Med.Over.Net

Ločitev, nezvestoba in varanje

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Supervizant telesne psihoterapije Core Energetics, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Ločitev je predvsem čustven proces, ki se ne zgodi od danes na jutri. Veliko ljudi se z njo vsakodnevno spopada. Kakšne so vaše izkušnje? Kakšne so vaše težave?

Boštjan Topovšek , Supervizant telesne psihoterapije Core Energetics, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

Bostjan_Topovsek

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Grožnje in nasilje po ločitvi

Default avatar

Obupanka

Zanimajo me možnosti v naslednjem primeru. S partnerjem sta živela dlje časa v zunajzakonski zvezi in v njej spočela otroka, ki je sedaj star 4 leta. Skrbništvo je napisano na mati v celoti, oče ima po odločbi pravico do stikov večkrat na teden, kar mu je omogočeno. Mati tudi vztraja pri tem, da otroku omogoči stik z očetom in tega ne namerava prekiniti. Problem je v očetu-bivšemu partnerju. Nad materjo zganja psihično nasilje. Ta ženska ima sedaj novega partnerja in to mu gre v nos. Pravi, da če se bo preselila k njemu, da bo naredil vse, da ji vzame otroka, da bo njemu požgal hišo in druge grožnje. Stalno ji grozi, jo ustrahuje in ona ne ve kaj naj. Preseliti k novemu partnerju ali celo iti z otrokom k njemu na obisk si ne upa zaradi groženj bivšega. Kljub temu pa želi in omogoče stike otroka z očetom.

Zanima me kakšne so njene možnosti? Kaj lahko naredi? Boji si, da bo partner res šel na sodišče, zahteval skrbništvo, češ da je mati neprimerna, da je novi partner neprimeren, da je otrok z njima ogrožen in tako dalje.

Hvala lepa
Default avatar

JaninaM nereg.

Tudi meni je partner grozil z vsem mogočim (tudi sodišče je bilo omenjeno ničkolikokrat). Pa sem spoznala, da razlog sploh ni bil v otroku, temveč je ugotovil, da je naredil veliko napako (to sedaj priznava), ko naju je s hčerko zapustil. Posebej hudo je bilo, ko je ugotovil, da mi zadeve enkratno funkcionirajo kljub temu, da njega ni več, da sem sposobna živeti življenje brez njega, predvsem pa ni mogel prenesti, da sem srečna. Dejansko sem se po nekaj mesecih naravnost razcvetela, kar se je na meni tudi zelo poznalo (vizualno in duhovno). Ko je ugotovil svojo "zmoto", je poskušal na vse možne načine zadeva vrniti v preteklost, kar seveda ni bilo možno. Zadeve so se začele počasi umirjati, ko sem spoznala novega partnerja, ki se je na svojo pobudo sestal z njim in mu dal jasno vedeti, da je to sedaj njegova družina, kjer ni prostora za njegove grožnje in "znanstvene fantastike", skratka, naj da mir. Od takrat imam glede tega mir. Vedno pa se seveda najdejo druge njegove "kaprice", od tega, da se ni sposoben dogovoriti za obiske vnaprej, da bi rad prišel med našimi zimskimi počitnicami malo smučat s hčerko ...

Skratka, imaš pravico do svojega življenja in to tudi izkoristi. Ne pusti se mu ustrahovati. Povej mu, da boš, v kolikor ne bo prenehal, prisiljena poklicati policijo. S svojimi dejanji dejansko kaže samo svojo nemoč.

Lp
Default avatar

luciana

Tudi moj bivši je tako reagiral ko sva se razšla (grožnje in vse kar spada zraven). zakaj bi bila ti prijazna in mu omogočala stike, medtem kk ti on nagaja? Dokler boš ti poštena do njega, ti bo mirne duše nagajal. Udari nazaj in slej ko prej bo pokleknil. Žal se z nasilneži ne da drugače kot da mu pokažeš zobe. In še nekaj - njegove grožnje prijavi policiji čimvečkrat in čisto vse kar lahko.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Supervizant telesne psihoterapije Core Energetics, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic