Forum.Over.Net

Nepremičnine

Zamenjava stanovanja

Default avatar

j6534

Hčerka stanuje v 1,5 sobnem stanovanju z dvema velikima balkonoma, ki sta nastala potem, ko so na bloku ravno streho nadgradili z običajno. Ker pa jo zaradi astme in epilepsije vsak dan bolj utruja hoja v peto nadstropje, bi želela stanovanje zamenjati za enako veliko ali nekoliko manjše v bloku z dvigalom ali v prvem nadstropju, če dvigala ni, seveda brez tako velikih balkonov ...
Prosim svetujte mi, kaj je zaradi davkov in ostalega ugodnejše. Stanovanje prodati in kupiti drugega, ali dalj časa iskati in najti ustrezno zamenjavo? Sama si predstavljam, da je zamenjava bolj ugodna, nisem pa povsem prepričana. Hvala.
Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.
Default avatar

danaja1

Z davčnega vidika je popolnoma enako ali stanovanje prodate ali zamenjate. Tudi glede ostalih stroškov mislim, da so razlike med menjavo in prodajo tako minimalne, da je popolnoma vseeno zakaj se odločite. Menim pa, da boste lažje (hitreje) uspeli priti do novega stanovanja z prodajo starega in nakupom drugega, kot pa z menjavo.
Default avatar

lunara

Prodajna pogodba je obdavčena z 2% davkom na promet nepremičnin. Če pa je hči pridobila stanovanje po 01.01.2002 pa se obračunava še davek na dobiček iz kapitala.
Menjalna pogodba, se po zakonu o davku na promet nepremičnin, šteje kot dvojna prodaja in je obdavčena enako pot prodajna: 2% in dobiček če je bilo stanovanje pridobljeno po 01.01.2002.
Včasih se je davek pri menjalnih pogodbah odmerjal le od razlike v vrednosti stanovanj, sedaj pa temu žal ni več tako.