Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

feng shui za otroško sobo

Default avatar

Brina M

Ker bomo v kratkem prenavljali in preurejali otroško sobo, lepo prosim za priporočilo kakšnega res dobro podkovanega strokovnjaka za feng shui!

Hvala za pomoč!!
Default avatar

ajla

Taja Albolena. FENG SHUI Taja Albolena sp, Cesta 24 junija
78, 1000 Ljubljana, GSM 070 303 895, E-mail: [email protected].

lp
ajla
Default avatar

barbara*

mogoče iščeš drugačen odgovor pa vseeno ... feng shui ni kot matematika ... so sicer neke definicije ... v osnovi pa je to zadeva, ki jo vsak posameznik dojema in čuti drugače ...

feng shui je pretok energije skozi prostore ... najbol pristno in naravno to živijo na Baliju ... tam pa ni ne duha ne sluha o tem 'modernem' feng šuj-u ... ki nam ga opisujejo v revijah (na brzino) ... to je način življenja ... in skladno z načinom življenja (kako in kaj živiš ... kje in na katerih področjih so tvoja energetska polja pretočna ...) ... si urediš tudi bivalne prostore :)

meni je ena gospa na Baliju to zelo lepo in zelo laično razložila ... enostavno preizkušaš ... pomembno je da je krame čimmanj ... da ni ostrih robov ki 'streljajo puščice' po prostoru in da dihaš s prostorom ... če se umiriš in prisluhneš sebi ... čutiš energijo ki se pretaka pozitivno (počutiš se nekako svobodno in res lepo - preizkušeno!!) .. ali pa negativno (počutiš se zelo utesnjeno in temno).

torej poanta ... vse je na tebi .. vsak človek izžareva drugačno energijo .. zato nekega skupnega recepta za ureditev po feng šuju ni :)

verjetno si želiš bol konkretne zadeve ... poglej še tu malo ... pa mogoče ti kdo priporoči konkretno osebo ... ki bi ti 'pomagala' ... vendar vedno imej v glavi .. vse je relativno ... sploh pri otrocih ... oni še imajo v sebi tist prvinski občutek .. intuicijo .. ki je temel dobrega počutja ... opazuj otročka ... kje in kako se igra ... kje bolje spi .. kje .... karkoli ... boš spoznala marsikaj :)

no .. upam da dobiš še kaj bol konkretnega :)


dobri knjigi na to temo sta Ustvarjanje svetega prostora in feng šui, Čiščenje nereda in feng šui, Karen Kingston.

B.
Default avatar

Medvedek Pu

Tudi jaz bi se povsem strinjala z vsem kar je napisala Barbara - predvsem je potrebno prisluhniti sebi, saj veliko stvari instiktivno nosimo v sebi ... prebrala in prelistala sem že kar nekaj knjig na to temo, mi pa je od vseh bila najbolj všeč ta druga od Karen Kingston Čiščenje nereda in feng šui ... se mi zdi, da je kako se naj izrazim "vsakomur razumljiva" ... meni osebno pa je bila tista njena prva Ustvarjanje svetega prostra ... kar težka ...

Skratka v feng šuiju je vedno bolje premalo kot preveč ... prisluhni svojemu dobremu počutju ... in če te kaj zelo, zelo moti, pa odstrani ... ni je forumule, tako kot ti je napisala Barbara.

MP
Default avatar

Medvedek Pu

Pozdravček Barbara,

imam prijateljico, ki je bila na Baliju ... tako kot si napisala zgoraj ... feng šui se začne v duši in srcu in še širi navzven ... iz njenega pripovedovanja mi je bila zelo všeč gesta domačinov, ki vsako jutro pozdravijo "svoje bogove" s cvetjem in sadjem pred vhodom svojih domov ... gesta hvaležnosti ...

Če utegneš, daj napiši nam še kakšen svoj vtis ... kaj ti je povedala ta gospa ... z veseljem te bom prebrala.

Lepo se imej in veliko se smej.

Medvedek Pu
Default avatar

barbara*

Živjo Pu ... smejem se pa res veliko :))


ja res ... ko hodiš po ulicah tam moraš zelo pazit kam stopaš :) ker je pred vsako hišo 'svetišče' (to so na nizkih stebrih male ali večje ... kot hiške) ... tja dajo hrano in darove bogovom za ves dan (jasno to hrano pojejo ptički .. pa se noben ne obremenjuje s tem :) ... no ... na pločnikih pa so še posebne posodice iz bananovih listov .. kamor ljudje isto položijo hrano in cvetove .. vse za bogove ... in to polagajo s posebnim obredom ... že skoraj ples ... res zelo lepo za pogledat ... prižgejo dišeče palčke in se poklonijo vsem svojim bogovom (so budisti)... to delajo vsako jutro.

kar se Feng šuja tiče pa ... nimam več kaj dosti povedati :) bistvo itak veš :) ... ostalo pa čutiš ... kot mogoče veš so tam ljudje res zelo revni .. pa jih to ne moti kaj dosti ... ker znajo živet .. znajo uživat življenje .. prav vsak dan imajo neke obrede s katerimi se 'čistijo' ... mogoče ker smo ravno na forumu starši ... tam imajo ljudje nek poseben odnos do otrok ... otroci so sveti .. so bogovi in tako z njimi tudi delajo ... recimo prva zadeva ki mi je tam padla v oči je to ... da se malega otročka želijo vsi dotaknit .. ker je čist, ker je nedolžen ker je 'brezmadežen' .. in s tem dejansko verjamejo da nekaj te njegove čistoče 'dobijo' tudi sami ... priznam da je mene na začetku to motilo ... vsi so se dotikali našega miškota ... ampak ko potem vidiš to ... njihovo hvaležnost ker so lahko prejeli malenkost te njegove nedolžnosti :) ej ... česa podobnega še nisem doživela ... v to kar počnejo dejansko verjamejo z vsem srcem :)

recimo njihove družinske 'restavracije' ... čisti feng šui :)) vse odprto ... stolov ni .. so nizke mizice sediš na povštrih na tleh .. otroci se neomejeno gibljejo in te ni strah da bi padli :) domačini in lastniki so itak nori na otročke ... ga ves čas med tem ko ti ješ .. zabavajo in se z njim igrajo in so ti hvaležni ker jim to dovoliš ... pri nas so otroci v gostilnah še vedno prej breme kot pa dobrodošla zabava :)

tam te ljudje zelo hitro vzamejo za 'svojega' .. in ker dejansko živijo bol 'iz rok v usta' ... tako so tudi navajeni ... imajo ogromno časa ... recimo ko si na plaži je cel kup ljudi ki tam prodaja ... tekstil, nakit, karkoli ... in ti ljudje so zelo prijazni ... čeprav grejo večini turistom na živce .. češ da so vsiljivi ... mi pa smo bili sposobni cele ure debatirati z njimi o različnih zadevah ... no in tako sem spoznala to gospo s katero sva se pogovarjali o feng šuju ... zanimiva gospa ... ti da ogromno misliti ... takrat ugotoviš .. da edina dobra zadeva našega 'razvitejšega saveta' je ta .. da imaš možnost potovati tja in spoznati kako oni živijo :) ... in edina res dobra stran te njihove revščine je ta .. da nimajo možnosti videti zahodnega načina življenja ... in živijo tako .. kot že stoletja ... skromno in polno ... res znajo živet :)

sej bi lahko pisala še pa še :)))


lepo se imej Pu in smej se tudi ti ... B.
Default avatar

Medvedek Pu

Ej Barbara, ne veš kako si me razveselila s tem svojim pisanjem ... sem prijateljico tudi poslušala odprtih ušes in srca ... kar srkala sem kar mi je razlagala ... ker še sama z možen nimata podmladka ... mi je to tvoje pisanje doživljanja Balija z otročkom nekaj novega in tako mi je bila všeč ta njihova poklonitev bogovom, hvaležnost ... tudi najrevnejša hiša to počne ... res ti hvala za vse kar si nam napisala. Napisala si še in še ... če morda utegneš kdaj ... pa prosim še in še ... te bom z veseljem prebrala ... moč besed je velika ... lahko nas popeljejo v kraje, kamor morda nikoli ne bomo stopili ... hvala za žarek z Balija.

Medvedek Pu
Default avatar

Brina M

Tvoj odgovor JE zelo konkreten in še enkrat HVALA za pomoč! Brina
Default avatar

majav

Čiščenje nereda je res krasna. Smo se znebili krame... in se počutimo bolje. Imamo še par hrčkovih gnezdec, ki pa jih pospravljamo drugega za drugim...
******************************************

Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.
Default avatar

barbara*

hej Pu ... če boš imela kdaj priliko .. pojdi na vzhod ... Bali je nam nekak predstavljen kot nek turistični raj .. je že mogoče da je tako .. ampak mi smo tam našli vse kaj drugega ... odprle so se nam oči ... živeli smo tudi mi zelo skromno tam ... in moja največja želja je .. da se enkrat tja vrnemo :)

zgodbic je pa še veliko na zalogi :)

B.
Default avatar

Medvedek Pu

Barbara hvala, no trenutno nič kaj ne kaže, da bi moja srce "videlo" Bali ... kdo ve kdaj mi je kaj takega namenjeno ... bom pa vesela še kakšne tvoje zgodbice, če boš uspela najti čas zato.

Sem prepričana, da jo bo še kdo z veseljem prebral.

Hvala za današnjo "rožico"...

Medvedek Pu
Default avatar

snahaa

Pozdravljena Barbara!

Mene pa zanima koliko je bil otrok star ko ste sli na tako dolgo pot? In za koliko casa? Kateri mesec? In koliko cca pride eno tako potovanje - samo priblizno? Tudi mi sanjamo, da bi sli enkrat:)

LPS
Default avatar

barbara*

vse se da če se hoče :) ... mi smo šparali ... pa šparali ... pa je prišlo obdobje ko smo rekli gremo za dalj časa .. in smo šli.

tja se ti ne splača za teden ali dva ... mesec je recimo dovolj ... itak je večino stroška avio karta .. trenutno ne vem koliko so .. sem videla eno ponudbo v eni TA za 1 teden Balija malo čez 200.000 sit /oseba ... vzameš recimo karto in si jo podalšaš na želen čas ... mi smo imeli tadrago 6-mesečno karto .. pa še stop over smo imeli in še notranje lete .. tako da so nas karte prišle tam nekje cca. 550.000 sit ... ampak to pred famoznim 11.septembrom ... zdaj je dražje :) .. za miškota ki je bil takrat star 2,5 let smo plačali 70% karte.

bili smo marec/april ravno po koncu deževne dobe ... zelo velika vlaga :) .. koliko zapraviš tam je pa odvisno od tebe ... lahko zelo malo ...mi smo cca. 20$/dan s spanjem, prevozi in hrano ... recimo ko sva bila pa sama dol .. sva imela budget 5$/dan ... brez problema :) ... z otročkom si potem že malo bol pazljiv :)

ej .. kaj pa je človek brez sanj :))) tudi jaz sanjam .. kar naprej sam neki sanjam :)))

lepo se imej in kar odločite se ... je vredno :) jaz sem rekla .. raje grem še 1x na take počitnice in si kupim poceni kavč .. kot pa da dam ne vem koliko denarja za opremo stanovanja .... pa moje sanje ostanjo samo ... sanje :)

B.
Default avatar

barbara*

za koliko časa ... na Baliju smo bili mesec dni, bi lahko bili še 3 mesece tam :))) je toliko za videt .. doživet in počet :) .. no mi smo šli potem še naprej .. na Tajsko ... za dober mesec ... vse skupaj skoraj 3 mesece.

B.
Default avatar

snahaa

Hvala za odgovore! cisto si me nakurila:)))

In kako si zadela tisto s opremo... tudi jaz sparam za opremo stanovanja - mi manjkajo omare... in ravno letos poleti sem hotela dati delati vse omare... in vse to pride ravno ene toliko kot kaksno fajn potovanje... tezke odlocitve:)) pa vseeno je malo za razmisliti - jaz sem sama - mamica samohranilka, pa dva mulcka - 5 in 7 let... bi sama zmogla tako dolgo potovanje z njima?... si pa res zelim tudi njima pokazati svet!... kdaj bomo pa potem koncno imeli omare?:)) ah, ja...

Hvala se enkrat! Mogoce se pa kdaj srecamo na kaksnem potovanju!

LPS
Default avatar

X2

Hvala, Barbara.
Default avatar

Medvedek Pu

Poglej Barbara kako si nam polepšala dan, jaz vedno trdim, da imajo besede neizmerno moč, večjo kot si lahko predstavljamo ... popeljejo nas lahko v neslutene daljave in širine ...

Medvedek Pu
Default avatar

barbara*

veš .. mi živimo za današnje razmere zelooo počasi :))) kar se vidi tudi v našem stanovanju ... redkokatera stvar je nova :)) TV je star recimo že več kot 20 let :))) ma če jutri crkne nimam nič proti ... omare smo štukali .. so nam veliko dali moji starši .. ker so oni nanovo opremljali ko sem jaz odšla od tam :)) mi pa smo bili s starimi čist zadovoljni :) ... velik sami nardimo doma ... sicer pa ... kdo bi se sekiral za pohištvo ... itak sem ugotovila da manj ko maš ... bolje živiš :)


ja ta druga zadeva pa ... odvisno kakšna sta mulčka .. kako živahna :))) .. da se vse .. ti pa bi morala vedet če ste dovolj zorganizirani da se lahko podate na tako pot :) .. da se pa sigurno vse ... mi smo šli zelooo počasi ... se nam ni mudilo nikamor .. smo pač taki :))

no ... zdaj ko sem noseča in sigurno vsaj eno leto ne bomo takole kolovratili po svetu ... pa smo si mi omislili malo popedenati hišo :)) opremiti stanovanje z novimi prostori ampak .. še vedno zelo pazimo in nabavimo samo najnujnejše :)) drugo leto pa šibamo novim dogodivščinam naproti :) .. pa sem prepričana da do takrat še nebo hiša opremljena :)

eh ... kdo bi se sekiral :)

B.
Default avatar

barbara*

ja sej imaš ful prav ... z besedami se doseže marsikaj :) .. veliiiiik sončka ti želim Pu :)

B.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic