Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

kdaj zanositi po spontanem splavu?

Default avatar

sorriso

Pozdravljeni!
Prejšnji teden sem imela spontan spav v 6 tednu nosečnosti, sedaj pa me zanima kdaj je priporočljivo ponovno zanositi? Ker mnenja se zelo razlikujejo, nekateri pravijo po 6ih mesecih, nekateri pravijo po 3 mesecih, nekateri pa po prvi menstruaciji.

Hvala za odgovor
lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

tako zgodaj in če niste imeli abrazije, lahko ponovno zanosite takorekoč takoj, če boste počakali en ciklus pa ne more škoditi.Več vsekakor ni potrebno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

sorriso

Kdaj pa je priporočljivo zanositi po abraziji?
Default avatar

Stanko Pušenjak

po abraziji se načeloma priporoča vsaj 1 popoln ciklus odloga, da se lahko obnovi morebiti poškodvana sluznica v maternici. Seveda je priporočeni odlog odvisen tudi od višine nosečnosti, ko je prišlo do prekinitve. Nekako splošno načelo je, da je priporočeni odlog tolikšen, ko je trajala nosečnost, čerpav to morda drži do 3 mesecev, nato pa podaljševanje ni več smiselno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Rosana

Spoštovani,

pred dvemi dnevi, konec 6. tedna nosečnosti, sem imela spontani splav. V času nosečnosti sem jemala Utrogstan 3 kapsule dnevno, ker sem imela rjavkaste izcedke. Na dan splava sem Utrogestan prenehala jemati. Pregled pri ginekologu imam naslednji teden. Ali sem storila prav, da sem prenehala z jemanjem progesterona? Za splav je zagotovo šlo, saj se mi je s krvavitvijo izločilo tudi približno 4 cm veliko, precej kompaktno tkivo belo-prozorne barve, kjer sem v notranjosti tega tkiva opazila tudi nekakšen 1cm velik krvni strdek. Sedaj nekje zmerno krvavim (sicer manj kot pri običajni menstruaciji). Zanima me, če se ta krvavitev šteje kot menstruacija? Kdaj lahko spet začnem z jemanjem progesterona, zaradi popuščanja rumenega telesca (težave z rjavimi izcedki sem vedno imela pred menstruacijo, pa še cikli so bili med 23 in 26 dni) Zanosim načeloma lahko takoj, kot sem razbrala iz vaših prejšnjih zapisov...

Res hvala za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

po SS bi lahko naslednjo M pričakovali v 4 do 6 tednih. Ker se ovulacije ne da točno napovedati, bi rekel, da s progesteronom začnite čez 3 tedne za običajni čas in nato po M ponovno tako, kot ste ga jemali pred zanositvijo. Ponovno bi lahko zanosili že po eni M. Priporočam tudi jemanje folne kisline, če gre, tak pripravek, ki vsebuje metafolin. Farmacevt v lekarni bo že vedel, kateri je to. ...
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Oditri

Pozdravljeni,
za mano so trije ss, prvi (se je sčistilo samo, 6t) november 2010, drugi abrazija oktober 2011 7t, tretji februar 2012 abrazija 7t. Zanima me, glede na to, da sem imela v tako kratkem času 2 abraziji koliko časa je potrebno počakati in ali sem med drugim in tretjim splavom prehitro zanosila?
Default avatar

Rosana

Spoštovani,

sem šla vseeno že kar danes do ginekologinje, da bi preverila, če je šlo s SS vse lepo ven in je šlo. Mi pa ni čisto jasno glede jemanja progesterona po splavu. Ona pravi, naj pridem na pregled čez dva meseca, vmes lahko delava na otroku naprej, da pa naj ne jem progesterona do takrat, torej do pregleda, ki ga imam junija. Pravi, da naj to ne bi bilo potrebno, da bomo potem videli,kako in kaj. Meni pa se zdi, da bi vseeno morala jemati progesteron, tako kot ste mi tudi vi svetovali. Nenazadnje sem z njegovo pomočjo, predvidevam, tudi uspela prvič zanositi, čeprav se potem ni izšlo. Kako to komentirate? Malo sem zmedena. Dvomim, da se težave s popuščanjem rumenega telesca kar tako po enem mesecu jemanja progesterona pozdravijo. Ali pač? Bojim se namreč, da zaradi odsotnosti jemanja progesterona morda ne bi moglo priti do vgnezditve, če sledim napotkom moje ginekologinje....

Ponovno hvala za vašo pomoč.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

ne glede na število abrazij, po njej ni potrebno nosečnosti odlagati dalj kot 2 ciklusa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Stanko Pušenjak

popustljivost RT se ne pozdravi ampak se lahko le premošča sproti, torej je potrebno jemati progesteron ves čas želje po zanositvi, če je popustljivost RT tolikšno, da ovira vgnezditev. Progesteron je torej le nadomestna hormonska terapija.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Rosana

Hvala za odgvor. Imam pa samo še eno vprašanje. Pravite naj ponovno začnem z jemanjem progesterona čez 3 tedne. A se to šteje od dneva, ko se je zgodil SS? Če da in če se SS šteje kot mentsruacija (dan SS pa kot prvi dan ciklusa), zakaj šele čez 3 tedne in ne prej (16.dan ciklusa npr.)? Če začnem čez 3 tedne, koliko časa naj bi ga jemala?

Hvala za pojasnilo in lepe praznike vam želim!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Po 3 tednih boste z veliko verjetnostjo že po ovulaciji, po 2 tednih pa ne nujno. Progesteron uporabljajte najmanj 12 dni. ....in da, prvi dan M štejte z dnem SS.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

gost222

Spoštovani dr. Pušenjak,

mene pa zanima ali je kaj narobe, če po spontanem splavu (6t)zanosiš še pred naslednjo menstruacijo? Je možno, da traja krvavitev enako kot pri menstruaciji pri splavu, tako da sploh ne veš da imaš splav?
Default avatar

Stanko Pušenjak

Da, tudi po splavu krvavitev lahko traja le nekaj dni. Če zanosite ponovno ob prvi ovulaciji in je to že isti ciklus, se sicer nekoliko poveča tveganje za splav zaradi infekcije, sicer pa je večina takšnih nosečnosti uspešnih.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

lolyy

Bi rada vprašala ali bi ginekolog zdaj še lahkop videl, da sem imela splav v prejšnjem ciklusu ? Če se npr. ne bi sčistila bi zagotovo videl?
Default avatar

Stanko Pušenjak

ne
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

lolyy

Ne bi videl, ce se.ne.bi očistila ?
Default avatar

Stanko Pušenjak

kaj je z vami narobe? Če ste ponovno noseči, se prejšnje nosečnosti ne da preverjati! Vi ste resnično prvi v 15 letih obstoja tega foruma, pri kateri moram nekatera vprašanja enostavno ignorirati, ker so neodgovorljiva ali popolnoma nesmiselna in kar ne nehate in ne nehate.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

lolyy

Zaradi kakih ostankov v maternici sem mislila, ce bi se videlo.
Default avatar

Stanko Pušenjak

čim je nova nosečnost v maternici, je to nesmiselno vprašanje. Nova nosečnost se ne vgnezdi v "še zasedeni maternici".
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak