Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

Pečatenje mrežnice

Default avatar
Spoštovani,
na vas se obračam s kupom vprašanj. Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem in upam, da mi boste lahko čimpreje odgovorili.

Pred 2,5 leta sem bila prvič na pečatenju mrežnice (levo oko). Žal tega izvida nimam, da bi vam ga prepisala, sem pa dobila 12 pečatov. Desno oko je bilo tedaj zdravo. Takrat sem bila v 7. mesecu nosečnosti.

V petek (16.2.) pa sem imela ponovno pečatenje mrežnice, tokrat desnega očesa. Dobila sem 235 pečatov, okulist je rekel, da je bila mrežnica natrgana. Tudi z levim očesom ni vse v redu. Ali bo potrebno ponovno pečatenje mrežnice levega očesa, pa se bo okulist odločil ta petek.

Prvič sem šla na pregled očesnega ozadja zaradi nosečnosti - ker imam -9 in -11 dioptrije, kakih znakov, da bi bilo kaj narobe ni bilo (bliskanje, zavese). Tokrat pa sem šla na pregled "kar tako". Nisem imela nobenih znakov, samo nekako me je skrbelo (morda je bila na delu podzavest:-).

Preden začnem z vprašanji pa še izvida:

- Pred posegom:

FD v midr. o. dex.: mrežnica leži, perif. myop. deg. spremembe
o. sin.: perif. myop. deg. spremembe, mrežnica leži, zgoraj nazalno pig. deg. spremembe, laser?

DG: Myopia alta
Deg. ret. perif.

- Po posegu:

Terapija desno oko: 235 pečatov zgoraj in spodaj ob ekvatorju in degenerativnih spremembah.

Vprašanja:

1. Ali je vam iz izvidov kaj razvidno, če bo potrebno ponovno pečatenje mrežnice levega očesa?

2. Zakaj je prišlo do teh težav? Bi bil lahko posredni vzrok tudi to, da sem rodila naravno (dobra dva meseca po prvem pečatenju mrežnice)? Takrat mi je okulist zagotovil, da ni razlogov za carski rez. Tokrat pa mi je rekel, da se bom očitno morala celo življenje "paziti" (izogibanje dvigovanja bremen, hitrih premikov glave ipd, razni športi.). Če prav sklepam, potem tudi naravni porod ne bi smel nikakor priti v poštev v bodoče? Zakaj so mi ga potem dovolili v prvo? (ne obtožujem nikogar, samo razumeti želim)

3. Okulist mi je po posegu predpisal 1 teden počitka, predvsem brez dvigovanja in sklanjanja. Malo me zaradi tega skrbi, ker se včasih spozabim in čisto refleksno kaj naredim, kar ne bi smela (dvignem kaj lažjega ipd.), pri 2-letnem otroku je to tako hitro, čeprav res pazim. Pa še nekaj me skrbi - v petek (kmalu po posegu) sem odpirala kozarec kumaric, s katerim sem se pošteno namučila. In šele potem mi je kapnilo, da je to v bistvu za oči verjetno zelo podobno kot dvigovanje kakega bremena, saj gre za pritiskanje. Skrbi me, če si nisem kakorkoli poškodovala očesa? Bi imela kake znake?

4. Skrbi me tudi, ker imam vse od posega nekako čuden občutek v notranjosti glave - kot bi bila malo "pod pritiskom" (pritisk pri ušesih, v zatilju ipd.). Nič me ne boli, a na čase dobim tudi rahlo neprijetne občutke nekje v ozadju. Je to normalno po operaciji ali znak, da je kaj narobe?
Se opravičujem za tako banalna vprašanja, ampak okulist je bil zelo skop s besedami, mene pa zdaj resnično skrbi.

5. Za konec pa še vas res lepo prosim, če mi lahko po kmečko razložite, kaj je pravzaprav narobe z mojimi očmi (zakaj se dogajajo te deg. spremembe v tako kratkem času?)? in kakšni so vaši nasveti (spet po kmečko, prosim), s katerimi lahko sama prispevam, da bom imela v bodoče čimmanj težav z očmi?

6. Za konec pa imam še vprašanje za mojo prijateljico: Kmalu po rojstvu so ji ugotovili, da škili (navznoter). Pri 7. letih je šla zato na operacijo. Eno oko ima povsem zdravo in nanj dobro vidi, drugo pa je sicer zdravo, a močno slabovidno in nanj skoraj nič ne vidi. Pred kakim letom se ji je znova pojavilo škiljenje (tokrat navzven) in bi bil apotrebna operacija. Njo pa je zelo strah, saj bi ji operirali zdravo oko. Kaj če gre kaj narobe in bi oslepela? Zato jo zanima, kako danes taka operacija poteka (z laserjem? ali tako kot pred 25-imi leti?) in kakšna so tveganja? Gre za "rutinsko" operacijo ali za zahtevnejši poseg z možnimi komplikacijami? Aja, pa ponovno prosim za "kmečko" razlago, da bova razumeli.

Vnaprej se vam obe najlepše zahvaljujeva!

Teja in Alenka
Default avatar
Pri vas gre za spremembe v mrežnici pri visoki kratkovidnosti. Če so te spremembe toliko napredovane, da lahko pride do odstopa mrežnice potem je potrebno narediti pečatenje, da se odstop mrežnice prepreči (to so palisadne degeneracije z raztrganinami). Porod lahko poteka normalno, ne priporoča pa se ekstremno težkega dela in težkih športnih aktivnosti. Najvažneje pri teh pacientih pa je to, da se redno kontrolira mrežnica, šer posebno periferija pri zelo široki zenici. V vašem primeru, ko že imate spremembe vsaj enkrat na leto. Pri kratkovidnih brez sprememb pa enkrat na dve leti. Če pa se pojavijo motnjave, bliskanje, senca pred očesom ali če si poškodujete oko potem je potreben takojšnji pregled. V začetku sprememb lahko večinoma s fotokoagulacijo preprečimo odstop mrežnice.
mag. Kristina Mikek, dr.med.
spec. oftalmologije

Morela okulisti d.o.o.
Center za očesno refraktivno kirurgijo
Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje
Ljubljana
Tel: 01 5102340
www.morelaokulisti.si

Moderatorji

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog
gorazdkolar