Forum.Over.Net

Mali oglasi

PODALJŠANJE PORODNIŠKEGA DOPUSTA ZA DVOJČKE - NASVETI

Default avatar

Nata6a:))

Vedno aktualna tema, ki vam zna kdaj priti prav:

Nekaj smernic za podaljšanje, za vse mame, ki imajo razloge za podaljšanje porodniške, seveda:), ki so enako uporabne za mame dvojčkov, trjčkov ali le enega otroka.

Uporabno je to, da veste, da se pravice seštevajo. Zato za vsakega otroka, ki je do podaljšanja upravičen, dobiš podaljšanje za 90 dni - torej pri dvojčkih 2x 90. Ravno tako ste upravičeni do podaljšanja za toliko dni, kolikor sta otroka (je otrok bil) rojena pred 260 dnem. Vse je natančno razloženo v nadaljevanju, s pravnimi osnovami vred.

Pri nas smo dobili torej 12 mesecev + podaljašanje za cca 14 dni zaradi nedonošenosti + dvakrat 90 dni (180) zaradi razvojnih težav = skupaj 21,5 mesecev porodniške.

KAKO?

Pri nas je bilo torej tako:
Dvojček 1 je imel hudo hipotonijo in je redno hodil k nevrofizioterapevtki, v razvojno ambulanto, k nevrologu, k oftalmologu... Poleg tega so ugotovili, da ima razvojni zaostanek.

Podobno je bilo pri z dvojčkov 2, le da je on imel več bolezni in ne oftalmologa, pa manjši razvojni zasotanek - toda tudi on je potreboval redno in intenzivno nevrofizioterapijo.

Vendar pa nista imela NOBENE HUDE bolezni oziroma nobene bolezni iz spiska (tam so res hude bolezni), ki ga ima komisija za ugotavljanje upravičenosti do podaljšanja. Link na pravilnik je na koncu sestavka, ampak pojdimo zdaj naprej -
natančno sem si torej prebrala "Pravilnik o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo"
in sicer je zame zmagovit 7. Člen:

"Za otroke z več motnjami se po tem pravilniku štejejo otroci, ki imajo hkrati dve ali več motenj ali diagnosticiranih bolezni, ki vsaka po sebi sicer ne predstavlja take stopnje motnje ali bolezni iz predhodnih členov tega pravilnika, na podlagi katere otrok potrebuje posebno nego in varstvo po tem pravilniku, njihova kombinacija pa upravičenost do posamezne pravice utemeljuje."

To pomeni, da lahko najdeš več milejših težavic, vse skupaj pa so dovolj za podaljšanje.

Na CSD sem nesla: vse (fotokopije) izvidov razvojne ambulante, nevrologa, zdravniške kartoteke z vsemi opisi prebolenih bolezni in komplikacij - skratka vse papirje od rojstva dalje, vključno z zadnjim izvidnom razvojne ambulante, kjer so med vrsticami napisali, da priporočajo podaljšanje. Priložila sem še mojo lstnoročno napisano prošnjo, v kateri sem napisala, da prosim za podaljšanje, zato da bi lahko doma še naprej polno izvajali nevrofizioterapijo in da ju v vrtcu ne bi izpostavljali novim infektom in tveganju ter da, kljub temu, da nimata nobene res hude bolezni, se sklicujem na 7. člen - da imata vsak od njiju več motenj: razvojni zaostanek, težave z vidom (Nace je škilil), hipotonija, asimetrija, ravno sta prebolela eno serijo bolezni (in smo vse našteli)...

Vse skupaj sem nesla na CSD, kjer sem izpolnila še en list in nato so vlogo poslali na komisijo na Pediatrično kliniko, od koder so v 14 dneh dobili ugodno rešeno za oba dvojčka, torej za vsakega še devetdeset dni.

Jaz sem bila medtem že v službi - namreč prvič sem zaprosila za podaljšanje še po starem zakonu, ko je bil za podaljšanje še pristojen Zavod za zdravstveno varstvo - in so mi prošnji zavrnili. Zato sem se pritožila in ker se je vmes zamenjal zakon je naslednjo vlogo že obravanavala komisija pri Pediatrični kliniki, ki je strokovno tisočkrat bolj pristojna za tako odločanje kot ZZZS, saj o tem odločajo pediatri in ne specialisti medicine dela (kot so se podpisali pod zavrnitev vloge). Ko so o tem odločali pediatri in nevrologi, ap so mi prošnjo odobrili. Vendar naj to tebe ne skrbi, saj od 1.1.03 naprej o tem odloča edino ta, nova komisija pediatrov s klinike.

Presenetljivo pa je bilo, da na CSD-ju niso vedeli, da lahko kljub temu, da sem že prenehala s porodniško, se spet vrnem nanjo še za 6 mesecev in da se pravici seštevata in najprej sploh niso hoteli govoriti o tem z menoj, ker da nov zakon zame ne velja, ker da sem svoje že izkoristila. Zato sem morala v resen boj, z markerjem podčrtanimi odstavki Zakona – o čemer sem se tudi tu na forumu precej razpisala…. Bistvo je, da je na koncu uspelo:

In da bo uspelo tudi vam, vse jasno piše tule:

Zakon o starševskem varstvu

26. člen (trajanje dopusta za nego in varstvo otroka)

Eden od staršev ima pravico do dopusta za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni neposredno po preteku porodniškega dopusta.
Ob rojstvu dvojčkov se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu več hkrati živo rojenih otrok se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za vsakega nadaljnjega otroka za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu nedonošenčka se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za toliko dni, kolikor dni je bila nosečnost krajša kot 260 dni.
Ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni na podlagi mnenja zdravniške komisije Pediatrične klinike v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: zdravniška komisija), ki jo imenuje minister, pristojen za varstvo družine (v nadaljnjem besedilu: minister).
Dopust za nego in varstvo otroka se podaljša v primeru, ko starša že ob rojstvu otroka varujeta in vzgajata najmanj dva otroka do starosti 8 let, za 30 dni, za tri otroke za 60 dni in za štiri ali več otrok za 90 dni.
Pravice iz prejšnjih odstavkov tega člena se seštevajo.


28. člen
(kasneje ugotovljeno zdravstveno stanje otroka)

Če je motnja v telesnem ali duševnem razvoju oziroma dolgotrajna hujša bolezen otroka ugotovljena potem, ko sta se starša že vrnila na delo, po poteku dopusta za nego in varstvo otroka, otrok pa še ni dopolnil starosti osemnajst mesecev, ima eden od staršev pravico do dopusta za nego in varstvo otroka 90 dni od dneva priznanja pravice.

Moje stališče je bilo tako:

Moram poskusiti vse, če mi podaljšajo bo fajn, saj bom lahko še naprej veliko delala nevrofizioterapevtske vaje z njima doma, in bosta lepše napredovala, če pa mi ne bodo podaljšali, boma pa tudi vesela, ker to pomeni, da jima ni nič hudega in da sta zdrava.

No, meni je teh 6 mesecev prišlo prav in res smo veliko delali, sta popolnoma zdrava mulčka, le z enim še delamo vaje za oči in občasno hodimo na igrice k spec. pedagogu.

Skratka, želim vam PREDVSEM zdrave otroke, taoj zatem pa tudi čimdaljšo porodniško!
Lep dan,

Nata6a

Linka za Zakon o starš. varstu v celoti:


Link na pravilnik o kriterijihza posaljšanje:
Default avatar

katarina

Kot je razvidno iz teh podatkov imajo mamice dvojčkov kar veliko možnosti za precej dober izkoristek porodniškega dopusta, Sama sem v popolnoma drugi, najmanj zavidljivi situaciji. Mlada mamica dvojčic, ki je malo pred porodom diplomirala, sedaj pa je moj status nezaposlena. Pripada mi samo 39000 tisoč tolarjev mesečno (12 mesecev) od naše preljube države in niti pikice več, no ja še 200 tolarjev zraven:))! Krasno, kajne? Vsem mamicam dvojčkov z urejenim delovnim razmerjem pa želim, da vsaj ve dobro izkoristite tisto kar vam pripada!
Default avatar

sončnica3

Zelo žalostno od naše države,da ne premore več kot 39000sit,za nezaposlene mamice.Tudi sama sem mamica osem mesečnih dvojčkov in imam 88000sit porodniške.Ko sem si začela preračunavat koliko me bo stala hrana za naša dva junaka me je začela bolet glava.Hvala bogu,da je blizu Austrija in hodimo tja po Aptamil,saj je pol cenejši kot pri nas.Sama sem celo pisala na ministerstvo za zdravje,saj ponekod dobijo Aptamil na recept,pa mi je "gospod"odgovoril,da so do recepta upravičene samo tiste mamice,katerih otroci imajo težave z prehranjevanjem.Žal "gospod"laže,ampak nisem mogla doseč ničesar.TO JE MOGOČE SAMO V NAŠI LJUBI SLOVENIJI,DA NE VELJAJO VSI POGOJI VSESPOVSOD:
BO ŽE BOLJE.
LP in lep dan
Default avatar

Nata6a:))

Draga Katarina,

nasvete sem napisala zato, ker jih mnoge mamice ne poznajo, na Centrih za socialno delo pa jih včasih tudi raje zamolčijo - pri dvojčkih pa je zaradi nedonošenosti pogosto podaljšanje nadvse upravičeno. In upam, da bodo mamicam dvojčkov prišle prav, škoda je ne koristiti dodatnih možnosti, če obstajajo.

Ni pa prav, da šudentke in nezaposlene mamice dobivajo le 12 mesecev nadomestila in ne 15 (kot bi bil dolg porodniški dopust). Tu bi se splačalo malce bolj zavzeti in zadevo predati medijem, naj malce povprašajo na Ministrstvu za delo dom in soc. zadeve, zakaj je tako.

Jaz sem se naprimer tako pritožila v zvezi z delom s krajšim delovnim časom, ki ga ne morem koristiti in sem se zelo zavzela za zadevo. Kaj ko bi tudi ti javno sprožila to tematiko - zakaj le 12 mesecev nadomestila za mame dvojčkov? - jaz te takoj podprem (in pomagam z naslovi medijev in novinarjev, za začetek). Nimaš kaj zgubit!

Aja, ali si zaprosila za otroški dodatek? V tvojem primeru bi se verjetno kar poznal na družinskem proračun.

Upam, da se bo vse uredilo in te lepo pozdravljam,

Nataša

*prvo hči sem rodila ko sem bila šturdentka in nisem prejemala ničesar... Pri dvojčkih sem se bolje organizirala - sta pa res bila upravičena do podlajšanja.
Default avatar

alenkica

Kako to, da ne mores uveljavljati krajsega delovnega casa? ALi ni to nasa pravica? Mene to namrec zelo zanima, ker na to potihem racunam...
Alenka
Default avatar

Nata6a:))

Draga Alenkica,


žal po samovoljni odločitv i centra za socialno delo dela s krajšim delovnim časom ne morejo koristiti s.p-ji in samozaposleni: novinarji, doktorji, svobodni prevajalci etc... v mojem primeru pa celo solastniki (sem solastnica deleža v podjetju) - kljub temu, da vsi plačujemo iste prispevke.

Tule ti posredujem link s precej natančnimi informacijami, kaj se dogaja . to je trenutrno stanje, vendar novi minister pravi, da se tudi njemu to ne zdi prav, kar mi daje upanje, da bo zadeva kmalu popravljena.Lep dan, Nataša
Default avatar

Sabi

Ali mogoče veš...
npr pri nas imamo težave z punčko in mi je zdravnica že napisala, da nujno potrebujem podaljšanje por. dopusta. Ampak če prav razumem, morata imeti oba dvojčka težave, da ti podaljšajo 2x 90 dni?!
Pri nas je fante namreč vredu (nimam takšnih težav), a vseeno hodi na terapijo fizio. - ampak zaradi nedonošenosti in zaostanka v razvoju v primerjavi z ,, otrokom po knjigi,, .
...kako je s tem?
Default avatar

Nata6a:))

Sabi,

seveda: uveljavljaš podaljšanje za vsakega otroka po 90 dni.
Ampak, ko pišeš vlogo, napiši oba skupaj, ko ju bo komisija obravnavala skupaj bodo dobili bolj jasen vpogled v vaše stanje.

Sicer pa, tebi se zdi - napram deklici - da dečku ni hudega, ampak to je zato, ker ju primerjaš. Če tvoj malček obiskuje nevrofizioterapijo, pa ima tudi sam močne razloge za podaljšanje - sploh če je zaostanek v razvoju, ki ga bo vrtec poslabšal, domača nega še tri mesece s fizioterapijo pa bi pomagala.

Glede na to, da je nedonošen dvojček, s težavami v razvoju ima za podaljšanje kar utemeljene razloge, če mene vprašaš. (ampak žal jaz nisem komisija)

Nataša
Default avatar

Smile

Včeraj smo bili pri Veličkovičevi. Martin mora nadaljevati z NFT, Anžetu pa ni treba, čez 3 m pa imata oba kontrolo. Ampak mi je rekla, da bo naredila predlog za podaljšanje za 6m, ker je baje en nov zakon, ki je malo bolj prijazen dvojčkom. Sem bila kar malo v šoku in nisem spraševala za podrobnosti. Upam, da je to res, ker bi bilo res fantastično, če bi nam to ratalo. Sicer je res, da je najprej pomembno, da je otrok zdrav, ampak če je pa možno izkoristiti, se pa ne bi branila, res ne! Se slišiva!
Default avatar

petra

Dobro je vedeti te stvari, informacija bo prišla gotovo prav kaki družini. Pred devetimi leti pravice do podaljšanja še ni bilo, kamoli da bi se pravice seštevale. Z mojima dvojčkoma je bilo koliko toliko vse vredu, a ureditev je bila vseeno nepravična. Imela sem manj porodniške kot veliko mam z enim otrokom.