Starševski čvek

Namaz za otroke, kosmiči itd.

Default avatar
Včasih se mi zdi, da jemo non stop ene in iste stvari za večerjo oz, zajtrk. Je pa res, da sama nekako nisem navajena jesti raznih kosmičev, žitaric, kaš in namazov ipd. Sklenila sem, da malo razširim naš železni repertoar, zato vas sprašujem.

Namazi
- Ima katera kakšen recept za namaz, da bi ga predvsem otroci radi jedli?
- Zanima me tudi, katere namaze kupujete v trgovinah in so dobri in ne preveč umetni (pa ne mislim paštet)?

Kosmiči in kaše
Kaša se mi nikakor ne razkuha (kupila sem ajdovo in proseno), kosmiči (ovseni, proseni) pa so bili kot papir. Nihče jih noče jesti.
- Kako dolgo stvar namakati oz. kuhati, da bo šlo laže po grlu
- Prosila bi kakšen dober recept za kaše.
Še najbolj gredo v slast koruzni kosmiči, ti se pa seveda ne smejo preveč namočiti.

Priloge
Če ima katera še kakšno dobro idejo za prilogo k mesu: Pri nas je to največkrat krompir (pire, pražen, v kosih) in riž.

Hvala za vsako idejo.
Default avatar
Ena priloga:

od Barille majhni rižki - kuham,v vodo dam zelenjavno kocko, na koncu pa nakaj sladke smetane (po občutku) - meni najboljša priloga...
Default avatar
Te kaše moraš kar en čas kuhati - se lepo razkuhajo, pa tudi kosmiči so čist OK in niso kot papir. Imam občutek, da si jih premalo časa kuhala. Za namaze težko povem, ker je sinko zelo izbirčen kar se hrane tiče - rad ima Viki kremo, maslo in med.
Default avatar
pa polenta z mlekom, krompirjevi žganci z mlekom, mlečen riž - vse to obožuje tako kot njegova mami.
Default avatar
K mesu: razne testenine, polenta, kuskus, štruklji, ajdova kaša...

Namaz: pri nas radi jemo ribji namaz - konzervico tunine, malo masla, kisla kumrarica, trdo kuhano jajce,... kar imate pač radi zmečeš skupaj pa je. Sicer pa jemo bolj "čiste" stvari na kruhu - maslo in med ali marmelado, Čokotelo, arašidovo maslo, paštetke (Argeta je zakon), salamce in sirčke...

Mi za večerjo radi jemo polento (z mlekom ali jajcem), muslije v jogurtu, cornflakes v mleku, močnik, gres,... Lahko pa skuhaš recimo proseno kašo z nekaj suhimi slivami. Recept je na vrečki od kaše. Če vam kaše ne gredo pa poskusi recimo s kakšnimi žepki - mi smo odkrili krasne Nougat bitse (tak žepek, polnjen z nugatovo kremo), to jemo v mleku reciom.
Default avatar
Joj, a kosmiče je potrebno kuhati, sm mislila, da se samo namočijo npr. v jogurt. Res ne vem, zato se ne smejat.
Default avatar
Ja, ja punca - v mleku cca. 30 min. mogoče malo več. Daš noter malo sladkorja in to je vse. To je moja jed iz rane mladosti - in zelo mi je všeč.
Default avatar
Kaš, kosmičev ni potrebno namakati!
Default avatar
O džizus, jaz sem se pa silila s tem žaganjem :-)

Hvala vsem za ideje. Še napište.
Default avatar
Ja, no vsi smo zmotljivi - kaj pa prebava je bila dobra?:-))

Kaj je bilo pa s kašo narobe - si jo kuhala al ne?
Default avatar
Kašo sem kuhala, sam očitno vseeno premalo. Če se kosmiči pol ure kuhajo, koliko časa se potem mora kaša?
Veš, sem šla gledat na prosene kosmiče od Alnature, pa nič gor ne piše, koliko časa naj bi se kuhali. Jaz sem mislila, da se potem samo malo prej namočijo.
Default avatar
Ne, ne - kuhajo se tudi cca. 30 minut (mogoče malo več) - isto kot kosmiči. Med kuhanjem moraš tudi dolivati mleko, ker se to napne. Probaš in ko je mehko, je kuhano. Isto je s kosmiči.
Default avatar
Hvala. Bom jutri poskusila.
Default avatar
No, pa sporoči kako je uspelo.
Default avatar
Hm, jaz pa kosmičev nikoli ne kuham. Zvečer jih dam v posodico, zalijem z mlekom in vse skupaj v hladilnik. Zjutraj so prav fino razmočeni.
Default avatar
Jaz kosmičev tudi ne kuham. RAvno tkao zalijem z mlekom, dodam malo cimeta, pustim čez noč kar na pultu in zjutraj pojem. Odlično.

Ajdovo kašo razkuhaš takoj, tako da mi ni jasno, kako ti je ni supelo skuhati.

Jaz jo kuham tako, da dam vode toliko vode, da je kaša do vrha pokrita (je pa res, da jo kuham v eni in isti posodi in vedno isto količino), počakam, da zavre, ugasnem in ko kaša popije vodo, je pripravljena.

Razkuhana ajdova kaša pa res ni užitna!
Default avatar
moram pristaviti svoj "kosmičasti" lonček, ker zdaj hči je tudi moje kosmiče, ne samo od tašče:))
Kosmiče dejansko lahko namočiš, da "odstojijo" in potem kar zdrknejo dol zjutraj. Če jih pa kuhaš, pa, vsaj pri meni, to nikakor ni 30 minut, ampak največ pet: v približno 2dcl mleka, ki ga dam gret na štedilnik vržem 4-5 jedilnih žlic kosmičev (ovsenih ali žitnih) in pomešam, dodam še malo kokosove moke - naša deklica ima to rada. Ko zavre, dodam minimalno sladkorja, ugasnem štedilnik in še malo pustim gor in občasno pomešam. Na dno skledice dam presenečenje: čisto malo nutele, kos čokoladnega miklavža ali parklja, ki se sicer samo valja naokoli in to je to. Kar se imajo kosmiči še zmehčati, se ta čas, ko se jih še ne da jesti, ker so prevroči
Default avatar
Ovsenih kosmicev ni potrebno tako dolgo kuhat. Jaz jih dam za 2 min v mikrovalovko, kuham jih pa mogoce malo vec kot 5min. Mleka mora biti dovolj, da so se vedno bolj "tekoci". Namesto sladkorja je dobra zmeckana banana.
Default avatar
Jaz ovsene kosmiče kuham največ 10 min.
Default avatar
Recept za namaz!

1. Tunini konzervi odliješ olje (pa čeprav olivno), daš tuno v skledico, dodaš skoraj cel mlečni namaz Tamar (ponavadi dam kar merkatorjev smetanov) in samo fajn premešaš, da je lepo mazav. To je hitra varianta.

2. Če je pa 10 minut časa in če se to spomniš že popoldne, pa v to dodaj ščepec rdeče paprike - sladke, mičkeno nasekljane šalotke ali čebule, peteršilj, lahko malo gorčice......Brez majonez, jajc, .....Lahko tudi malo česna, če vam to ustreza.....Potem postavi v hladilnik, da se malo okusi premešajo.

Mljaca...

Pa liptavski. Skuta, rdeča paprika, gorčica, peteršiljček, čebulica, sol, .....