Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Žolčnik in kamni v njem

Default avatar
Spoštovani,

pred kratkim sem bila urgentno sprejeta v bolnišnico zaradi hudih bolečin v predelu pod žličko in na desni strani trebuha pod rebri. Ugotovili so, da imam v žolčniku pravo malo zbirko kamenčkov (velikosti od 9 do 19 mm), bolečine pa mi je povzročal tisti, ki se je zataknil v žolčevodu. Tega so mi z ERCP metodo vzeli ven, žolčevod pa malce prerezali, da bi morebitni kamni lahko prosto padli v dvanajstnik. Opazili so tudi vnetje žolčnika. Čez dva do tri mesece mi bodo v bolnici opravili elektivno holecistektomijo.
Zanima me, kaj ta izraz pomeni - odstranitev kamnov ali tudi žolčnika? Koliko časa se okreva po takšni operaciji?
Kdaj po njej so dovoljene športne aktivnosti?
In kako je potem s prehrano? Bom res vse življenje morala uživati revščino žolčne diete (stara sem 29 let), ali se bom lahko tudi kdaj prekršila (kazen - bolečina bo tako verjetno prisotna, ali pač ne)?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Lidija
liliputa
Default avatar
Spoštovani!

Vedno se odstrani kamne s celotnim žolčnikom.

Po tednu dni boste lahko načeloma normalno telesno aktivni, a vam kakšnih ekstremnih podvigov ne bi svetoval ka mesec in pol.

Možnost prekrškov je zelo različna od operiranca do operiranca. Nekateri jedo normalno vse, drugi se mroajo pri nekaterih stvareh kar zadrževati. Predvsem pa bodo na jedilniku manjši obroki.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj