Čokoladni liker
Tole kopiram iz receptov od MimiN. če česa tam not ni, potem ne obstaja 🙂
Čokoladni liker
Koliko alkohola dejansko ostane v čokoladnem likerju?
Preračunala sem za svoj recept, in sicer je prišlo manj kot v vinu, nekaj podobnega kot v pivu, t.j. 7-8{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, odvisno od tega, koliko ga pri segrevanju še izpari. Lahko ramišljamo tudi takole: za 2 l čokoladnega likerja porabim ½ l ruma in je odličen.
Obstojnost čokoladnega in podobnih likerjev je odvisna od količine alkohola v njih.
Varianta 2:
20 dag čokolade v prahu
1 kg sladkorja
1 l prekuhanega mleka
4 dl žganja
1 dl ruma
Zmešamo čokolado in sladkor, vmešamo v mleko. Vse skupaj kuhamo 35-40 minut, tako da se sladkor in čokolada dobro raztopita v mleku. Posodo nato odstavimo, primešamo še žganje in rum.
Varianta 3:
300 g mlečne čokolade
1 kg sladkorja
1 l prekuhanega mleka
2 dl slivovke
3 dl ruma
Zavremo mleko, nato dodamo sladkor in raztopljeno čokolado. Na rahlem ognju med mešanjem kuhamo 10 minut. Odstavimo z ognja, dodamo slivovko in rum. Namesto slivovke lahko uporabimo tudi samo rum, tj. skupaj 5 dl ruma.
Varianta postopek: Zakuhaš mleko z vsem sladkorjem. Ko zavre in se ves sladkor stopi, vmešaš prašek 2-eh čokoladnih pudingov. Dodaj ½ l ruma, v katerem si razmešala čokolado v prahu.
Varianta havanska: Namesto čokoladnega pudinga dodaš puding vanilija-kokos, nato še belo čokolado in havanski beli rum. Liker je še boljši kot iz temne čokolade, samo dražji zaradi havanskega ruma.
Varianta Ponarejen čokoladni liker 1:
1 l mleka
90 dag sladkorja
cel Benko kakav
½ l ruma ali konjaka
Mleko segrej s sladkorjem, da se sladkor stopi, zavreti pa ne sme. Ko je sladkor stopljen, vsuj notri cel Benko kakav (Nesquic ali podobno) ter primešaj rum ali konjak.
Varianta Ponarejen čokoladni liker 2:
2 l mleka
1 kg sladkorja
1 plastenka Benko
1 l ruma
3 rumenjaki
Mleko, sladkor in Benko dobro prekuhaš. Nato dodaš rum in dobro stepene rumenjake. Vse skupaj še z mikserjem dobro zmešaš in naliješ v steklenice. Liker je polnega okusa in zelo dober
Varianta kot jajčni:
5 rumenjakov
30 dag sladkorja v prahu
2 vanilin sladkorja
¾ l mleka
¼ l alkohola 96{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
1 dl ruma
kakav po okusu
Mleko, 10 dag sladkorja in vanilin sladkor na majhnem ognju zavremo in 6-8 minut počasi kuhamo. Dodamo rumenjake, rum (in kakav) ter stepamo, da se zgosti. Napolnimo v steklenice in dobro zapremo.