Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

začarani krog

Default avatar
Živjo!
Mogoče pretiravam, ampak imam en majčkan problem.
Naša mala Mačkica je stara točno en mesec in se izredno rada doji. Že takoj po porodu je imela močan sesalni nagon in se je takoj znala "priklopiti" na prsi. S tem sploh nisva imeli nikoli problema.
Problem pa nastaja sedaj. Prva dva tedna je imela skoraj ustaljeni ritem previjanja in hranjenja na 3 ure. Sedaj pa noče spati brez pritiska na moje prsi - tudi če je "koma" se tisti trenutek ali pa dva kasneje prebudi, ko se odmaknem. Le ponoči spi v zibki (hvala Bogu), no tu in tam tudi ne - recimo tiste dni ko je menjava lune.
Čez dan, če sva doma spi maximalno po 15 minut, če me ni zraven nje.
Ker tudi dokaj poliva, poizkušava podreti kupček, potem se pa toliko prebudi, da hoče znova "zizo". In tu se prične najin začarani krog. Ziza-kupček-ziza.... da ne nadaljujem.
Ker vsak dan tudi ne morem hoditi po obiskih (sedaj sva tako ali tako imeli dosti dela s papirji, dokumenti in socialo), ne vem, kaj naj naredim, da bo spala - SAMA.
Imaste kakšen nasvet?

lp
Erina
Default avatar
...a se ti ne zdi, da je premejhna???

Daj ji čas, saj se še privaja! Lahko še vprašaš moderatorko Karmen na Forumu Dojenje!

Lep pozdrav in čimveč lepih trenutkov s tvojo sončico,
Default avatar
A si ji že ponudila dudo?
Tudi moji frajlici sta imeli obe izredno močan sesalni nagon. Mlajša je tudi polivala. Ker nisem zagovornik crkljanja na dojki, sem jima obema zelo hitro (že v porodnišnici) ponudila Aventovo dudo. Na začetku je bilo treba malo pomagat, da je ostala v ustuh, pa tudi smešno je zgledal tako majhen obrazek zdudo (to vidim šele sedaj na starih slikah), vendar je pomagalo. Malčici sta se sami zamtili in mami je bila malo bolj frej.
Verjetno boš na začetku morala večkrat pobirat dudo in ji jo dajat v usta, vendar bo kmalu sama obvladala postopek.
Jau vedno pravim - raje duda kot nonstop na mami ali pa celo prstek v ustih. Dudo lahko namreč z lahkoto vzameš, ko je ne potrebuje več tako močno - prstka ali ame pa ne!

Lena
Default avatar
Tole ti bo v uteho:
Default avatar
Punce hvala, še posebej tebi Zlatolaska za link. Me je kar malce potolažilo vse skupaj. Imava dudo, vendar jo nenehno pljuva ven. Še malce vode na flaško noče piti. Za vse sem primerna samo jaz, oziroma bi morala napisati; moje prsi.

lp
Erina
Default avatar
še moja izkušnja: sin je bil isti, če malo pretiravam, je prva dva meseca skoraj ves čas, ko je bil buden, visel na dojki. meni je bilo ok, tudi zato, ker sem ob tem počivala.
ko je bil star kakšne 3 mesece je sam prenehal s tem, zvečer se je najedel, nato pa sem budnega nesla v zibko, kjer je sam zaspal. še vedno je tako, razen, ko je bil prehlajen in ko so ga dajali zobje, je ostal na dojki dokler ni zaspal.
daj malčici še malo časa, stara je komaj en mesec.... itak gre čas tako hitro in čedalje manj te bo rabila....

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic