Forum.Over.Net

Starševski čvek

Pogovor z davčnim svetovalcem-dohodnina za letos in drugo leto

Default avatar

*-*

Dolžna sem Vam bila še nekaj podatkov, da me ne bo kdo obtoževal, da koga zavajam...

Torej letos dobimo na dom že izpolnjeno dohodnino, kdor je do sedaj med letom uveljavljal otroke, bo to zavedeno, zavedeni bodi vsi podatki, ki jih bo davčna dobila od podjetij, kjer smo zaposleni. Če otroke uveljavljamo na "koncu leta", tega v dohodnini ne bo. Torej naša naloga je, ko bomo baje že marca dobili to dohodnino iz davčne, da jo pregledamo in če je vse okej podpišemo in vrnemo nazaj, če kaj ne bo vredu, torej v mojem primeru, ko otroke uveljvaljam na koncu leta, jih v dohodnini ne bo, bom pač sama napisala, da jih uveljavljam, podpišem, če bo vse ostalo vredu in pošljem nazaj. Dohodnina bo napisana tako, da bo imela pod vsakim napisanim iz davčne še prostor za naše popravke, torej če moramo popraviti, popravimo, če ne , ne in podpisano moramo vrniti nazaj!

Za drugo leto bo razlika le ta, da bomo dobili pa na dom že kar odločbo in če bo vse vredu, je to odločba in se kot taka smatra, Če se s čim ne bomo strinjali, jo dopolnimo, popravimo, kot bomo to delali letos in tako vrnemo nazaj in nato čakamo na novo. Torej kaj sedaj s temi obrazci, ki jih dobimo za uveljavljanje olajšav za družinske člane od delodajalcev. Po želji, če želite uveljavljat med letom, izpolnite in oddajte nazaj v službi in bo na tak način napisana tudi odločba za drugo leto, če želite otroke še naprej uveljavljati na "koncu leta", potem tega obrazca ne izpolnite in boste pač drugo leto, ko dobite odločbo, tam pripisali, da uveljavljate otroke in poslali nazaj in dobili novo popravljeno odločbo z upoštevanje olajšav.

Upam, da sem napisala tako po domače, da bo sedaj jasno vsem. Srečno!

p.s. Aja, veliko je bilo govora kakšna je sploh razlika med uveljavljanjem otrok med leto in na "koncu leta", le ta, da se med letom ta vsota porazdeli na 12 mesecev in je zato večja plača, ali pa dobiš na koncu v enkratnem znesku ta znesek olajšav, no tako nekak na hitro. Komu se to splača in komu ne, odvisno je tudi v katerem hododninskem razredu ste...
Default avatar

teichi

Jst bi na tem mestu samo nekaj vprasala, na dom se dobi izpolnjena dohodnina. Kaj pa za tiste,ki so v letu 2006 prvic nastopili delovno razmerje ( prej studenti ),kaj bomo morali tisti svojo prvo dohodnino izpolniti sami, ali imajo tudi to zavedeno?

se opravicujem ampak res sem laik...
Default avatar

pia

Brezskrbi, davčna ima vse zavedeno.
Default avatar

*-*

Ne, kajti saj ima tvoj delodajalec tvoje podatke za leto 2006 od prvega dne zaposlitve dalje. Torej bi morala dobiti dohodnino na dom, koliko bo izpolnjena...boš preverila, dopolnila, če bo potrebno in poslala nazaj.


SEVEDA pa se lahko zgodi, da nekdo ne bo dobil dohodnine iz davčne na dom...četudi bi jo moral, MORAL pomeni, da je imel v letu take dohodke in se dohodnina mora izpolniti, potem ste po zakonu o dohodnini , dolžni sami napisati in oddati dohodnino, preberite si vseeno mal zakon o dohodnini za take primere, kajti tudi to se lahko zgodi, ob vsej tej poplavi sprememb, zmede...da bodo koga izpustili, kar pa ne pomeni, da ta lahko le čaka in čaka.
Default avatar

*-*

kopirano iz zakona...

Davčni organ na podlagi prejetih kontrolnih podatkov davčnemu zavezancu posreduje predizpolnjeno napoved za odmero dohodnine za leto 2006, v katero davčni zavezanec vpiše manjkajoče podatke oziroma vpisane podatke popravi in podpisano napoved vrne davčnemu organu najpozneje do 30. aprila 2007. Če davčni zavezanec ni prejel predizpolnjene dohodninske napovedi do 31. marca 2007 in mora vložiti napoved za leto 2006, sam izpolni dohodninsko napoved in jo do 30. aprila 2006 predloži davčnemu organu.
Default avatar

Batko

No, mene pa zanima, kako izračunam, kaj se mi bolj splača pri uveljavitvi otrok... ali na 12 mesecev ali konec leta? Ali je suma sumarum poplnoma ista vsota? Zdaj sem bil v predzadnjem 45% razredu...
Default avatar

Res je

sumasumarom je ista vsota!
Štos je samo v tem, kdaj rabiš denar in ali želiš kreditirat državo :)
Default avatar

mega ne

Lansko leto je bil davek od obresti upoštevan samo nad vrednostjo 300.000 sit. Zakaj te olajšave ne upoštevajo tudi pri izračunu plačila vrtca?
Default avatar

Batko

Ja zgleda da ni vseeno, ce je rekla da je odvisno v katerem davcnem razredu si...
Default avatar

*-*

Tako nekak ja, meni bolj paše denar na kupu in me ne moti tako kreditirat državo kot ene, zato uveljavljam na koncu, eni bolj nucajo denar na mesec, ali imajo pač druge razloge in uveljavljajo med letom. Odločitev je tvoja. Eni pa uveljavljajo med letom, ker so v višjem razredu in se jim zaradi tega to bolj splača...vsak primer zase...kajti ne dobimo vsi denarja nazaj, eni morajo plačevat in jim je bolje to med letom, kot na koncu tisti bum....ali so razlogi še drugi, kaj jaz vem..nimam pojma;))!

Naj povem, da nisem nobena davčna poznavalka ali iz tega poklica, tole sem se pozanimala le zaradi sebe, da vem kaj me čaka in delila z vami.
Default avatar

*-*

Razlika se pozna če si v višjem davčnem razredu, tisti potem "mahinirajo" z raznimi olajšavami...da plačajo manj...če je to res ali ne, ne vem, tako sem slišala in kot sem dejala, nisem iz tega poklica, naj nekdo, ki več ve, to potrdi ali ovrže, razloži.
Default avatar

metuljčica

Pridna, pohvaljena....
Sicer je pa ena druga forumovka že tvojo prvotno temo dopolnila s tem pojasnilom, ampak vseeno - pridna. To vprašanje bo itak postavljeno še vsaj 20-krat, najboljše, da si temo daš kar med zaznamke, da jo boš samo popala zraven.