Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

SLOVAŠKA-BRATISLAVA

Default avatar
Za prvomajske praznike z avtom nameravamo obiskat Bratislavo. Zanima me, ce ze kdo ima te izkusnje, kje je varno parkirat, kaksni so hostli, hrana.... glavno vse kar se spomnite.
Hvala, Ivana : )
Default avatar
Hej, pred 2 letoma sem bila v Bratislavi. Cestne povezave so zelo dobre, paziti pa je treba, ker so kraje avtomobilov pogoste, najraje imajo VW-je, ali pa še kakšne nemške znamke.

Bratislava je ful lepo mesto, pogledat si je treba grad, staro mestno jedro, pa seveda morate iti v razgledni stolp nad mostom. Slovaki so zelo prijazni, čeprav se sploh fantje radi lepijo na punce, ki ponoči same hodijo naokoli.

V centru je velika veleblagovnica, ki pa se ne spomnim imena, cene hrane so podobne našim. Poskusit je treba njihove sire, na katere so zelo ponosni. Kar se hrane v restavracijah tiče so cene podobne kot pri nas ali pa višje, ker je to le glavno mesto. Poskusite brinzove halušky (mislim da se tako napiše). Brinza je njihov tradicionalni sir.

Po mestu se je najbolje prevažati z tramvajem (električka), je zelo poceni, karte se kupijo v kioskih in so na minute, mislim da je najmanj 10 min. Možno je tudi švercanje.

V centru je nekaj prijetnih diskotek.

Uživajte
Default avatar
Sicer je že mimo, pa bom vseeno napisal, če bo komu drugemu koristilo.
Moje izkušnje iz Bratislave so sicer tudi stare 2 leti...
Ceste so ok, na avto pa je itak treba pazit povsod. Priporočam kakšne "nestandardne" načine varovanja.

Tudi hoteli z manj zvezdicami so v Bratislavi precej ugodno.

V veleblagovnicah je hrana poceni. Žemlje se mi zdi, da so bile po 8 sit :). Pač te bolj diskontne varjante. Velja pa to tudi za tisto veliko v centru. Cene v lokalih so pa podobne našim. Če imate radi pivo, potem vsekakor priporočam obisk pivnic. V centru na peš coni je Šariš. Odlično pivo, ki je takrat stalo 140sit 0,5l. Velika pivnica je pa tudi Mamut, ki je malo izven centra. Je pa pivo tam malo dražje, predvsem pa ni tako dobro (je pa zato bolj "tekoče")
Default avatar
Veleblagovnica v centru se imenuje Tesco (upam da je prav napisano).
Default avatar
Evo ti copy paste iz drugega foruma, kjer sem podobno že napisal.. čeglih malce prepozno, a sem šele sedaj začel uporabljati ta forum.

Morda bo koristilo komu drugemu...

Zadnje čase sem zelo zainteresiran za Slovaško, preberem marsikatero bukvo in guide... iz tega je tudi povzetek spodaj...

Kar se poti tiče sem nekaj malega že znapisal, pojdimo sedaj na Slovaško...

Okolico bratislave obkroža velika količina vinogradov, ki je poleg metalurgije, kmetijstva, pridelovanja olja in elektrike ena največjih dejavnosti na Slovaškem. Velik del lajfa ponoči se nahaja na Obchodni ulici, ki je dolga ulica z nešteto lokali, gostilnami, restavracijami itd. Gre praktično za center starega mesta, vse znamenitosti pa so zelo enostavno dostopne v nekaj minutah, prometni režim je na prvi pogled totalno v dr*ku, ampak se ga da enostavno navaditi in skapirati.
Za potovanje po Slovaški so avtobusi dražji od vlakov in tramvajev (za po mestu), poleg tega pa so znani po svoji netočnosti, saj iz postaje vedno odrinejo prezgodaj, tako da je pametno, če prideš na postajo 10-15min prej.

Znamenitosti v in okoli Bratislave so predvsem:

- Grad Devin - ruševine nekdaj mogočnega gradu, vidijo se obrisi gradu, debeline sten itd.. zanimiv pogled na reko Donavo, okolico, ob lepem vremenu se vidi vse do Dunaja. Grad se nahaja na sotočju Donave in Morave.
- Bratislavski Grad - narobe obrnjena miza, ogled je zastonj, če je lepo vreme, se vidi Dunaj, ter celotna Bratislava. Nekaj posebnega je 3m širok vodnjak, ki so ga ujetniki kopali kar nekaj let, saj je globok celih 84m. Grad je bil leta 1811 popolnoma zažgan, obnovili so ga med leti 1953 in 1968 po slikah iz preteklosti. Iz gradu se izredno lepo se vidi še ena znamenitost, in sicer
- Novy most. most, ki se razpreda preko reke Donave. Bil je zgrajen med 1967-1972, in razglašen za konstrukcijo 20. stoletja, saj je njegova znamenitost, da je preko jeklenih žic obešen na en sam pilon - na eno samo oporno točko, na vrhu katere se nahaja restavracija in razgledna točka , ki pa sta zdaj za turiste zaprti. Na 80m višine si lahko prišel s pomočjo hitrega dvigala v enem stebru, ali pa preko 430 stopnic, ki so v drugem stebru. Most je širine 21m, ter dolžine nekaj več kot 450m, v njem pa se nahaja preko 7500 ton materiala, oblika mostu pa je taka, da ti takoj pade v oči.
- Katedrala sv. Martina
- Frančiškanska cerkev
- Michelova vrata - vhod v staro bratislavo
- Narodno gledališče
- Televizijski stolp, na vrhu katerega je restavracija
- Zanimiv je npr. tudi "Man at work", ki ga najdeš nekaj metrov od narodnega gledališča. Legende pravijo marsikaj, ampak se mi sedaj ne ljubi pisati vseh legend...Kar se tiče nočnega življenja, ti za kvaliteto priporočam klik na povezavo:
http://www.bratislava.sk/en/vismo5/o_ut ... p1=2002556

Vsekakor pa velja, da ko stopiš na Hviezdoslavovo namestie, da paziš, kaj delaš s fotoaparatom. Tukaj sta hotel Carlton in pa narodno gledališče, ter še nekaj znamenitosti, poleg pa je tudi BUSHEVA AMBASADA, proti kateri se ni fajn obračati s fotoaparatom, ker utegneš imeti velike probleme s policaji, ki jih je bedak Gregor Grmovje, predsednik glupe amerike, prestrašil in imajo zaradi tega IZREDNE varnostne ukrepe. Pazi, ker utegneš biti kaj hitro na seznamu potencialnih teroristov.

Poglavje zase so oznake, saj imajo slovaki težave z merskimi enotami. En izmed mnogih konkretnih primerov:
Pizza hut - 300m. Greš 150m v smeri puščice, Pizza hut 300m... prehodiš že 300m, znak Pizza hut 150m. Čez čas.. po cca. 800m hoje pizza hut 15m.. in dejansko čez 100m je tam Pizza hut, in če imaš srečo kot jaz, je zaprt.

Kakorkoli je to glavno mesto slovaške, je Bratislava relativno poceni mesto, kjer lahko preživiš lepe čase za malo denarja


Lep dan še naprej

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net