Ortopedija

Odgovarjajo: Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer

asimetrija prsnega koša

Default avatar
Lepo pozdravljeni,
Zaradi pl. brachialisa leve roke (obporodna poškodba) imam slabo razvit zgornji levi del telesa.
Zadnih 6 mesecev trpim zaradi bolečin v hrbtenici-predvsem v desni lopatici(v manjšem obsegu leva lopatica) in prsnem košu. Zaradi teh bolečin čutim bolečino pri globokem izdihu.
Brez rentgenskog snemanja, mi je dijagnosticirana asimetrija levega prsnega koša (od strani fizijatra). Hodim na vaje (vsak dan) za ojjačitev leve strani telesa ter dihalne vaje . Za mano je tudi 10 dni fizioterapije.
V privatnem aranžmaju hodim na masaže (ker so mišice vrata in lopatice zelo pokrčene-na dotik me cela zgornja desna lopatica in ramenski obroč s prsnim košem boli).
Ker so moje bolečine precej huje (ne gre na boljše) Vas prosim za nasvet. zaradi težav v dihanju (bolečine v prsnem košu) katere preiskave bi morala narediti da bi se čim prej videlo za kaj gre? In za kaj dejansko gre pri meni (od kod ta bolečina pri dihanju??
hvala, in lp
Default avatar
V prvi vrsti bi bilo potrebno, da opravite pregled pri ortopedu in glede na to, da se bolečine pojavljajo predvsem ob globokem dihanju oz. izdihu tudi pri pulmologu. Potrebno bi bilo oceniti položaj lopatic na prsnem košu ter tudi obliko vaše hrbtenice. Šele na podlagi kliničnega pregleda in najverjetneje tudi ustreznega rentgenskega slikanja bi bilo možno kaj bolj konkretno reči kaj sploh je vzrok za vašo bolečino.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064
Default avatar
Hvala za odgovor.
Opravila sem pregled pri pulmologu,rentgenska snimka prsnega kosa v eni projekciji je ok. Torej pljuca so zdrava.
Bolecine so se vedno prisotne, pri dihanju tudi.Ker je desna stran telesa precej razvita (v primerjavi z levo), od cesa potem prihaja ta bolecina? V kaksni povezavi je lopatica z dihanjem?Oziroma, ali lahko bolecina v lopatici povzroca tezave pri dihanju (pljuca so zdrava) in zakaj?
Sprasujem ker ne razumem. In ne vem kako naj si pomagam. Hodim ponovno na fizioterapijo ("tens" zelo pomaga, ampak samo na dolocen cas-ker bolecina hitro pride nazaj),jemljem mocna zdravila..napotnico za ortopeda ne dobim,ker me obravnava fizijater.
Default avatar
Glede na to, da ste v obravnavi pri fiziatru je on pristojen v kolikor meni, da bi bilo smiselno, da vam izda napotnico za ortopeda oz. da svetuje, da to naredi vaš osebni zdravnik. Možno je, da je bolečina v predelu lopatice posledica nepravilne lege lopatice na prsnem košu zaradi asimetrije prsnega koša. Kot že rečeno so to le ugibanja saj je to možno oceniti le ob pregledu. Verjetno bi bilo poleg TENSA v okviru fizikalne terapije poizkusiti tudi z ozvajanjem ustreznih vaj za ojačanje mišic, ki stabilizirajo lopatico na prsnem košu in pripomorejo k pravilnejšemu gibanju lopatice.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Moderatorji

Mitja Maechtig , dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer
mmaechtig