Med.Over.Net

Ortopedija

bolečine v desni rami

Default avatar

matahari

Spoštovani,
že večkrat sem imela bolečine v desni rami.Šlo naj bi za vnetje živca, v šestih letih sem dobila štiri blokade.Zadnjih šest dni sem se zopet borila z enako bolečino, pila sem ibobrufen 400 na štiri ure, vendar bolečine niso ponehale, celo stopnjevale so se.Danes sem zopet dobila blokado v desno roko,na izvidu piše diagnoza M255 OMALGIA DEX.Prosila bi za razlago diagnoze in pa še kaj pomeni rtg desne rame 30 stopinj kavdalna projekcija, naplastitve oz. kalcinati ob narastišču rotatorne manšete na veliki tuberkel.

Kaj priporočate za naprej glede zdravljenja oz. kakšna je preventiva, ker je zadeva zelo boleča in moteča.

Hvala že v naprej za odgovor,
Default avatar

mmikek

Sam rentgenski izvid opisuje degenerativne spremembe s kostnimi izrastki v predelu ramenskega sklepa. Diagnoza omalgija pove zelo malo in prevedeno pomeni le bolečina v rami.
Glede na dolgotrajne težave bi vam priporočal pregled pri ortopedu. Smiselno bi bilo opraviti še dodatna slikanja ter vsaj Ultrazvočni pregled rame. Glede na težave, ki jih opisujete in izvid rentgenske slike gre najverjetneje za degenerativno okvaro kit rotatorne manšete.
Če bi želeli se lahko za preged z napotnico za ortopeda naročite tudi v naši ambulanti.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064
Default avatar

zdravje1

matahari je napisal/a:
___________-
Včasih so najboljši kar naravni pripravki proti bolečinam v rami.
Default avatar

mmikek

Nasprotno od široko uveljavljenega prepričanja med ljudmi, običajno bolečina v rami ni posledica vnetja živca. Vzrok so običajno degenerativne spremembe v kitah rotatorne manšete, degenerativna raztrganja teh kit, včasih kalcinacije v kateri izmed kit.
Blokade v ramo so simptomatsko zdravljenje ki ne odpravlja vzroka bolečine in lahko na dolgi rok ob ponavljujoči aplikaciji še pospešujejo napredovanje okvare ramena. Pred začetkom terapije je potrebna dobra diagnostika, ki vključuje klinični pregled, rentgensko slikanje in običajno tudi ultrazvočni pregled. Glede na to, se lahko zdravnik odloči za zdravljenje s fizikalno terapijo, včasih pa je smiselna operacija.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064
Default avatar

Maya 1258

Spoštovani,

že dlje nekaj časa sem občutila bolečine v desni rami. Opravili so mi RTG ramenskega obroča in dela hrbtenice. Izvid je naslednji:

1. RTG CH v dveh projekcijah: nekoliko izravnana fiziolška lordoza CH.
2. RTG obeh ramen v dveh projekcijah: na skeletu so vidni znaki humeroskapularnega periartritisa obojestransko - začetne degenerativne spremembe v področju velikega tuberkla obojestransko. Nekoliko zožan subakromialni prostor obojestransko. Približno 14 mmm velika kalcinacija v projekciji narastišča muskulusa supraspinatusa desno.

RTG je bil opravljen pred letom dni, predlagana terapija pa: protibolečinske tablete,po potrebi fizioterapije (vendar je bolečina prehuda). Pregled pri ortopedu (po mnenju osebnega zdranika) ni bil niti predlagan.

Bolečine naraščajo, gibljivost desne rame pa se zmanjšuje. Dvig iztegnjene roke v višino ramen povzroči močno bolečino oz pod večino kotov ga ne morem izvesti. Bolečina je prisotna zdaj praktično že vsak dan, 3/4 dneva, tudi brez obremenitev.

Prosim vas, če bi mi razložili, kaj spoh se dogaja v mojem desnem ramenu, ker so bolečine vedno hujše. Osebni zdravnik mi dejasko ni povedal ničesar. Z levim ramenom nimam težav, ne občutim nikakšne bolečine, gibljivost 100%. Če upoštevam navodilo osebnega zdravnika, bom do 35 leta že odvisna od protibolečinskih zdravil (samo goltanje tablet zame ni odgovor kot je predlagal osebni zdravnik). Stara sem 30 let, v službi ne opravljam fizičnega dela.
Prosim za pomoč in se vam zahvaljujem za odgovor.

lep pozdrav
Default avatar

petanjci

Pozdravljeni!
Že več mesecev imam hude bolečine v rami.Naredili so UZ rame : delna ruptura tetive supraspinatusa z utesnitvenim sy pri 70 st.abdukcije.Znaki subakromialnega bursitisa.
Pripor.lokalno hladilno kremo,per os NSAID ter FTH. Moja zdravnica mi je dala tablete Ibuprofen,pa ne pomagajo kaj dosti.
Prosim,kaj se da narediti,ker me zelo boli.
Jože
Default avatar

mmaechtig

Spoštovani!
Glede na izvid UZ gre za vnetje ramena ob delni raztrganini mišice supraspinatus in utesnitveni sindrom. Svetujem pregled pri ortopedu, potrebno bo opraviti še CT ali MR artrografijo ramena za opredelitev rupture supraspinatusa. V poštev pridejo tudi blokade v ramo.
Lep pozdrav!
Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener
Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi)

Zdravstveni center Aristotel Krško
(07) 49 03 000

Kirurški sanatorij Rožna dolina
Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana
(01) 477 94 00

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Šempeter pri Novi Gorici
(05) 330 1364

Zdravstveni Dom Postojna
(05) 700 04 05

Železniški Zdravstveni Dom
(01) 291 22 58