Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

ženske-moški

Default avatar
Ali so moški resnično drugačni od žensk, kar se tiče komunikacije? Z možem imava očitno nepremostljive težave. Prosim ga, da mi pove, kaj je narobe, kaj mu manjka v najinem odnosu, a me on samo gleda, je tiho ali pa reče: "nič". A problemi so. Očitni.
Default avatar
Jaz menim da so.
Menim, da smo komplementarni.
To je mnenje na splošno....

V tvojem primeru? Ne vem, ker nisi opisala detajlov. Vendar, sem imela podoben primer. On "ni zaznaval " nič, dokler nisem spakirala. Potem je rekel, da šele zdaj vidi, kaj sem mu sploh hotela povedat . Takrat, ko sem mu očitala, kaj ne počne in kaj očne. zamislila sem se, saj je bila verjetno napaka tudi v meni. Enostavno mu nisem znala povedat na način, ki bi bil zanj sprejemljiv. vse očitke je odbil v nekakšnui varnostni razdalji, do njega sploh niso prišli. potrebno je najti pot, da se zave resnosti problema. kako to narediti, pa je tudi meni naslednja stopnica.... Vendar imam sedaj fanta, ki obvlada in se ukvarja s temi stavrmi, tako da nama življenje laufa brez nepotrebnih banalij.
LP
Default avatar
Eh pa sej moj isto dela.... Ali pa se hočem kaj z njim pomenit, pa me kr gleda! Pol se pa jst počutim smotana pa da kr neki nabijam!!!! :(
Default avatar
Ali pa ne vidi problemov, tako kot moj, ki je trdno preprican, da je vse ok.
Default avatar
Lep pozdrav vsem, ki ste že razmišljale o odnosu ženske - moški!

Lahko samo pritrdim: da, moški in ženske se med seboj razlikujemo, tudi kar se tiče komunikacije.

Splošno poznano je, da ženske cenijo lepoto, komunikacijo in medsebojne stike. Ker želijo sodelovati, rade pomagajo drugim in se družijo z njimi. Za ženske so dobri odnosi pomembnejši od dosežkov in rezultatov, kar je ravno nasprotno od moškega, ki se uresničuje skozi doseganje cilja. Ženske so bolj čustvene ter obdarjene s psihološkimi sposobnostmi in intuicijo. Bolj imajo razvito empatijo in tudi potrebo, da izrazijo svoja čustva. Seveda zaradi svoje naravne senzitivnosti tudi prej zaznajo, če v odnosu kaj ni v redu.

Po drugi strani pa moški cenijo moč, učinkovitost, borbenost in svojo izpolnitev najdejo predvsem v uspehu in znanju. Samozavest moških je odvisna od njihove sposobnosti doseganja ciljev in rezultatov. Potreba po samostojnosti se kaže tudi pri obvladovanju težav. Moški ima v sebi težnjo, da sam rešuje težave in ne čuti velike potrebe, da bi govoril o njih, razen če potrebuje strokoven nasvet. Zaradi tega moški pogosto ponudijo ženskam rešitev, ko te razlagajo svoje probleme, čeprav ne govorijo zato, da bi slišale rešitev. Moški so tudi manj čustveni kot ženske, zato težje govorijo o svojih občutkih in čustvih, morda se jih niti na zavedajo.

Vse te lastnosti žensk in moških se zrcalijo tudi v dejstvu, da Šolo čustvene inteligence obiskuje kar 80 % žensk in le 20 % moških. Seveda pa razlike med spoloma ne pomenijo, da medsebojnega odnosa ni možno izboljšati. Ravno nasprotno! Nezadovoljstvo v odnosu nas vedno lahko spdbudi k razmišljanju o tem, kaj lahko za boljši odnos naredimo sami.

Pot k boljšemu partnerskemu odnosu je lahko iskren pogovor, v katerem izrazimo svoje želje, potrebe, pričakovanja in predstave o skupnem življenju oz. o neki konkretni zadevi. Izraziti seveda ne pomeni, da imamo od drugega pravico karkoli zahtevati, ga spreminjati ... Ponavadi je veliko nesporazumov prav zaradi tega, ker želim partnerja spremeniti. Mnogo boje je spreminjati sebe, svoje razmišljanje, svoje delovanje ... V odnosu sta vedno dva in vsakdo nekaj prispeva vanj. Če izboljšamo svoj prispevek, s tem izboljšamo tudi celoten odnos!

Vedno pa pomaga tudi humor - ste si ogledali gledališko predstavo Jamski človek, ki govori prav o odnosu med moškim in žensko? Toplo priporočam!

Za dobro voljo pa še nekaj hudomušnih misli.

SREČA
Da je ženska srečna z moškim, ga mora malo ljubiti in močno razumeti.
Da je moški srečen z žensko, jo mora močno ljubiti in je ne poskušati razumeti.

PRIČAKOVANJE
Ženska se poroči v upanju, da se bo moški spremenil, vendar se ta nikoli ne spremeni.
Moški se poroči v upanju, da se ženska ne bo spremenila, vendar se ta vedno spremeni.

SKRBI
Žensko skrbi njena prihodnost, dokler se ne poroči.
Moškega nikoli ne skrbi prihodnost - dokler se ne poroči.

ZADNJA BESEDA
Ženska ima v vsaki diskusiji zadnjo besedo.
Vsaka naslednja beseda moškega pomeni začetek nove diskusije.
Boštjan Trtnik
Šola čustvene inteligence
http://www.cdk.si/sci
Default avatar
Odgovarjam le na zadnji post.

Tele hudomušne misli imajo brado na vseh področjih. Tako v dojemanju žensk, partnerstva kot v razglabljanju o klišejih.

In kdor me opisuje, mene ali mojo zvezo, s klišeji .... Naj mu verjamem, kar ima za povedat?
Default avatar
No, frtajla, čustva si sicer uporabila, a se mi zdi, da na napačen način. Ne gre za to, komu verjeti in ne za klišeje, ki jih vidiš ti. Gre preprosto za šale, ki nimajo nič skupnega s čustveno inteligenco, lahko pa nam o nji marsikaj povedo. O sebi si namreč povedala, da si do drugih zelo nepopustljiva in da se težko nasmejiš na svoj račun. To pa je lastnost vase zaprtih ljudi. Morda sem te napak ocenila, potem se opravičujem, če pa se ti zdi, da le imam malo prav, ti bo kaka šola čustvene inteligence zelo koristila. Saj ni treba ravno v šolo, tudi v knjigah je o tem veliko zapisanega.
Default avatar
Nekatere šale so zelo neumestne. Skoraj v vsaki pa ženskam pripisujejo pomankanje razuma, pripisuje se jim prepirljivost, nesamostojnost.... Ženske študije so dale že vse to čez. zdavnaj. Le še do ciljnih prejemnikov to žal še ni prišlo.
in še to... Šale spodbujajo ostajanje klišejev v glavah ljudi, kar vpliva tudi na ravnanje.
Default avatar
In kaj storiš v družbi, ko se pojavi taka šala?
Default avatar
1. Ne zdijo se mi smešne, torej se ne smejim.
2. Če oseba še vedno stresa neokusne šale, grem stran.
3. Če se moški klišejsko šali na moj račun, povem tudi sama kakšno klišejsko o majhnih lulekih, velikih avtih in neokusnih šalah ter njihovi vzajemnosti. Če se šali ženska, povem kakšno klišejsko na račun glupih žensk in obupnih željah po samopotrditvah.

V glavnem, ne podcenjujem sogovornikove pameti in kaj hitro se jim zjasni, kam merim. V klišeje!

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek