Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

zajtrk-pomoč

Default avatar
Imam težavo, kaj dati 19 mesečniku za zajtrk. Mali ne mara mleka (v nobeni možni obliki) razen če je kaki fruhtzwerge ali monte in še to pogojno. Čim zagleda čokolino se namrdne in tak ostane dokler to ne odnesem stran.

Na sendviču je dobra le salama, kruh tudi ni dober. Občasno poje kruh s pašteto ali pa s pečenimi jajci.

Jaz enostavno več ne vem kaj naj mu dam za zajtrk, da bo z veseljem pojedel oz. vsaj pojedel. Lepo prosim če mu lahko date kake ideje ker se vrtimo v začaranem krogu salam, hrenovk, paštete in jajc!

LP
Default avatar
Kaj pa, če bi ga kako jutro pustila malo lačnega? Če se naš takole zmrduje, mu vzamemo zajtrk izpod noska in ga spustimo od mize, da ga lakota po kakih 15 minutah prižene nazaj. Takrat je vse dobro.

Saj razumem, da mleka ne mara, naš ga ni pokusil od 4. do 16. mes, zdaj je trenutno zelo "in", ampak da pa praktično ničesar ne je, razen salam in jajc, niti kruha ne, se mi zdi pa malo hudo za 19 mesečnika. Pa če upoštevaš še, da so to DODATKI in ne glavna hrana ter da so tako-tako zdravi...

Kaj pa kakšni sadni muesliji s sokom, če mleka ne mara? Recimo koruzni kosmiči z jabolčnim kompotom? Ali kakšni sport (ali kakšni drugi) muesliji s sokom? Ali z jogurtom, lahko tudi sadnim? Razni čoko popsi in to, še vedno je boljše kot salama in jajca dan na dan?
Default avatar
Skuhaj ovsene kosmiče na vodi + sladkor,
korenfleks,
gres,
kruh in marmelada,
palačinke ali šmorn,
kus kus,
žgance,
popečene kruhove šnite v jajcu + sladkor
Default avatar
Saj vam pravim da je zelo težko najti kaj bi on pojedel.

Stvar je taka: muslijev in kosmičev niti pod razno ne bo dal v usta ker so mu čudne oblike, izpluval jih bo in si še 5 min z roko brisal jezik. Prav zabaven je ko to dela. Sladkih stvari sploh nima rad tako da kake marmelade, palačinke ali pa šmorn tudi odpadejo. če ga uspem pripravit do tega da poje kakšen jogurt mu ga zelo hitro rinem v usta da si ne bi še kje premislil. Danes je za zajtrk pojedel četrt para hrenovke in bobi palčke grizel do kosila.

Če ga pustim lačnega se sploh ne bo pritoževal! Lakota mu ne pride do živega.

Imamo doma res ekstremen primerek. A imate še kake ideje prosim?
Default avatar
Kaj pa sirove palačinke? Saj lahko narediš slane in notri za vzorček salame(za okus). Ali pa kakšen slan narastek in notri podtakneš zelenjavo.
LP Punček
Default avatar
Ali je zelo zabaven, ko si briše kosmiče iz jezika? Upam, da se mu ob tem ne smejete, ker on strašansko pri tem uživa, zato ga pa ne prepričaš, da da kar koli drugega v usta.
Se pa strinjam z skr bno v prvih dveh odstavkih.
Kaj pa če bi ga vprašala, kaj bi jedel, pa naj sam predlaga.

lp
Default avatar
Tudi naš ne mara mleka, gresov, čokolinov in podobnih zadev:-((
Mu pa za zajtrk velikokrat naredim polento (v katero potem vseeno pretihotapim malo mleka), zelo rad ima toaste (kot telebajski) - pri čemer mu popečem tudi čisto navaden kruh, črn, polnozrnat itd - brez vsega.
Ja, pa kosmiče je tudi - kar tako, brez mleka. In palačinke ima rad - če mi od zvečer še ostane malo mase, mu včasih spečem (če sem ravno pri volji). Pa recimo tekoči sadni jogurt in kakšno žemljico ali kos kruha tudi spravi vase. Niso pa naši zajtrki res nič kaj preveč inovativni. Če bi bilo po njegovem, bi ves dan jedel le juhe, kakršnekoli, edini pogoj je: veliiiiiko korenja.
Default avatar
Tudi mi smo imeli zelo izbirčnega malčka. Jedel je malo in večkrat. Razne smokije pa palčke...na tone. Zelo se je mastil s Polis salamo, pa majonezo, rio mare namazi so bili zakon, od mleka so bili dobri le Topfenkreme s kokosom...Kot nori smo letali za njim, da je pojedel kakšno re zdravo hrano. Ti povem, kaj nas je doletelo?
.

.

.

.
KOPRIVNICA- pristali v bolnišnici na strogi dieti (riž, polenta, jabolko). Mali je od same lakote tako basal vse našteto, da nisem verjela lastnim očem. Bil je sestradan. In kaj smo se mi naučili iz tega? Bolje da ne je, če je hrana nezdrava(kaj je danes zdravo in kaj ne se da debatirat). Po končani strogi dieti pa je bilo vse tako noro dobro, tudi suh kruh je bil odličen.
Pri nas se zdaj strogo izogibamo barvilom, konzervansom, smokijem, čokoladam in ostalemu junku. Mali je veliko več in veliko bolj kakovostno hrano.
Toliko iz moje stzrani.
5ra
Default avatar
Vecina otrok ima rada sveze sadje. Jaz svojega sina vprasam kaj bi, ce je razlicno sadje na izbiro, vcasih pa mu kar brez besede narezem sadja v skodelico in jo postavim na mizo. To se mi zdi super hrana na prazen zelodec.

Potem poje kaksen popecen kruh anmazan s cem pac hoce in se cornflakes ali kaj podobnega, ki jih poje kar na suho, saj ne je mleka (ze od rojstva ne tolerira laktoze torej ne more jesti nic mlecnega, pa nam to sploh ni problem). Skuhana kasa iz ovsenih kosmicev je fina (z medom in banano ali rozinami...), mlecni griz ali polenta. Vse to se lahko skuha z mlekom ali z vodo. Jajca na sto nacinov so tudi dobra ideja.
Default avatar
Živjo,

:))) ni samo tvoj otroček tak primerek. Če ti povem, da moj 2 in pol letni sinko... hmm, rečmo, zelo zelo slab jedec. Nisem ga še videla, da bi jedel pašteto pa kruh, niti kakšne salame, sirčka ali kruhka. Nič!! Tudi jaz imam vsako soboto in nedeljo vedno, vedno probleme, kaj bi jedel. Ga vprašam, če bo jedel jajček, mu ga naredim, pride do mize, potem pa... enostavno nič!! Veš kako je to ... da ti pritisk dvigne na 200. Potem pa ga prosit, pa daj, pa eno žličko za tega pa unga... mah, naveličaš se. Jaz sem mu zadnjič vse preposto vrgla v smeti, ker se je tolk dolg zmišljeval in poigraval z mojo potrpežljivostjo. Potem je seveda jokal, da bi jedel, samo sem vztrajala na tem, da ni hotel. Seveda bi potem on kakšen bonbon pa piškot pa te fore. Vednar v določenem trenutku moraš biti vztrajen in dosleden in ne popustiti otrokovemu izsiljevanju. Moram ti reči, da imam tudi jaz občutek, kot da ni nikoli lačen... se je že zgodilo, da kakšen dan od jutra do večera ni pojedel niti za en obrok skupaj. Traja pa ta njegova neješčnost sigurno že več kot eno leto. V vrtcu pa menda da je kar v redu, saj tudi videt nikakor ni suh. Moj nasvet: čimmanj se sekiraj in obremenjuj, ker jaz osebno sem se zelo zelo žrla zaradi njegove neješčnosti, zdaj pa sem se enostavno nehala.

lp staša
Default avatar
Mi smo pri naši 5,5 letnici pri zajtrkih že zdavnaj obupali.Zajtrka enostavno ne je, ne doma, ne v vrtcu. Mogoče se naredi 2x na mesec, da malčica do 12 ure kaj spravi vase .
Default avatar
V hladilniku ne imet: salam, hrenovk, paštete in jajc, ampak poln hladilnik drugih jedi. Potem si naj pa sam izbere, kaj bi jedel.

Naš ima najrajši navadno skuto na kruh namazano ali margarino na kruh, pred tem pa nekaj jagod ali grozdov. Tudi on bi rajši jedel salamo, ampak je nimamo:(
Default avatar
no naš sicer že 2,5 letnik je podoben kot vaš in bi najraje jedel samo salamo in hrenovke brez kruha. Še dobro da je v vrtcu , kjer ne jedo vsak dan salame. Sicer pa si vzame včasih sam kakšen kos kruha ali zanimivo žemljo in jo poje. Kakšen rogljiček z marmelado včasih prav pride. Spečem mu palačinke brez jajc ker jajc ne sme. Polenta na kocke zrezana. Kruh namakan v kavi. Piškotki (Balsen-živalice) sam namaka v mleku in mu je zanimivo, toast z maslom, tunina pašteta(zmiksaš tuno rio mare z žličko tamar sirčka ali masla) s kruhom.
Če noče jest pa ga pustim, potem za kosilo več poje, ali pa vsaj ob 10h kakšno sadje , skutko ali jogurt.
Darja
Default avatar
Naš se je ravno tako zmišljeval jaz pa sem ga stregla spredaj in zadaj.
Sedaj vzamem iz hladilnika stvari, ki jih jeva midva z možem, (naredim kakšen tunin namaz, maslo z medom, topljen sir na toastu, sirni namaz z koščki sadja, belo kavo z kruhom...) pač jutrnji obrok in se vsedeva za mizo ter začneva jesti.
Mali je hitro zraven in pomaga praznit krožnik. Malo čez igro malo sam vendar nam je uspelo, da kar nekaj poje za zajtrk.
Sicer je pa vsak mesec kakšna nova štorija z hranjenjem. Sem že kar malo imuna na to.

lp
Default avatar
Moj sin je star 16 mesecev in za zajtrk nisem nikdar komplicirala. Dajala sem mu res raznolike stvari, nikoli samo tistega, kar je on hotel...ga pa tudi nikoli nisem silila, če ni hotel, je pač za malico pojedel več. tako je vsaj zaenkrat zelo neizbirčen. največkrat jé za zajtrk razne mlečne stvari: kuskus na mleku z naribanim jabolkom, polento na mleku, včasih čokolino ali keksolino, banano z mlekom (zmešam v kašo), včasih jogurt (sadni ali navadni s sadjem), včasih sadje (jabolka, banane, melone, pomaranče), včasih sir in kruh...ko smo bili ene trikrat na počitnicah oz obisku pri babici, in je imela ona "na čez" zajtrke, je probal tudi poli salamo in kruh, paštete in hrenovk pa za zdaj še ni jedel - smo mu dali za probat pa ni bilo nobenega navdušenja.

pri nas je pravilo eno: izogibanje junk foodu (smokijem, bobi palčkam, lizikam), čimmanj raznih salam, redni obroki, med obroki samo sadje, nič sladkih napitkov, ampak samo nesladkan čaj ali pozimi čaj z medom. tudirazni prigrizki ga nasitijo, ali pa sok. pa redni obroki!
Default avatar
Morda poskusi s sadjem, kakšnimi namazi za na kruh, (kakšen tamar sir, pa zmešaj kdaj s tuno, npr.), maslo in marmelada, ali med.
Kaj pa kruh, malo sira, rezina paprike, košček paradižnika?
Skuta in banana - ful dobro - zdaj še sama to jem.
Ja, pri nas je največkrat mlečno - kosmiči taki in drugačni, kruh in kakav,...
Čez vikende pa tudi enkrat pečena jajčka.
Na morju pa je bolj pestro.
Lp, Mateja
Default avatar
naša tudi niti pod razno ne mara mlečnih zadev (gres, močnik, čokolino, mlečni riž...), tudi v vrtcu tega nikoli ni jedla, poje samo cornflekse in čokolodane medvedeke skupaj v mlekcu....

tudi sladka ni preveč, seveda je najboljš salamca, ima pa rada tudi sirne namaze (recimo tisti od rame), pa ji dam na polnozrnat kruhek, zelo rada ima toast ali pa v mikrovalovki stopljen sir in zraven svežo solatko (kar liste solate na kruhek in sir), zaraven paštetke je paradižniček ali kumaro, če pa ni nič kislega so vsaj olive vedno v hladilniku.....

a ja pa margarino in kruh, jaz ji namažem še mal domače marmeladke, ki pa ni sladka......evrokrem ne gre......

jajček ji dam med vikendom največkrat za večerjo.....
palačinke zelo, zelo težko, če pa naredim slano testo in ga pomaka v kislo smetano pa gre....

ti čist verjamem, da ti je težko...

pa še neki, jaz sem ista, mleko niti pod razno, palačink ne maram, jaz tudi jajc ne maram, da en gorovrim o evrokremih in podobno......
Default avatar
Mi kosmičem, ki jih lahko kupiš v raznih oblikah, kot so: krogci, blazinice, kroglice, palčke,... rečemo kar bombon in potem ni problema. Takih bombonov poje na kile - zraven pa 100% sadni sok ali sadje.
Default avatar
Hvala za nasvete, bomo probali kaj od tega, čeprav sem v dvomih glede medu, marmelade in podobnih stvari za na kruh.

Naj vam opišem kako je potekal današnji zajtrk. Kot vsako jutro vprašam atija kaj bosta jedla in on reče jajčka. OK, saj kaj pa naj jima drugega dam (ker če bo ati pojedel nevemkaj, bo tudi on hotel). Jaz sem se odločila za čokolino. Spravimo se k mizi, mali zagleda skledico čokolinoja in reče: NE NE (s prstom odkimava) TO (pokaže na čokolino). Sem se nasmejala kar precej. Pol je pojedel jajčka s kruhom in čez pol ure obstgarten.
Odločila sem se, da se pač več ne bom obremenjevala z njegovim zajtrkom. Bo pa za kosilo več pojedel. Ko bo lačen pa bo itak prosil.

Za vse tiste ki ste bile fullll v skrbeh da je neješč, vam povem da drugače ni tako hudo. Ima zelo rad razne prikuhe, juhe, zelje, repo... v glavnem kosilo in popoldanski obrok mu gresta zelo dobro v rit.
Mali je drugače zdrav, ne suh ne debel (okoli 12 kg), je zelo visok 86 cm in mislim, da če vsak dan 3x kaka, da se mu ne godi slabo.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic