Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Razprave o popotniških destinacijah, mnenja glede izbora lokacij za počitnice in ideje za popolni dopust.

Potovanja.Over.Net

Potovanja.Over.Net

skandinavija

Default avatar

jan::trv

Odpravljam se na dopust z avtodomom po skandinaviji. Kakršen koli nasvet ali namig bo dobrodošel .
Načrtovana pot Finska , Švedska , Norveška , Danska.
Default avatar

Mojcej::trv

Ojla.

Skandinavija je naša priljubljena destinacija. O tem sem že veliko pisala. Prosim, uporabi iskalnik. Mi potujemo z avtomobilom. Če imaš še kakšno vprašanje, kar na dan z njim.

Lepo načrtovanje poti.
Default avatar

matijav::trv

Midva z boljšo polovico sva šla lansko poletje v nasprotni smeri, kot načrtuješ ti. Še enkrat bi šel, takoj!
Potovala sva z avtom. Vam bo še lažje, ker gor je vsako tretje vozilo AD ali prikolica. Dejansko je dovoljeno spat povsod.
Finska:
Helsinki so mi bili najbolj všeč od glavnih mest teh držav. Finska je, ko prideš z Norveške, zelo dolgočasna. Cesta gre gor pa dol (nič ne ravnajo terena v vzdolžni smeri), zelo malo ovinkov, gre dejansko za gozdni tunel. Nočno življenje nama je bilo zelo všeč v mestu Oulu na severu Botnijškega zaliva (res pa je, da sva bila takrat edinkrat zunaj, tako v smislu lokalov). Obiskala sva še Lahti, Jyvaskylo, Rovaniemi, Inari.

Norveška:
Nordkapp je zapravljanje denarja. Sam vstop na prizorišče stane 190 NOK (študenti 105 NOK), potem je tu še tunel na otok, na katerem je Nordkapp (v eno smer cca. 200 NOK za avto in 2 osebi - računajo tudi osebe). Midva sva imela smolo z vremenom, ko sva se začela dvigati na to 300m pečino je postajalo čedalje bolj megleno in na začetku sploh nisva hotela iti na Nordkapp, saj ta ni najsevernejša točka Evrope, ampak je to en rt zraven. Do njega pa lahko prideš samo peš, in sva hotela udart en treking, vendar nama je vreme zagodlo.

V Alti je zanimiv muzej o Rock Carvings - risbe na skalah, stare do 6000 let.

Lofoti so prekrasni in so "must see". Trajekt s severne strani je 120 NOK (avto+2 osebe), z južne pa cca. 700 NOK. Ampak se splača.

Šla sva tudi po Obalni cesti (Coastal Route) - 20 km ceste, trajekt, 20 km ceste, trajekt,..., zanimivo, vendar raje priporočam Atlantic Road (od Moldeja proti Trondheimu).

Trondheim, Bergen so lepa mesta. Fjordi so prekrasni - Nordfjord, Sognefjorden, Hardangerfjord. Cesta čez Trollstig. Snow road, Geiranger fjord, Cesta čez Hardangerviddo (največja planota Evrope) - super, dihjemajoče. Oslo - lepo.

Svedska:
Stockholm - stari del mesta zelo lep, Vaasa muzej, Skansen.
Linkoping - blizu je Gota kanal - sistem 30 zapornic.
Norrkoping.

Danska:
Kopenhagen je super velemesto. Roskilde. Helsingor - Hamletov grad, brez veze. Odense - lušno mesto.

33 dni (še Baltiške države, par dni), 500.000 SIT, od tega 350.000 SIT za bencin (drag, najdražje sva tankala 343 SIT/l!!!), cestnine, mostnine, tunelnine, mestnine, trajekti (12 vse skupaj). Spala sva 12x v kampu v šotoru, 3x v šotoru kar tako (dovoljeno, samo težko najdeš ustrezen prostor blizu in ne preblizu ceste), ostalo pa v avtu (1x nisva našla prostora, pa sva prespala v avtu, pa sva boljše spala, kot v šotoru:)).

Za bolj detajlne in konkretne informacije pa vprašaj bolj detajlno in konkretno.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net