Forum.Over.Net

Politični čvek

Referendum o vstopu v EU

Default avatar

boss

Kot kaže je SLS začela z aktivnostmi za referendum o vstopu Hrvaške v EU.
Sedaj pa me zanima kakšno je vaše mišlenje o:
-referendum da ali ne?
-če ste za , kaj bi obkrožili na listu?
-če ste proti ali naj po vašem mnenju o podpori odloča politika (DZ)?

To ni nobena anketa SLS ker nisem njihov podpornik ne aktivist. Pred časom so s podobnim referendumom grozili Francozi a o Turčiji.Kdo naj odloča o širitvi EU, politika ali prebivalci EU?
Default avatar

žbljx

Se bojim, da če bomo o hrvaškem članstvu v EU odločali volilci na referendumu, Hrvatje še dolgo ne bodo postali člani EU.

Kar pa je po vsej logiki seveda slabo za Slovenijo.

Volilci se bodo odločali čustveno in bodo rekli, naj sosedu krava crkne. Dejstvo pa je, da bo imela Slovenija bistveno manj težav, stroškov in še česa, ko bo Hrvaška del EU. Spomnimo se zgolj nerešenih mej, pa dostopa do odprtega morja, pa mejnih prehodov, pa nakupovanja nepremičnin, pa še in še, kar s članstvom HR v EU odpade.
Default avatar

marija antonija

evropejcev tudi nihče ni spraševal, a bi bili kaj proti, če bodo slovence vključili v EU

če bi organizirali referendume sem ziher, da bi bilo tričetrt avstrijcev pa pol italijanov proti.
Default avatar

boss

Torej si zato da politika odloča o vstopu. Kaj pa če bi evropa določila način odločanja poleg že sedaj določenih pogojev.
Default avatar

g.minister

Ni mi jasno kaj naj bi tu imel posredi referendum? Plačevali bomo nekaj kar ni niti naše? Sem pa PROTI vzstopu hrvatov v eu, ker preprosto še nimajo nekih civillizacijskih vrednost. Morda kdaj v prihodnosti, to pa ve tudi vlada, ki očitno misli svojo odgovornost prenesti na nas...
Default avatar

jon

Francija in Holandija že imata referendumsko odločitev o vstopu novih držav v EU. Anglija , Nemčija in Avstrija o tem še razmišljajo , razlog za to so ravno države bivše YU. in Turčija katere se vsi bojijo saj bi njeni prebivalci z poceni delovno silo preplavili EU.
Hrvaška je bila po oceni EU komisije za mednarodna vprašanja (v začetku leta 2006) ocenjena kot *konfliktna* država , ki je v sporu z vsemi svojimi sosedi.
Spor s Slovenijo zaradi določitve mej na kopnem in morju.
Spor s Italijani zaradi ribolovne cone, Hrvati so si enostavno polovico Jadrana prilastili tako,da ni več mednarodnih voda , spor z Ezuli, Hrvati nočejo vrniti nacionalizirane nepremičnine, ki so bile odvzete Ital. državljanom.
Spor z Črno goro zaradi rta Prevlaka in seveda tudi morja.
Spor z BIH zaradi morja,Hrvati z gradnjo mostu na polotok Pelješac poizkušajo preprečiti BIH izhod na odprto morje.
BIH na izgradnjo mostu pristaja samo po mednarodnem pomorskem pravu mora biti tako visok,da pod njim lahko pljujejo tudi največje ladje ,to pa gradnjo tako podraži,da sedaj Hrvati ne vedo kako naj se iz te godlje rešijo , neizgradnja bi pomenila, da Hrvati svojim sosedom samo nagajajo za izgradnjo pa ni denarja in tudi gospodarsko ne morejo opravičiti izgradnje saj je Pelješac polotok in mostu ne potrebuje.
Zadnji, bolj politični spor z Mađarsko je zaradi avtoceste,saj bi Hrvati radi da Mađarska zgradi avtocesto do Hrvaške meje (turizem) za kar pa Mađari tudi slišati nočejo,saj vlagajo v svoj turizem.
Pa še nekaj v Istri je približno 20.000 lastnikov zemljiških parcel Slovencev,ki so to zemljo kupili od Hrvaških večinoma kmetov z namenom na njih zgraditi počitniške objekte (vikende) te isti kmetje so bili potem, ko so zemljo prodali najbolj proti kakršnikoli pozidavi.
Spominjam se oddaje na TV SLO. ko je govoril tajnik občine Buje , kako ste Slovenci naivni , kupujete zemljo od ljudi , ki kasneje pridejo na občino in zahtevajo,da ta zemlja ne sme biti zazidljiva,še več v oddaji je pokazal peticijo podpisano od domačinov , ki so prodali zemljo, naj občina Buje prepreči gradnjo na tej zemlji.
Toliko o tem kako Hrvati morajo v EU.