Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Trzanje ustnic

Default avatar

sonja

Pozdravljeni,

kak teden opažam, da mi občasno trza spodnja ustnica, čisto narahlo, na ven ni opazno, čutim pa kot droben trzaj oziroma zategovanje v srednjem delu ustnice. Malo sem pobrskala po internetu in našla naslednje: Huntingtonova horea (Huntington's chorea; Chorea Huntington) ali vidov ples je bolezen, za katero je značilno nehoteno, spazmatično trzanje ustnic in mišic, sčasoma se razvije v umsko bolezen in povzroči smrt, ki nastopi po približno 20 letih po pojavu prvih simptomov, ki jih opazimo pri heterozigotih med 35. in 40. letom starosti. Dominantni gen je na 4. kromosomu.
Seveda me je tole precej prestrašilo, zato prosim za vaše mnenje oziroma nasvet. Stara sem 45 let, zdrava in brez kakšnih posebnih zdravstvenih težav.

Hvala za odgovor!

Sonja
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Pozabite na trzanej in na to, kar ste prebrali. Vzroka za trzanje najbrž ne bomo nikoli izbrskali, verejtno pa gre za posledico kakšnega manjšega vnetja ali podobno. Težave bodo v nekaj tednih izzvenele.

Četudi bi se pri vas razvila ta bolezen, kar pa se skoraj zagotovo ne bo, ne morete nič ukreniti, da bi bilo kaj drugače.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Tadeja mala

Pozdravljeni

Zadnji teden dni opazam, da mi trza spodnja ustnica. Je vidno trzanje, saj ce se gledam v ogledalo, prav vidim kako mi trese ustnico. Potem mine, se pa ponovi veckrat na dan. A mi lahko poveste, s cim je to povezano in kako tezavo odpraviti?
Hvala, tadeja
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Največkrat je to povezano s kakšnim lokalnim vnetjem, ki draži kakšnega od drobnih živcev za mišice tega področja, vendar je praviloma težko potrditi neposredni razlog. Praviloma v nekaj tednih mine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj