Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

NUJNO- HERPES ZOSTER ( PASAVEC )

Default avatar
Pozdravljene !
Ali katera ve ali je možno, da se pasavec ponovi .
Najlepša hvala za odgovor
A.
Default avatar
Ja je možno.
Moj oče ga je imel v zelo hudi obliki(po 5 mesecih še vedno čuti hude bolečine) in rekli so mu, da se ob ponovnem padcu imunskega sistema spet lahko ponovi-ni pa nujno.Gre namreč za virusno okužbo, ki se torej lahko ponovi.
Sicer pa me kar zmrazi, ko pomislim kaj vse smo prestajali ob očetu ob izbruhu bolezni.Je namreč tudi dializni bolnik(odpoved ledvic) in seveda je bilo njegovo stanje še toliko slabše.

Želim ti, NE ponovitve te zoprne reči!


LP
Default avatar
Tudi moj oče ga pravkar preboleva drugič. Prvič ga je imel pred približno 5 leti. Ima tudi levkemijo in nenehne kemoterapije mu slabšajo imunski sistem.
Default avatar
Menda se lahko ponovi. Jaz sem ga imela pri 23-ih, na hrbtu se je pojavil. Upam, da ga ne bo več!
Default avatar
Pasavec je tako kot tisti herpes, ki se ti pojavi na ustnici. Ko si enkrat okužen z njim ga nosiš v sebi. Lahko pa izbruhne ob zmanjšanju imunskega sistema.
Default avatar
Herpes zoster (pasovec) povzroča virus noric (herpes virus varicella-zoster), ki se po okužbi in prebolelih noricah za vedno potuhne v našem telesu (v živčnih vozlih). Ponovno se sproži ob padcu imunosti (opekline, visoka vročina, maligna obolenja, huda sistemska obolenja, obolenja imunskega sistema - okužbe z virusom HIV, ipd., poškodba lokalnega področja kože, ki je oživčen z živčnim nitjem vozla, v katerem "spi" virus.
Da, pasovec se lahko tudi večkrat ponovi.
Herpes virus, ki povzroča norice ali pasovec, NI isti virus, kot povzroča herpetične mehurčke na ustnicah.
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic