Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Potni list - se rabimo ko bomo v EU?

Default avatar
Zanima me predvsem za anglijo
rabimo po 1 maju se potni list ali lahko na letaliscu in ob prihodu v anglijo pokazemo samo osebno?
ker vecina eu turistov ko sem potoval z njimi je vedno imelo potni list

hvala za informacijo

lp
Default avatar
Skopirano iz strani Ministrstva za zunanje zadeve:
Potovanja v schengenski prostor

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije želi ponovno opozoriti, da je za nemoteno potovanje po državah Evropske unije potrebno v potnem listu imeti žig z datumom prestopa evropske meje.

Ministrstvo je bilo obveščeno, da imajo slovenski državljani v posameznih primerih v državah Evropske unije, ki niso sosednje države Republike Slovenije, težave, ker v svojih potnih listih niso imeli odtisnjenega žiga, iz katerega bi bilo razvidno, kdaj in kje so vstopili v schengenski prostor. Zlasti to velja za trajektna potovanja, za potovanja na letalskih linijah znotraj Evropske unije ter za daljša potovanja v okviru več evropskih držav.

Da bi predvidena potovanja potekala kar najbolj nemoteno, državljane in državljanke opozarjamo, da si neposredno ob prestopu zunanjih meja schengenskega prostora (na mejnih prehodih z Italijo ali Avstrijo) obvezno pridobijo žig v potni list – če je potrebno, naj na to opozorijo uradnika na meji. Zelo pogosto se namreč zgodi, da organi mejne kontrole ali nadzora v notranjosti posamezne evropske države želijo preveriti, kdaj je slovenski državljan vstopil v enotni evropski prostor. Slovenski državljani namreč lahko brez vizuma potujejo v vse države EU in tam ostanejo največ do 90 dni, vendar pa mora v primeru identifikacijskega nadzora ob vstopu ali v notranjosti schengenskega prostora v potnem listu obstajati dokaz (žig), ki izkazuje čas in mesto vstopa v evropski prostor, torej preko skupne zunanje meje Evropske unije.

Ob tem je potrebno ponovno poudariti, da lahko slovenski državljani brez potnega lista, torej samo z veljavno osebno izkaznico, potujejo v Hrvaško, na Madžarsko, v Avstrijo, Italijo, Francijo, Švico in Liechtenstein, v času turistične sezone pa tudi na ozemlje Črne gore. V kolikor potovanje nadaljujejo v katero od drugih držav, jim ministrstvo svetuje, da potovanje že začnejo s potnim listom, v katerem mora biti razvidno, da so ob prestopu zunanje schengenske meje pridobili ustrezen žig, saj se bodo le tako lahko izognili ne ravno majhnim neprijetnostim, ki temu lahko sledijo.
Default avatar
to je vse res, samo po 1. maju bomo Slovenci lahko potovali v vse države EU samo z osebno izkaznico.
Default avatar
Mislim, da to ne bo tako enostavno. Zadnjič sem poslušala radijsko oddajo, v kateri so razpravljali o tem, da tudi po prvem maju ne bomo mogli potovati brez potnega lista. Dokler se ne uredijo neke zadeve...
Mogoče kdo drug ve kaj več o tem...

Lp
Default avatar
V okviru EU bomo lahko potovali samo z osebnimi izkaznicami, če bodo usklajene z zahtevami EU (Slovenske so), izven EU pa bodo veljavne osebne izkaznice za Hrvaško, Švico in Črno goro v sezoni.

Itak pa so potni listi v okviru EU enakovredni, torej če ga imaš, je tudi identifikacijski dokument

lp

bv
Default avatar
Tako je. Glede tiste oddaje, a je blo na slo 2 enkrat. Ker takrt bla debata o schengenu pa o tem, da bodo tudi po prvem maju na meji še ostali policaji, itd. Avstrici se namrec ne morejo tako na hitro znebiti presežka policajev kakor hitro so ostali praktično brez meje :)
Default avatar
Še nekaj časa (let) bo treba kazati potne liste, mogoče se bo omogočilo, da bodo osebne dovolj.


Citirano:
"Po vstopu Slovenije v EU se režim policijskega nadzora na mejah s sedanjimi državami članicami EU (Italija in Avstrija) nekaj časa še ne bo spremenil. Kot je znano s 1.5.2004 še ne bo vzpostavljena Schengenska meja, ker njena izgradnja in vzpostavitev informacijskega sistema zahteva določen čas. Tako se bo na mejah z Avstrijo in Italijo še naprej izvajala policijska kontrola. "
Default avatar
Ma, ok, da tole zakljucmo, to kar je bojanf napisal je res, samo da bomo lahko v vse drzave EU hodil samo z osebno :)
Default avatar
Mislim da uradno lahko greš z osebno samo v obmejne države (A, I, H, HR), ker pa znotraj Evrope ni mej se lahko z osebno znajdeš tudi na Portugalskem veliko vprašanje pa je kako boš tam dokazoval kdo si in od kod prihajaš s slovensko osebno, Jaz priporočam potni list. LP
Default avatar
Uradno lahko greš že zdaj z osebno v vse obmejne države + Francijo + Švico + Liechtenstein + Črno Goro v turistični sezoni.

Drugače pa poslušajte MihaPR. Vse kar je napisal je res. Po 1. maju bomo po 25 državah EU lahko potovali z osebno izkaznico.

Zadnja sprememba (17-03-04 22:01)
Default avatar
Trenutno govorimo o dveh stvareh.

1. Evropska unija je zveza držav. V tem trenutku lahko gremo v sosednje države, Francijo, Črno goro v sezoni. Po prvem maju bomo v Evrospki uniji tudi mi, člani bomo. Notranje meje padejo, zato se bomo lahko prosto gibali po vseh državah unije, razen Velike britanije, ki ima svoj imigracijski sistem. Ne poznam ga natančno.

2. Schengenska pogodba pa govori pa o urejanju ZUNANJIH meja unije. Predpisuje enotne procedure, obrazce, informacijski sistem in podobno. Do 1. maja smo izven Unije, smo pa že prilagojeni Schengenu - dobili smo celo pomoč EU za te priprave. Po 1. maju se meja Schengena prestavi na Kolpo, zato gradimo 3 velike mejne prehode - najpomembnejši je Obrežje, ki bo glavni mejni prehod cele EU nasproti Balkanu in bližnjem vzhodu. Tu pa ima Avstrija res probleme, le da bodo njene težave občutile le države (državljani) izven Schengena - torej ne člani EU.

Torej, do vstopa v EU za nas velja že napisan spisek, po vstopu pa smo znotraj tako EU kot Schengena. In kot sem že napisal, Ne vem, da bi državljan Slovenije imel kakršnekoli probleme, če bi ga našli v Nemčiji že sedaj.

Tako da je primerjava z Lončaričem popolnoma brez osnove. Če pa govorimo o Korejcih, Kitajcih, Kurdih ali kateremkoli drugem narodu, pač veljajo pogodbe in predpisi ki veljajo v državi, odkoder ljudje prihajajo.

lp

bv
Default avatar
Bojan, en popravek, s prvim majem postane naša južna meja s Hrvaško zunanja meja EU, to je res, vendar s prvim majem ne vstopamo v schengen. 1. razlog: kao nismo dovolj pripravljeni in moramo to storit do l. 2006 2. razlog: avstrjici so zgubil kompletno mejo in majo preveč policajev, pa hočjo še mičkn potegnt use skupi, da se jih nekak losajo :)
Default avatar
Miha_Pr

Splošno - zunanje zadeve
Vprašanje
Kako bo z maloobmejnim prometom, ko bo Slovenija članica EU, Hrvaška pa še ne?
Odgovor
V kolikor bo maloobmejni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ratificiran pred vstopom Slovenije v EU, ne bo posebnih zapletov, saj ga bodo ostale članice sprejele kot stanje, ki ga je Slovenija prenesla v 'shengenski krog'. Če pa bo Slovenija vstopila v EU še pred ratifikacijo maloobmejnega sporazuma s Hrvaško, bo prišlo do nekaterih problemov.Meja med državama bo namreč 'schengenska meja'( (takšna, kot je med katerima koli drugima državama); sklepanje sporazuma o maloobmejnem prometu pa bo zahtevalo izrecno soglasje vseh držav članic EU, saj bi v tem primeru šlo za prestop zunanjih meja, postopek bo bistveno podaljšan in otežen.

SCHENGENSKA MEJA:
na pobudo Slovenije bo EU prevzela del stroškov za projekt vzpostavitve zunanje meje EU.
EU bo Sloveniji za vzpostavitev in vzdrževanje meje s Hrvaško v obdobju 2004 - 2006 namenila 107 milijonov evrov (25 milijard tolarjev), kar je skoraj polovica celotnih ocenjenih stroškov projekta.

Vir: dokumenti Vlade RS

Poglej tudi

http://www.mnz.si/si/1922.php
http://www.mnz.si/si/1921.php
Predpisi:
http://www.mnz.si/si/upl/gl_novin/eu/sc ... /frame.htm
Mejni prehodi:
http://www.mnz.si/si/upl/gl_novin/eu/slike/var-car.jpg
Organizacija mejne kontrole
http://www.mnz.si/si/upl/gl_novin/eu/SCHENGNACRT.doc


lp

bv
Default avatar
Kako bomo v prihodnje potovali po Evropi?


Kako bomo potovali po Evropi po 1. maju 2004, datumu vstopa Slovenije v EU?

Izhajajoč iz pravnega reda EU so po 1. 5. 2004 državljani držav pristopnic, tudi Slovenije hkrati tudi državljani države članice EU. Za državljane držav članic EU je predviden vstop na celotno ozemlje EU z osebnim identifikacijskim dokumentom. To sta v slovenskem primeru potni list in osebna izkaznica. Po pravnem redu EU so glede teh pravic z državami članicami EU izenačene tudi Norveška, Islandija, Švica, Liechtenstein, Monako, Vatikan in San Marino. Če se ti pogoji ne bodo spremenili, od 1. 5. 2004 dalje lahko potujemo v vse naštete države z enim od teh dveh dokumentov.

Ker ta dokument daje pravico potovanja v druge države in tudi pravico ostati na ozemlju tiste države do odhoda, ga mora seveda imetnik imeti pri sebi ves čas potovanja. Ker ta dokument izkazuje tudi državljanstvo, ga mora potnik predložiti tudi pri vstopni kontroli v primeru letalskega potovanja na t. i. notranjih letih. Na "začasnih" mejah - v primeru Slovenije je to meja z Avstrijo in Italijo - bo nadzor prehoda oseb ostal, za državljane držav članic EU bo ta nadzor obsegal predložitev veljavnega identifikacijskega dokumenta (tako imenovana "temeljna kontrola", ki obsega le preverjanje potnikove identitete). Vozniško dovoljenje ali druge vrste osebnih dokumentov za ta namen ne zadoščajo. V zvezi s tem želimo poudariti, da je to naše stališče oziroma tolmačenje pravnega reda EU, ki zadeva potovanje in identificiranje v državah EU, ki temelji tudi na izkušnjah drugih držav, ki so pred Slovenijo vstopile v članstvo EU. Glede tega smo zaprosili za uradno potrditev tudi pristojna telesa EU. Prav tako bomo ponovno vsem sedanjim in novim članicam EU posredovali vzorce slovenskih osebnih izkaznic z opisom vsebine in zaščitnih elementov tega dokumenta.

Za katere države bodo državljani Slovenije še naprej potrebovali potni list?

Potni list bo še naprej potreben za vse tiste države, za katere ni z bilateralnim dogovorom ali z enostransko odločitvijo dogovorjeno drugače. Slovenski državljani lahko izven držav EU (in držav Evropskega gospodarskega prostora) z osebno izkaznico potujejo na Hrvaško (bilateralni sporazum) in na ozemlje Črne gore (začasna odločitev črnogorskih oblasti). Za vse druge države bo še naprej potreben veljaven potni list (in vizum, če ta obveznost ni posebej izključena).

Ali bodo s 1. 5. 2004 ukinjeni vizumi?

Vstop Slovenije (in ostalih novih držav članic) v EU v ničemer ne posega v veljaven vizumski režim. Skupna EU vizumska politika je pridržana državam, ki izvajajo Schengensko konvencijo. Slovenija z vstopom v EU še ne postane del Schengenskega prostora, pač pa pričakuje pristop k tej skupini držav po letu 2006. Do tedaj ostaja vizumski režim za vstop v Slovenijo nespremenjen, razen, če bi svoj vizumski režim spremenila Evropska unija. V tem primeru bi se s spremembo morala uskladiti tudi Slovenija.

Vizumski režim ter pogoji vstopa v posamezne države so dosegljivi na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve (http://www.gov.si/mzz).

Vir: MNZ

lp

bv
Default avatar
jaz si nekako ne morem predstavljati da bi na letaliscu stansted ob prihodu pokazal samo osebno
jaz bom uporabljal kar potni list.
govorim seveda za anglijo

lp
Default avatar
Evo, klic na notranje ministrstvo. Po prvem maju, ce bos potoval z avtom, peš, itd torej ne na letališčih, bo DOVOLJ osebna izkaznica ali potni list, vseeno kaj bo.
Default avatar
glej ga, glej! še eden, ki je prepričan, da brez njegovih reklam ne bomo mogli živeti!

bom res moral začet reklamirat še sebelp

bv
Default avatar
Meni se zdi potni list edini veljavni dokument v Evropi. Mislim, da se z osebno izkaznico ne moreš identificirati nikjer. V Evropskih državah sem v vsakem hotelu morala pokazati potni list! Tudi, če te ustavi policija na cesti dvomim, da jim lahko kažeš našo osebno izkaznico.Meje bomo seveda prestopali z osebno toda za vse drugo ne verjamem, da bo osebna veljala kot dokument.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net