Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kako naj vem, če še potrebuje popoldanski spanec?

Default avatar
Punce in fantje, svetujte mi. Čist sem že zmedena.

Doma imamo 2,5 letno deklico, ki je itak mamin zakladek, razen, kadar jo je treba spravit spat. Že od nekdaj hodi pozno spat (pač ima bioritem po starših), recimo okrog 22-ih. Včasih je spala do desetih, zdaj samo še do osmih, pol devetih dopoldne. Tudi popoldne spi in sicer dve do tri ure.

Težava ni v spanju, ampak v uspavanju. Namreč, ni hujšega kot iti spat! Takrat se upira z vsemi štirimi, brca, kriči, se zvija, me grize... Skratka, komaj jo ukrotim. Vsak dan slabše. Najhujše je popoldne. Pa tudi zvečer je ista pesem. Ko se po (včasih tudi polurnem) joku umiri, zaspi popoldne tudi za tri ure. Torej predvidevam, da popoldnaski spanec še potrebuje. Pred kratkim je Meli spraševala, do kdaj so spali vaši malčki popoldnaski spanec in sem bila presenečena, kako zgodaj so nekateri prenehali z njim.

Jaz pa vas danes sprašujem, kako naj vem, da popoldanskega spanca ne potrebuje več? Po moje, če spi (KO zaspi) tudi po dve uri, potem ga zagotovo še potrebuje. Pa vendar, zakaj takšno upiranje???

Samo še to: Ko se enkrat spraviva v posteljo, ne greva več ven. Pri tem vztrajam, sicer bi si to zelo dobro zapomnila in bi hotela vsakokrat iz sobe. Situacija bi bila še bolj mučna. Tudi tisto rutino imamo (vsak dan ob isti uri, delamo iste stvari, isti vrstni red ...). Uspavam jo vedno tako, da ležim zraven nje, dokler ne zaspi v mojem objemu. Drugače ne gre.
Kaj torej delamo narobe?

Aha, še to: Danes popoldne je nisem dala spat in ga je lepo preživela, zvečer pa je šla sicer pol ure prej spat, a se je kljub temu upirala (utrujena je bila na smrt in je zaspala v desetih minutah!).

Za vsak nasvet vam bom hvaležna!
Default avatar
Imamo iste težave kot, da bi pisala najino zgodbo. Za znoret je!
Default avatar
Nekaj podobnega se je dogajalo tudi pri nas :-( popoldne nikakor zaspat, ko pa je le zaspala, pa je spala tudi po 3 ure ....
... vendar, jaz bi rekla takole (tega sem se držala tudi pri hčerki); ko opaziš, da otrok zvečer težje zaspi oz. je sposoben dlje bedeti, je po moje čas, da se popoldanski spanec ukine. S tem se tudi prestavi večerna ura za spanje na zgodnejšo.

Naša je npr. nekje pri 3,5 letih nehala spati popoldne med vikendi, ker enostavno ni hotela. V vrtcu je spala vsak dan.
Pri 4 letih (bile so ravno počitnice) mi je v 2 mesecih šla popoldne spat vsak dan, kar se je skompenziralo s tem, da je v času počitnic tudi zvečer dlje bedela.
Kasneje - septembra, je tudi v vrtcu še šla spat po kosilu, vendar pa smo že oktobra vsak večer imeli probleme, ker ni bila zaspana še niti ob 22h, z razliko med vikendi, ko ob popoldnevih ni spala in je zvečer šla vedno normalno spat med 20. - 20.30.
Zato sem ji sama rekla, da ji v vrtcu ni treba iti spat ter tudi vzgojiteljici povedala, da ne želim da jo silijo k počitku, ker se nam pač ne shodi da gre med tednom zaradi popoldanskega spanja k večernemu počitku šele okoli 22h, zjutraj pa smo imeli probleme, ko je nikakor nismo mogli zbuditi za v vrtec.

Zato bi ti torej svetovala, da poskusiš brez popoldanskega spanca in boš videla, kaj boš s tem pridobila zvečer ... razen ... če pač tebi bolj paše tisti 2 urici miru popoldne namesto bolj zgodaj zvečer. Ampak to je potem že tvoja potreba in ne več otrokova ...
****************************************************
Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.
Default avatar
Kako jaz vem, da moja hčerkica (2 leti in 5 mesecev) še potrebuje popoldanski spanec? Če po kosilu ne odspi svoje ure in pol (včasih ne more zaspati in le počiva), je proti večeru preveč utrujena (beri: sitna). Zgodi se tudi, da potem zaspi okrog petih ali šestih na kavču pred televizijo, ali med branjem pravljice... Če tvoja hči popoldne ne kaže utrujenosti bi jaz ukinila popoldanski spanec in bi jo raje dala spat npr. ob pol devetih. Mogoče se ti zdi to nemogoče zgodaj, vendar po mojem mnenju otroci vedo koliko je ura po tem kaj se takrat dogaja. Če boste začeli večerni ritual toliko prej, bo pač prej zaspala, sploh če popoldne ne bo spala.

Še to: starejša hči popoldanskega spanca ni potrebovala že od leta in pol naprej.

LP, Maja
Default avatar
uf... dolgo spijo vaši otroci:
glej moj 21 mesečnik, spi ponoči od 21.30 ure do 6.30... po čudežu do 7.15, podnevi spi pa od ure in pol do dveh ur in pol. Skupaj torej manj kot tvoja hči.

Uspavanje je tudi včasih naporno, navadno ko je premalo utrujen, ali pa je ura prepozna in je od utrujenosti na še večjem speedu (to poznam, ker sem sama ista).


Odvisno je od tega kaj želiš, želiš da prej vstane in gre še čez dan spat, ali ne, ali da gre zvečer prej spat... poskušaj kaj ji bolj odgovarja, jo boš zjutraj prej zbudila, pa bo šla zvečer prej spat... (menda je najbolj uspešen spanec ped polnočjo).
Default avatar
Večina otrok pri tej starosti še potrebuje popoldanski počitek, čeprav nekateri starši menijo, da ne. Tako je tudi pogosto, da otroci v vrtcu spijo (in zaspijo!) brez težav, doma pa nikakor ne. Jaz bi jo še dajala spat popoldne, vendar ne za toliko časa. Glede na to, da ni huda zaspanka in da gre zvečer precej pozno spat, bi bila dovolj ena ura. To seveda pomeni, da bi jo po toliko časa morala zbuditi; ni najbolje, vendar se da na nežen način, postopoma pa se bo hitreje začela zbujati sama. Postopoma jo lahko poskušaš dati spat prej, da se bo tudi čas večernega uspavanja premaknil na zgodnjejšo uro. Vendar res postopoma: pet minut, pa še pet minut....

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet