Forum.Over.Net

Starševski čvek

Rangiranje osnovnih šol

Default avatar

ll

Ker se tukaj vedno najde kdo, ki ve:

Kje na internetu je spisek osnovnih šol, rangiranih po "kvaliteti", in še mogoče opis, kako je podatek o kvaliteti sploh pridobljen (najbrz testi)? Sem seveda že iskala, pa nič našla...
Hvala!
Default avatar

Asja.

Mene pa zanima kdo določi, da je šola "dobra,odlična" oz. kakšne kriterije mora šola imet, da velja za boljšo? Npr. zakaj naj bi bila OŠ Toneta Čufarja v Lj (baje velja za eno izmed boljših) boljša od OŠ nekje v okolici Ljubljane?
Default avatar

Micka

Ta je ena boljših danes.
Seznam OŠ, rangiranih po odličnosti. LOL
Od kod ti ideja?
Zanimivo bi bilo videti kriterije za rangiranje in mogoče še bolj zanimivo srečati se z osebo, ki bi kreirala tako lestvico.

Zanimivo pa bi bilo tudi srečati II, ki očitno prisega na znamke in otroku želi privoščiti kar največ - tudi najbolj "odlično" hišo učenosti.
Za crknt, res.
Default avatar

ariadne

ja no, verjetno bi se našli kakšni rezultati extercev. saj zato jih delajo, da se ugotovi, kako kvalitetna je posamezna šola, glede na to, da letos rezultati za učence niti tako zelo pomembni niso.
ariadne
Default avatar

@lka

Kriterij odličnosti OŠ?
Meni osebno je največ pomenilo to, da so me v OŠ naučili toliko, da sem tudi na gimnaziji, z ne preveč truda, obdžala osnovnošolski uspeh. Glede na to, da prihajam iz okolja, kjer daleč naokoli ni bilo druge šole, moji starši niti pomislili niso, da bi me vpisali kam drugam.

Drugače pa - na večino OŠ se vpisujejo učenci iz šolskega okoliša, nekatere šole pa imajo premalo vpisa, saj ni dovolj otrok in zato vpisujejo tudi tiste izven okoliša.
V centrske OŠ, govorim za LJ, se tako vpisujejo tudi učenci vseh tistih ljudi, ki delajo v centru, ve se, katere službe so to in kakšno izobrazbo imajo starši otrok, ki delajo na ministrstvih, radiju, televiziji, gledališču, fakultetah ipd. Zaradi socialnega okolja iz katerega otroci izhajajo je jasno, da je njihovo predznanje in še kaj ... obširnejše, imajo več različnih izkušenj,doma imajo na voljo internet, leksikone, starši jih bolj motivirajo za udeležbo na tekmovanjih ... poskrbijo tudi za donacije šoli ... in šole so zato "boljše".
Da ne bo pomote, seveda je odvisno tudi od učiteljev in na centrskih šolah je kar precej odličnih učiteljev, a nič manj kot na ostalih šolah

Obstajajo pa šole na katere starši ne bi vpisali otrok, ker so v napačnem delu Ljubljane in njihovi otroci ne bi imeli primernih sošolcev, kljub temu, da znajo tudi učitelji teh šol, dobro poučevati.

Moje mnenje je, da bo vse bolj kriterij dobre OŠ tudi to, da se zna spoprijemati s problemom nasilja in ne le s pometanjem pod preprogo.
Default avatar

uluru

Ja saj zato pa so eksterrci, pa testi bralne pismenosti, pa taka jajca. Na žalost. Še malo, pa bo res obstajal seznam.
Default avatar

Asja.

Se mi je zdelo, da je tako, kot si napisala. Se pravi, da če vpišem otroka v OŠ v okolici Lj ali celo v podružnico OŠ (kjer imajo le prve 4 razrede), ne bom mimo udarila ali celo otroka prikrajšala za... kaj pa vem... snobovstvo?
Default avatar

@lka

[quote ariadne]ja no, verjetno bi se našli kakšni rezultati extercev. saj zato jih delajo, da se ugotovi, kako kvalitetna je posamezna šola, glede na to, da letos rezultati za učence niti tako zelo pomembni niso.[/quote]

Hja, ravno zato, ker rezultati niso pomembni, je bilo na ekstercih zelo pomembno tudi npr. to, kateri učitelj je učence med pisanjem ekstercev pazil (to ni bil učitelj, ki jih je učil). Če jih je pazil učitelj z avtoriteto in tak, ki zna motivirati, so učenci eksterce pisali še kar zares, če ne, so gledali v zrak in malo čečkali po listu, saj itak ni važno. Saj res ni, a ne? Resnično menim, da so še test pri glasbi pisali bolj zavzeto kot eksterce.
In ne mi o tem, da zunanja motivacija ni pomembna.
Default avatar

*registrirana

Ce obstajajo podatki o rangiranosti srednjih sol glede na rezultate mature, obstaja verjetno tudi rangiranost osnovnih sol glede na rezultate ekstercev. Ce je to merilo, za dobro solo, pa je ze drugo vprasanje.
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

rozi

@lka, s tabo se pa ne strinjam. Pri nas so učenci zelo zavzeto pisali eksterce, edini problem je v tem,da so nekateri že pred eksterci dobili sporočilo,da so sprejeti na izbrano šolo. Edino zato morda niso bili najbolj zavzeti,kdor pa točke potrebuje, se je pa še kako trudil.
Default avatar

ali

Pa kaj ste čisto nori, radi bi imeli rangiranje Oš po kvaliteti!? To je tako, kot bi rangirali prebivalce neke ulice po IQ.
Default avatar

@lka

Rozi, kolikor vem, se točke iz ekstercev že lani NISO več upoštevale kot kriterij pri vpisu. Eksterce zdaj učenci pišejo popolnoma neobremenjeno in brez stresa, ne pa tako kot v preteklih letih, ko so zaradi stresa pisali slabše kot bi lahko ;)

Seveda so v preteklosti učenci pisali eksterce zelo zavzteto, tudi tisti, ki točk niso potrebovali so prišli ponavadi pisat, za vsak slučaj in večinoma se niso hecali.

Če bi objavili kakršnokoli lestvico OŠ, bi verjetno morali omogočiti tudi vpis po želji in ne kot določa trenutna zakonodaja vpis na šolo v šolskem okolišu in le izjemoma kam drugam.
Default avatar

bhtar

Ampak saj neformalno se ve, katere šole so dobre. Vsaj vedelo se je, ko sem še jaz hodila v OŠ. Tedaj je za npr. šole v centru Lj. veljalo, da je npr. Čufar boljša šola od Ledine, da je Majda Vrhovnik v redu, OŠ Potrč (sedaj Vodmat) pa ne tako zelo, da so tudi s Prul dobri učenci...

Lahko pa obrneš situacijo: povprašaš na kakšni boljši gimnaziji (npr. na Bežigrajki, če ta še šteje za dobro), iz katerih osnovnih šol so se tja vpisali učenci oz. katerih je veliko. V našem razredu nas je bilo pred cca 20 leti 7 s Čufarja, 7 s Prežihovega Voranca in 7 z Danile Kumar. Najbrž so to dobre šole, da smo tako številčno naredili sprejemce za takrat najtežjo gimnazijo?

Mogoče ti je kriterij tudi, kakšne uspehe dosegajo posamezne šole na tekmovanjih, npr. za Vegovo priznanje, pa druga (moram priznati, da nimam pojma, v čem se sedaj tekmuje) ali pa športna..., odvisno kaj ti pomeni več.

Drugače pa je tole s čim boljšo šolo problematično pri otrocih, ki niso nadarjeni, zelo pametni, zelo tekmovalni... Pa tudi za take je lahko problem, če niso med "splošno populacijo" oziroma če so v razredu vsi zagrebeni, odlični, tekmujejo...

Po vsej tej filozofiji lahko rečem, da bodo moji otroci hodili v šolo blizu doma in ne blizu moje službe in to v vaško šolo, kjer jih (upam) ne bodo preveč forsirali. Naj imajo otroštvo in ne travm že v OŠ.