Forum.Over.Net

Starševski čvek

Povracilo skode po prometni nezgodi

Default avatar

307*

Bila sem udelezena v prometni nezgodi, jaz nisem krivec. Na zavarovalnici sem dala ocenit skodo, zdaj cakam se izjavo povzrocitelja.

Zavarovalnica mi ne krije nadomestno vozilo, ker je moja kasko zavarovalnica druga kot je povzrociteljeva. Kaksno vezo ima to? Ali obstaja moznost, da uveljavljam potrebo po nadomestnem vozilu, saj je moje delo odvisno od prevoznega sredstva?
Na avtomobilu je nastala materialna skoda, nekaj bo ravnanja in barvanja, kar bo seveda znizalo ceno vozilu v kolikor ga bom prodajala. Kako lahko uveljavljam strosek iz tega naslova? Avto je skoraj nov in mi je malo brez veze, da mu cena pade za par 100 jurjev zaradi nezgode za katero niti nisem sama kriva.
Imate morda se kak koristen nasvet pri uveljavljanju skode po prometni nezgodi? N zavarovalnici so bili zelo redkobesedni.
Default avatar

NatašaH

Zavarovalnica povzročitelja ti bo krila izključno materialno škodo iz AO zavarovanja.
Nadomestni avto, na stroške povzročitelja ti ne pripada.

Uveljavljaš ga lahko iz svoje kasko police, seveda, če imaš v zavarovanje vključeno to kombinacijo.

Ne glede na to, da je avto nov, je sedaj karamboliran - zato je izgubil na tržni vrednosti. Čeprav boš naslednje leto obnovila kasko po ceni, kot jo bo imel tak NOV avto v trgovini.
Npr:
v tem trenutku je tvoj avto star pol leta.
Takoj ko si ga kupila in odpeljala iz avto salona, je izgubil cca. 20% na vrednosti. Po pol leta še nekaj %. Po treh do štirih letih bo imel samo še 50% vrednosti novega, ne glede na to ali je danes karamboliran ali ne.

Na žalost si imela prometno nesrečo. Za popravilo avtomobila boš potrebovala rezervne dele.
Evo, sedaj pride bistvo obračunavanja kasko premije, glede na vrednost novega vozila....

Rezervne dele, ki ti jih bodo zamenjali, bodo NOVI, kajne. Nikakor ne bodo uporabili rezervnih delov rabljenih vozil.

K sreči ni bilo drugega, kot le malce zmečkanega pleha.
Pa se ja ne boš zato sekirala!

Srečno!
Default avatar

deana

Manjvrednost vozila moraš zahtevati posebej!!! to ti pripada kajti vozilo je zaradi poškodbe dejansko manjvredno.. kot si navedla že sama
Default avatar

Ne vem

Seveda ti pripada nadomestilo za manjvrednostno vozilo. Pisno zahtevo oddaš pri svoji zavarovalnici, kjer dobiš obrazec za uveljavjlanje nadomestila. Nadomestno vozilo uveljavljaš iz svojega zavarovanja.
Default avatar

hmmmm

V podobni situaciji sem bila kot ti. Ko sem imela zapisnik o ugotovljeni škodi s povzročiteljeve zavarovalnice, sem se morala oglasiti na svoji zavarovalnici, kjer so mi na osnovi tega zapisnika in mojega kasko zavarovanja, ki je krilo tudi nadomestno vozilo, odobrili plačilo nadomestnega vozila. Za tri dni, kolikor je trajalo popravilo. Več kot toliko pa menda mi takrat ne bi pripadalo nobenem primeru.
Default avatar

NatašaH

Ampak ob prodaji bo imelo vozilo še vedno nižjo ceno zaradi poškodb.

S povračilom razlike (????) za znižanje vrednosti vozila, ne boš vozilu dvignila prodajne cene.

Mislim pa, da obstaja limit za določanje in izplačevanje nižje vrednosti vozila - in da se ob manjših škodah ne izplačuje.
Nisem 100% ampak mislim, da gre za vozila visokega cenovnega razreda, kjer je škoda višja od ????? SIT in pri katerih res vrednost vozila po nesreči pade za določen % .... nekaj takega..... (ne vem, morda tvoj avto spada v višji cenovni razred in je škoda tako visoka, da ti bodo obračunali).

Preveri na SVOJI zavarovalnici in če ti pripada, daj zahtevek na zavarovalnico POVZROČITELJA. Tvoja zavarovalnica ti v nobenem primeru ni dolžna izplačevati tega zneska, ker nisi bila ti kriva.
Vsa škoda se VEDNO krije iz police pozročitelja!

Zato se kasko zavarovanje sklepa samo za primer lastne krivde (da nimaš stroškov s popravilom LASTNEGA vozila - vozilo oškodovanca se VEDNO "popravlja" iz police obveznega zavarovanja).
Default avatar

kozorog

probaj se tu kaj izvedeti
Default avatar

angie

Seveda ne bo dvignila prodajne cene. Ampak, ker bo prodajna cena zaradi karamboliranosti nižja, kot bi bila, če bi bil avto nepoškodovan, bo "na izgubi". In ta odškodnina je namenjena ravno kritju izgube zaradi nižje prodajne cene pri prodaji vozila. Pod kakšnimi pogoji se lahko uveljavlja, pa ne vem. Je pa dobro posebej povprašati, ker kot sem slišala, zavarovalnice prav glasno ne opozarjajo na to možnost.
Default avatar

Nazar

Ostane še osebna tožba povzročitelja nesreče.