Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

socialna, avto na leasing

Default avatar

lizoka

povejte mi nekaj, imam avto na leasing, kako je s tem če uveljavljaš socialno?
Default avatar

zbrlj

Po moje to nič ne vpliva, saj avto pravno gledano ni tvoj.
Ampak me zanima kako lahko odplačuješ leasing, če prejemaš socialno pomoč? Jaz imam redno plačo, ampak si težko privoščim še odplačevanje avta.
Default avatar

uluru

Kaj te pa briga kako!
Default avatar

čivkica

heh, ja kako?do pred tremi meseci sem še imela službo, sedaj pa ne, takoooooooooooooooo
Default avatar

streluša

Potem ti mora biti prva misel, da avto prodaš. Nepotreben in čisto previsok strošek, ne samo lisinga, ampak tudi zavarovanja. In kupiš nekaj v skladu s svojimi trenutnimi zmožnostmi.
Default avatar

streluša

Ti pa pogledajo izpiske s tekočega računa, tako da bo tam padlo v oči, da odplačuješ avto na lising. In to ti po mojem ne bodo šteli ravno v plus. Pred časom je ena forumovka odprla temo, ker so ji znižali podporo zaradi nekega rentnega zavarovanja, ki si ga je plačevala. Ker da če si lahko privošči takšen strošek, ne potrebuje soc. podpore.
Default avatar

Aeryn Sun

če imaš avto na leasing, potem avto ni tvoja lastnina in ga ni treba prikazati kot tvojo premičnino. Bo pa center zanimalo ali odplačuješ leasing in iz česa.

V primeru, da se izkaže, da nimaš dohodkov iz katerih bi lahko plačevala leasing (pa so obveznosti poravnane) potem bo višino obveznosti center upošteval kot "posredno ugotovljen dohodek".

Zakon namreč določa:
"V lastni dohodek se štejejo tudi posredno ugotovljeni dohodki in prejemki, ki jih samska oseba oziroma družina ne izkazuje, pa se ugotovi, da v določeni višini plačuje za blago ali storitve, ki niso povezane s preživetjem, česar z ugotovljenim lastnim dohodkom ne bi zmogla."

To je pravilo. Seveda pa v primeru, ko se dokaže, da avto res je nujno potreben (npr. živiš v zelo odročnem kraju in potrebuješ avto za oskrbo bolnega otroka ker ga voziš k zdravniku) tak znesek ne upošteva, ker pač nujen za preživetje.
Default avatar

Bambola

Sklepajo lahko, da če lahko odplačuješ lizing, imaš tudi sredstva za preživljanje vsaj v višini obroka za lizing.
Default avatar

pikicaa

Zakaj potem prosiš za pomoč z odgovori ,če si pa zelo nesramno odgvorila ,Če so tvoji podatki točni na SOCIALNEM ti ne pripada NIĆ.
Default avatar

............................

V lasti imaš lahko avto, mislim, da vreden tam nekje do 1,5 milijona SIT. In to ne zmanjšuje pomoči.
Default avatar

Aeryn Sun

............................
ni čisto točno.

Če imaš v lasti avto v vrednosti več kot 12.334,20€ ti pomoč avtomatsko ne pripada.

Obstaja pa tudi ta člen:

Center za socialno delo lahko odloči, da se denarna socialna pomoč ne dodeli ali se dodeli v nižjem znesku samski osebi oziroma družini, za katero je mogoče sklepati, da ji je dohodek v višini minimalnega dohodka ali delno zagotovljen, ker:
– ima prihranke, ki omogočajo preživetje, oziroma premoženje, ki ne dosega višine prihrankov oziroma vrednosti premoženja iz 23. člena tega zakona,
to premeoženje pa je lahko avto, katerega vrednost ne dodsega zgornje višine.


Zakon napotuje na pravilnik, v katerem pa se predvideva, da se avtomobila, ki ni vreden 18 zadnjih znanih povprečnih plač NE UPOŠTEVA (izjema je če imaš več kot eno osebno vozilo).

Ali bo csd vozilo, ki je vredno več kot 18 povprečnih plač in manj kot 12.334,20€ upoštevalo ali ne je stvar proste presoje centra. Odločitev seveda mora biti obrazložena.

V primeru da se csd odloči tak avto upoštevati, pa zakon določa da se pomoč zniža za 1/3 vrednosti tega avta.
Default avatar

metuljčica

Ti si pa res dobro podučena.
Ampak zame kot za čisto privat osebo, ne glede na zakone in pravilnike, bi bilo edino logično, da se v takšnem primeru čim prej rešim avta, če je le kaj vreden. In mi je rahlo nerazumljivo, da ljudem, ko gre za avto, rahlo popusti razum - s prijateljico sva se skoraj skregali, ker skoraj ni imela za kruh, avta, za katerega je odplačevala posojilo, pa niti govora prodat. Pa dela zelo malo km, takrat je živela v centru LJ, brez otrok in služba najbližje kar peš. Ampak OK, njena odločitev.
Default avatar

Aeryn Sun

Metuljčica, povsem se strinjam s tabo! Ljudje malo zgubimo razum...
Default avatar

lililulu

Pozdravljeni.
Sem prejemnik denarne socialne pomoči, sem samohranilka z dvema otrokoma. Imam pa avto na lizing, ki se počasi bliža h koncu. Kot vedno sem oddala vlogo pred iztekom. Torej 17ega januarja. Iztekla se mi je 31. Najprej je svetovalka vlogo založla, potem jo je našla, vmes mi govorila, da je najprej morala obdelat šolsko prehrano, ker je izšel nov zakon, potem me kliče, da je vse urejeno, da pomoč dobim. Danes pa dobim dodatno obvestilo, da morem prinesti potrdilo o lizingu. Kako to, da je zdaj tako ali je možno,da mi zarad lizinga pomoč nebo pripadala, čeprav do zdaj dokler nisem dobila nove svetovalke ni bilo težav. hvala za vsako koristno informacijo.