družinske izlete.

Pretehtati boš pa seveda morala sama.
Default avatar

aja

sem oddala, preden sem prebrala tvoja zadnja posta. Tole stališče vzgojiteljic se tudi meni zdi malo mimo, poleg tega če ste res tako zelo redko skupaj ... ne vem
Default avatar

Lipca

Ne razumem te, kaj je sploh problem. Hči bi šla rada na izlet z družbo,ti bi rada da gre sama oz, da jo varujejo vzgojiteljice, ti bi rada da bi bil mož doma s teboj, da bi bila malo rešena skrbi za dojenčka???!! Poslušaj se- med vrsticami poveš takole- jaz bi rada, da sva z možem malo sama doma, sama z dojenčkom, punčka pa naj gre na izlet, jo bodo že varovale vzgojiteljice. Če že zdaj delaš tako velik problem iz take stvari kot je spremstvo za en dan za prijeten izlet z otrokom, kaj bo šele potem, ko bo šla v šolo, in ko bo naslednji otrok v vrtcu.
Ne smeš otroke prikrajšati samo zaradi svojega udobja in zaradi tega kaj imaš rada ti...!!
Default avatar

Vladka K.

[quote aabb]Sem že skoraj 5 teden sama z obema otrokoma in resnično mi ni lahko. Mož gre naslednji teden spet na službeno pot.

Še en dan več sama mi ta trenutek pomeni res veliko dodatno obremenitev. Psihično in fizično sem čisto izčrpana.

Kljub vsemu ne razumem vzgojiteljic - npr- na zimovanje gredo brez staršev, ta izlet pa je to takoo velik problem. Ko bi vsaj njun odgovor bil drugačen- ampak me je resnično prizadel.[/quote]

Žal nas je tukaj kar veliko takih, ki nas s tem ne boš prepričala. Zame so najprej otroci. Jaz sem bila sama 6 mesecev s tremi otroci...
In še vedno mislim, izlet je zastavljen tako, da gredo otroci s svojim spremstvom... zakaj bi morali vzgojiteljici prevzeti skrb za tvojega otroka? Saj tu ne bo le ogled in vožnja, zagotovo bodo imeli še nekaj prostega časa za malico, verjetno tudi še nekaj igre...

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar

hana

Se kar stinjam s tabo. Tudi jaz nisem navdušena nad takimi izleti. In če pomislim, jih v našem vrtcu niso nikoli organizirali. Če so otroke kam peljali, so šli sami z vzgojiteljico in pomočnico, cilj pa so seveda izbrali tak, da so to vzgojiteljice zmogle. Na daljše izlete pa naj gre družina sama, če ji seveda to ustreza. Edina izjema, da smo bili tudi starši zraven, je bil vsakoletni zaključek vrtca. Ampak to je bil običajno kratek izlet, kjer smo hodili peš nekje v bližnji okolici, trajal pa je kakšno urico.
Če bodo otroci vsi imeli starše zraven, se tvoja ne bi dobro počutila, tudi če bi jo vzgojiteljici hoteli vzeti, tako da ne vem. jaz bi se verjetno (v dobro otroka) odločila, da gre eden od staršev na izlet, drugi pa ostane doma z dojenčkom.
Default avatar

aabb

Zdi se mi, da nekatere niste prebrale koncept izleta natančno

vožnja z avtobusom -2x 1,5 ure - starši zdraven

ogled pravljčne dežele - 2 uri - starši POČAKAJO ZUNAJ!!!!!

če bi bil izlet zastavljen tako, da je za starše in za otroke, bi razumela, tako pa ne razumem, saj NE GRE za skupno doživetje izleta s starši, starši se SAMO VOZIJO v avtobusu tja in nazaj.
Default avatar

ggfdgdg

v bistvu boš po mojem nardila tko, da bo na koncu tudi deklica doma, ker se ne moreš odpovedati možu za en dan.tudi jaz vidim moža zaradi službe bore malo, včasih tudi po 14 dni skupaj, vmes par dni in spet od začetka, pa so tudi v našem vrtcu hoteli da gredo starši zraven, oz vsaj en je moral biti zraven otročka, starši, stari starši,celo sama sem bila enkrat pred leti zraven sestrice, nekateri so se pa peljali zadaj z avtom, tako je in lepo te prosim , ne se že zdej obremenjevat s takimi stvarmi, ker če ne se ti bo do konca osnovne šole že zmešalo.
Default avatar

kkkgkkk

ja, STARŠI OSTANEJO ZUNAJ, KER NE SMEJO V PRAVLJIČNO DEŽELO!drugeče pa gre malo za druženje in po mojem je v štartu zastavljeno tako.mah babnce, komplicirate, kjer vam ni treba.
Default avatar

aabb

Pravzaprav pa bi rada zvedela, ali imate tudi v vašem vrtcu izlete in na kakšen način? Hana je napisala, da podobnih situacij v njihovem vrtcu nimajo. Pa pri ostalih?
Default avatar

tudimi

Da, tudi v našem vrtcu imajo vsaj enkrat na leto izlet na podoben način.
Default avatar

polonak

Verjamem da je težko z dvema malima otrokoma en za povrh še dojenček ampak en dan boš pa že še vzdržala.

Tudi sama sem večkrat sama z dvema otrokoma in noseča, ampak če bi šlo za kaj takšnega bi z veseljem rekla možu naj gre s hčerko.
Default avatar

polonak

Ljuba aabb saj v tem je čar, s hčerko sva šle na izlet na Dunaja (stara 6 let). Veš kako je uživala z menoj na avtobusu in na samem izletu.

In kako se bo počutila tvoja hčerka vsi bodo imeli spremstvo ona pa kot nek deseti brat sama???

Kdo je zdaj tu otrok???
Default avatar

vv

Izleti so vedno bolj zastavljeni tako, da se jemlje s seboj starše. Vzgojiteljice enostavno nočejo prevzeti odgovornosti, če bi se kaj zgodilo kakšnemu otroku in imajo čisto prav. Danes, ko za vsako figo tožijo šole in vrtce in ko se za najmanjšo stvar hodi iskat "pravica", je to čisto normalno. Ali bi ti sprejela odgovornost za 14 otrok, če ti ni treba? Šolam in vrtcem pravzaprav sploh ni potrebno organizirati nobenih zaključnih izletov, to da jih organizirajo, je njihova dobra volja.

Ja, pri nas v vrtcu imajo tudi izlete čisto tako zastavljene. Saj imeti enega otroka za vzgojiteljice ni tak problem, če gre vse v redu. Kaj pa če se kaj pripeti? Kaj če bi se vašemu otroku kaj zgodilo na izletu? Verjetno ne bi oklevali in bi z vsemi topovi napadli odgovorne, da niso poskrbeli za varnost.Resničnost je pač taka, da bo izletov, kjer dve vzgojiteljici odgovarjata za nekaj deset otrok, vedno manj. In jih čisto razumem.

Ti se pa pač odloči. Ali otroka pusti z očetom ali naj ostane z vami doma. Izlet je najbrž zastavljen tako, da so starši v avtobusu z otrokom, potem gredo brez staršev za dve uri v pravljično deželo, ko se vrnejo nazaj, najbrž v spremstvu staršev pojedo, popijejo, se zabavajo še kakšno uro ali dve in potem gredo nazaj. Če bi šla vsa družina in bi vi vozili z avtom, je seveda nesmiselno iti, vendar če gre mož zraven in bo v avtobusu, je to lahko zelo lepo doživetje, čeprav bo otrok dve uri sam z družbo.
Default avatar

B *

v našem vrtcu nikdar ne prakticirajo takih izletov ... pravzaprav jaz prvič slišim, da naj bi starši šli zraven ...

vedno in večkrat grejo sami z avtobusom, ne hodijo pa zelo daleč.

v tvojem primeru sploh nebi komplicirala. Če očeta velikokrat ni doma bo samo dobrodošlo da gresta skupaj s hčero na izlet. Verjemi ... to bo izlet za oba! Njun skupni čas. Verjamem da če je mož veliko odsoten se pogrešate, ampak premisli kaj njuno druženje pomeni za vas vse ...
ti še najlažje razumeš da moža pač ni toliko doma kot bi si želeli ... dojenček zaenkrat bol potrebuje tebe ... mali otroci pa zelo zelo potrebujejo očete in očetje ki niso veliko doma se morajo tudi potruditi da ohranijo stik z otrokom ... ker se lahko le ta še prehitro izgubi.

naj mož izkoristi dan in uživa s svojo punčko!!