Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Egipt-februar 2007

Default avatar

voyager::trv

Lepo pozdravljeni!

Prosim za vaše izkušnje in nasvete glede potovanja v Egipt. Okvirni rok je februar zaradi milih temperatur. Ko sem prebiral mnenja glede določenih turističnih agencij, so se mi ježili lasje, zato vas prosim, da mi predlagate dobro agencijo. Potovanje v lastni režiji je izključeno, ker smo večja skupina in starejši. Za vse nasvete vam bom zelo hvaležen, ker mi je zelo pomembno, da potovanje uspe.

Hvala lepa!
Default avatar

ffalkec::trv

Dokaj v redu programe imajo Vard, Atlas Airtours, Kompas, itd. Jaz čez njih še nisem slišal kakih posebnih pripomb, če pa kdo je naj lepo napiše, da bomo tudi ostali vedeli pri čem smo. Večinoma so programi zelo podobni - križarjenje po Nilu :

Evo kopiran s strani Varda:
1. dan
LJUBLJANA - KAIRO
Zbirališče potnikov na letališču Ljubljana dve uri pred odhodom letala. Predviden odhod letala ob 14.55 uri. Po krajšem postanku na enem izmed letališč, nadaljevanje poleta v Kairo.

2. dan
KAIRO - HURGADA
Po zajtrku ogled izjemne egipčanske prestolnice: Gize s kompleksom piramid Keopsove, Kefrenove in Mikerinove, veličastnih faraonovih grobnic, ki so jih začeli graditi na ukaz faraonov IV. dinastije v čast sončnega boga, Sfinge, za katero zapiski razlagajo, da je ena od oblik boga Harmnakisa in je njena naloga varovanje pokopališča okoli piramid pred vsakim zlom in Dolinskega svetišča, v katerega so mumijo najprej prinesli in kjer je potekal obred »odpiranja ust«, ki je faraonu simbolično omogočal jesti, piti, govoriti in se gibati, torej vse, kar potrebuje pokojnik v drugem življenju in odkoder so faraonovo mumijo po nekaj dneh v leseni krsti prenesli na dvorišče posmrtnega svetišča. Nadaljujemo do Kairskega narodnega muzeja, v katerem se nahajajo mojstrovine starega kraljestva, hatorinega svetišča in kipov iz novega kraljestva, amarnske galerije in Tutankamonovih zakladov ter sobe mumij.
Popoldan bo namenjen ogledu tipičnih egipčanskih tisočletnih obrti (delavnice papirusa, parfumerije…) in preživljanju časa na Khan El Khaliliju, bazarju, ki odraža celotno egipčansko ponudbo trgovanja. Večerja v restavraciji in vožnja z avtobusom v Hurgado. Namestitev, nočitev.

3. dan
HURGADA
Zajtrk in prost dan za enkratna doživetja ob Rdečem morju ali za kopanje. Možnost fakultativnih izletov: vožnja z barko med koralnimi otoki z vključenim kosilom, Jeep safari s kosilom ali nepozabna večerna prireditev "1001" noč. Večerja in nočitev.

4. dan
HURGADA - LUXOR
Zajtrk in vožnja preko puščave do Luksorja, ki se lahko pohvali z vrhunskimi dosežki egipčanske arhitekture, saj je bil slavnih 500 let prestolnica novega kraljestva. Najprej si bomo ogledali Karnak tempelj, ki s svojo razsežnostjo in mogočnostjo - bogovom je posvečenih kar 40 ha površine, prekaša vse egiptovske templje. Prevzamejo nas imena faraonov in dinastij, ki so ga gradile in čim globlje prodiramo v tempelj, tem starejši so spomeniki.
Zapeljali se bomo na Zahodni breg, kjer so si faraoni v času 18. dinastije začeli graditi grobnice v dolinah Tebanskega gričevja in so ta zadnja počivališča v Dolinah kraljev in kraljic med najbolj spektakularnimi ostanki civilizacije ob Nilu vključno z leta 1922 odkrito Tutankamonovo grobnico. Nadaljujemo do templja kraljice Hačepsut, imenovanega tudi Džeser Džeseru (Sijaj vseh sijajev), ki leži ob vznožju Tebanskega gričevja in v katerem puntsko stebrišče prikazuje izjemno zanimive reliefe s prizori odprave v Punt.
Še postanek pri Memnosovih kolosih, ki sta nekoč varovala vhod v grobni tempelj Amenofisa III.
Ogled ene izmed številnih alabastrnih tovarn, namestitev na ladji, kosilo. V večernih urah se bomo podali na ogled Luksorskega templja, saj deluje tako bolj skrivnostno in mogočno, nemara bolj tako, kot je deloval v starih časih in v katerega navadnim ljudem ni bilo dovoljeno vstopiti.Tempelj je tudi dosti celovitejši od templjev v Karnaku in je posvečen tebanski trojici Amon-Minu, Mut in Honsuju. Večerja, nočitev.

5. dan
LUXOR - ESNA - EDFU
Po zajtrku izplutje. Križarjenje po Nilu je vsekakor najlepši del potovanja, saj za potnika predstavlja lenobno uživanje v plovbi in spoznavanje bogate egiptovske zgodovine hkrati.
V popoldanskih urah bomo prečkali zapornico na Nilu - Esno in v večernih urah prispeli do Edfu-ja. Kosilo, večerja, nočitev.

6. dan
EDFU - KOMOMBO - ASSUAN
Po zgodnjem zajtrku nas bodo do Horovega templja, ki je za Karnaškim drugi največji tempelj, popeljale kočije. Tempelj je posvečen bogu Horu s sokolovo glavo, stoji pa na mestu, kjer naj bi se Hor spopadel s svojim stricem Setom za oblast nad svetom. Povratek na ladjo, kosilo in nadaljevanje plovbe do Kom Omba. Postanek za ogled templja, posvečenega dvema bogovoma: desna stran pripada krokodiljemu bogu Sobeku, leva pa Horu starejšemu ali Harirusu. V templju vidimo reliefe Neosa Dionizisa, ki ga kronajo bogovi, Ptolomeja VII. med darovanjem bogovom, zelo zanimivi so tudi reliefi v zunanjem hodniku na steni za sedmimi kapelami, še zlasti razstava zdravniških instrumentov, ki dokazuje, da so bili egiptovski zdravniki zelo napredni že pred 2000 leti.Večerja, nočitev, nadaljevanje plovbe do Assuana, ki je najjužnejše egiptovsko mesto in deluje bolj afriško, saj je večina njegovih prebivalcev Nubijcev, ki so temnejše polti in višji od Gornjih Egipčanov, govorijo drugačen jezik in imajo drugačne običaje.

7. dan
ASSUAN
V zelo zgodnjih jutranjih urah možnost fakultativnega izleta v Abu Simbel. Zajtrk. S feluko, najstarejšim egipčanskim plovilom se bomo zapeljali mimo slovitega Botaničnega otoka, otoka Elefantine in na vzpetini na zahodnem bregu občudovali mavzolej Age-Khana, si ogledali Nedokončani obelisk, ki leži v starem kamnolomu granita ob cesti k Philam in je bil verjetno predviden za dvojčka t.i. Lateranskemu obelisku, ki je zdaj v Rimu in bi bil, če bi ga dokončali to največji kos obdelanega kamna v zgodovini ter postali za ogled Assuanskega visokega jeza, od koder je pogled na največje zajezitveno jezero na svetu - Naserjevo jezero. Po ogledih prevoz proti železniški postaji. Večerja. Po vkrcanju na vlak – spalnik (namestitev največ 2 osebi v kabino), sledi nočna vožnja za Kairo. Nočitev.

8. dan
KAIRO
Jutranji prihod v Kairo. Zajtrk. Prosto. Možnost fakultativnega izleta v Memphis in Sakkaro. Večerja v restavraciji, namestitev, nočitev.

9. dan
KAIRO
Zajtrk in nočitev. Prosto. Možnost fakultativnega izleta v Aleksandrijo.

10. dan
KAIRO - LJUBLJANA
Zgoden jutranji prevoz na letališče. Prijava na polet. Po postanku na enem izmed letališč nadaljevanje poleta v Ljubljano. Predviden pristanek ob 13.55 uri.

Ostali programi so precej podobni, so pa nekateri krajši (8 dnevni). Cene se ponavadi vrtijo okoli 175000 plus doplačila (takse, napitnine, viza...)

Lp
Default avatar

nanos::trv

Živjo,

za Egipt definitivno najboljš Agencija Oskar iz Kranja. Če ste skupina se dogovorite za potovanje samo za vas, ki vam bo prilagojeno. Preverjeno. Sem bila z njimi v Egipti, nepozabno.
Default avatar

voyager::trv

Ta program poznam, vendar pa je bilo o Vardu pa tudi o GTC-ju ravno tu napisano toliko kritik, da dvomim, da bi reskirali. Nismo zahtevni popotniki, ampak osnovne stvari pa morajo biti urejene kot je treba, sploh pa da bi prenašali slabo voljo vodičev.
Default avatar

virex::trv

Tudi jaz predlagam agencijo Oskar. Egipt je bil dvakrat preverjen.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net