Nepremičnine

SLUŽNOSTNA PRAVICA

Default avatar
Sicer ne vem, če to vprašanje spada sem, ampak bom poskusila.

Do nepremičnine, ki smo jo prodali vodi cesta, ki pa do meje (cca.15m) pripada sosednji parceli, ki je sicer zazidljiva, ampak je travnik.

To cesto smo uporabljali 30 let - brez težav, in jo seveda tudi primerno, redno vzdrževali.

Sedaj smo nepremičnino prodali, ampak imamo občutek, da nam bo lastnik sosednje parcele in 15m ceste poskušal nagajati.

Po kolikih letih uporabe te ceste nam oz. sedaj novim lastnikom nepremičnine pripada pravica do njene uporabe? (služnostna pravica)

Težava je tudi ta, ker razen po tej cesti ni dostopa do nepremičnine - tudi vrisali ga nismo nikoli, ker se nikomur ni sanjalo, da se bo nepremičnina kdaj prodajala tistih 15m ceste pa pripada bratu s katerim pa žal nismo v najboljših odnosih in bomo tudi z pogovorom/dogovorom težko kaj rešili.

Vsakršen nasvet bi mi prišel zelo prav!

Hvala!
Default avatar
Vsaka služnost mora biti vpisana v zemljiško knjigo. Vsak skrben kupec (gospodujoče) nepremičnine bo zahteval od vas, da obstoječu služnostno pot vpišete v zemljiško knjigo. Prav bi torej bilo, da stopite do lastnika služeče nepremičnine (poti) in z njim sklenete ustrezno pogodbo, in nato na podlagi te pogodbe vpišete služnost v zemljiško knjigo. To je najhitrejši, najcenejši in najlažji način za ureditev služnosti. V kolikor imate izpolnjene pogoje za priposestvovanje, lahko greste tudi v tožbo na sodišču. Če ste pot nemoteno uporabljali več kot 20 let, lastnik poti pa temu ni nasprotoval lahko nastopi priposestvavanje, vendar pa služnostne pravice ni mogoče priposestvovati, če ste zlorabljali zaupanje lastnika, če ste služnost izvrševali s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica.
Default avatar
danaja1 hvala!

Stopili smo do lastnika 3 mesece nazaj, takrat je rekel, da ko bo tako daleč naj povemo, da se podpiše služnost - sedaj ko je prišlo tako daleč smo ga spet poklicali in je rekel, da on ne ve nič o tem in, da ne bo ničesar podpisal.

Pot smo uporabljali več kot 20 let nemoteno in jo tudi vzdrževali, brez kakšnih prepovedi iz strani lastnika. Tudi nobenih zvijač ni bilo, in ne zlorabe zaupanja, ničesar spornega v glavnem.(prej iz njihove strani kot iz naše)

Torej bo res potrebna tožba. Žalostno, ampak resnično!

Dejstvo je, da gre dobesedno za nevoščljivost. :(
Default avatar
Lastniku služečega zemljišča poizkušajte dopovedati, da bo v primeru tožbe na sodišču (ki jo bo on zagotovo izgubil, če boste vi dokazali, da ste služnost poti že zdavnaj priposestvovali) moral kriti ON vse stroške, v primeru pogodbe pa predvidevam, da boste stroške krili vi (vsaj tako je običajno v praksi). Upam, da ga boste uspeli prepričati, saj se večina zemljiškoknjižnih lastnikov premisli, ko vidijo, da dejanski lastniki oz. služnostni upravičenci mislijo resno glede tožbe na sodišču (največkrat zadostuje že malo bolj oster dopis, še zlasti, če ga pošlje odvetnik). Najbolje pa je, da mu za začetek pošljete ustrezen dopis kar vi s PRIPOROČENO pošto (da izgleda vsa stvar bolj resna) in mu v dopisu vse to predočite ter mu date nekaj dni časa za odgovor. Srečno.
Default avatar
Pred petimi leti smo od staršev podedovali parcelo, na kateri je prej stala počitniška brunarica, katere lastniki so bili od leta 1963.Kasneje, čez približno deset let, so si na tem hribu, naprej od naše parcele,trije sosedje postavili male vikende in tja najprej hodili, potem pa se vozili čez našo lastnino. Moji starši temu sicer niso nasprotovali, nikoli pa niso sklenili niti ustnega, niti pismenega dogovora.Ker ob meji z našo parcelo poteka zapuščena cesta (javno dobro v občinski lasti),bi radi preprečili prehod do sosedov po naši poti in aktivirali občinsko cesto.Pripravljeni smo to tudi financirati.Kakšen je postopek za to dejanje.
Ali potrebujemo soglasje sosedov?
Ali lahko pot enostavno zapremo?
Če smo dolžni dovoliti uporabo poti, komu in kako?
Kako bi vseeno zaprli pot za tujce in sprehajalce?

Prosim za vaše odgovore in najlepša hvala!
Default avatar
Poskusite se lepo dogovoriti.
Če ne bo šlo, je pa stvar takšna. Po eni strani je res, da lahko zaradi njihove več kot 20-letne dobroverne uporabe poti čez vašo parcelo, ki ji vaši starši niso nasprotovali, služnostno pravico priposestvujejo. Po drugi strani pa lahko vi nasprotujete vpisu pravice v ZK zaradi njene nepotrebnosti (glede na to, da obstaja občinska pot ob meji z vašo parcelo).
Default avatar
Vprašanje glede služnostne pravice.

Z nakupom parcele in stanovanjske hiše sem pridobil tudi služnostno pravico na poti. Moja hiša se nahaja kot zadnja v nizu ostalih hiš ob navedeni poti, sosed,ki pa se nahaja pred mojo parcelo pa parkira osebno vozilo na delu poti, ki je ob moji hiši. V pogodbi o služnosti je naveden namen uporabe in sicer "gospodarska vožnja" in hoja. Vprašanje:
- ali se služnost nanaša na celotno pot ali samo na tisti del, ki je namenjen dostopu do parcele?
- kaj pomeni gospodarska vožnja?
- ali ima sosed pravico do parkiranja na tej poti?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Služnost in obseg poti imaš naveden v pogodbi o služnosti, na podlagi katere je ta pravica tudi vpisana v ZK. Lahko da je pot v naravi širša, kot je to opredeljeno v služnosti. Pri nas konkretno sega sosedova škarpa na parcelo, po kateri je speljana služnostna cesta, a ker to ne vpliva niti na širino ceste niti na samo uporabo, se nihče ne razburja (služnost pa se glasi na parcelo, ne na cesto).
Je sosed hkrati tudi lastnik tega dela, kjer parkira?
Default avatar
Pozdravljeni,

pred 5leti sem podedovala hišo od očeta, ta hiše ima 2soseda in sicer je sredinska hiša.Zanima me glede služnostne pravice in sicer hiša, ki je zadnja v nizu to je stara kraška hiša, ki se drži naše jo sosed sedaj prenavlja tudi on je hišo podedoval od dedka. čez mojo parcelo vozi, hodi in jo uporablja zanima me ali lahko, ker imam majhnega otroka postavim ograjo oz. drsna vrata zaradi varnosti da nebi otrok zbežal na cesto.
nikjer v pogodbi in tudi v ZK nisem zasledila da bi kdorkoli od njih imel služnostno parcelo.

upam, da sem razumljivo napisala, zahvaljujem se za odgovore

lp
Default avatar
Pozdravljeni,
zanima me, ali ima kdo kakšen vzorec pogodbe o služnostni pravici.Bom kar citiral, kaj bi radi na UE. ...Ker je iz vodilne mape in tudi iz same vloge razvidno, da bo potrebno izvesti prestavitev vodovoda in električnega voda in da je predvidena izvedba priključka na javno kanalizacijo in dostopne poti po parcelah, katerih nista solastnika, je potrebno izkazati pravico do posega na tuje zemljišče oz. pravico do gradnje priključkov (elektrika, dostop, vodovod in kanalizacija)....potem naštevajo neke člene...."Potrebno je predložiti naslednje notarsko overjene pogodbe s predlogom za vpis pogodbe v zemljiško knjigo:
-za potrebe električnega in kanalizacijskega priključka z lastnikoma parcele št.805/6 k.o. kraj in ime
-za potrebe vodovoda in dostopa z lastnico parc.št.805/4 k.o. kraj in ime

Najlepša hvala za odgovor in pomoč!
Matej
Default avatar
po kolikšnem času mi pripada služnostna pot.Uporabljam jo cca.37 let.Mi jolahko zapre
Default avatar
Ga. Angela,

Poti vam ne more zapreti, saj je prišlo do priposestvovanja. Boste pa s tožbo morali uveljavlajti priposestvoanje, v kolikor vam lastnik zemljišča s služnostno pogodbo tega ne dovoli. SLužnost boste morali vpisati v ZK.
Default avatar
po očetu sem podedoval kmetijo.
po smrti očeta je prišel sosed in mi pokazal na roke napisan dogovor s katerim mu je oče dovolil občasno voziti po travniški poti na njegovo parcelo. v ZK ni vpisano nobene služnosti.
zanima me ali sosedu, ki uporablja pot po sedaj moji parceli lahko prepovem vožnjo s traktorjem glede na to, da je parcela travnik in mi z vožnjo dela škodo na travinju?
sosed ima možnost dostopa do svoje parcele tudi preko drugih parcel.
hvala za odgovor
lp
Default avatar
Pozdravljeni!

V naši lasti je parcela (možnost, da postane zazidljiva; trenutno se uporablja kot kmetijsko zemljišče), po kateri poteka občinska pot, ki se že več kot 100 let ne uporablja, vendar je še vedno zarisana v zemljiškem katastru.

Zanima me ali se lahko občinska pot odkupi brez soglasja mejača parcele?

Ter kakšne pravice ima lahko sosed do katerega vodi občinska pot, kljub temu, da ima svoj dostop urejen že 50 let in občinske poti ni nikoli uporabljal?

lp, Maja
Default avatar
Ob moji parceli na kateri je stanovanjska hiša je zemljišče ki je v katasrtu vpisano kot javno dobro.
Od leta 1958 pa imamo na tej parcelci (20x3m) postavljeno drvarnico in kos urejene zelenice. Vseskozi smo to parcelo uporabljali in urejali sami. Leta 1994 sem na občini vprašal za odkup omenjenega zemljišča vendar za odkup se niso strinjali z besedami da pče želim naj urejam okolico če ne pa naj pustim da raste trava.

Sedaj pa me zanima ali imam gleda na to, da tako dolgo že uporabljamo to zemljišče, kakšne pravice ali bom moral umakniti drvarnico ali bom lahko to še naprej uporabljal?

LP
Default avatar
V kakšni obliki se služnost priposestvuje? Tako kot se je uporabljala (če ni vpisana v ZK) ali mora biti točno določena?
Default avatar
Kupil sem gradbeno parcelo. Vse lepo in prav, ampak se govori, da naj bi sosed imel s prejsnjim lastnikom pogodbo o služnosti na enem delu parcele, ki vodi do njegove garaže. Jaz sem bil veckrat tam, ker imam prijatelje v tej soseski in je ta sosed parkiral vse povprek in si lastil celotno parcelo. Ko sem sel gledat v zemlj. knjigo ni bila vpisana nikakrsna sluznost, ampak je bila parcela neobremenjena in sem jo kupil. Tudi prejsnji lastnik mi ni pokazal kakrsnekoli pogodbe o sluznosti. Zdaj pa bi jaz potegnil ograjo lepo po meji, ki poteka v katastru.Dovoz do njegove garaze je mozen tudi po njegovi parceli, ampak ne v celoti kajti zadnjih 20m2 je ze na moji parceli. Ni problema teh 20m2 bi mu z veseljem prodal, ampak nocem, da uveljavlja 100m2 sluznostne poti na 500m2 veliki parceli. Kaksne moznosti se lahko pojavijo, lahko sploh karkoli uveljavlja? Nocem, da mi ocitajo nedobrovernosti kajti bil sem v dobri veri ob nakupu in ob vlozitvi zk-predloga. Te naknadne govorice o sluznosti pa mi delajo slabo vest in upam, da mi ne morejo ocitati slabe vere. Z postavitvijo ograje se ne bo poslabsal njihov dovoz do Hiše in ostalih nadstresnic pod katerimi parkirajo avte.
Hvala
Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me glede deljenja stroškov pri vzdrževanju služnostne poti. Sosed namreč ni bil prisoten ne pri kopanju (na roke), ne pri nobenem opravilu, ko se je pot delala (pred pribl. 40-imi leti sta jo naredila moja starša), sedaj pa jo že uporablja 20 let in vse kar je dal za pot, je bil en tovornjak peska za 150m dolžine in 3m širine poti. Imeli smo že več konfliktov glede tega, saj je pot tudi naše dvorišče. Ali bi sedaj morali dati pot na ocenitev, da bi nam povrnili vsaj nekaj stroškov, ki smo jih vsa ta leta nosili SAMO mi? Jih je potrebno za to tožiti ali obstaja nek pravilnik oz. zakon o deljenju stroškov vzdrževanja?
Hvala za odgovor, lep dan
Default avatar
Zanima me sledeče: Nekje smo imeli parcelo, za katero nismo vedeli do danes, da je naša. Davek smo plačevali skoz mi. Zraven te oz. okoli te parcele je drugi lastnik, ki je vseskozi uporabljal tudi našo parcelo. Sedaj želi prodati vse skupaj z našo prcelo vred. Kaj lahko storimo mi? Prosim pogajate.
Default avatar
Lepo prosim, če ima kdo vzorec pogodbe o služnostni pravici(vožnje čez parcelo)?

Hvala!!!