Med.Over.Net

Ortopedija

Odgovarjajo: Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer • Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije • Jan Vogler, dr. med, ortoped kirurg

Zdravljenje poškodb, obolenj sklepov in preventiva.

Mitja Maechtig , dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer

mmaechtig

Dejan Kernc , doktorski kandidat kineziologije

Dejan Kernc

Po opravljenem študiju ga je pot vodila na področje zdravljenja bolečin v križu. Dnevno spremljanje bolnikov v bolečinah in želja, da bi jim znal pomagati ter še kaj več narediti, so ga privedli do doktorskega študija. Tam so s sodelavci razvili nove načine rehabilitiranja, ki so jih s skrajno previdnostjo in pod budnim nadzorom ortopedov in fizioterapevtov opravljali na bolnikih po operativnem posegu hrbtenice. Združitev znanj različnih strokovnjakov se je izkazala za uspešno in po večletnem delu, so se rezultati izrazili v krajšem času okrevanja, izboljšanju vsakdanjega gibanja, predvsem pa v življenju brez bolečine.

Jan Vogler , dr. med, ortoped kirurg

Jan Vogler

Diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2013. Svojo nadaljnjo strokovno pot je posvetil Ortopedski kirurgiji, kjer je s specializacijo pričel leta 2015 na Ortopedski kliniki v Ljubljani. Posveča se predvsem težavam s hrbtenico, regenerativni ortopediji, preprečevanju nastanka težav in športnim poškodbam. Sodeluje s priznanimi strokovnjaki iz Slovenije in tujine, udeležuje se znanstvenih srečanj in je v stiku z svetovnimi novostmi v klinični praksi in industriji.

artroskopija kolena

Default avatar

andrej

Pozdravljeni,
Danes sem bil na pregledu pri ortopedu, kateri me je poslal na artroskopijo kolena. DG: laesio men. lat. gen. dex. M23.23 - mi lahko kdo pove kaj to pomeni???
Zanima me tudi kako poteka sama artroskopija. Kakšno anestezijo bom prejel? Je možno samo lokalna, da ostanem pri zavesti? Koliko časa bom potreboval, da se ponovno začnem ukvarjati s s športom?? Koliko časa traja poseg...

Najlepša vam hvala za vaše odgovore

Andrej
Default avatar

mmikek

Meniskus je polmesečasta struktura iz vezivnega hrustanca, ki se nahaja na obodu sklepne špranje med stegnenico in golenico. V kolenu sta dva meniskusa, eden na notranji strani ( medialni) in eden na zunanji strani (lateralni). Pogostejše so poškodbe medialnega, torej meniskusa na notranji strani kolena. Zdravljenje je običajno artroskopska resekcija, v nekaterih primerih je možno tudi zašitje meniskusa. Pri artroskopiji zdravnik preko dveh drobnih luknjic v koleno uvede posebno optiko s kamero, s katero lahko pregleda celotni sklep ter preko druge odprtine ustrezne inštrumente s katerimi lahko resecira ali zašije poškodovani meniskus. V primeru odstranitve poškodovanega meniskusa je rehbilitacija hitra in praviloma ne traja dlje od 14 dni, če v sklepu ni kakšnih spremljajočih poškodb. Rehabilitacija po šivu meniskusa je precej daljša in zahteva v prvi fazi večtedensko razbremenjevanje kolena po tem obdoibju pa je potrebna še ustrezna vodena fizikalna terapija. Anastezija, ki se uporablja pri artroskopiji kolena je zelo različna in zavisi od vrste posega in tudi od operaterja, ki poseg opravi. Uporablja se tako lokalna anastezija kot tudi regionalna in splošna.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064