Med.Over.Net

Ortopedija

Odgovarjajo: Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer • Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije • Jan Vogler, dr. med, ortoped kirurg

Zdravljenje poškodb, obolenj sklepov in preventiva.

Mitja Maechtig , dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer

mmaechtig

Dejan Kernc , doktorski kandidat kineziologije

Dejan Kernc

Po opravljenem študiju ga je pot vodila na področje zdravljenja bolečin v križu. Dnevno spremljanje bolnikov v bolečinah in želja, da bi jim znal pomagati ter še kaj več narediti, so ga privedli do doktorskega študija. Tam so s sodelavci razvili nove načine rehabilitiranja, ki so jih s skrajno previdnostjo in pod budnim nadzorom ortopedov in fizioterapevtov opravljali na bolnikih po operativnem posegu hrbtenice. Združitev znanj različnih strokovnjakov se je izkazala za uspešno in po večletnem delu, so se rezultati izrazili v krajšem času okrevanja, izboljšanju vsakdanjega gibanja, predvsem pa v življenju brez bolečine.

Jan Vogler , dr. med, ortoped kirurg

Jan Vogler

Diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2013. Svojo nadaljnjo strokovno pot je posvetil Ortopedski kirurgiji, kjer je s specializacijo pričel leta 2015 na Ortopedski kliniki v Ljubljani. Posveča se predvsem težavam s hrbtenico, regenerativni ortopediji, preprečevanju nastanka težav in športnim poškodbam. Sodeluje s priznanimi strokovnjaki iz Slovenije in tujine, udeležuje se znanstvenih srečanj in je v stiku z svetovnimi novostmi v klinični praksi in industriji.

spiralni zlom golenice

Default avatar

alea

Pozdravljeni!

V začetku februarja sem si na smučanju zlomila levo golenico. Gre za dvojni spiralni zlom v spodnjem delu. Trenutno imam na nogi še mavec, ki mi ga bodo predvidoma odstranili čez tri tedne - po osmih tednih nošenja. Zanima me kako ponavadi poteka rehabilitacija po takšni poškodbi in čez koliko časa lahko začnem rekreativno spet teči.
Kakšnem odstotek invalidnosti priznajo po takšni poškodbi običajno zavarovalnice zaradi nezgodnega zavarovanja?

Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav!
Default avatar

mmikek

Običajno se tak zlom preraste v 8-10 tednih. Rehabilitacija zajema vaje za izboljšanje gibljivosti kolena in gležnja ter vaje za izboljšanje mišične moči mišic na goleni in stegnu. Pričakujete lahko, da vam bo golen po daljši hoji in stoji še nekaj časa otekala. S tekom lahko pričnete po 5-6 mesecih.
Odstotek invalidnosti, ki se prizna po takšni poškodbi se med zavarovalnicami razlikuje in je odvisen od splošnih pogojev po katerih ste zavarovani. Ti se razlikujejo tudi pri posameznih zavarovalnicah saj jih te pogosto spreminjajo. Svetujem vam torej, da preverite pod kakšnimi pogoji ste zavarovani in iz le teh boste lahko tudi približno ocenili kakšna invalidnost vam pripada.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064
Default avatar

alea

Zakaj pa je treba za začetek teka čakati celih 5-6 mesecev? Kaj pa kakšen drug šport?
Default avatar

mmikek

Ker tek s sunkovitimi obremenitvami močno obremenjuje golenico in lahko pride do ponovnega zloma na mestu kjer se je kost že zarasla a še ni enako trdna kot zdrava kost. Po zacelitvi zloma bi vam priporočal plavanje in morda tudi kolesarjenje.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064