Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

knjiga 2 in nasvet

Default avatar
Pozdravljeni,

ponovno se oglašam s prošnjo za navedbo literature, obenem pa bi rada vaš nasvet glede mojega obiska pri psihiatru?

prvič sem bila pri psihiatru pred dvema mescema in takrat sem se tam napotila po skoraj leto in pol trajajočih simptomih in obnašanju: glavoboli neprekinjen jok, občutljivost, nejevoljnost, zagrenjenost,... s psihiatrom sva se pogovarjali in ko sem ji razložila situacijo mi je postavila nekaj direktnih osebnih vprašanj ki so me spravila v jok. nekako nisem bila v fazi da bi lahko odgovorila brez da bi me to spravilo s tira.

napisala mi je nekaj opornih točk in mi svetovala naj si preberem knigi dr. Sanje Rozman Zaljubljeni v sanje in Peklenska gugalnica. zapisala mi je tudi vprašanja ali sem vredna ljubezni takšna kot sem in kaj je brezpogojna ljubezen.

knjigi sem prebrala in moram priznati da je bilo to zame zelo bridko branje ki pa me je ob soočanju s preteklostjo res spravilo v izbruhe joka, vendar tudi odpiralo nova obzorja.

minila sta dva meseca in prejšnji teden sem bila ponovno pri njej. povedala sem ji da sem literaturo prebrala in da imam zdaj nove opornice in nekakšen smisel mojih težav. spet sva se pogovarjali in spet mi je naročila naj si poiščem literaturo ki bo feministično obarvana ZA TO VAS PROSIM ZA KAKŠEN NAMIG!. Napisala mi je stavek, ki si ga naj zalepim na vidno mesto svojega stanovanja tako da ga bom nenehno lahko videla: jaz sem najboljše kar imam v svojem življenju. potem me je spet povabila da se v njeni prisotnosti sproščam in temu dodala še stavek Lahko se imam rada. po sproščanju sem spet jokala saj sem se med vajo srečala z nečim iz svoje preteklosti. povedala sem ji zakaj spet solze.

naročena sem čez dva meseca na kontrolo.

psihiatrinja ima pred seboj list na katerega si piše stvari o katerih se pogovarjava. zanima me kaj je z mano narobe (sama sklepam da gre za zelo nizko samozavest)? ali jo lahko direktno vprašam? zdi se mi da me želi samo voditi in da bom pot iz mojih iluzij morala najti sama. to bo zelo težko koliko časa lahko obiskuješ psihiatra?

hvala za odgovore

lp
Default avatar
Že to, da želiš brati, je veliko. Jaz ti priporočam, da se vpišeš v kakšen tečaj nečesa, ki te veseli. Tam ti bodo na začetku vsi tuji, potem pa se potrudi stopiti z njimi v celoto in prispevaj s svojim smehom in vedrino prispevati delček za dobro razpoloženje.Boš videla, kako zdravilno deluje to na samozavest.

Pa še moj seznam knjig, če boš začela čistiti pri otroštvu in se boš samo nadgrajevala:

1:Hendrix:Najina ljubezen, isti avtor:Zdrav otrok in ljubezen staršev
2:Moški, ki sovražijo ženske in ženske, ki jih ljubijo
3:Clarisa Pinkola Estes:Ženske, ki tečejo z volkovi
4:Kdo sem in kaj lahko postanem (čisto nova)
5:10 najboljših odločitev, koi jih lahko ženska sprejme pred 40.letom
6:Kaj hoče Bog

Vseh avtorjev se ne spomnim, vse pa ti naročijo, da moraš biti srečna!
Preteklost ni noben problem, je minila in ni več aktualna.Kar je bilo, je bilo dobro za tvoje ozaveščanje.To boš obdelala, premislila in pustila za sabo.Vsaka slaba stvar ti da nekaj dobrega, to je tebe, ki imaš še vse pred sabo in narediš s svojim življenjem najbolje, obogatena s spoznanji iz preteklosti.Čas celi rane in potem si mislimo, zakaj sem se sploh ustavljala v življenju s tuhtanjem , namesto da bi osebno napredovala.

Ti si zvezda tvojega življenja ! Srečno!
Default avatar
Pozdravljeni,

psihiatra lahko obiskujete dolgo. Psihiatrinjo lahko vprašate direktno, do diagnoze ste upravičeni, ste pa pravilno ugotovili, da vam lahko samo pomaga pri iskanju odgovorov, ne more vam jih enostavno posredovati. Odgovore ali rešitve vaših problemov.
Najboljši način za prekinitev obiskov je dogovor med vami in vašim terapevtom, da obiski niso več potrebni.

Žal pa vam feministične literature na znam svetovati.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar
Larsen, še to bi dodala. V vseh odnosih je prvo spoštovanje. Če ti nekoga spoštuješ, on pa tebe ne, se nimaš več kaj pogovarjati. In greš NAPREJ ! V tem primeru ni s teboj nič narobe! Srečno !

p.s.:Tudi moja literatura NI feministična, je pa ogledalo, ki si ga pridržimo in se lahko vidimo, kako razmišljamo. Tako lahko poopravimo, kar nam ni všeč. Vsaj jaz se trudim :)

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket