Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Kitajska

Default avatar

notranjka::trv

Pozdravljeni,

v mesecu aprilu - maju, nameravam za 1 mesec na Kitajsko. Zanima me, če mi kdo lahko priporoči kateri del je bolj vreden ogleda, glede na to da je ta dežela zelo raznolika, slab mesec pa bistveno prekratek da bi si človek lahko vso ogledal :-)
Prav tako bi prosila za kako informacijo glede ugodnega nakupa letalske karte.

Hvala vnaprej in lep pozdrav,

SA
Default avatar

Nina::trv

Vsekakor ti priporocam provinco Yunnan, lezi na jugo-zahodu Kitajske in meji na Laos, Vietnam in Burmo. Na sseveru province imas moznost okusiti Tibet, jug pa je bolj tropski (blizina Laosa, Tajske, si lahko predstavljas). Definitivno najboljsa izbira za en mesec. Ce te se kaj zanima, kar vprasaj...
Lp
Nina
Default avatar

Belka::trv

Nina,

kako je pa s prevozi? Zanima me tudi koliko ljudje razumejo angleško in kako se sporazumevaš. Pa čistoča? Je bolj umazano v primerjavi z ostalo Azijo?

Hvala!
Default avatar

Nina::trv

Jah, če govorimo o Yunnanu...Ne vem, koliko mest poznaš, ampak se bom delala, da jih, ker mi bo tako lažje razlagat:
Glavno mesto te province je Kunming. Iz Kunminga proti severu,do Dali-ja, ali naprej do Lijianga vozi vlak, gor lahko tudi spiš, kar jaz toplo priporočam, saj sedeti na tistih trdih sedežih celo noč ne privoščim nikomur. V Lijiangu se lahko odpraviš na večdnevni trek po Tiger Leaping Gorge-u, soteski, kjer je prvi obrat Dolge reke in kjer je res super. Vmes spiš v guesthousih za 250 sit/noč in tam dobiš dodatne napotke za pot naprej. Trek tudi ni prezahteven, imaš pa seveda možnost izbire zahtevnosti (je več poti). Lahko prideš vse do Zhongdian-a, ki je že na meji s Tibetom, tako da lahko povohaš, kako je tam.
Če pa greš proti jugu do Jinhonga, v Xishuangbanni, pa ti ne preostane drugega kot avtobus. To je bila moja najhujša vožnja na vseh potovanjih, ampak ko pa prideš do tja, ti ni žal. Zopet imaš na vojlo sto in en trek, vožnjo s kolesi, džunglo, karkoli pač. Glede na to, da je notranjka rekla, da bi šla aprila, bi priporočila, da se pozanima,kdaj je water festival v Xishuangbanni, ker takrat se dva dni vsi polivajo z vodo in bolj kot si moker, več sreče boš imel v letu. Fina zadeva.
Glede prevozov skozi ostalo Kitajsko, bi priporočila vlak, če je le možno. Na vlaku spiš in ko se zbudiš, ki že na željeni destinaciji (če si ne ubereš kakšne predolge, seveda, npr.Peking - Kunming, ko se pelješ 48 ur).
Jezik? Tako je...angleško ne znajo, oziroma, moraš imeti srečo, da dobiš koga. Jaz sicer govorim kitajsko, ampak kakor sem se pogovarjala z drugimi popotniki, imajo kar težave. Dejstvo pa je, da še vedno prideš, kamor hočeš, samo malo več pantomime je treba obvladat in pa hitrega risanja. Ljudje so ful prijaznii in pripravljeni pomagat, tako da problema zares ni. Jaz bi vsakemu priporočila kitajsko, saj (zaenkrat) ostaja še precej nedotaknjega, so seveda mesta, kjer je kar precej belcev (še vedno ne govorimo o tisočih, niti mogoče o stotih ne), ampak daleč od turističnega (v Yunnanu mogoče Dali in Lijiang, ki sta res cilj vseh popotnikov).
Umazanija? Mene ni preveč zmotila. V Aziji sem bila še na Laosu in Tajski, pa je na Kitajskem še najbolj umazano, ampak tudi temu se lahko izogneš, ne greš na javna stranišča (tam je res umazano, reees!), pa tudi tega se kmalu navadiš. V restavracijah, ki so večinoma zunaj, tudi ni ravno belo od čistoče, ampak...ni panike,no.
Vsekakor aprila priporočam Yunnan, tudi zaradi vremena, drugače je pa tudi Yangshuo in okolica v provinci Guanxi fina lokacija za pohajkovati.
Ok, upam, da sem pomagala, če je pa še kaj, pa prašte!
Lp
Nina
Default avatar

matmav::trv

Nina, tenx za tako izcrpne informacije, take rabmo, očitno ti je ta Yunnan ostal res dobro zapisan.
Tudi sam grem tudi aprila tja za kak mesec, pa me zanima vkolikor imaš za izhodišče in konec poti Peking kolikšno pot je smiselno začrtati da ne prideš nazaj pa ti morajo dati 'ta zadnjo' v mavec zaradi hard sleeperjev, pa da dobiš res vtis ta prave Kitajske? Menim, da je tu moto 'več je manj' kar pravi :) Zanimajo me pa še notranji leti, ali je dobiti karte tako težko kot za vlake in kolko se gibljejo cene.
Kitajsko ne znam, se pa verjetno v tem kratkem casu ne da jezika naučiti aktivno?hehe
Da parafraziram: kaj mi pomaga naučiti se osnovnih fraz če itak ne razumeš kar ti odgovorijo?? To pa ker kolkor razumem se mnogi ustrašijo it tja ravno ker baje skoro nihce nic ne zna angleško in je še karto za vlak nemogoče kupiti?
Hvala na kak komentar
Lp
Matjaž
Default avatar

Vito::trv

V enem mesecu se lahko poleg pozdravov in številk naučiš kar nekaj uporabnih fraz. Tudi, če ne boš razumel večine njihovih odgovorov, s tem že veliko dosežeš.
Sploh pa so Kitajci do tujcev prav potrpežljivi. Ko vidijo, da jih nisi razumel, ti vse še enkrat ponovijo. Ker še kar debelo gledaš, ponovijo ponovno, glasneje. In potem še enkrat, še glasneje. Ko ugotovijo, da očitno ne slišiš dobro, vzamejo kos papirja ali pa ti isto napišejo kar v pesek. Seveda v njihovi pisavi... Šele potem obupajo nad "neumnim, gluhim in nepismenim" tujcem.
Pogosto se zgodi, da se hočejo s tabo pogovarjati v "angleščini". Ker je mnogo samoukov, je ta angleščina še najmanj podobna prav angleščini in včasih je nemogoče razumeti, kaj govorijo. Še najboljše sem prišel skozi tam, kjer si niso domišljali, da znajo kakšen tuj jezik. Oni po svoje, jaz po naše in smo se sporazumeli. Tudi samo z rokami se da veliko povedati.
Za resnejše sporazumevanje so mi pa prav prišle kartice z osnovnimi frazami, ki sem jih ves čas nosil v žepu. Na njih so bile fraze napisane v njihovi pisavi, v latinici, fonetično in spodaj še v prevodu.
Default avatar

matejav::trv

Tudi meni je Yunnan ful dobra destinacija. Sem sla iz Chengduja z vlakom do do enega malega mesteca-mislim da je bil Panzhehua (pa ne me za besedo drzat), pol pa z busom naprej v Lijiang, Dali, Xishuang banno, Kunming, pa z vlakom nazaj v Chengdu.
Hardsleeperji so men ful v redu. So dosti cenejsi od letala, pa lahko prav lepo spis. Jz sem karte kupovala kar v hotelski "potovalni agenciji", ki jo imajo vsi budget hoteli. Sicer nekaj doplacas, ampak na zelezniski postaji so fuuuul dolge vrste. Pametno je vzeti nekaj hrane s sabo. Predvsem za avtobusne voznje nikoli ne ves, kdaj se bodo koncale.
Meni kitajscina ni tak problem, ker jo studiram, se mi pa zdi, da cedalje vec kitajcev obvlada anglescino-se posebej v mestih. Kitajscina se mi zdi slovnicno zelo preprosta. Je pa foneticno zelo zakomplicirana...da ne omenjam vseh dialektov...Trik je v tem, da je pri nas ne mores kaj veliko vaditi. Tudi studenti ki gremo tja po dveh letih ucenja, zgledamo kot kaki loleki. Po nekaj mesecih pa je ze cisto druga pesem:-).
Default avatar

Nina::trv

Ja, Matejav, tudi jaz sem sla iz Chengduja do Panzhihua. Uf, osem ur do Dalija, s tem, da so na avtobusu najprej enega otorka hranili iz ene stare konzerve, cez dve uri, ko je pa bruhal, pa nadirali. Ampak tako pac je. Naj opozorim, da, četudi kdo bruhne na busu (po celem busu!), šofer ne bo ustavil.
Glede poti iz Pekinga in nazaj...En mesec,ne? Čisto standardna pot, ki jo opravi,se mi zdi, skoraj vsak, se pravi: Peking - Xian (vojščaki iz Tarakote) - Chengdu (rezervat pand) - Kunming. Ta pot je cela povezana z železnico, tako da ni problema. Bi pa priporočila, da se nikjer ne ustavljaš predolgo, saj, ko boš enkrat v Yunnanu, boš hotela biti tam čim dlje. Definitivno ne bi priporočila notranjih letov, vsaj za to pot ne, ker je škoda denarja. Glede kupovanja kart preko hotelov...vseeno se da potruditi in kupiti karto na železniški postaji, vem, ker poznam par ljudi, ki niso znali kitajsko, pa so si s plonk listki lahko kupili karto. Naj bo malo avanture, ljudje, tisti denar, ki bi ga preplačali za karto, pa raje porabite za spominke in rute in obleke in majice in noro hrano! Vse se da, poleg tega, pa, če se odločiš za nakup karte na železniški, zraven dobiš takoj še eno anekdoto za pripovedovanje prijateljem, ko se vrneš. Preprosto!
Kje sem ostala? Aha...glede jezika...je tako, kot je že Vito povedal, hitro se naučiš določenih fraz, številk definitivno, poleg tega imajo pa za kazanje številk posebne znake s prsti, ki so preprosti (tudi v LP najdeš te znake), tako da ni problem pri določanju cen. "Duo shao qian" (koliko stane) in pa "zai nar" (kje) se pa tudi lahko naučiš.
Ja, Yunnan mi je ostal v lepem spominu, saj sem tam študirala eno leto in ravno marca se tudi jaz vračam, tako da iz prve roke lahko povem, ko enkrat začutiš Kitajsko, bi jo rad čutil še več in še močneje. Resno!
No, da ne bom odbluzila že danes, vas lepo pozdravljam!
Nina
Default avatar

Belka::trv

Najlepša havala vsem za povedano!
Me je prijelo da bi se kar takoj odpravila, pa bo treba počakati do jeseni. Nina, glede na to, da si na Kitajskem prživela celo leto, mi lahko prosim napišeš kakšno je vreme konec oktobra, začetek novembra. Kaj predlagaš, če imam časa samo tri tedne? Sem razmišljala da bi letela v Šanghai in potem prozi jugu. Se ti zdi pametno spustiti Peking?
Vito, kje si dobil te kartice z osnovnimi frazami?
Default avatar

Vito::trv

En mesec ali celo samo tri tedne časa je za tako veliko področje kot je Kitajska odločno premalo. Najboljše, da si izbereš samo en delček Kitajske in tistega obdelaš.
V tem času bi se dalo namesto kakšne utečene turistične smeri prepotovati pot iz Gansuja v Sečuan - od Lanzhoua čez Xiahe, Songpan, po dolini reke Min, Wenchuan do Chengduja. Področje je zanimivo, ker na relativno majhnem področju srečuješ poleg "klasične" Kitajske tudi tibetanska naselja, nomade, ki se selijo s čredami jakov, celo vrsto manjšin, precej divjo naravo za razliko od prenaseljenega vzhodnega dela države,...

Tiste kartice bi ti z veseljem dal, pa mi jih je že nekdo odnesel. Skopiral sem jih iz enega učbenika kitajščine, žal se pa tudi pod razno ne spomnim iz katerega.
Default avatar

Belka::trv

Vito, vem da so trije tedni odločno premalo, ampak ko sem si ob zadnjem potovanju izborila malo daljši dopust so mi obljubili da je to zadnjič :-((
Moram priznati, da se mi zdi tale tvoja varjanta, ki jo predlagaš zelo zanimiva! Veliko bolj me namreč zanima življenej na deželi kot pa urbano, v velikih mestih.

Študentje kitajščine; mogoče kdo ve, iz katerega učbenika bi si lahko skopirala te osnovne fraze o katerih govori Vito?

Hvala vsem!
Default avatar

JS::trv

Če želiš ti posodim angleško-kitajski, kitajsko-angleški slovarček. Janez
Default avatar

Nina::trv

Mislim, da si s slovarjem ne bo ravno veliko pomagala. V Lonely planetu za Kitajsko imas na zadnjih straneh fraze, ki ti lahko pomagajo. Več, kot piše tam, ne rabiš. Vito je pa super predlagal tritedensko pot. Se pridružujem priporočilu.
Glede vremena oktobra in novembra je odvisno od tega, kje si. Jaz sem decembra potovala po jugu, pa je takrat super. Novembra v Pekingu je pa snežilo. Res odvisno....Pekinga pa, če se na Kitajsko ne misliš vračat, ne bi priporočila, da izpustiš, saj je res fino mesto. Sicer fuuuuul veliko in kar drago, ampak ima toliko zgodovinskih spomenikov, da...No, po želji. Meni bi bilo žal, če ga ne bi nikoli videla...
Adijo!
Nina
Default avatar

mili::trv

Hojla!

Jaz sem bila na kitajskem pred dvema letoma. Pa obe s kolegico nisva znali nic kitajsko, pa sva se vedno znasli. Poiskali sva kaksne studente, da so nama pomagali pri kupovanju kart za bus ali vlak. drugace pa sva uporabljali listke in pisalo, pa smo se vedno dogovorili.

Sicer je fajn malo znat, da se lahko pogovarjas z ljudmi, ki so res prijazni.

Jaz sme bila oktobra in novembra. Novembra je res na severu mraz - do pekinga. ampak topla oblacila si lahko tam kupis, zelo poceni. na jugu je pa prijetna klima..

lp

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net