Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

La Paz

Default avatar

sag::trv

Poleti letim v La Paz. Zanima me, kako je s prenašanjem višinske razlike, če letiš direktno iz Evrope in nimaš možnosti poprejšnje aklimatizacije.

Hvala za odgovor!
Default avatar

MarkoP::trv

Odvisno od organizma (ne od telesne pripravljenosti) - enim ni nič, drugi imajo glavobole, tretji pa dol padejo. Sam sem imel vedno to srečo (in načrtovanje), da sem prišel v LaPaz že dodobra navajen na višino. Se pa spomnim, da sem imel v bistveno nižjem Quitu (tam okrog 3000mnm) prve dni težave z dihanjem (prileteli smo iz Caracasa).
Priporočal bi ti kak dan rezerve na začetku potovanja, da vidiš kako se ti bo organizem odzval. Mesto (od 3600 navzgor) je malce nižje kot letališče (4100), a težko najdeš kako ulico, ki ne gre v breg :( tako da te zna že sprehod kar namatrat.
Vzem si ga na izi ;)
Default avatar

nefretete::trv

Samo kako pa je s tem:
meni je bilo v Peruju na 4800 mnv (ko sem brez problema še prižgala cigareto) čisto brez problema in mi je bilo rečeno, da ni nujno, da bo vedno tako. Baje višinsko lahko danes dobiš, jutri je spet nimaš ali kako je res s tem?
V Peruju nisem imela nobenih problemov, res pa je, da je bilo vzpenjanje postopno po dnevih. Razmišljam pa o Nepalu in Tibetu kjer priletiš direktno na višino. Je možno, da sedaj dobim višinsko ali pač nisem "podvržena" temu?

Joj, upam, da nisem preveč zakomplicirala vprašanja...
Default avatar

sonce::trv

Strinjam se z M.P. Bi samo se dodala, da sama nisem imela nekih težav. Dobro je baje piti kako coca colo, počasna hoja-vsaj dokler se ne navadis in mogoce dihanje skozi usta-sliši se smešno, a vsaj malo pomaga. Vse to naj bi pomagalo, da bi imel malo več kisika v krvi.

Drugace mislim, da se hitro navadis.

Lepo potovanje in lep pozdrav.

sonce
Default avatar

MarkoP::trv

Višinsko bolezen se ne da kar enačiti s težkim dihanjem ;)
Na kratko (in brez dr.med):
- 1. stopnja - v glavnem doleti vse, ki se niso aklimatizirali - glavobol, težko dihanje, vrtoglavica, eni tudi bruhajo -- ponavadi mine sama po sebi v dnevu, dveh, največ treh

- 2. stopnja - 1+ slaba koordinacija gibanja --- nujno za nekaj sto višinskih m navzdol (v LaPazu nimaš kam)

- 3. stopnja - to je pa že resna kriza 1+2+ že pri mirovanju loviš sapo - to je že znak nabiranja vode v pljučih -- DOL, DOL, čimhitreje DOL !!!!!!!

Nevarnost pri višinski je nabiranje vode v pljučih (predvsem), lahko pa tudi v možganih ali kje drugje. Edino zdravilo je DOL (iti na nižjo višino).

Pred mojo prvo pravo višino (šlo je tja do 5300) mi je prijatelj iz vrst zdravnikov-gorskih reševalcev priporočil Diamox, kot preventivo - oddvaja vodo iz telesa (ah, ja - tudi tisto o 3 stopnjah mi je razložil ;))

Pa kot že rečeno - vse je odvisno od organizma (če greš na višino brez aklimatizacije) - vrhunsko pripravljenega športnika lahko zadane bolj, kot našo kadilko Martino :)) Ni nikakršnega pravila.
Default avatar

MarkoP::trv

Aja - v Lhasi te lahko vrže, čeprav si na 4800 še mirno kadila. Catch je v aklimatizaciji.

Pa še to sem pozabil - vsi resno odsvetujejo pitje alkohola - tudi v manjših količinah - no, vsaj dokler se ne aklimatiziraš ;)
Default avatar

nefretete::trv

Povdarek - sem kadila (zadnjega prižgala 17.maja 2006 - BRAVO JEST!!)
:))

Kaj potem priporočaš? Reskirati in iti verjetno? Priletim v Nepal, potem pa z jeepi do Tibeta... Nimaš kaj, kam češ na nižjo višino... Btw: kakšna je tukaj višina??

Je imel kdo tukaj že resne probleme? Kolega mi je rekel, da je nekje pri Vršiču neka aklimatizacijska hiša (reče se ji prav "višinska koča"), kjer vadiš višino... Kaj - hodiš gor in dol?!?!
Default avatar

spanheim::trv

Bil sem v Lhasi in La Pazu. V Lhasi me je prve dni bolela

glava, saj smo prileteli z letalom. V La Paz sem prišel

z avtobusom in ni bilo problemov. V Boliviji bolj priporočam

mesto Cochabamba, saj je zanimivejše.

LP!

Ulrik
Default avatar

MarkoP::trv

KTM je nekaj takega kot Krvavec - no problemo. Na poti (uuuuffff, tole mene še čaka) se boš pa sproti privajala - se mi pa zdi, da so vmes večje višine kot potem Lhasa --- a vse skupaj ne bi smelo biti kritično.
Ne me prijet za besedo, a mislim, da višina ni kaj dosti čez 4000 - torej ob taki višini in kratkemu času (vožnje je za ene tri, štiri dni, kajne) se nimaš česa bati.

Eh, sem tudi jaz spraševal, če se lahko kje doma aklimatiziram - pa so se mi samo smejali.
NAmesto Vršiča bo tudi KTM dober - ko boš čakala na kitajsko vizo in se vzpenjala po strmih stopnicah thamelskih restavracij (hehehe - že komaj čaka - še dober mesec).

btw. - BRAVO bivša kadilka ;)
(strasten NEkadilec press)
Default avatar

gori::trv

Zelo ti zavidam za to pot. Sam sem jo naredil pred cca. 10 leti in je sigurno ena najlepših poti, ki sem jih videl. Sama pot te do Lhase pelje čez nekaj prelazov in najvišji je visok 5250m. Mi smo bili v skupini in moram priznat, da nas je večina imela glavobole dve ženski pa sta celo bruhali in so jima dali kisik. Problem je bil v tem ker smo zaradi obilice padavin in posledično uničenih cest (na nekaterih mestih je cesto enostavno odneslo in smo morali prestopati) v Nepalu imeli probleme pri prevozu do meje z Tibetom. Do meje smo prišli šele popoldan in so Kitajci že zaprli svoj prehod. Vse to nam je zamaknilo program in smo morali pohiteti in ni bilo časa za aklimatizacijo.

V La Pazu nisem imel težav. Res pa je, da sem tja prišel po kopnem in pred tem bil v Potosiju.

Pred leti sem bil tudi na Kilimandjaru, ki je visok 5895m. Spomnim se vodiča, ki nam je stalno govoril, da je dobro piti veliko vode. Res pa je, da nikoli ne veš ali boš imel probleme zaradi višinske razlike ali ne. Enkrat imaš lahko težave kar ne pomeni, da jih drugič ne boš imel - in obratno. Zgolj za primer naj povem, da je pri mojem vzponu na Kili naš pomočnih vodiča, ki gre vsaj enkrat mesečno na vrh zbolel na 5600m in se obrnil.

Pozdrav,
Gori

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net