Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Razprave o popotniških destinacijah, mnenja glede izbora lokacij za počitnice in ideje za popolni dopust.

Potovanja.Over.Net

Potovanja.Over.Net

poda na obisk regijskega parka Belopeška jezera

Default avatar

lordwales::trv

Kdor se te sibirsko mrzle dni poda na obisk regijskega parka Belopeška jezera / Lagi di Fusine / je zadel bingo ! Vložek v rajske užitke enega najlepših biserov nedotaknjene narave Zahodnih Julijcev je majhen , užitki pa brezmejni. Ko pridemo do šolskih sester v Beli peči / Fuzine / je treba levo čez most nad Jezerskih potokom / Rio di lago / , ki teče v Črni , ta pa v Beli potok , Beli pa v Ziljo ki priteče iz Avstrije ! Pod Trbižem teče skozi globok kanjon , vreden obiska !

Belopeška jezera ležijo na čelni moreni mangartskega ledenika , v Mangartskem anfiteatru ki ga obdaja kar 10 km Mangartskih sten. No ja Mangartskemu ostenju je treba prišteti še Vevnico – ki pa je v bistvu vzhodni vrh Mangarta. Morenaste kamnine na katerih leži Belopeški anfiteater so stare komaj 10000 let – medtem ko so kamnine dolomitiziranega apnenca, ki sestavljajo pogorje Ponc in Mangarta stare kar 200 milijonov let.

Med jezeroma ležijo številni balvani na ledeniških nasipih – največja Pirona in Marineli kar jemljeta dih. Še posebno impresivni vtis dajeta pozimi ko na nekaj hektarih ledeniškega nasipa med jezeroma ni ure nikogar. Nobenega kričanja in trušča – ki je klasika množičnega obiska Italijanov na jezeri čez poletje. Zadnja leta se veča tudi število Slovencev, a šele avgusta 2003 sem z prvimi dvemi nekaj malega spregovoril.

Ko z balvana ob zgornjem jezeru v januarju letos zagledamo križišče gazi , ki peljejo čez zaledenelo jezero / enako spodnje jezero / na simbolen način začutimo križišče treh narodov : Slovencev Italijanov in Nemcev / pravilneje Avstrijcev ki so tudi glavni obiskovalci Belopeških jezer / Če smo ob sončnem dnevu ob jezerih , se velja sprehoditi po gazi poti okoli spodnjega jezera. Sami ali v dobri družbi - teh nekaj obiskovalcev zimskih dni je bolj kulisa pokrajine kot kakšen omembe vreden obisk. Pejsaži na obeh jezerih so impresivni , sence ji jih senčijo smreke pa govore o toplotni inverziji ob jezerih. Prav zato je bila temperatura ob 1 popoldne minus 2 !

Gostilna Planika / Edelwais / je zaščitni znak jezer in dobra popotnica za lep dan. Gostilno upravlja gospa Laura Piu ob pomoči Slovensko govoreče gospe. Tudi če naročimo samo čaj smo enako prijazno postreženi v zelo dobri Slovenščini , plačamo lahko tudi v tolarjih , če pa naročimo še njihov res dober štrudelj ali golaž z polento smo zadeli več kot bingo ! Nagačena ptička v kotu namigujeta na številne parčke ki si obljubljajo ljubezen ob jezerih. Belopeška jezera so pozimi raj za tekače , poleti pa za planince. Mir ki vlada tukaj je najboljša anti stres terapija tega norega sveta , in mogoče bi kazalo ustanoviti kljub ljubiteljev Belopeških jezer po vzoru Joštarjev , ki so imeli 21 januarja tradicionalno srečanje na Svetem Joštu.
Za razliko od Korenskega sedla oziroma Ziljske doline je vsak dan razen nedelj in praznikov možna avtobusna povezava / Kranjska gora ob 9.30 Bela peč 15.40 /
Balvana Pirona in Marineli bo možno obiskati šele marca ko bodo več kot 2 metrski zameti skopneli pod meter ! Do takrat pa je odklop na belopeških boljša terapija kot vsi dohtarji in tablete ! Upoštevati je treba da ravno v salonarjih ne pozimi ne poleti ni dobro hoditi , prav tako ne preveč preizkušati hoje preblizu jezerskemu potoku in jezerom , kajti jezeri sta tudi poleti ogreti na komaj nekaj več 10 stopinj , prav tako se nese smeti nazaj v dolino , prepovedani pa so kurjenje , ribarjenje in kampiranje. Če tega ne upoštevate kaj kmalu dobite kazen od rangerjev gozdne straže. In nenazadnje - prespite lahko v kantini v Julijcih 1 km od Rateškega mejnega prehoda in 2 km od jezer.
Zemlja okoli zgornjega jezera / jezerska planina / je v lasti Ratečanov ki tam še vedno pasejo krave. Poleti vas vabi krožna pot okoli jezer čez goro Švabenco , ustavite se lahko pri bivaku Ponca z eno najboljših vod in greste čez Črno sedlo v dolino Črnega potoka in od tam v Belo peč. Lahko pa gremo do planine Tamer ali če smo kondicijsko dobro pripravljeni na Mangart in Ponce / samo z alpinistično opremo in varovanjem /

Belopeška jezera so tako blizu te dni dobro obiskanega zimsko športnega središča Kranjska gora / 13 km / da veliko zamudimo če ne uživamo ob lepoti jezer !

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net