Starševski čvek

Krema za obraz

Default avatar
Kar se spomnim, uporabljam za obraz, roke, karkoli, edino navadno Niveo. Tisto v modri škatlici.
Edino to moja koža prenaša, katerokoli drugo sem poskušala uporabljati za obraz, so se mi vedno pojavili mozolji. Včasih tudi grdi podkožni.
Ker pa imam vedno bolj suho kožo, bi rada kakšno vlažilno kremo za obraz, saj je Nivea preveč mastna in suha. Ne bi rada, da vsako kremo nabavim in vržem v smeti, zato sprašujem za nasvete.

Kožo na obrazu imam pa tako zelo občutljivo, da tudi po tem, ko mi kozmetičarka oblikuje obrvi, poleg pa vlaži populjeno z nečim, najbrž tonikom (ali razkužilom?), imam po tem še kakšen teden tam, kjer je vlažila, grde mozolje..
Tudi vlažilne Niveine ne pridejo v poštev, tudi teh ne prenašam.

Katero kremo naj kupim, najbrž bi morala biti čim bolj naravna in neagresivna.
Default avatar
Jaz sem kupila Bubchen za otroke in sem jo potem porabila jaz :))))

zdaj imam eno kremo z roza pokrovčkom (za odrasle ;) od Oriflame, ampak včasih se še vedno namažem s kakšno otroško. Moji koži tako paše...
Default avatar
Ker je portal, s katerega sem to pobrala tu gor prepovedan, kopiram direktno.

Priporočam ti sicer, da prebereš vse, imaš pa na koncu našteto, kakšne sestavine naj bi vsebovale kreme za posamezen tip kože


Resnica o kozmetiki
Tanja Matko


Povprečna ženska vsak dan uporabi 12 različnih čistilnih, negovalnih in dekorativnih proizvodov. Vsak od teh proizvodov vsebuje v povprečju 20 sestavin, kar pomeni, da vsak dan na svojo kožo in lase nanesemo približno 240 različnih sestavin. Torej lahko le upamo na znanje in spretnost kozmetičnih kemikov, da bodi sestavili izdelke tako, da ne bomo dobile kakšne alergije ali druge reakcije kože.

Zelo malo je žensk, ki ne bi z veseljem kupovale in uporabljale kozmetike. Ampak kako pri poplavi vseh izdelkov, ki nam jih danes ponujajo in svetujejo, vedeti, kateri je res pravi? Priznam: zelo težko. Zato bom napisala nekaj pravil, ki vam bodo olajšala nakupovanje in tudi privarčevale denar, predvsem pa omogočila boljšo in kvalitetnejšo nego kože – in mislim, da bi jih morala vedeti vsaka ženska. Ta pravila so:


NE VERJEMITE, DA SO DRAGI IZDELKI BOLJŠI OZ. CENEJŠI SLABŠI

Prav gotovo vsaka izmed vas pozna kakšno žensko, ki uporablja le super drago kozmetiko, pa ima vseeno slabo kožo. In nasprotno: mnogo jih je celo življenje uporabljalo le »modro« Niveo, pa imajo lepo kožo. In gotovo je večina od vas že kupila drag izdelek, ki ni izpolnil pričakovanj in cenejšega, ki jih je presegel. Skratka, cena ni nobeno merilo za kvaliteto. Se strinjam, da bi morala biti, a žal ni tako. Poleg tega sem po neštetokratnem preverjanju sestavin ugotovila, da ravno nekaj najdražjih kozmetičnih firm v svojih izdelkih ne uporablja sestavin, ki so nujno potrebne za zdravje kože: antioksidantov, anti-iritantov, ceramidov, glicerina, silikonov, alfa in beta hidroksi kislin in zanesljivih UV filtrov. Ali pa jih vsebujejo v tako majhnih količinah, da nimajo več nobenega pozitivnega vpliva na našo kožo – pogosto so navedeni celo za konzervansi… Pa še to: če vas bo prodajalka poskušala prepričati, da ima izdelek posebej dobre sestavine: obstaja nekaj proizvajalcev sestavin, od katerih nabavlja večina kozmetičnih podjetij, kar pomeni, da je vitamin C v kremi za 20.000,00 enak tistemu v kremi za 2.000,00.


NE VERJEMITE V ČUDEŽNE SESTAVINE

Kozmetična podjetja se zelo rada sklicujejo na odkritje ne vem kakšne čudežne eksotične rastline, ki bo odpravila vse vaše težave s kožo; od gub, do zamašenih por, pigmentnih madežev in še česa. Nič od tega ni res, kajti sestavine morajo biti preizkušene in če je res tako fenomenalna stvar, so morali biti narejeni številni neodvisni testi, kar pa pomeni, da je ta zadeva na voljo tudi ostalim izdelovalcem. Če pa samo podjetje, ki uporablja to »čudežno« stvar, trdi, da je čudežna, potem se lahko zamislimo nad resničnostjo in objektivnostjo takšnih trditev. Sicer pa mislim, da jih je bolj malo, ki še ne bi imele izkušenj s »čudežnimi« izdelki, ki pa niso prinesli ničesar, razen prazne denarnice…


NE VERJEMITE, DA MORATE UPORABLJATI VSE IZDELKE OD ISTEGA PROIZVAJALCA, DA DOSEŽETE OPTIMALEN REZULTAT

To je le zavajanje strank, da bi kupile vse izdelke od istega proizvajalca. Morda ima en proizvajalec super kreme, pa slaba čistila in tonike! Drug proizvajalec pa ima morda nežna čistila, a povsem neuporabne kreme. Vedno izberite najboljše čistilno sredstvo, najboljši tonik in najboljšo kremo; ne glede na proizvajalca. Koža vam bo hvaležna. Kajti proizvodi se med seboj ne morejo »dopolnjevati«, vsak ima svoje delo in ga naj kar najbolje opravi.


NE VERJEMITE, DA JE LEPA KOŽA NEKE ZNANE OSEBE REZULTAT UPORABE TOČNO DOLOČENE KOZMETIKE

Kot prvo, ima lahko ta oseba že naravno lepo kožo, ne glede na izdelke, ki jih uporablja. Drugič: nobenega zagotovila ni, da bo ista kozmetika odgovarjala tudi vam – vsaka koža ima drugačne potrebe in probleme. In tretjič: sploh ni nujno res, da ta oseba uporablja kozmetiko, ki jo je omenila, kajti kozmetična podjetja zelo rada uporabljajo znane osebe za promocijo svojih izdelkov. Zakaj? Ker vedno deluje – po vsaki taki promociji močno naraste prodaja teh proizvodov. In še četrtič: pred snemanjem (kadar znano osebo najamejo za reklamiranje njihovih proizvodov) imajo najprej kake 3 ure dela profesionalni vizažisti in frizerji, nato naredijo stotine posnetkov in izberejo najboljših 5, nato pa še te računalniško obdelajo! Mislim, da ima to bolj malo veze z izdelki, ki naj bi se prodali…


NE VERJEMITE VSEMU, KAR VAM O IZDELKIH TRDIJO PRODAJALKE IN KOZMETIČARKE

Tam so zato, da PRODAJO svoje izdelke in lahko si mislite, da za noben izdelek ne bodo rekle, da je zanič (čeprav mnogi so in koži celo škodujejo). Poleg tega so le trgovke in nimajo izobrazbe, na podlagi bi se lahko spoznale na izdelke, ki jih prodajajo. Večinoma vedo le tisto, kar je navedeno na samih embalažah proizvodov in katalogih – to pa je tudi vse. In dejstvo, da se neka kozmetika dobi le pri kozmetičarkah, ni nobeno zagotovilo ali merilo, da je bolj kvalitetna.


NE VERJEMITE, DA VAM BO KREMA ODPRAVILA GUBE

Če bi bilo to možno, potem nobena ženska ne bi imela gub in plastični kirurgi bi bili brezposelni. Kreme lahko odpravijo le čisto površinske gubice, ki so nastale zaradi izsušenosti kože in še to le dokler uporabljate kremo – ko boste prenehale, bo stanje takšno, kot prej. In »raziskave«, ki potrjujejo odpravo gub vedno prihajajo od podjetij, ki ta izdelek prodajajo, nikoli pa niso narejene raziskave neodvisnih inštitutov. Pa še to kožo najprej očistijo z milom (ki zelo suši kožo in maši pore) ali celo alkoholom, nato na del nanesejo kremo. Normalno, da je koža s kremo boljša! Ampak bila bi tudi po katerikoli drugi kremi ali navadnem jedilnem olju. Zakaj raje ne primerjajo svojega izdelka s konkurenčnim? Tako je; ker potem ne bi bilo opaziti razlike… Globoke gube, ki pa so predvsem rezultat vplivov iz okolja: UV žarkov, delovanja prostih radikalov in kajenja, pa lahko odpravijo le večji posegi v kožo: alfa-hidroksi pilingi v visokih koncentracijah, mikrodermoabrazija, laserji ter kreme, ki se dobijo na recept in vsebujejo tretinoin (derivat vitamina A): Renova in Retin-A.


NAJ VAS NE ZAVEDE VSAK NOV PROIZVOD, KI PRIDE NA TRŽIŠČE

Zelo poredko se kaj dosti razlikuje od ostalih.


NIKOLI SE NE SONČITE

Sonce in UV žarki so zelo škodljivi in so poleg kajenja največji sovražnik lepe kože. Prav tako ne nasedajte trditvam, da so solariji manj škodljivi, ker so UV žarki filtrirani; še bolj so škodljivi. UV žarki so res filtrirani, ampak tako, da je tam še večja koncentracija smrtno nevarnih UVA žarkov! Dobra filtracija, ni kaj… Dokazano je, da kar 80 do 90% vsega staranja kože nastane zaradi UV žarkov. Ni treba, da vas opeče, zadostuje že nekaj minutna izpostavljenost brez zaščite. Vem, da je to težko verjeti in sprejeti, sploh po vseh letih oboževanja in poveličevanja zagorelosti, ampak tako je. Poleg tega je kožni rak v porastu, vsako leto je več primerov in najpogostejši so pri mladih ženskah. Vsak dan uporabljajte kreme ali tekoče pudre s filtrom najmanj 12 (ZDA = 15, ker imajo drugačen standard). Vendar dejstvo, da na kremi (pudru) piše, da vsebuje UV filter ni dovolj; pogosto namreč vsebujejo le filtre za UVB žarke, ki povzročajo opekline, ne pa tudi za UVA, ki so veliko nevarnejši, saj povzročajo hitro staranje kože (gube), neenakomerno pigmentacijo in celo kožnega raka. Da boste sigurne, da ima izdelek tudi zaščito pred UVA žarki, morate pogledati na sestavine (ingredients), ki morajo vsebovati enega od naslednjih imen: titanium dioxide, zinc oxide, butyl methoxydibezoylmethane (= mexoryl SX = parsol 1789 = avobenzone). Če izdelek ne vsebuje kateregakoli od omenjenih imen, potem ne glede na trditve ne vsebuje zanesljivega UVA filtra.


NE VERJEMITE V KREME PROTI CELULITU

Če bi bilo to res, ali bi sploh kakšna bila debela in/ali celulitična? Seveda ne. In če bi res delovalo; kam bi šla »stopljena« maščoba? V krvni obtok? Bi kapljala ven skozi kožo? Priznam, ne najdem odgovora…


NE VERJEMITE, DA MASTNA KOŽA POTREBUJE KREMO

Krema je narejena zato, da bi koži dala to, ker ji primanjkuje: vlago in lipide. Ker pa mastna koža že sama dovolj izloča, in se ji lahko že zaradi lastne proizvodnje maščob mašijo pore, ji z nanosom kreme stanje le poslabšamo in še dodatno obremenimo lojnice, ki se že tako težko čistijo, ker so preobremenjene že z lastno proizvodnjo. Seveda pa to ne pomeni, da je mastna koža lahko prikrajšana za dobrote, kot so antioksidanti, pomirjajoče in vlažilne sestavine ter seveda UV filtri. Mastna koža lahko omenjeno dobi že z uporabo kvalitetnega vlažilnega tonika z antioksidanti, UV filter pa ima vgrajenih že večina tekočih pudrov.


NE VERJEMITE, DA SO KREME ZA OKOLI OČI RES DRUGAČNE

Seveda vas bo kozmetična industrija v to še naprej prepričevala, ampak po mnogih preverjenih sestavinah krem za okoli oči in cel obraz sem ugotovila, da se sestavine (skoraj) ne razlikujejo. Posebno kremo za okoli oči potrebujete le, če imate mastno kožo in uporabljate izdelke za mastno kožo, ker za okoli oči niso primerni, sicer pa ne in vsaka krema za obraz je lahko tudi za okoli oči. Gre le za zaslužkarski namen kozmetične industrije, ki vam dejansko prodaja kreme za obraz v 15ml embalažah in napisom »za okoli oči« in ve plačate za to količino kreme enako, kot za 50ml kreme za obraz.


NIKOLI NE KUPUJTE IZDELKOV GLEDE NA STAROST

Zakaj? Zato, ker je velika večina krem, namenjenih zreli koži le bolj mastnih. Pa je vsaka zrela koža tudi suha? Seveda ne, mnogo žensk v zrelih letih se bojuje tako z aknami, kot tudi mastno kožo, kar pomeni, da bi uporaba kozmetike za zrelo kožo stanje le še poslabšala. In po drugi strani; ali imajo vse mlade punce mastno kožo in mozolje? Daleč od tega. Kozmetični izdelki pa so velikokrat zasnovani prav tako, da vsebujejo izdelke za »mlado in nečisto kožo« in »suho in zrelo«. In naj vas ne zavedejo izrazi, kot so »lifting«, »anti wrinkle« in podobni. Nobena krema vam ne bo »dvignila« niti ene kožne celice, ti izrazi ponavadi le nakazujejo, da krema vsebuje antioksidante in vitamine, morda kakšno sadno kislino... Te pa potrebuje vsaka koža in če želite še dolgo časa imeti zdravo kožo s čim manj gub, potem nikar ne nasedajte prodajalkam in njihovim: »ta krema vam bo premočna!«. Če vam bo, vam bo kvečjemu premastna, razen, če imate suho kožo.


NE VERJEMITE V IZRAZE, KOT SO »NEKOMEDOGEN«, »HIPOALERGEN«, »DERMATOLOŠKO TESTIRAN«

Izdelki, ki nosijo izraze, kot so »hipoalergen«, »dermatološko testiran«, »nekomedogen« ipd. nam ne povedo nič in ne zagotavljajo obljubljenega. Zakaj? Ker ti izrazi niso zaščiteni in ni enotnega standarda, po katerem bi se presojali. A to pomeni, da lahko vsako podjetje napiše kakršenkoli izraz na svoje izdelke? V bistvu da. Noben izdelek ne more npr. 100% zagotoviti, da ne bo povzročil alergije ali druge kožne reakcije, kajti toliko, kot je kozmetičnih sestavin, toliko je tudi potencialnih alergij. Enako velja za nekomedogen ali dermatološko testiran; na mnogo komedogenih kremah piše, da so nekomedogene, poleg tega pa lahko pri posamezni koži tudi sestavine, ki niso opredeljene kot komedogene povzročijo mašenje por – še zlasti pri uporabi krem na mastni koži. In tudi izdelek, ki je dermatološko testiran ne zagotavlja kvalitete, niti da bo vaši koži odgovarjal. Za vse, ki ne vedo, kaj pomeni nekomedogen: to pomeni, da izdelek oz. posamezna sestavina naj ne bi mašila por. In komedogen pomeni, da naj bi mašil pore – tega seveda nobeno podjetje ne bo napisalo na svoj izdelek. Komedogenost je, odkar sem jo prvič omenila, povzročila pravo obsedenost. Kot sem že rekla, so komedogeni izdelki tisti, ki naj bi mašili pore. Vendar tudi to ni nobeno pravilo; lahko jih mašijo, ali pa ne. Vse je odvisno od posamezne kože in izogibajo naj se jih le ženske, ki imajo kožo nagnjeno k ogrcem. Poleg tega pa imajo mnoge sestavine, ki so označene za komedogene, še mnoge druge funkcije: vlaženje in hranjenje kože, potrebne so, da držijo sestavine v kremah skupaj, da se oljne in vodne faze ne ločijo, da je krema lepo mazljiva in navsezadnje tudi za zadrževanje kreme na/v koži. Torej niso le slabe, kot morda katera misli, ampak so za suhe kože celo potrebne. Po drugi strani pa lahko tudi povsem nedolžne sestavine pri določenih kožah povzročijo zamašitev por. Torej, enotnega pravila ni in najbolj boste same ugotovile, kaj in kako deluje dobro ali slabo na vašo kožo. Najbolj pogoste sestavine, ki lahko (kar ne pomeni, da jih tudi bodo!) mašijo pore so: acetylated lanolin (alcohol), lauric acid, isopropyl isostearate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, isostearyl isostearate, isononyl isononanoate, myristyl lactate, myristyl myristate, stearyl heptanoate, cetearyl alcohol+ceteareth20, laureth-4, oleth-3, cocoa butter, coconut butter, coconut oil, ethylhexyl palmitate, (poly)glyceryl-3-diisostearate, hexadecyl alcohol, isocetyl stearate, isodecyl oleate, octyl palmitate, octyl stearate, oleyl alcohol, steareth 10, stearyl heptanoate, caprylic/capric trigliceride. Še enkrat poudarjam: nikar se ne obremenjujte s temi sestavinami, če vaša koža ni nagnjena k ogrcem, kajti za suho kožo so te sestavine celo potrebne, saj kožo mehčajo, ji dajo svilen in gladek, zdrav občutek. Poleg tega so te sestavine »nevarne« le če so navedene na začetku spiska sestavin, ne pa proti sredini, ali koncu, kajti manj jih izdelek vsebuje, manjša je možnost za vpliv na kožo.Še nekaj dodatnih neumnosti, ki jih je skovala kozmetična industrija:

Kreme s kisikom: te so dokaz, kako absurdna je kozmetična industrija. Antioksidante (anti oxygen!) naj bi uporabljali za nevtraliziranje delovanja prostih radikalov – in eden najhujših je molekula kisika! Torej naj bi te kreme vsebovale kisik, da bi poleg prostih radikalov iz okolja še dodatno škodovale vaši koži! Sploh lahko verjamete!? Naj vas potolažim; kreme, ki se dobijo na našem trgu na srečo ne vsebujejo kisika. Ker če bi ga, bi to pomenilo, da uporabljate izdelke za pospeševanje staranja vaše kože. Se pa dejansko taki izdelki dobijo na ZDA tržišču. Toliko o tem, koliko lahko zaupate trditvam in obljubam kozmetičnih podjetij… Kreme (in ostali izdelki) za mešano kožo: naj bi vsebovale »posebne sestavine«, ki »ugotovijo« (krhm, od kdaj pa imajo kreme možgane?), kaj in kje potrebuje vaša koža – torej kdaj in kje vlago oz. maščobo in kje matiranje. To je povsem nemogoče, kajti takšne sestavine se med seboj izničijo. Sicer pa mislim, da nobena še ni imela kreme, ki bi bila tega zmožna; suhi predeli še vedno vlečejo in mastni se še vedno svetijo. V takem primeru je idealno uporabljati izdelke za mastno kožo na teh predelih in za normalno ali suho na predelih s tako kožo. Le to dejansko deluje. Serumi: niso nič drugačni od krem; razlika je le v tem, da ne vsebujejo sredstev za zgostitev in je zato manj možnosti, da bi mašili pore. Zato so idealni za nega mešane, mastne in normalne kože. Niso pa nič posebnega v smislu sestave in učinka, v primerjavi s kremami.


SESTAVINE IZDELKOV (ingredients)

Sestavine so edini zanesljivi pokazatelj, kaj krema v resnici vsebuje in kaj lahko od nje pričakujete. In ne prazne obljube na embalaži in v katalogih. Zato, če izdelek proti nečistočam na koži ne vsebuje salicilne kisline vsaj 0,5% do 2% ali benzoyl peroksida, enostavno ne more delovati proti nečistočam, ker ne vsebuje sestavin, ki lahko to dosežejo. Ali izdelek za suho in občutljivo kožo mora vsebovati sestavine, ki kožo pomirjajo in ji vračajo vlago in maščobo. Ali krema proti gubam ne more delovati niti preventivno, če ne vsebuje vitaminov, antioksidantov in antiiritantov. Zato je pomembno, da ne glede na napise na škatlicah, ki obljubljajo nemogoče, vedno preverite sestavine. Različne kože imajo različne potrebe, kar pomeni, da sestavine, ki bodo dobre za kožo z ogrci, morda niso dobre za suho in občutljivo kožo. Sestavine so na embalažah navedene po vrsti; od tiste, ki jo je v izdelku največ (to je ponavadi voda) do tistih, ki jih vsebuje najmanj. To pomeni, da čeprav so spodaj našteti alkoholi škodljivi za kožo, lahko izdelek vseeno kupite, če niso na prvih nekaj mestih. Namreč, če je sestavina napisana kasneje, ima manjši vpliv na kožo ali pa ga sploh nima. Enako velja za vitamine; na izdelkih pogosto piše na veliko, katere vse vitamine in antioksidante vsebujejo, potem pa greš pogledat pod ingredients, pa so navedeni čisto na koncu. V takem primeru vaša koža od njih nima nič.

ANTIOKSIDANTI zavirajo delovanje prostih radikalov, ki napadajo in uničujejo zdrave kožne celice in tako preprečujejo prezgodnje staranje. Zato je neumnost, da jih večinoma vsebujejo le kreme za zrelo kožo, saj bi jih morali vsebovati popolnoma vsi izdelki; tako za otroke, kot tudi za odrasle vseh starosti. Kajti lažje (in cenejše!) je preprečiti (beri: uporabljati izdelke z antioksidanti), kot zdraviti (hoditi okoli kirurgov na laserske obdelave, kemične pilinge…). Zelo dobri antioksidanti so naslednji in dobro je, da vaša krema, gel ali tonik vsebuje vsaj kakšnega od naštetih: vitamin A (retinol, retinyl palmitate), vitamin E (tocopherol, tocopheryl acetate, alpha-tocopherol, tocotrienol), vitamin C (ascorbic acid, ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl phosphate), aminokisline, encimi (superoxide dismutase, ecatalase), koencimi (lipoic acid, Q10), (bio)flavonoidi, beta karoten, selen (selenium), cink (zinc), ekstrakt/olje grozdnih pečk (grape seed extract/oil ali vitis vinifera), zeleni in beli čaj (green, white tea, ali camelia sinesis, camelia oleifera), kinetin itd.


VLAŽILNE SESTAVINE so ceramidi, hialuronska kislina, cholesterol, fatty acids, triglicerides, linoleic acid, glycerin, sodium PCA, kolagen, elastin…

MAŠČOBE (LIPIDI) , ki naj bi jih vsebovali le izdelki za suho kožo so naravna olja (apricot, canola, peanut, almond, corn, jojoba, cocos, olive, safflower, sesame, mineral… oil) in voski in ostale maščobe (jojoba wax, lanolin, shea butter…).

SLABI ALKOHOLI , ki jih kozmetični izdelki ne smejo vsebovati v večjih količinah, so: alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, alcohol SD. Vsi ti alkoholi so zelo slabi za kožo in jih izdelek ne sme vsebovati na prvih 4 mestih pod »ingredients«. Če so napisani »kasneje«, pomeni, da jih je v izdelku na srečo premalo, da bi imeli kakšen vpliv na kožo.


ZNAČILNOSTI IN NEGA POSAMEZNIH TIPOV KOŽE

SUHA KOŽA
Ko so delali raziskave in primerjali vsebnost vode v normalni, mastni in suhi koži, so ugotovili, da niti ni bistvene razlike v vsebnosti vode, temveč v lipidih (maščobah). Problem suhe kože je tudi poškodovana struktura, zaradi česar ne more zadrževati vlage v sebi. Lahko gre za prirojeno »napako«, lahko pa je poškodba pridobljena zaradi izpostavljanja kože UV žarkom in uporabe neprimerne kozmetike: agresivnih čistil, krem z agresivnimi ali izsušujočimi sestavinami… Torej ne gre za pomanjkanje vlage, temveč za nesposobnost zadrževanja vlage. Zato je treba suhi koži dovajati tako maščobo, kot tudi vlago in blažilne sestavine. Stanje pa se lahko precej popravi z uporabo alfa-hidroksi kislin in tretinoina (Renova, Retin-A, na recept), ker odstranijo zunanje poškodovane sloje kože in je koža lahko videti povsem drugačna in bolj zdrava. Izogibajte pa se agresivnim čistilom, uporabljajte le nežne izdelke, izogibajte se predolgemu stiku z vodo (kopelim – raje se tuširajte), uporabljajte alfa-hidroksi kisline ali izdelke s tretinoinom, izdelke z zanesljivim UV filtrom in koži dovajajte dovolj maščob.

MASTNA KOŽA
Že sama dovolj izloča in najslabše, kar lahko storite je, da stanje še poslabšate z uporabo krem. Za antioksidante, vlago, alfa in beta-hidroksi kisline in anti-iritante uporabite tonik ali lahko gelno emulzijo ali losion. Za zaščito pred UV žarki pa tekoči puder, namenjen mastni koži, ki ima zanesljiv UVA filter, ali najlažjo emulzijo, kar jih morete dobiti. Mastna koža se namreč že zaradi lastne produkcije loja težje in slabše obnavlja in če nanesete čez še eno plast, to praktično onemogočite, ker nastane na koži debela plast, zaradi katere pore ne morejo več prosto izločati in posledica so zamašene pore in površinski mozolji, pusta in utrujena koža in celo ekcemi. Razlika med kremami in toniki oz. lahkimi geli in emulzijami je ( če oboji vsebujejo antioksidante, vlažilne sestavine in ostalo) le v tem, da imajo kreme dodane še sestavine, ki kremo zgostijo – te pa ponavadi tudi mašijo pore in naredijo kožo še bolj mastno. Za čiščenje uporabljajte nežne čistilne gele, izogibajte se alkoholu v izdelkih (na prvih 4 mestih pod »ingredients«) in uporabljajte izdelke s salicilno kislino, ki pomaga pri čiščenju por (topi maščobo v porah). In nikar ne nanašajte preveč krem! Verjamem, da vam bo od začetka čudno, ker ste teko navajene in vas bodo prodajalke ob vsakem nakupu prepričevale v nasprotno, ampak; poizkusite. Dajte koži možnost, da zadiha, kajti, kot sem že rekla, imam »vgrajeno lastno proizvodnjo kreme«. V primeru ekstremno mastne kože pa pomagajo tudi tablete, namenjene proti aknam, saj je to ponavadi znak nepravilnega delovanja hormonov.

AKNE
Ponavadi so posledica nepravilnega delovanja hormonov, kar pomeni, da se jih da najpogosteje omiliti ali odpraviti le z vplivom na hormone – torej od znotraj (kontracepcijske tablete Diane 35 in še kar nekaj zdravil, ki pa se seveda dobijo le na recept). Zelo pomaga pa tudi Differin gel, ki se dobi na recept. Od krem, ki se dobijo v trgovinah ali pri kozmetičarkah pa dejanske odprave aken ne morete pričakovati. Pogosto pa stanje celo poslabšajo, saj velikokrat vsebujejo alkohol, ki kožo zelo draži in izsuši, za posledico pa imamo poleg aken še razdraženo in povrhu suho kožo, ali pa pospešeno maščenje poleg tega pa pogosto vsebujejo maščobe in komedogene sestavine, ki koži dajejo to, kar ima že sama preveč. Zelo pomembna je uporaba nežnih čistilnih sredstev, odstranjevanje odmrlih celic, ki lahko skupaj z odvečnim lojem mašijo pore (izdelki z alfa- in beta-hidroksi kislinami), redno odstranjevanje (pivnanje z robčki) odvečne maščobe in seveda Differin in tablete na recept.

OGRCI
Pojavijo se, če je koža nagnjena k mašenju por in ob uporabi krem, ki vsebujejo sestavine, ki lahko mašijo pore. Najpogosteje ima ogrce mastna koža, ker poleg tega, da se ji pore zamašijo že zaradi preveč lastne maščobe, ženske to še poslabšajo z uporabo neprimernih izdelkov za nego kože, predvsem krem. Ogrce lahko dobro očisti dobra kozmetičarka, stanje pa lahko izboljšate oz. vzdržujete tudi z uporabo izdelkov s salicilno kislino in ne uporabljanjem krem, če to ni potrebno. Če pa ima suha koža ogrce, je prav tako potrebna salicilna kislina in čiščenje pri kozmetičarki (lahko pa seveda tudi same, če znate), poleg tega pa uporaba krem, ki preprečijo vlečenje in luščenje kože, dodatno pa še alfa-hidroksi kisline, ki nežno odstranjujejo zgornje poškodovane sloje kože in skupaj s salicilno kislino povsem spremenijo izgled in stanje kože.


ŠE NEKAJ SPLOŠNIH NASVETOV
Vedno bodite zelo nežni s svojo kožo; vsako agresivno ravnanje (vlečenje, drgnjenje…) ji škoduje.
Uporabljajte nežne izdelke, brez alkohola na začetnih mestih, nežna čistila (naj ne vsebujejo čistilnega sredstva sodium lauryl sulfate, vsaj ne na začetku sestavin).
Nikoli za čiščenje ne uporabljajte mil, sindetov ali podobnih nadomestil; vsi so namreč zelo izsušujoči in sestavine, ki naredijo milo trdo, pogosto mašijo pore.
Uporabljajte čim več vitaminov in antioksidantov, da vsaj malo preprečite poškodbe, ki jih na koži vsak dan puščajo prosti radikali – v kremah in v obliki prehrambenih dodatkov.
Ne kadite. Kajenje je največji sovražnik lepe in mladostne kože, saj jo uničuje od znotraj.
Uporabljajte izdelke z zanesljivim UVA filtrom vsak dan – to je najboljša možna naložba v zdravje vaše kože, saj smo že ugotovili, da UV žarki povzročijo skoraj 90% staranja kože!
Na kožo vpliva mnogo dejavnikov: stres, vreme in letni časi, hormoni, spremembe teže… Vse to upoštevajte in nego in izdelke prilagajajte trenutnim potrebam vaše kože. Če torej nenadoma v zrelih letih dobite akne, nikar ne nadaljujte z uporabo kozmetike za zrelo kožo, ker je praviloma mastna in vam bo stanje le še poslabšala.
Upam, da ni preveč podatkov in da vam je vse razumljivo, ter predvsem: da vam bo v pomoč pri negi in skrbi za vašo kožo. Kajti, samo eno imate celo življenje, zato pazite nanjo in bodite nežne. Vse poškodbe se namreč kumulirajo in se prej ko slej pokažejo. Pa še na nekaj moram opozoriti: v članku velikokrat omenjam, da ne smete zaupati prodajalkam. S tem ne mislim, da so slabe ali kaj podobnega, gre le za to, da tudi one vedo o kozmetiki le to, ker piše na embalažah in v katalogih in se na njihove nasvete ponavadi ne morete zanesti. Poleg tega je njihova služba, da prodajajo izdelke, zato ne morete pričakovati, da bodo za nek izdelek rekle, da je slab, četudi je – ker preprosto ne smejo. Zato je na vas, drage uporabnice, da se izobrazite o teh stvareh, kajti le tako boste lahko vedele, kaj lahko pričakujete od izdelkov in kaj v resnici sploh kupujete.

Tanja Matko
Default avatar
Pojdi v Sanolabor in vzemi Cosmerbo kremo.
Reče se ji Rjava krema, vendar le zato, ker jih je več različnih, samo krema je bela, ne rjava, hehe.
Default avatar
Hvala vsem za nasvete.
Pa se je vam, ki ste predlagale konkreten proizvod, dogajalo enako, kot se meni, da so imele ostale kreme katastrofalen vpliv?

Pa še na kopiran članek: jaz sem prepričana, da se mi mozolji pojavljajo ravno zaradi krem, ker se mi vedno in samo takrat, ko packam kožo s čim novim.
LP
Default avatar
Torej se moraš izogibati komedogenih sestavin.
Default avatar
Tudi moja kože je tako občutrljiva kot tvoja aya.
Če poskusim kako drugo kremo, se mi pojavijo težave - izpušcaji, rdečina, srbenje, zategovanje kože ...
Sem že nehala preizkušati in raje uporabljam navadno Nivea kremo.
Default avatar
Katere kreme pa so takšne, ki ne vsebujejo tega?

Prvič slišim za ime komedogene, kaj to sploh je?
Default avatar
Komedogene so tiste kreme, ki vsebujejo take sestavine, da mašijo pore.

Ariadne je prekopirala iz planeta lepote, ampak jaz ne bi vzela vsega za suho zlato. Tam je poveličevana krema Super defence od Clinique, vse je pisano o njej v presežkih. K sreči sem dobila tester in po njej sem se tako solzila, da je bila uporaba nemogoča. Baje naj bi imela največ oksidantov. No ja, se sprašujem, koliko jih lahko koža sprejme in izkoristi.

Svetovala bi ti, da pojdi v lekarno in si nabavi testerje od Eucerina in še kakšne. meni E. paše, pa imam tudi precej občutljivo kožo. Ne boš brcnila mimo, če si v DM nabaviš od njihove blagovne znamke kremo z jojobo, na žalost pa nima zaščitnega faktorja.
Default avatar
Tale Dm-ova bo res prvi poizkus, prepričala si me s solzenjem oči. To se tudi meni dogaja skoraj pri vseh kremah, le omeniti sem pozabila.
Da je brez zaščitnega faktorja, me niti ne moti preveč, saj imam kar temno polt. Zanimivo, glede na to, da naj bi imeli tisti s svetlejšo poltjo občutljivo kožo.
Hvala še enkrat.
Default avatar
Meni super navlaži olivna krema iz l'occitaine- a . Imajo pa še eno iz karitjejevega masla (to sem uporabljala pozimi). Sicer se mi zdi tam kar drago, me pa vedno prepričajo s testerji- si jih naberem več in potem uporabljam ves teden. Nato pa kupim. Vse, kar sem si tam sama kupila, sem tudi porabila pred iztekom roka uporabe.
Default avatar
Tale olivna je tudi meni super, najprej sem se navdušila nad testerji, sedaj so pa imeli (ali morda še vedno imajo) akcijo, kjer dobiš za 12 evrov 3 izdelke iz posamezne linije v manjših embalažah in sem si tole olivno linijo kupila.
Default avatar
men tud paše od Eucerina krema al pa od Vichyja Oligo 25-v reklami reč za tester pa probi če ti ustreza..
Default avatar
Schullerjeva krema beli čaj in gingseng ne maši por, je pa mastna.Pa neutrogena moisture spf15.Jaz uporabljam te dve ,ker se mi mašijo pore od kar ti dve uporabljam nimam več problemov s kožo.
Default avatar
Jaz to Schellerjevo z belim čajem in ginsengom prodam, če katera želi,
ker sem kmalu po nakupu odkrila, da mi ena druga še bolj ustreza in je ne uporabljam, tako da je skoraj cela. je pa v redu krema, ja, tudi sestavine ima dobre.
Če katera želi, naj pusti svoj mail.
prodam jo za cc. 7 €, nova stane okrog 10,11 €