Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zakaj so samske matere zanimive za moške

Default avatar
Tole sem našla na blogu samske matere, ki jo osebno poznam. Zanimivo branje. če želite lahko kaj dodate.

Če vtipkaš v Yahoojev brskalnik besedi »single mother«, dobiš 44,100.000 zadetkov. Med gorami podatkov je večina popolnoma nekoristnih in nepomembnih. A besedilo, ki me je za nekaj trenutkov pritegnilo k razmišljanju, navaja, zakaj naj bi moški namenjali samskih mamam največ pozornosti. Strnila sem jih v pet točk.

1. Ker že tako in tako veste, da so močne ženske. Vsak dan se morajo same spopadati z odgovornostjo enostarševstva. Samske mame vedo, kaj iščejo, in so neodvisne. Vsakomur pa je v užitek družiti se s samozavestno osebo.

Pokojna Katharine Graham, ikona ameriškega političnega novinarstva, je v svoji avtobiografiji, za katero je prejela Pulitzerjevo nagrado, zapisala, da je že sedemnajstletna ugotovila: če se krohotaš najbolj neumnim šalam in deluješ živahno, kot da se imaš najlepše v življenju, bodo fantje menili, da si privlačna in ganljiva. Ni treba dodati, da je brezsramno živela po tej zgodnji ugotovitvi, če se je nekoč prav prikupno namuznila (in to ženska v ozadju razkritja afere Watergate), ko ji je predsednik Lyndon Johnson rekel, da mu je najbolj od vsega žal, da je poročen, ter da bi bil rad kot »mlada živalca na farmi ter kar preskočil ogrado«.

Ko je ameriška novinarka New York Timesa Maureen Dowd, znana po tem, da je brez dlake na jeziku, po mnogo letih srečala moškega, za katerega je v nekem obdobju menila, da bo naredil prvi korak, ji je ta rekel: »Moški imajo raje ženske, ki so prilagodljive in videti malce prestrašene.« Napovedoval ji je, da ne bo nikoli našla moškega, ker če obstaja stvar, ki se je moški najbolj bojijo – je to kritična ženska. Bo kritična do vsega, tudi njegove moškosti?

2. Ni je večje, kot je Mati. To je ženska, ki je odgovorna in osredotočena na življenje. Ve, kaj hoče, in ne bo ogrozila otrokove sreče za katerega koli moškega. Torej, če vas izbere, imate srečo!

Raziskava na neki britanski univerzi je pokazala, da pametni moški z zahtevnimi službami težijo k »staromodnim« ženam, kot so njihove mame ali njim podobne. Raziskava je prav tako pokazala, da višji IQ ženski otežuje možnosti za poroko, medtem ko je moškim v prednost. Verjetnost poroke se je moškemu za vsakih dodatnih 16 točk IQ povečala za 35 odstotkov, medtem ko se je verjetnost poroke ženske zmanjšala za 40 odstotkov.

3. Cenijo kvaliteto časa in ne kvantitete. Nimajo vsak dan možnosti videti nekoga, zato je toliko pomembneje, da je čas, preživet skupaj, vreden.

Res je.

4. Ker imajo moški priložnost videti, kako se vedejo do otrok in drugih, ki jih imajo rade.

Ta dejavnik je pomemben le, če si Brad Pitt, objekt občudovanja pa Angelina Jolie. V šestih mesecih je dečko dobil tri otroke. In z njo je, ker jih obožuje. Aha. Dejstvo, da je Angelina ubijalsko seksi, pa najbrž ni pomembno, ne? Sploh pa niti takšna začetna evforija pri moških ne traja dolgo. Da je vsega kriva narava, pa ve tudi Jane Goodall, ki je v svoji legendarni knjigi V senci človeka zapisala: »Seveda se šimpanzi zberejo okoli samic z nabreklimi rožnatimi zadnjicami, a se pogosto selijo in hranijo v skupini samcev. Bolj verjetno je, da bo samec želel ugajati drugim samcem kot pa samici ali mladičem.« Voilà.

5. Ker uživajo, ko so zunaj brez otrok, in so zadovoljne s preprostim večerom ali zgolj s preživljanjem skupnega časa. Vedo, da je drago preživeti družino, in ne hrepenijo po lesketajočih se večerjah. Veliko bolj so navdušene nad vsebino kot ekskluzivnostjo, tako pri zmenkih kot v življenju.

Edino, v čemer so mame pri zmenkih drugačne, je, da zaradi svoje finančne neodvisnosti in zagnanosti vedno želijo deliti račun. Če je v običajnih okoliščinah za zmenek treba biti lep in prav tako dišati, se čutiti gladko (vse to zahteva čas in denar!), imajo mame še en strošek: vsaka ura v baru stane dodatnih 800 do 1000 tolarjev (nekateri celo priporočajo, naj se galantni samci ponudijo plačati varuško). Zato bi bile ravno mame lahko tiste, ki bi mirno pogledale stran, ko pride na mizo račun. Kajti moški, ki plačajo, sicer ne pričakujejo, upajo pa. Če bodo imeli srečo, je navsezadnje odvisno od žensk.

Menda je tako, da voljnim ženskam v sedemdesetih ni bilo všeč, če so se moški do njih vedli pokroviteljsko. Zdaj je drugače: sodobnim deklicam se zdi prav fino, če moški plačajo večerjo, počitnice in kredite. In kot je navrgel neki samec: »Moški se težje ustalijo kot nekdaj. Potrebujejo nešteto zmenkov, preden ženski zmorejo reči ‘da’. Zakaj torej bi uboga reva morala biti zapuščena in še v bankrotu?« In to z otrokom!

http://nikja.blog.siol.net/2007/03/06/n ... t-je-mati/
Default avatar
clanek je super... ko bi bili le tako super tudi moski, ker jaz pa res nikogar ne poznam,ki bi tako menil. no, menijo ze tako verjetno, ko mi pravijo da sem mocna in ful zrela, a se mi zdi, da se ravno tega ustrasijo. seveda govorim za mlajsi rod,tam do 30. ne upajo si bit s tako, ki ze ve kaj isce, ki je ne morejo kontrolirat in ki ze ima vsaj eno soncece, ki ga ima najraje na svetu. poleg vsega sem nekoc slisala, da me kot samske mamice nebo nihce vec maral ravno zato, ker imam ziv spomin na bivsega in bi se drugi pocutil kot da ima vecno konkurenco...
danasnji moski, vsaj v sloveniji, imajo vedno bolj radi oblast, kot da se vracamo s casom nazaj. in radi imajo tiste nedolzne puncke, ki plesejo kakor on poje. seveda so verjetno izjeme, spet govorim o moskih,ki jih vsaj malo ali zelo poznam...
iz izkusnje pa vem, da recimo na portugalskem so cisto drugih misli...tam imam prijatelja, ki komaj caka, da mi vsak dan pove kako super sem in da pri njih ni takih punc, ki bi mele 'poslihtano'...

pozdravcke!
Default avatar
Odličen članek ni kaj, žal je v njem kar dosti resnice.Jaz sem v zadnje pol leta hudo občutla, kako se moški resnično bojijo žensk, ki se ne pustimo več podrejati in izkoriščati, ker dejansko taki moški ne potrebujejo ženske ampak rabijo, kuharico služkinjo in ljubico.Temu bo po moje marsikdo oporekal, kar ima pravico ampak jaz govorim iz izkušenj.Moj bivši je meni še ko sva bila skupaj PREPOVEDAL druženje z ženskami ki so bile ločene, ker so mu dejansko predstavljale njemu nevarnost.Zakaj? Zato ker so se osamosvojile in se niso več pustile voditi kot kake marionetke. Meni se je nedolgo tega nazaj zgodilo, da jo je tip ucvrl, ko sem ga sam vprašala,če se mi pridruži pri ogledu filma v kinu, ker mi je mau bed it sami.Ampak je pa še nekaj. Med moškimi kroži napačno razmišljanje, da ženske k smo same, smo uboge, da smo pripravljene vse nardit da bi dobile moškega, sploh če immo otroke.Dodala bi pa sam še to:tist k bo taprav-a, ti ne bo potrebno nič naredit zato, ampak bo za tabo zarad tebe, zato k te bo imel rad-a zarad tebe samega.
Default avatar
Mateja, pa kaj Ti se tudi nisi smela družit s tistimi, ki so se ločevale? Jaz pa sem mislila, da je samo moj tak "pacient". No še sreča, ker moje projateljice nimajo takšnih mož, ker drugače bi bila v trenutni situaciji precej sama : (
Lena
Default avatar
Zanimiv clanek ni kaj :)....prav z veseljem sem ga preprala...

ceprav se odkar sem mama kar malo izogibam moskim...ne vem zakaj...notranji cut verjetno...sem pa imel storijo,ko me je en tipcke vztrajno vabil ven, jaz pa zaposlena od jutra do vecera....se ga nisem mogla otrest samo z besedo,da trenutno nimam casa...pa sem rekla,da naceloma se lahko dobiva, ampak sem malo omejena z urami,ker moram hodit s tamalim spat :)...in njegova reakcija...a taka bejba ma froca? sva se na hitro poslovila in od takrat me ni vec povabil ven :)...hehe takle mamo :)
Default avatar
Oj lena ja tud moj je bil tak pacient.Na zadnje nisem smela da me vid z katero k je bla ločena ali sama, češ da to ni družba za mene. J a itak se je bal k so mu ta svoje že takoj povedale k se je prvič spotaknu ob njih, ampak k je pa rabu kako uslugo od njih so ble pa dobre, takrat pa ni blo važn da os ločene, ampak mu seveda niso želele usluge spolnit. O h lena lahk bi ti še kaj povedala, pa ti bom k se ti bom javila na mejl, mogoče zdaj čez vikend pa bova kako rekle.Lp
Default avatar
-mami- jaz pa mislim, da obstajajo tudi taki fantje (tudi najine starosti), ki jih otrok ne moti. Jih poznam kar ene par. Tako da je še upanje za nas :))
Default avatar
Ena anekdota: imam dva otroka, razlika leto dni in pol. Imam tudi prijatelja na Norveškem in ko sem mu sporočila, da pričakujem drugega otroka, me je vprašal, če z istim tipom:) Potem mi je razložil, da je pri njih zelo veliko mladih, samskih žensk z majhnim otročkom in da se mu ne bi zdelo nič čudnega, če bi bila pač v tem času že z drugim. Tudi sam je imel dve ali tri punce, ki so že imele otroka, ampak je to povedal čisto mimogrede. Imajo pač drugačen način razmišljanja.
Default avatar
zanimiv članek jaz sem z moškimi mela slabe iskušnje od takrat ko sem samohranilka da ne omenjam ko je treba kakega mojstra k hiši poklicat kot da mi na čelu piše sex takoj zato raje ne kličem mojstre
Default avatar
Ful dobr napisano. Še obstajajo takšni, še ;)

Jst sm vidla, da odkar sem se ornk postavila na noge, pa postala resnično samozavestna, so se tipčki začel kr zbirat okol mene, ampak sem jih vztrajno odganjala. Dokler nisem spoznala pravega.

Všeč mi je bilo to, da mu je moja kolegica (oba sva jo poznala) že takoj rekla, da imam že otroka. Pa mi je vseeno rekel za številko in me je vseen naslednji dan povabil na pijačo. Pol mi je blo všeč, ker ni rinil vame, ampak mi je dal čas in prostor. Pa ker je kmalu vprašal, kdaj bo lahko spoznal malega, da bi ga rad. Ampak je popustil, ko sem mu povedala da ne takoj.

Zdaj pa urejava najino prvo skupno gnezdece.

Povrh vsega pa je 3 leta mlajši od mene, pa vendar bolj zrel kot večina mojih let, ali celo starejših.
Default avatar
Ja, prijeten članek... Vendar če so samske matere zjutraj v službi, popoldne z otroci.. le kje naj sreča samskega moškega ?
Default avatar
Še en moški komentar... Pri srednjih letih.zelo težko nabašete na moškega ali žensko , ki je samec ali samica brez otrok. Vsekakor pa je ta populacija še prekleto "živahna" in si eni in drugi želijo partnerje (ali pa samo ljubimca). Če si želim partnerko za trajno zvezo...bom seveda le to izbiral raje med ženskami, ki so ločene in imajo tako kot jaz že otroka, kot da bi iskal partnerko brez otrok. Pri partnerkah brez otrok(populacija med 30 in 40) je namreč popolnoma razumljivo , da si bo le ta zelo hitro želela, da bi imela otroka. Posebej je to prisotno pri ženskah , ki prestopijo 35.leto starosti in imajo občutek, da se jim izteka biološka ura. Veliko moških nas ima občutek, da bi ženska želela zanositi prej preden bi oba vedela ali sta res ustvarjena za skupno življenje. Tega pa se moški z otrkom iz prvekinjene zveze, bojimo,kot hudič križa.Drugo vprašanje pa je ali si nekateri sploh še želijo še enega otroka,saj je že otrok iz prejšne zveze (in ponavadi delitev premožnja ob ločitvi) prevelik finančni šok. Govorim seveda o moških ,ki iščemo trajno zvezo in ne samo avanture . Samski moški, ki še nimajo otrok, pa vsekakor v ospredje postavijo ženske ki so še brez otrok. Nenazadnje so le te ponavadi bolj urejene..imajo več časa..itd...
Olympia še odgovor tebi.. Samo malo se ozri okoli sebe pa boš opazila , da je vedno dovolj interesentov..včasih je potreben le nagajiv nasmeh in ti bo ležalo sto moških pod nogami:-)
Default avatar
frik, jaz delam med samimi moškimi že 6 let (na gradbiščih veš, da je vedno vsaj 100 moških), pa mi vedno mežikajo poročeni, vezani, itd. tudi v lokalih najdeš vse polno vezanih moških, ki hodijo ven in iščejo ljubice. nekateirm ženskam to odgovarja, meni ne. jaz hočem moškega čisto zase, ga ne bi delila z nobeno žensko.
Default avatar
No jst sem pa zadnega pol leta sam ..pa mam oči mal na peclih..pa morm rečt..da samske ženske hitro opaziš....Jih je pa približno tolk ..kot samskih moških..Saj če logično sklepaš..tiste ki so s svojimi partnerji šle narazen...teh verjetno niso poklale (kljub temu, da bi to marsikatera takrat rada nardila :-)
Nekej teh ločencov poznam.....pa je verjetno res , da so bolj glasni in vsiljivi vezani in poročeni tipi, kot marsikater ločenc.
Sem v soboto kupoval v City parku letna oblačila .samo malo sem se okol ozru..pa se je skorej z gotovostjo dal reč katera od žensk je bila samska in katera ne. Nimam pa navade ogovarja neznanih žensk..vendar pa se človek, ki je sam drugače počuti, če je prepričan, da je tudi veliko sorodnih duš okoli njega.
Kje pa se potikajo vsi samski samci? Ločenci..nekaj jih "potone" v lokalih in svojo tugo delijo z kelnarcami in pivskimim tovariši..pa mislim da ta populacija ni najbolj cenjena in iskana roba
Poznam pa kar nekaj prijateljev, ki seveda svojo "svobodo" sedaj koristrijo za stvari za katere prej ni bilo časa. Tu mam v mislih predvsem šport in rekreacijo.. Sam hodim nekajkrat na teden na Šmarno goro.pa moram rečt da vsakič srečam kakega znanca ali znanko..in prej ali slej bom kje srečal tudi kako novo prijateljico...UPAM
Default avatar
Čaki, čaki...kako to misliš; "...da samske ženske hitro opaziš." ?
Tole meni ni čisto jasno?!

Sicer pa ne vem no, jaz ne iščem niti ne živim definicij. Zgolj plovem s tokom, vzamem kar mi pripada in izpustim od sebe, kar hoče stran...

In ja, predvsem diham "tisti" zrak, ki mi je bil prej omejen.
Default avatar
Huuuuh Frik, nisem vedla, da mi na nosu piše, da sem skorajsamska, hihihihi...Ko sem šla sanes zjutraj na Rašico (no na Šmarni se ne bova srečala, kot tudi na ona-on ne, hehehe) sem imela občutek, da me vsi tamkajšnji "sportaši" gledajo....in si želijo socializirat z mano. Jaz pa nisem ravno imela občutka, da so samski. A mi antena za samske moške še ne deluje ali tovrstno intudicijo ženske sploh nimamo tako dobro razvito kot moški?
Lena
Default avatar
Lena 39 očintno potem res drži tisto kar sem prej zapisal:-) Ja antene pa res nimate..moški jih imamo in nam zgleda zlo dober delajo..( upam, da se mi nou kakšna zdej uglasila z sto tisočkrat ponovljeno babjo modrostjo, kje mamo moški mošgane :-)
Default avatar
:))))))))))))))
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar
Kje so možgani itak vemo. Tole o intuiciji za razpoznavanje samskosti pa bi res rada vedla :)
Lena
Default avatar
danes sem bila s prijateljicama na otroškem igrišču. pojdite tja pogledat. tisti, ki so prišli sami ali z moškim prijateljem so mogoče samski. :)))
meni intuicija ne dela, ker je niti ne razvijam v to smer.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic