Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

SKANDINAVIJA - prevozi

Default avatar

dejones::trv

Lep pozdrav!

Vem da se je o tem že nekaj pisalo (sem tudi pobrskal po starih temah), pa vendar bi rad dobil še kakšno informacijo o Švedski in Norveški, kamor se septembra odpravljava s sopotnico (za 14 do 16 dni).

Torej, najprej me zanima kakšne transfer priporočate do Švedske in nato do Norveške. Karta do Osla ali Stockholma je iz Lj z CSA 51.000 sit + takse (koliko je potem končna cena?). Ali mislite, da se nama do tja bolj splača z letalom ali z vlakom?

Kaj pa transfer po Švedski in Norveški - je smiselno vzeti Interrail karto za skandinavsko cono (čez 50.000 sit) ali je bolje karte za vlake + buse kupovati sproti in štopati...

Kaj pa prenočitev...? Je smisleno iti s šotorom ali se je bolje nastanejevati po hostlih?

Vse dodatne informacije bodo prišle zelo zelo prav, zanima me še, če priporočate potovalne čeke ali je bolje vzeti gotovino (plačilne kartice nimava).

Kaj mislite, se splača iti še do Nordkapa in ali do tja tudi vozijo vlaki?

LP in hvala za vse informacije!
Default avatar

matijav::trv

Glede prevoza po Skandinaviji je moje mnenje, da najbolj doživiš te dežele s svojim avtom, ker so razdalje zelo velike. Sam si ne predstavljam, kako bi se obneslo, če ne bi imel svojega avta. Po mojem bi bil prikrajšan za marsikatero stvar. Z vlakom si je sicer možno ogledati kar precejšen del Norveške. Štop zna biti tudi zanimiv, Skandinavija je zelo varna.

Absolutno šotor, razen mogoče v glavnih mestih, ampak tudi tam ni problema, so povezave s središčem odlične (v Stockholmu je kamp cca. 2 km od centra). Šotor lahko za eno noč postaviš kjerkoli na javni površini, samo da si oddaljen za 150 metrov od kakršnekoli infrastrukture. Potem se moraš premakniti za 3 metre, da se trava ne potlači. Ta varianta je najboljša, če si motorist ali kolesar. Z avtom je včasih težko najti primeren prostor.

Gotovina! S potovalnimi čeki je samo križ (menjava, provizija, nekomot). Po navedbah naše največje banke naj bi jemali tudi bančne kartice (Maestro), vendar se je kasneje izkazalo, da nekje temu ni bilo tako. Vendar v večini primerov ni bilo težav.

Nordkapp je turistični nateg, zelo drago (200 NOK vstopnina, 105 NOK, če si študent). Vlak vozi samo do Narvika, severneje pride v poštev avtobus.
Default avatar

matijav::trv

Aja, septembra zna biti za šotor kar mrzlo. September zna biti tudi zelo deževen.
Default avatar

Mojcej::trv

Pozdravljen!

Jaz tudi menim, da september ni ravno primeren čas za šotorjenje. Če pogledaš na internetne strani kampov, lahko tudi vidiš, da se jih precej zapira že konec avgusta (predvsem bolj na severu). Navijam za hostle.

Zgleda, da varianta z avtom ne pride v poštev. Zato menim, da je vlak lahko zelo v redu prevozno sredstvo. Pred leti sva z bodočim možem kot študenta dvakrat potovala po Skandinaviji z Interrail karto (takrat še ni bilo con, kot so danes). Sicer sva bila obakrat po 3 tedne, velikokrat sva prespala na vlaku, zvečer v enem mestu na vlak, zjutraj na drugem koncu na ogled drugega mesta.... Prikrajšan si za predele, do katerih vlak ne vozi, torej za bolj naravne znamenitosti. Vlaki so bili vedno točni, udobni, dokaj prazni, sedeže si lahko spustil do sredine kupeja, tako si imel iz dveh nasprotnih sedežev kar udobno ležišče. Vedno sva se usedla k oknu, pa skoraj vedno sva bila sama v kupeju, tako, da septembra pa sploh ne bi smelo biti težav. Počutila sva se varno. Na Lofote sva odšla z avtobusom, takrat je bila avtobusna vozovnica za potnike z Interrail karto 50% cenejša. Vlak vozi na Norveškem samo do Narvika, naprej lahko greš z avtobusom ali rentaš avto. Do Nordkappa je še cca. 700 km. Ker takrat tega dela Skandinavije nisva videla, smo pred par leti šli na to pot z avtomobilom kot družina. V nasprotju z *matijav*, nas je Nordkapp popolnoma očaral, oziroma celotni severni del. Vreme je bilo čudovito, Nordkapp smo doživeli tako, kot na razglednici... Mogoče sem ga občutila tako, ker je bila to res moja skrita želja še iz študentskih let, nekakšen cilj potovanja. Ni mi žal. Je pa res precej drag. Smo pa z avtomobilom potovali po Švedski gor na Finsko in po Norveški dol, narava je na Norveškem drugačna, bolj raznolika in ko smo prišli s Finske, nam je bil sever Norveške *nov*, drugačen, zanimiv.

V študentskih časih sva imela potovalne čeke, vedno vse v redu, vendar iščeš banke, provizije... Sedaj imamo kartice ter gotovino. Finska ima EUR, ostale pa vsaka svojo krono. Če resnično kartica ne pride v poštev, priporočam gotovino in mogoče nekaj potovalnih čekov za vsak slučaj, za skrajno silo.

Lepo se imej.
Default avatar

matijav::trv

Otok, na katerem je Nordkapp je fantastičen. Že zaradi tega otoka je vredno plačati tunel (6000 SIT za avto in 2 osebi). Sam kompleks Nordkappa pa je pač turističen.

Midva sva imela slabo vreme, mogoče zaradi tega ne čutim nič posebnega. Če bi bilo lepo vreme pa na Nordkapp sploh ne bi šla, ampak bi šla na sosednji rt, ki je v resnici najsevernejša točka stare celine. Tja pa lahko prideš samo peš, 4 urni treking. Tja bova šla naslednjič.
Default avatar

sunshine::trv

mojcej in matijav: tudi jaz grem ta mesec v skandinavijo in glede na to da grem s sotorom me zanima ali se zvecer ful ohladi in kaksne so drugace temperature (da vidim, kaj naj nesem zraven za oblect) :)
Default avatar

811::trv

moja punca in jaz sva bila tam med 1.6. in 22.6.2006 , torej pred kratkim.
temperature pa so bile med +14 in +16 čez dan in +10 do +12 takrat ko naj bi bila noč , le na Nord kapu sva imela slabo vreme in divji veter , temperatura pa med +3 in +6. za oblečt pa sva imela od letne do zimske garderobe in vse nama je vsaj enkrat prišlo prav.
mej se fajn
Default avatar

matijav::trv

Kot pravi Franc. Potrebuješ celo garderobo. Midva sva imela lani prvih deset dni vročinski val, tako da je bilo okoli 35°C. Na Nordkappu sva pa kar bunde morala obleči. Tudi kapo sem dal na glavo pa je doma sicer sploh ne nosim, tudi če je -10°C. Verjetno je temu botrovala velika temperaturna razlika. Poleg poletnih spalk sva imela še vsak po eno deko.

Vse prav pride. Midva sva imela super vreme (razen Nordkapp), vse skupaj je 5x deževalo, od tega 3x ponoči, ostalo pa v Bergnu, kjer pa je dež 270 dni na leto.
Default avatar

Mojcej::trv

Živijo!

So ti že vse povedali.
Potovali smo konec julija, začetek avgusta.
Mi smo tudi imeli zelo lepo vreme. Čez dan vedno v kratkih rokavih in hlačah, zvečer pa se v severnih predelih kar ohladi, predvsem ob vodah in so vetrovke bile zelo dobrodošle. Bund nismo imeli, le oblačenje v plasteh ter vetrovke.
Mi smo vedno šotor postavili na soncu, da se je zjutraj hitro posušil, saj je v kampih vedno bilo precej vlage.
Default avatar

janez-romana

Tudi midva z Romano sva imela s seboj raznovrstna oblačila. Samo da je najino poslanstvo na Nord kapu čisto drugačnega pomena. Midva sva se pripeljala tja,od tam sva odšla peš na najbolj severno točko Evrope,potem nadaljevala , seveda peš proti Alti ,nato tromeji Norveška,Švedska Finska. Do sem sva prehodila 600 Km. Vreme sva imela suho, v času sonca, kar toplo s prisotnostjo komarjev. V času brez sonca in če je bilo še vetrovno, sva bila že zimsko oblečena. Spala sva v hiškah,včasih tudi v takšnih,da so ostale tri postelje prazne, ali v hotelih, ko pa ni bilo ,kaj na razpolago, sva postavila šotor ,ki ga nosiva vedno s seboj. Prehranjevala sva se po restrvacijah, becinskih servisih, pač kar je bilo na razpolago. Med razdaljami od 80 do 100 Km sva zaradi redke naseljenosti, imela zlate rezerve v nahrbtniku. Ko sva stopila na Finska tla pa sva imela petdnevno deževje. Toliko sva tudi še imela časa na razpolago. Enkrat sva šotor postavila in pospravila v dežju. To pa, že ni več čudovita zgodba.Dež in hladno vreme,poskrbita za manjšo število komarjev , če pa je topleje jih je pa še več.
Naslednje leto nadaljujeva od tam , kjer sva letos končala pa proti Turku, verjetno bo ostalo še dosti poti za leto 2017.
Kakorkoli, potem bova imela prehojeno pot od Nord kapa do Strunjana . Lp.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net