Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Klistiranje - res tako razširjeno?

Default avatar

hmhm

K razmišljanju me je spodbudila spodnja tema.

Zdaj res ne vem, kako je s to stvarjo. Po eni strani vse jamrajo, da je vrag, ker v porodnišnici tako radi pred porodom dajo klistir, po drugi strani pa toliko ljudi doma prakticira klistiranje.

Kako je z vami? Se klistirate oz. ste npr. v porodnišnici za?

Da povem še zase: v porodnišnici me ni nihče nič vprašal (je bilo kar pod "mus"), čeprav se sama ne bi odločila za to. Sploh pa mi ni do "home-made" klistiranja. Raje spijem liter Donata in se pošteno u*erjem ;-)
Default avatar

Selena

Pred porodom sem se klistirala sama. S polnim črevesjem ne bi rada rojevala.

Sicer pa se klistiram samo ob postenju. Če bi videla, kaj gre s telesa po nekaj tednih postenja, se ne bi hvalila z Donatom.

Sicer pa vsak ve zase. Če ti ni ti pač ni!
Default avatar

Katjusha

Zakaj se ljudje sploh še klistirajo - razen ob postenju? Ali so tako zaprti ali kaj?
Default avatar

hmhm

Saj samo vprašam, no. Če se ti da, bi te prosila, da mi na kratko opišeš, kako izgleda tole postenje, ker nimam pojma, bi pa rada malo razširila svojo razgledanost.
Default avatar

Šifra

OK, še jaz - kaj to sploh pomeni?
Default avatar

ena druga

Prekopirano iz drugega foruma :
"Knjige, ki opisujejo postenje, imajo ponavadi tudi navodila za uporabo klistirja. Po mojih izkušnjah je klistiranje nujno kadar si na daljših postih (7, 10, 20 ali 40 dni). Če blata ne odstraniš iz telesa, lahko pride do sepse - zastrupitve organizma z lastnim blatom. Klistiranje se opravlja lahko enkrat na dan oz. tako pogosto kot bi se opravljalo iztrebljanje, če ne bi bili na postu. Ko smo na postu, peristaltika miruje. S klistirnim priborom dejansko spustimo v debelo črevo okrog 1 liter tople vode (telesne temperature). To vzpodbudi peristaltiko k delovanju za toliko časa, da se izloči blato, ki se je nabralo v debelem črevesu. Po klistiranju te preneha boleti glava, izgine drgetanje mišic, izgine občutek lakote, dobiš voljo in energijo, da lahko normalno opravljaš vsakodnevne dolžnosti, kot da nisi na postu. Samo pazi, da v času postenja zaužiješ veliko, zares veliko tekočine.

Klistiranje je telesu najbolj prijazen način pomoči čiščenja pri postu. Ljudje si pomagajo tudi z zaužitjem raznih v vodi raztopljenih praškov ali glavberjevo soljo - a to so zelo agresivni načini.
Priporočljivo pa je zaužitje vode Mg-DONAT.

Konkretno izvajanje:
Pribor za klistiranje vsebuje posodo za vodo, ki jo obesiš na kakšno kljuko v kopalnici, malo višje kot 1,5 m od tal. Iz dna posode je speljana cca 2 m dolga plastična cevka, ki ima na koncu nastavek za vstavljanje v danko. Malo pred tem nastavkom je tudi ventilček za zapiranje in odpiranje vode. Nastavek je dobro namazati s kakšnim oljem, da je vstavljanje v danko lažje in neboleče. Malo naolji tudi samo odprtino zadnjice.
Na tla pogrni brisačo. Lahko jo pokriješ še s papirnatimi brisačami - pri izvajanju klistiranja se lahko kaj polije, oz. vsaj dokler človek nima izkušenj, prihaja do uhajanja vsebine črevesa. Odvisno koliko so močne zapiralne mišice danke.
V posodo se nalije voda telesne temperature!!! (ne prevroča, da se ne poškoduješ in ne prehladna, da ne prehladiš črevesja). Pravilno temperaturo ugotoviš tako, da si vodo poliješ po notranji strani zapestja roke navzgor.
Pri klistiranju imej zgornji del telesa oblečen, od pasu navzdol pa se sleci. Če kasneje dolgo sediš na školjki, je priporočljivo za ta čas si natakniti nogavice.
Ko je posoda z vodo že obešena, izpusti iz cevke mehurčke-zrak, zapri ventilček, poklekni na brisačo z malo razširjenimi koleni, z glavo se nagni naprej in jo nasloni na tla, zadnjico pa dvigni visoko kot jo lahko. V zadnjično odprtino počasi vstavi nastavek - ne hiti. Ko je nastavek vstavljen, odpreš ventilček za vodo, in počakaš, da se voda izlije iz posode v črevo. Nato stisneš zadnjične mišice, da preprečiš izliv vnešene vode, na kar izvlečeš nastavek.
Masiraj trebuh (črevesje). Lahko malo potelovadiš. Peristaltika bo začela delovati. Ko začutiš, da vsebine ne moreš več zadrževati, greš na školjko.
In to je vse.
Kdor se še ni postil daljši čas, mu priporočam, da prvič to stori v organizirani skupini za postenje."
Default avatar

Vladka K.

Mi nikoli še na misel ni prišlo, da bi se klistirala doma in niti nisem vedela, da to nekateri počnejo (-te). Klistirana sem bila pred prvim in pred drugim porodom, tretjič in četrtič ni bilo časa. Kljub temu pred porodom nisem pomislila na to, da bi klistir odklonila.

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar

Ušatka

ampak tole je pa kar grozno brati-postopek res ni prav nič prijeten...
Default avatar

Samrella

Mene klistiranje pred porodom ni čisto nič motilo. Ni me bolelo in bilo mi je fajn, ko sem se potem očistila. Res je tudi, da sem imela krasno babico, s katero sva se vmes pogovarjali in tako skoraj nisem vedela kdaj se je zgodilo. Prosila sem jo tudi, da počaka, da popadek mine in nato med premorom stvar čimprej opravi. Mnogo manj prijetno bi mi bilo, če bi začutila, da med rojevanjem ne morem več zadržati blata.
Default avatar

zalika

Več kot polovica vsebine ki pride - vemo kje ven - so odmrle črevesne celice.

Tako, da se mi igračkanje s takim izpiranjem ne zdi ravno zdravo, kvečjemu pri prepogosti uporabi poškoduje tudi zdravo črevesno sluznico.

Imam prav?
Default avatar

sonka25

Sem rodila pred 7 meseci v Mb porodnišnici pa doben ni omenil klistiranja, ker je od začetka popadkov do rojstva otroka trajalo 18 ur so mi samo rekli naj manj jem ( jedla sem še več kot običajno ker sem vedla da brez hrane ne bom zmogla - pa se ni nič zgodilo).

Zdaj je ena oddaja po televiziji - ne vem kako se reče, vsi imajo neke bolezni, zdaj pa zdravo živijo in ko sem videla klistiranje - ne vem no, jaz tega ne bi zmogla.
Default avatar

Slušalke

Jaz nisem imela klistirja ne prvič ne drugič. Drugič sem se malce pokakcala, ampak to itak takoj popucajo. Saj tudi tisto, kar pride z otrokom ven, ni ravno apetitlih. Aja, zato, ker ni bilo časa.
Default avatar

Zoe3

Tudi sama sem o tem prvič z zanimanjem poslušala po porodu.

Se ne klistiram doma, imam rešpekt pred temi rečmi in tudi pred postom, ker o tem enostavno nisem dovolj prebrala oz. premalo vem. Prebrala pa sem, da je mnogo tega, kar ob postenju pride s klistirjem ven, staro blato, strjene plasti, več let stare morda, grehi našega preteklega prehranjevanja, strupi, ki jim je treba preprečiti, da bi jih telo v času posta začelo srkati nazaj v kri. Zato gre za iščenje in razstrupljanje, kakršnega z nobenim donatom ne moremo opraviti. Porodni klistir ima pač drugo funkcijo, ene moti, drugim je v olajšanje, namen je pa vemo kaj.
Default avatar

AnaAna*

Rodila sem 9 tednov pred rokom, v LJ porodnišnici. Klistirja nihče niti omenil ni, niti se ni zgodil. Meni pa se med porodom prav tako ni zgodilo nič, zaradi česar bi mi bilo lahko neprijetno ali nerodno.
Default avatar

Piki Miki

Priznam, da prvič slišim da bi se nekdo klistiral zaradi posta (spodnje teme še nisem brala).

Ker pa je bil moj takrat 2 leti star sinek deležen klistirja vsak drugi dan (3 tedne) sem imela priložnost videti kako to vpliva na človeka. Revež ni mogel kakat, travme zaradi klistirja so bile prisotne še nekaj časa. Ko sva šla iz bolnice 1 mesec ni sam kakal, da smo mu morali dajati svečke, skratka kalvarija in pol. Res da so svečke naredile škodo, svoje pa je zagotovo prispeval tudi klistir. In ko je bil 1x deležen dveh klistirjev en za drugim, ker po prvem ni še nič kakal, je bilo pa sploh grozno.

Vem, da tole morda niti ni dobro primerjava s tem zgoraj, ampak vseeno se mi tole zdi nepotrebno igračkanje z zdravjem. Nobeden me ne bo prepričal, da je čisto nedolžno vse skupaj.
Default avatar

dvojčica

meni pa je klistir logičen samo pri postu;
za pred porodom sem bila do sedaj prepričana, da nihče tega ne dela, da vsi uporabljajo samo svečke ali kaj podobnega
Default avatar

*metka

hja, zgleda, da sem tko kot vladka, tudi jaz bolj za luno...klistirana sem bila sicer pred vsemi tremi porodi, mi je že mami povedala, da ni ravno fletno, tako da sem se pripravila in mi ni bilo hudo, res ne...ampak da bi sama delala kaj takega...drugače pa pravijo: nikoli ne reci nikoli, tudi jaz ne bom, res pa prvič slišim za kaj takega ;-))
Default avatar

Petra*

No, jaz pa priznam, da sem se že doma klistirala. Zadevo sem kupila ker sem se postila. Nato sem pa uporabila še ene 3x. Je pa res, da sem po naravi zelo zaprta in tega postopka sem se poslužila, ko nisem upala na WC. Ko imaš trdo blato in te grozno boli, in že ene 3 dni hodiš s polno ritjo okrog. :-))

Ni mi pa jasno, ko vse pišete kako je to grozno. Meni ni nič posebnega. Pač imaš tiste 2,3 deci vode v ritki in čakaš da se blato zmehča. Je pa verjetno drugače, če se klistiraš na "prazno rit". Jaz osebno sem imela pač že na zadnjem ovinku, samo ven ni šlo. ;-)
Default avatar

BojaMoja

Obakrat dobila klistir in me ni ne motilo, ne kaj bolelo in tudi neprijetno ni bilo. Vzela sem za nekaj, kar pač pride zraven poroda.

Mi je bilo pa prvič malce čudno, predem sem ga dobila, ker sem jih v srednji šoli na praksi toliko dala. Pol smo pa gledali in se na tiho smejali, ko so revčki in revice tekle na wc. Prav zaradi tega sem se takoj po danem klistirju utaborila na wcju :)
Default avatar

zt

mene niso klistirali, me je pa vprašala ,kdaj sem šla nazadnje na blato in sem odgovorila kot je bilo, celo noč, zaradi popdakov sem sedela n wc-ju, ker sem jih pač imela tam v križu, in sem za vsaki popadek morala na wc, ali blato ali voda. in ja sem proti klistiranju, če ni potrebno iz zdravstvenih razlogov- da se izognemu zapletom zaradi zaprtja.