Forum.Over.Net

Starševski čvek

Otrok star 8 let-športne stave??!!

Default avatar

Violeta77

Pozdravljene!
Prosim,če mi katera lahko da nasvet,mogoče kakšno mnenje,kako bi ukrepale v dani situaciji.
Imam sina starega 8let.Z njegovim očetom sva se ločila pred 6 leti.
Oba imava nova partnerja,s katerima živiva,bivši mož ima hčer staro 2 leti.
Stike s sinom imate redne,preživnina je redno nakazana.
Prihaja pa problem glede vzgoje.Oče igra športne stave-za denar seveda.In pred približno dvema tednoma je sin prišel s stavnim listkom domov.In smo bili domenjeni,da gremo na drsanje,sin se je uprl,da ne gre,da mora gledati na teletekst rezultate tekem,da če je vse pravilno napovedal,da dobi 100€.!!!Mene je skoraj kap!!!
Nemudoma sem poklicala bivšega in mu povedala,da 8 letni otrok ne bi sploh smel poznati športnih stav,kaj šele,da mu dovoli stavit.Pristal je(nejevoljno,češ saj to ni nič takega) da mali ne bo več stavljal.
Naj povem,da je sin športnik,trenira nogomet,tretje leto in ga nasplošno zanimajo vse lige...od anglleške do nizozemske.
Včeraj je prišel domov in spet vesel povedal,da sicer ni dejansko on stavil ampak je rekel ateju rezultate,ata je napisal in če dobi,mu danes pripelje 50€-
Takoj sem klicala bivšega,pa se ni želel oglasit.

Sinu sem razložila,da to ni za otroke...ampak verjamem,da ga potegne zraven,ko mu oče obljublja denar!!
So še druge stvari,ki me motijo pri odnosu oče-sin,saj mali večkrat toži,da je vsega kriv,da ata zagovarja tamalo,da je ves vikend noter v stanovanju,da gleda samo tv in...

Kaj storiti?
Partenr je rekel,ker pač pozna situacijo,da se bivši sploh ne želi pogovarjati ali pa kriče v tel in mi dol meče slušalko,da bi šla na socialno,povedala kaj se dogaja,pa da naj ga tja pokličejo,da se bon pa tam mogoče lažje z njim pogovorit.

Mene je kar groza,ko vidim,kako se je sin spremenil,kako postaja obseden s pilottom in teletekstom.
Default avatar

tepka

Joj, ne vem...Meni se ne zdi tako hudo. S sinom se pogovori, da ne boste čakali rezultatov, ker bodo enaki tudi, ko pridete domov. Lahko pa pokliče očeta pa naj mu pove rezultate.
POgovarjaj se z otrokom, to je vse. Jaz ne bi prepovedovala, bi mu pa jasno razlagala, kaj je bolj pomembno.
Default avatar

ccc

Jaz bi pa, če bi videla, da je sin s tem res obseden, klicala CSD, pa naj se oni pomenijo z bivšim in mu prepovejo sina obremenjevati s stavami. Glede polsestre in da je vedno on vsega kriv, je pa tako tudi pri vseh ostalih družinah, kjer imajo starejšega in mlajšega otroka. Tudi moj starejši je večkrat rekel, da je on vsega kriv, mlajša pa nikoli.
Default avatar

Koledarček

Tepka, hudo je to, da stave človeka zasvojijo. Tako kot igre na srečo...
Če že pri osmih začne s tem, kaj šele bo.
Default avatar

pia

Dokler bo samo dobival, mu bo privlačno.
Moraš mu dopovedati, da lahko denar tudi izgubi. Tako, da če se z očetom ne da nič zmeniti (in očitno se ne da). Probaj doseči vsaj to, da otrok te stave tudi plača iz svojega denarja in ob izgubi ostane brez.
Po mojem ga bo to še najbolj streznilo.
Default avatar

metuljčica

Poznam dva fanta enake starosti, ki stalno spremljata vse športne programe, točno vesta, kdaj je kakšna nogometna tekma, zjutraj je prva stvar skok na internet (!!!!) preverit rezultate. Skratka, tvoj sin ni osamljen primer.
Drugače se pa meni te stave ne zdijo nič hujšega kot kupovanje drugih srečk, le takšno ime imajo, da se marsikdo ustraši. Povej mu, da je s temi stavami tako kot z reklamami - obljubljajo veliko, dajo pa malo. Če ne gre za mastne denarje, bi mu jaz dovolila, ampak glede preverjanja rezultatov pa seveda ni govora, da bo zato dežural pred TV.
Default avatar

Violeta77

Hvala vam za odgovore!
Ja problem je res v tem,da te zasvoji,.
Včeraj je bil na obisku brat,ki je bil šokiran,kako je nezrel njegov oče.
Brat je bil takoj za drastičen ukrep(ne daj ga več k očetu) a meni,se zdi,da to ni rešitev,bi rada,da bi imel sin nek odnos z očetom.Mislim,da je velik del težave v tem,da se oče z malim kaj dosti ne ukvarja in otrok vidi,da ima očetovo pozornost pri stavah.Večkrat mi toži,da ne gresta niti na sprehod,žogo brcat...skratka nič,samo tv...Me je kar srce zabolelo,saj bil sin pri njem cel vikend,pa tako lepo vreme,on pa noter.Sam ven tam ne gre,ker ne pozna nikogar.
Default avatar

*registrirana

A vi nikoli ne igrate lota? In vam otroci nikoli ne obkrozijo stevilk?

Nisem pristas stav, kockanja in podobnega, nisem pa tudi proti, ce se kdo zna kontrolirat. Kot eni igrajo loto, drugi igrajo sportne stave, eh, velka stvar.
Ima tvoje dete zepnino? Dolocita znesek, ki ga lahko tedensko zapravi za stave. Ce se ne motim, je najnizji tam nekje okoli eura. Pa naj igra za ta euro od svoje zepnine, ce mu je gust. Dopovej mu, da na velike dobitke ni za racunat, da ne bo ob izgubi prevec razocaran. Saj, ko bo nekajkrat izgubil oz nic dobil, se mu ne bo dalo vec.

Koliko denarja na mesec zmecemo za popolnoma nepotrebne stvari? Veliko vec kot nekaj evrckov, a ne?

Bodi hvalezna, da se moz ukvarja z otrokom in redno placuje alimente!

Sorry, ampak meni se to ne zdi nic takega.
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

Violeta77

HALO???!"!!
Hvaležna naj bom ,da plačuje alimente(62€) in se tako ukvarja z otrokom,da je cel vikend pred tv?
Pa kaj je s tabo?Otrok je ravno tako moj kot njegov!
In če ima pravice ima tudi dolžnosti!
In ne,ne igramo lota,ne iger na srečo!In roko na srce,otrok naj ve mejo...lahko mu jo pokažem a ne na ta način.
In mi ni jasno,da sploh lahko katera izjavi kaj takega,da naj bom srečna.ker plačuje!!
Mater,potem pa sploh ni čudno,da je vloga očeta tako majhna v razvezanih družinah,če ene pribijajo take izjave!
Mama mora biti popolna,stalno otroku na razpolago, se z otrokom učit,hodit ven na igrala,ga vozit na treninge,ga peljat drsat,plavat,kegljat,v kino...za očeta pa je očitno dovolj,da samo sedi z njim pred tv,cel vikend!Kako to,da vedno ko je doma-ima polno idej za aktivnosti(ki mu jih midva uresničiva),ko pa je pri očetu,pa ima očitno eno samo željo-gledat tv!
Default avatar

Violeta77

Glede meje sem mislila,ko si napisala,da nimaš nič proto stavam,igram na srečo,če se kdo zna kontrolirati,kako se bo 8 letnik kontroliral?
Default avatar

*registrirana

"Imam sina starega 8let.Z njegovim očetom sva se ločila pred 6 leti.
Oba imava nova partnerja,s katerima živiva,bivši mož ima hčer staro 2 leti.
Stike s sinom imate redne,preživnina je redno nakazana."


Iz tvojega sestavka se sklepa, da je vajina locitev in zivljenje po njej "idilicno".

Meje otroku bos postavila ti, ko se bosta dogovorila, koliko zepnine na teden lahko nameni za stave. Kompromise je treba sklepat, ljubica. Otroku ponudis tisto kar ga veseli, omejis v meje sprejemljivega, dete pa bo po nekaj neuspesnih poskusih itak odnehalo, razen ce ni tako zelo zagret in trmast.
Imas pa seveda tudi drugo moznost. Otroku prepoves stave, pa ti bo lagal in to se vedno pocel na skrivaj z ocetom. Kam to pelje, itak ves.

Kot si sama rekla, mame sm tiste, ki otroke vzgajamo in skrbimo za njih do popolnosti, taksne ali drugacne. Razumljivo je, da od oceta pricakujemo pomoc, ampak zanasati se na druge, tudi vemo kako zgleda.
Torej, ali bos sama poskrbela za to, na tak ali drugacen nacin, ali pa se bos zanasala na oceta otroka in ga spreminjala, je tvoja odlocitev. Sama pa ves, da se ljudi ne da spreminjat po nasih lastnih merilih.

btw, mi smo tudi nekajkrat vplacali loto in stave, bolj na mojo kot mozevo pobudo in seveda je otrok sodelloval. Pa sem zato slab clovek, neodgovorna in zasvojena?
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

metulčjica

V bistvu ni problem v teh nesrečnih stavah, ampak v tem, ker je to edina dejavnost, v kateri se oče in sin najdeta.
A na kakšno nogometno tekmo ga pa ne bi peljal? Ali igrat nogomet na kakšen travnik? Tipom je treba včasih ne samo narisat skico, ampak kar napisat vse po točkah. Če se normalno pogovarjata, bi mu mogoče lahko dala par predlogov, kaj počet z mulcem, ki ima očitno svojega očeta zelo rad in bi naredil vse, da bi si pridobil njegovo pozornost.
Default avatar

Violeta77

Ne na tekme ga peljeva midva,"nogomet" igramo vsi trije ali pa sta sama s partnerjem...Ničkolikokrat sem mu omenila,da naj gre za božjo voljo z otrokom ven,pa samo reče dabo,pa ni nič iz tega.Mali si nese k njemu žogo,ščitnike,kopačke,pa spet nič.Nima časa,je itrujen,...bla,bla,za stave igrat,pa buljit cel dan v tv pa ima čas,za lastnega sina pa ne.
Midva oba delava,jaz še izredno študiram,pa si vedno najdeva čas za njega,pa če sva nevem kako utrujena!Sram ga je lahko,da nekdo več časa nameni njegovemu otroku,kot on sam.
Naše življenje bi lahko bilo idilično,če bi moj bivši začel gledat tudi na interese otroka ne na samo na sebe.
Default avatar

metulčjica

:(
Me kar zaboli, ker nekateri otroško brezpogojno ljubezen jemljejo za tako prekleto samoumevno in je ne znajo niti ceniti niti nagraditi. Nihče drug nas nima tako rad kot otroci.
Očitno vseeno nekako sfurata in se celo pogovarjata, meni se zdi že to ultra super fajn. S sinom se nekako zmenita, kako bo s stavami, da ne bo pretiraval, dopovej si tudi, da če kakšen dan preždi pred televizorjem, tudi ne bo konec sveta (pri nas je podobno, ko gresta otroka k babici - posede ju pred televizor in imajo vsi trije mir, vmes ju še nekajkrat nafutra, po možnosti s čim bolj nezdravo hrano, in to je to. Ker se ne vidijo vsak teden, pač stisnem zobe in si rečem, bosta že preživela). Očitno bivšega nič ne premakne.... A njegovi sedanji partnerici je tako kul? Hm.
Default avatar

*registrirana

Pa kdaj ti bo jasno, da je tip tak kot je in da prej kot bos to sprejela, lazje ti bo.
Zdaj si jezna in zagrenjena, smatras da on uziva, ti si pa zrtev, ki dela vse za otroka. Sprosti se! Saj ce sta oce in sin nasla stik preko teveja, tv tekem in sportnih stav ni nic narobe. Veliko bolj narobe bi bilo, ce tega stika ne bi nasla!
Nehaj komplicirati in ne pospravljaj vsakega drekca iz kupa zlata, ki ga imas! Raje se posveti zlatu tj. dobrim stvarem v zivljejnu!
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

*registrirana

Ce se bos bolje pocutila, lahko recem, da je tvoj bivsi ****** in neodgovoren. Isces potrditev svojega mnenja? Ampak jutri bo on se vedno ****** in ti nezadovoljna.
Ne mores ga spremeniti, sam se bo, ce se bo. Spremenis lahko le sebe in sebi olajsas zivljenje.
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

majA

Res ne vem, kaj si tako obsedena s tem, da bi moral "z otrokom ven". Če vidva hodita z njim ven, je čisto dovolj. Sploh pa starejši ko je otrok, manj hodi ven. Oče se z otrokom ukvarja, plačuje, ga ima rad, kaj še hočeš. Če pač nima ideje dobrega sobivanja v tem, da gre z otrokom"ven", ampak so mu bližje drugačna druženja, je to njegov način. Saj otrok ne živi z njim, da bi cele dneve preždel pred TV-jem in bi kar naprej stavil. Če je bil en vikend v hiši, je pač bil, verjetno so še kaj drugega delali kot samo gledali TV. Tudi meni se zdi, da kompliciraš. Pač otroku ne pusti, da bi doma preždel samo zato, da bo čakal na rezultate, hkrati govori z bivšim, naj zelo omeji tele stave, pa bo.
Default avatar

Panga

Se strinjam z metuljčico, registrirano in podobno mislečimi. To je pač njun način druženja, nekaj, kar imata skupnega, nekaj, kar ju druži. Tudi to je en način ukvarjanja z otrokom. Ga je pač pritegnil v svoj hobi, v tisto, kar obvlada. Bodi vesela, poskusi videti v tem nekaj pozitivnega.

Strinjam se pa tudi s tem, da mu poveš, da lahko tudi izgubi, in da naj si določi nek znesek, ki ga bo v to investiral.
Default avatar

meja

tudi moj mož igra športne stave.........stavi preko interneta........

potem pa na teletekstu gleda rezultate tekem ali na rač ali pa na mobitelu...

stavi majhne zneske in na mesec porabi cc 50 evrov.....tudi dobi kdaj...

včasih pa dovoli , da stavi tudi sine(zdej 10 let, začel s stavami 8 let) na svoj listek (vplačilo do 2 evra)

nisem proti, ker sine ni pokazal nobene obsesije z rezultati ali če izgubi...

z očetom ju druži ljubezen do športa, ne zamudita nobene nogometne tekme po TV ju....pogovarjata se kot strokovnjaka...

res pa smo se o tem veliko, veliko, veliko pogovarjali, ker te stave hitro zasvojijo....
Default avatar

Violeta77

Daleč od tega,da sem žrtev!Jaz z veseljem preživljam prosti čas s svojim sinom.In ne ni bil samo ta vikend noter ampak je to vsak vikend,ko je pri njem(tam pa je vsak drug vikend).Poleg tega,da še po otroka ne more prit sam,ampak pošlje svojo mamo in nazaj tudi.Nazadnje je prišel po otroka leta 2003,ker takrat smo se preselili na naš sedajšen naslov,tukaj pa še ni bil.

Ne kompliciram,ampak želim,da otrok preživlja vikende kar se da kvalitetno,ne pa samo doma,pred tv.In to je čisto vedno.Ne sankat,ne snežaka postavljat,ne kopat poleti,ne na sprehod,nič.
Posede ga pred tv,da čips,pa je to!
Mislim a se samo meni zdi,da če otroka cel teden ne vidiš,pa da ga imaš za vikend,da se tudi z njim ukvarjaš?

V glavnem,ne pričakujem,da boste razumele.Jaz bi sina rada vzgojila v človeka mnogih interesov,razgledanega,ne pa nekega kavč-zapečkarja!
Pa da ne bo spet se vsul plaz-da pa sem to vedela,preden sva imela otroka.Ne takrat je bil živo nasprotje,zunaj,aktiven,sedaj pa ...