Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kje boste dopustovali letos?

Default avatar
Mogoče je še malo prezgodaj, ali pa tudi ne, ampak res nimam pojma, kam bi naša 5 članska družinica letos šla na dopust. Hrvaška se mi je malo zamerila, kam dlje je malo težko, bi preveč trpel družinski proračun, otoci, pa bi bili preveč razočarani, če bi "ostali doma". Torej verjetno zopet Hrvaška. Razmišljamo o najemu appartmaja.
Malo me zanimajo vaše izkušnje in vsaka informacija kje letovati, da je okolje družinam prijazno, ter da niso preveč zasoljene cene, bo dobrodošlo.
Hvala!

LP
Default avatar
Mi smo bili lani na Pagu. Najbolj mi je bilo všeč, ker je bil apartma čisto blizu morja - 10m - kar je pri majhnih otrocih res "dopust":-)) Cena je bila še kar ( 50 evrov na dan), pralni stroj, velika terasa, na novo opremljeni apartmaji v pritličju, zelo prijazna lastnica, privat plaža. Motilo pa nas je, da ni praktično nobene sence in malo možnosti za sprehajanje in kolesarjenje. Če imate senčnik in niste kakšni hudi sprehajalci, mi pusti mail, pa ti posredujem številko, če želiš:-)))
Default avatar
Vsa leta preživimo dopust na Pagu. Res je, da ni sence, so pa božanske plaže in mir. Za sprehajat se pa zvečer napravimo v avto in Novaljo. Letos če bo vse po planu pa bomo dopustovali v Ljubljani na Šlajmerjevi (porodnišnica).

lp, Tevž
Default avatar
Nuša 1, lahko napišeš števiko, ali kam pogledam za take apartmaje. S petimi otročki bi res bilo sanjsko imeti morje 10 m od apartmaja.

Hvala, mami 5
Default avatar
Mi smo se lansko poletje odpravili v Turčijo, z avtom. (otroci stari 4 in 6 let). Enkratno, neponovljivo, priporočam vsem. Odnos kakršnega nismo doživeli še nikjer. Otroke imajo radi nad vse. Čistoča na ulicah, lokalih, plažah... na višku. Zato bomo zopet šli tja - sicer ne letos - sin bo poleti komaj pol leta star. Za 18 dni nočitev in zajtrk cca 500€. Za otroke nisva plačala nič. Da ne govorimo o cenah, ugodnih nakupih oblačil, čevljev, postelnine... smo otroke in sebe oblekli :-)
Default avatar
Na internetu se jih ne da videti, lahko pa mi verjameš na besedo, da so čisto v redu - lani so bili v uporabi šele drugo leto, oprema ni ne vem kako luksuzna, je pa nam bila čisto dobra, še najbolj pa me je razveselil pralni stroj, sploh, ker so otroci še majhni in je bilo takoj pol manj prtljage, pa posteljnino in brisače tudi tam dobiš. No, najbolje, da kar sama pokličeš, pa se boš dogovorila.
ga. Lucijana - 00385 917 821 857
Default avatar
Mene pa malo zanima tale Turčija; ker nimam nič pojma o njej,Zdi se mi zelo ugodno!
Default avatar
Mar oz. Andreja!

Prosim, če mi na mail sporočiš čim več o tem dopustu se pravi o Turčiji, kje ste to našli, kako dolgo ste potovali, kako izgleda app., kako daleč je do morja....

Hvaležna bom za vsako informacijo!
aja, še mail
[email protected]
Default avatar
se opravičujem, ker se nisem nič oglasila a sva bila z našim 3. sončkom cel teden v bolnici. tri tedne ima pa je dobil gnojno vnetje ušes. pravijo da kaj takega še niso imeli v bolnici. antibiotilke je dobival intravenozno, sedaj pa še 6dni doma. _Grozno!!! Sumimo na okužbo pri porodu , od mene in sicer bakterijo streptococus aureus. tj zloglasni zlati streptokok.
glede turčije:
smo se pogovarjali s hčerami veliko prej, cca 2 meseca, da bomo doooolgo potovali, da bo treba veliiiiko sedet ipd. skratka psihične priprave :-)
evo, bili smo tukaj
http://www.anturhotel.com/
dikili- mesto z 12000 prebivalci na Z TUrčije, Egejska obala.
Vožnje- turistične ;-) cca 33ur. Pomeni, da je zgledalo tako: jaz sem lačna.. se vstavimo zaradi mlajše. seveda starejša ni bila takrat lačna. čez pol ure... jaz bi šla lulat.. to pot starejša, ki se ji takrat ko je mlajša jedla ni mudilo nikamor... in po takšnem sistemu celo pot. a kot rečeno. na to smo se pripravili in vzeli celo potovanje kot zabavo, spoznavanje hrvaške, srbije, bolgarije in turčije. Ceste so povsod v redu. vglavnem čez hrvaško in srbijo do niša je avtocesta. od tam do meje z bolgarijo je revščina, a so ravno v fazi izgradnje nečesa bolj prevoznega (ne vem če bo avtocesta ali zgolj hitra cesta). Čez bolgarijo večinoma avtocesta, en del tik pred turško mejo in tik za srsko je precej jamast, zato je vožnja bolj slalom varianta, a se da preživet. turške ceste enkratne. do dardanel precej avtoceste, sicer pa široke magistralke, take, da se lahko 4 avti vštric peljejo. vozniki zmerni (so nam lahko za vzgled, prav tako hrvatom), nobene nesreče na celi poti nismo videli. Sicer pa vsak manever nakažejo s hupo, drugače pa nobenih vrtanj v čelo oz. sence, širokega odpiranja ust ali česa podobnega z njihove strani, če npr. zgubljeno voziš s hitrostjo 20 ali 30 po kakšni obvoznici ali mestni vpadnici. skratka nad cestami več kot pozitivne izkušnje. tudi cestne table in ostale oznake so v redu postavljene. edina negativna stran celotnega potovanja so prehodi preko meje in sicer bolgarske (in ta država je sedaj v EU!!!-haloooo). tu smo pa zgubili nič manj kot 4-5 ur. edina dobra stran bolgarske meje je brezcarinska cona, kjer natočiš gorivo, ki je v bolgariji že itak poceni še brez davka. mislim da je bilo takrat cca 0,6€. kar se definitivno splača, saj ima turčija najdražje gorivo - mislim da na svetu. takrat je bil dizel cca 1,5€.
no kot rečeno od meje do dardanel se pride v cca 4 urah, v pol ure s trajektom čez dardanele, ki ločujejo evropo in azijo. trajekti vozijo redno, vsa stvar dejansko steče tip-top.
hčerki sta itak večino poti prespali. midva z možem sva se pri vožnji menjavala, tako da predhodno načrtovana postojanka za spanje v bolgariji, ni bila potrebna.
celotna pot- strošek ki vključuje mednarodno vozniško za oba, vize za vse (na meji cenejše kot v lj. na ambasadi), gorivo v obe smeri + veliko prevažanja do raznih zgodovinsko pomembnih krajev v radiusu 100km, cca 70.000 starih Sit.
kar se hotela tiče: pač nismo zahtevni. za cca 6500 sit smo imeli vsi spanje oz 3postelje (računali so nam 2), zajtrk z 20 različlnimi jedmi, čiste rjuhe in brisače, hladilnik v sobi. kopalnica s tušem. plaža senčniki in ležalmiki brez doplačila. plaža 5m od sobe oz. sedenje pred sobo na terasi je omogočalo popoln nadzor nad hčerama.
hotel je v centru, zvečer pa bazar, ob torkih pa taaaaakšen, da rabiš 2 uri da ga obhodiš, brez vstavljanja in barantanja. uuuh, pa barantanje, to je šele mega. postavijo takšno ceno, ki se jo velikokrat zbije za 1/4.
v gostilnah pa potrežba, čistoča... 5 zvezdic!!! kelnar mizo pobriše pred gosti, ko se vsedejo in spet ko poravnajo račun. WC-ji čisti. voda oz vodnjaki na ulicah vsakih 100m da se lahko ljudje osvežijo in umijejo. pred hišami in restavracijami ter trgovinami perejo pločnike min 2x dnevno, da sperejo vmazanijo in prah. enako ceste. pa dikili sploh ni nekakšno mednarodno letovišče. sicer je turizem, a v bistvu njihov, interni, turški. sem hodijo iz izmira, pa istanbula, pa zdomci. tujcev nobenih. zato je bilo tudi tako ugodno, ker so nižje cene in pa pristno... vse res tipično turško... brez dunajskih šniclov. a vseeno hvala bogu za pomfri... mlajše hčere nismo mogli shecat da bi vsaj poizkusla hrano, ki ni zgledala po "naše" in je 18 dni jedla pomfri in riž na vodi. ja, čokolino nismo vzeli s sabo in je bil tudi zajtrk problem. ni bil pa problem dondurma tj. sladoled, čeprav ni zgledal po "naše". pa tudi okusi niso bili "naši".
na plaži je pa zgledalo tako, da smo bili tam mi v kopalkah, zraven muslimanke cele zakrite v feredžah, pa njihovi otroci v kopalkah, oblečeni možje... pa so se naše z njihovimi igrale, pa se vse razumeli otroci med seboj. strašno odprt narod, so nosili našim cukre in čokolade, da ne govorimo o semenih... vsi luščijo in grizljajo semena sončnic, buč, pistacij... imajo polne žepe. v trgovini, če ne drugega so puncam semena ponudili.
evo zdej pa moram nazaj... mladina kliče ;-)

lp

če vas kaj še zanima, vprašajte
Default avatar
Mar!

Najprej upam, da se boste nekako spravili k sebi. Tudi sama sem imela sina v bolnici ravno štirinajst dni nazaj. Potem ko je revež že osmič v treh mesecih prebolel angino, med tem sva bila že prej 10 dni v bolnici, je dobival antibiotik intravenozno, so se pa le odločili da mu odstranijo žrelnico in mandeljne. V mes je bil skoraj dobesedno 3 mesece na različnih antibiotikih. No, upam, da bo zdaj vse ok, ker se mi mali smili pa tudi za vse ostale ni bilo prijetno, izostanki iz šole itd.....

Skratka hvala za vse informacije. Bom pregledala, čeravno razmišljamo, da bi šli z letalom glede na to, da je res poceni. Če bom še rabila kake info. pa lepo prosim!

LP

Suzana
Default avatar
Nena!
tudi mi smo razmišljali o letalu, pravzaprav sem povprašala za predračun. Seveda bi letalski prevoz morala plačati tudi za hčeri in bi nas prišel 278.000 sit. sicer tega denarja nisem prinesla nazaj domov, a smo ga za druge stvari porabili ;-) Je pa vsekakor letalo komot in hitra varianta.

LP
Default avatar
Nena!
še to sem pozabila. Najugodneje je če se najame vilo, še posebej če je to veeelika družina. Ali pa varianta s prijatelji oz. znanci skupaj.
Aja, pa še to. Če boš iskala je bolje da gledaš turške web strani, ker na angleških ima praviloma isti hotel višje cene. Še posebej velja to za mednarodne turistične predele kot je npr. Alanya, Bodrum ipd.
Default avatar
Mi gremo že 3.leto na Šolto.
Default avatar
Že 4 leta hodimo na Rab v Lopar in tudi letos bomo šli tja. Priporočam! Imamo 3 otroke (7, 4, 1,5) in nič ni lepšega kot ogromna plaža polna mivke, nizka voda, ki se popoldne ogreje na 30 stopinj. Je manj skrbi, ker ti otrok ne more pobegniti v globoko vodo ali da bi ga zeblo v vodi. Na plaži vsako dopoldne poteka vadba aerobike, udeležba je množična.
Tudi zvečer je krasno, imajo ogromno stvari za otroke: trampolini, vrtiljaki, lunapark, metanje v bazene z žogicami, glasba, animatorji za otroške igre. Splača se iti tudi na vožnjo z ladjico (2 uri), ki ima stekleno dno, skozi katero opazujemo bogat podvodni svet.
V kampu je tudi dobro založena ribarnica, mesnica, branjevke ponujajo domačo rabsko zelenjavo, sploh paradižnik ni nikjer tako okusen kot tam. Resnično priporočam. Gremo pa v apartma, oddaljen 5 minut od plaže.
Default avatar
Pozdravljeni,

mojca;) - ali lahko zaupaš kam hodite na Šolto. Mi smo bili že tam v apartmajih Nečujam in nam je bilo všeč, vendar bi vseeno šli raje v kateri drug apartma.

Romana - prosim tudi tebe za ime apartmaja na Rabu.

Tudi mi imamo 3 (8,5 in 10 mesecev) in iščemo kakšno super varianto, da se bomo tudi kaj spočili.

Hvala obema in LP,

Petra
Default avatar
Sporočam naslov apartmajev v Loparju na Rabu: lastnik je Slovenec: Franc Kuret, Bakovniška 30, Kamnik, tel. 01-831-13-02, na Rabu pa je naslov: Lopar 536, 51281 Lopar, tel. 00385- 051-775-605.
Pred hišo je ogromno dvorišče, veliko prostora za igro, pesek, igrala za otroke, v apartmajih tudi klima.
Pa pohitite, ima zelo zasedeno, mi smo rezervirali že decembra. Še to: do apartmajev se gre v hrib(pa ni prehudo), če bi vas slučajno to motilo.
Default avatar
Hvala za odgovor. Zanima me samo še to, koliko je hoje do plaže in približna cena.

Vnaprej hvala.

Petra
Default avatar
Do plaže se gre po klančku navzdol, mi smo z vsemi vozički in razno kramo potrebovali približno 5 minut. Cene so od 50 do 60 evrov na dan, odvisno od velikosti apartmaja. Še to: ponoči je mir, tišina, nobenih glasnih lokalov zdraven. Če vas pa moti petje škržatov, potem ne boste zdržali, drgnejo namreč od vzhoda do mraka. Ena družina ni zdržala.
Default avatar
Romana, hvala za vse informacije.

LP PEtra
Default avatar
Petra-Brina, evo še moj komentar: tudi mi smo bili pri francu, sicer pred doooolgimi 7 leti, ko je hišo šele začel dvigovati...nam je pa pred parimi leti za novo leto poslal voščilnico in notri fotografijo obnovljene hiše. res je leo uredil...
meni je bilo všeč (kolegom, s katerimi smo bili skupaj, pa sploh ni bilo všeč, ampak so potem še ene 5 let hodili tja, hehe), smo bili čisto spodaj, pa malo ob strani, tako da smo imeli svojo zasebnost ;-) če je nevemkoliko apartmajev, meni ni prav všeč, lahko ti pa povem, da je lokacija res fajn: sicer se gre iz plaže malo bolj v klanec, ampak ni kakšne hude sile. pa mir, mir, mir...

prijeten dopust želim, metka ;-)))

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic