Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zelenjava... bljek...

Default avatar
Ima katera podoben "problemček" in kaj narediti?
Moja deklica ima zelo rada sadje, pa skute, pa vse kar ni zelenjava. Ko ji dam zelenjavne kašice, dela take face in grimase, kot, da bi jedla drek.
Obstaja kaka finta, da bi ji tudi zelenjava postala mmm..mmm!?
Pa dober tek!
Default avatar
Poskusi ji omiliti okus. Pri nas je bila tudi bljek, nato pa smo pričeli v špinačo dajati mleko v prahu, da je pobralo okus in da je bila kremasta, pa jo je jedel. Zdaj mu dajem tudi kuhano cvetačo v bešamel omaki (mleko+malo moke+malo margarine in pokuhaš), in jo poje. Na ta način se da pripraviti tudi ostalo zelenjavo. Bučke pa je jedel kar same, samo malo slane so morale biti.
Default avatar
OK, bomo probali. Hvala!
Default avatar
Pa ji poskusi dati zelenjavo tudi v skuto ali zmiksati zelenjavo iz juhe, ki je boljšega okusa.
LP!
Default avatar
Obnese se tudi dodajanje manjše količine masla, adaptiranega mleka...Jaz sem v začetku otroku zelenjavo v manjši količini zmešala v kašico s polento, krompirjem in rižem potem pa sem količino zelenjave povečevala.
LP!
Default avatar
Punce, same dobre ideje!!! Hvala!
Default avatar
MOjca, tudi moj ni maral same zelenjave - juhice pa ima zelo rad, kakršnekoli mu naredim. Dostikrat dodam malo olivnega olja, ali pa kislo smetano - odvisno, kakšno naredim.
Dam mu tudi govejo juho, noter pa pretlačim jušno zelenjavo - in zelo mu je všeč.
Lp, Mateja
Default avatar
Naša sicer je kuhano zelenjavo, solate noče niti poskusit. Kako jo prepričat?

Hvala za vaše nasvete,
Maja
Default avatar
Maja, koliko je stara?
Enim solata ne gre. Moj ta velik jo rad je, punčka pa le po pomoti, pa še to nezabeljeno .
Lp, Mateja
Default avatar
Ja, kaka slastna kremna zelenjavna juhica, recimo cvetačina, porova (obe zgostim s krompirjem, ne z moko), korenčkova z zdrobom in petršiljem, taka kot za nas. Dete poje celo malo skodelico, če je lačno. Brez problema. Moja tašča prav tako zatrjuje, da se otroček najbolje naje od krepke juhce. Tudi malo smetane mu damo notri, kot drugim. Kaj pa slastna zelenjavna rižota? Moj 10m jo obožuje že od vsega začetka. Priznam pa, da prvi otrok nikdar ni preveč maral riževih jedi.
M
Mojca Berdnik Vozel
Default avatar
Moja punčka (10 mesecev) pa zadnjih 14 dni štrajka jesti, zajtrk nič, kosilo 2-5 žličk, malica nič, večerja v spanju mleko z grisolinotom. Enostavno noče oddpreti ust in pika in ji ne spravim niti grižljaja več ali manj. Ne vem več kaj narediti. MOram pa povedati da je pred tem jedla že skoraj vse.

Hvala vam za nasvete!

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet